Zupa wiśniowa to prawdziwy smak dzieciństwa. Sprawdzony przepis z zeszytów naszych babć
AdobeStock
Newsy

Zupa wiśniowa to prawdziwy smak dzieciństwa. Sprawdzony przepis z zeszytów naszych babć

Latem odkurzcie stare przepisy na zupy owocowe i przygotujcie smak lata, czyli zupę z wiśni.

Lubicie zupy owocowe? Dziś przyrządza się je coraz rzadziej i nawet w restauracjach trudno o zupę owocową w menu. Tradycja przyrządzania tych słodkich dań powoli zanika, choć jeszcze kilkadziesiąt lat temu były one obowiązkową pozycją w letnim jadłospisie. Dawniej przyrządzano zupy owocowe z sezonowych owoców, które były akurat pod ręką - na przykład z jagód, gruszek czy jabłek.

Jednak zupy owocowe mogą być całoroczne. Latem przygotowuje się je z surowych owoców, których jest mnóstwo o tej porze roku - nie dość, że taka zupa na zimno jest bardzo orzeźwiająca, to zawiera też mnóstwo witamin zawartych w surowych owocach. Z kolei zimą można gotować zupy z suszonych owoców lub powideł. 

Przepis na zupę wiśniową

Sezon na wiśnie w pełni, dlatego to idealny czas na przyrządzenie tradycyjnej zupy wiśniowej. Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • pół kilograma świeżych wiśni

  • 200 g makaronu

  • 100 ml śmietanki 30%

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

  • pół płaskiej łyżeczki soli

  • 1 laska cynamonu lub cynamon w proszku

  • opcjonalnie: kilka goździków

Zobacz także

Przepis na chłodnik truskawkowy na słodko à la zupa nic. Świetny słodki pomysł na upalne dni!

Ten chłodnik to prawdziwy hit. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?

Ten chłodnik to prawdziwy hit. Jak zrobić chłodnik z kiszonych buraków?

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od wydrylowania wiśni. Załóżcie w tym celu robocze ubranie, ponieważ na pewno się poplamicie - a ślady po wiśniach są bardzo trudne do usunięcia! Drylować możecie ręcznie lub wykorzystać w tym celu specjalną maszynkę.

  2. Wydrylowane wiśnie przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą tak, by całkowicie je przykryła, dodajcie 3 łyżki cukru, pół płaskiej łyżeczki soli oraz laskę cynamonu i zamieszajcie.

  3. Zagotujcie i gotujcie wiśnie na małym ogniu przez około pół godziny.

  4. W osobnym garnku ugotujcie makaron, który dodacie następnie do zupy (możecie pominąć ten krok, jeżeli nie macie ochoty na makaron do zupy owocowej).

  5. W małym kubku wymieszajcie 100 ml śmietanki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Powoli wlewajcie do gotującej się zupy, cały czas mieszając. 

I gotowe! Tak przygotowaną zupę polecamy odstawić na chwilę do ostygnięcia i jeść ją, gdy będzie ciepła, ale nie gorąca. Będzie też dobrze smakowała na zimno, zwłaszcza w upalny dzień.

Źródło: gazeta.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Lubicie zupę czereśniową? Dodajcie do niej to, a zwariujecie na punkcie tego ekskluzywnego dania
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę czereśniową z dodatkiem czerwonego wina. Ekskluzywne, letnie danie
Zupa owocowa ekskluzywnym daniem? Dlaczego nie! Wystarczy, że dodacie do środka odrobinę jednego składnika.

Powoli kończy się czerwiec. Wraz z nim przeminie sezon na kochane przez wszystkich smakoszy czereśnie. Delikatne w smaku, słodkie, soczyste – któż z nas nie sterczał niegdyś godzinami na gałęzi tego drzewa, objadając się przepysznymi czerwonymi owocami… Oprócz jedzenia czereśni na surowo, jako świetna opcja jawi się przyrządzenie z czereśni czegoś innego. Sprawdźcie dobrze, czy wasze owoce nie są robaczywe , w razie potrzeby usuńcie owady z czereśni i przystępujcie do przyrządzenia smakowitej zupy czereśniowej. Jak poprawić smak zupy czereśniowej? Sekretem smaku i dodatkiem, który sprawi, że ta smaczna, poczciwa letnia zupa stanie się daniem jak z restauracji Karola Okrasy, będzie wino. Bez obaw, odrobina czerwonego wina nie sprawi, że zakręci się wam w głowach po zjedzeniu tego dania. Zamiast tego, otrzymacie perfekcyjne podkreślenie nieco winnego smaku czereśni. Idealne połączenie. Gotowi? Szybko przeczytajcie przepis i zabierajcie się za gotowanie. Pospieszcie się, by zdążyć, zanim ostatnie czereśnie sprzątną wam z gałęzi i sprzed nosa wygłodniałe ptaki! Przepis na zupę czereśniową Składniki: Ok. 50 dag ciemnych, dojrzałych czereśni Ok. 1,5 litra wody, Sok świeżo wyciśnięty z jednej cytryny 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina Cukier do smaku Duża szczypta cynamonu Ok. 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Makaron tagiatelle (szerokie nitki) do podania (około 25 dag suchego makaronu) Przygotowanie: Świeżo zerwane lub kupione czereśnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie na ręczniku kuchennym. Usuńcie ogonki z owoców i dokładnie wydrylujcie, unikając pozostawienia w garnku pestek. Zalejcie czereśnie wodą i gotujcie owoce ok. 15-20 min. Pod koniec gotowania dodajcie do garnka świeżo wyciśnięty sok z cytryny, czerwone wino i dodatek w postaci...

Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Własne
Newsy
Zapytaliśmy babcię, jak ugotować zupę owocową. Dzięki tym radom wasi domownicy cmokną z zachwytu
Zupa owocowa niejedno ma imię. W zależności od pory roku i od możliwości pani domu (a właściwie to od możliwości jej spiżarni…), zupę owocową można przygotować z różnych owoców. Podstawą w babcinych przepisach zwykle są jednak jabłka.

Zupa owocowa to słodkie wspomnienie z dzieciństwa wielu Polaków. W niektórych rejonach naszego kraju tego typu danie nazywa się choćby „jabłczanką” czy też „jabłczonką”. Jednak brak jabłek na początku lata nie przekreśla nadziei na przygotowanie smacznej zupy owocowej. Jak przyrządzić smaczną, babciną zupę owocową? Brak kwaśnych jabłek możecie zrekompensować np. czerwonymi wiśniami czy czereśniami . Przygotowując zupę owocową musicie zdać się na waszą intuicję i kucharski nos, by dostosować kwaśność i słodkość owoców z delikatnością śmietany . Oto kilka prostych babcinych rad – sekret smacznej zupy owocowej: Starannie wybierzcie do zupy jabłka – powinny być odpowiednio kwaśne, inaczej zupa będzie miała zbyt łagodny smak Ostrożnie z ilością wody i kisielu – uważajcie na proporcję, w przeciwnym razie zupa będzie za gęsta lub za rzadka. Nie przesadźcie z cukrem – może zdarzyć się, że wasz kisiel był z dodatkiem cukru Użyjcie śmietany do zupy, by wasza „owocówka” nie zważyła się Zupę można podać zarówno na ciepło, jak i na zimno w cieplejszych porach Przepis na zupę owocową Składniki: 5-6 kwaśnych, winnych jabłek Pół szklanki wiśni lub czereśni Opcjonalnie: dowolnie wybrane owoce, np. w sezonie śliwki, porzeczki, jagody kamczackie i inne Cukier do smaku 1 opakowanie kisielu żurawinowego Śmietana 18% do zup 10 dag makaronu świderki Przygotowanie: Jabłka obierzcie ze skórki, wydrążcie gniazda nasienne. Przygotujcie czereśnie i wiśnie – umyjcie je i wydrylujcie . Jabłka pokrójcie w niewielkie kawałki, np. ósemki. Zagotujcie w garnku ok. 1,5-2 l wody. Włóżcie do gotującej się wody jabłka. Następnie dodajcie...

Zupa truskawkowa z makaronem i z miętą. Znacie ten swojski przysmak?
paulina57/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa truskawkowa z makaronem i z miętą. Znacie ten swojski przysmak?
Zupa z truskawek to świetny pomysł na orzeźwiający letni obiad. Może być zarówno lekkim obiadem, jak i deserem!

Zupy owocowe to jedno z ulubionych letnich dań Polaków. W domach (zwłaszcza tych babcinych) często goszczą zupy na bazie wiśni, truskawek, rabarbaru czy śliwek. Sezon na truskawki trwa akurat dosyć krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni i wypróbować jak najwięcej przepisów na bazie tego owocu! Przepis na zupę truskawkowa z makaronem i miętą Zupa truskawkowa z miętą to świetna propozycja na wyjątkowo gorące dni. Orzeźwi, ochłodzi i pozwoli odpocząć od zbyt ciężkich, sycących zup na gorąco. Składniki:  truskawki - 1 kg woda - 1,5 litra kisiel truskawkowy - 1 łyżka czubata makaron - 150 g śmietana - 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie: Truskawki obierzcie z szypułek i opłuczcie, przełóżcie do garnka, zalejcie wodą i ugotujcie jak na kompot. Podczas gotowania do smaku dodajcie suszoną miętę. Kisiel truskawkowy rozmieszajcie z odrobiną zimnej wody i wlejcie do gotujących się truskawek, energicznie mieszając. Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Zupę częściowo zmiksujcie blenderem, aby była jednolita i nieco gęstsza. Na koniec dodajcie śmietanę i wymieszajcie. Podawajcie z ugotowanym makaronem. Truskawki – właściwości i składniki odżywcze Truskawki to owoce, które można spozywać praktycznie bez ograniczeń. Są bardzo niskokaloryczne (zaledwie 32 kcal w 100 g), zawierają za to duże ilości witamin C, A, E i K, a także potasu, wapnia, fosforu czy magnezu. Nie są również bogate w cukier, dzięki czemu bez obaw mogą je jeść diabetycy oraz osoby na diecie. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Truskawki szklarniowe są znacznie droższe niż przed rokiem. Cena? Lepiej nie pytajcie! Jak zrobić domowe lody truskawkowe? Wcale nie potrzebujecie maszyny do lodów Przepis na truskawki z...

Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad
Pixabay
Newsy
Przepis na zupę z botwiny Jakuba Kuronia. Idealna na wiosenny obiad
Sezon na botwinkę ma swój szczyt w maju i w czerwcu – to wtedy będzie najlepsza. 

Zupa z botwiny nazywana jest także botwinkową albo po prostu botwinką. Oparta jest na młodych liściach buraka ćwikłowego, które bardzo często wykorzystuje się do barszczu, chłodnika czy właśnie zupy botwinkowej. Może być jednak serwowana także jako dodatek do sałat oraz tart. Botwina – właściwości Liście buraka ćwikłowego bogate są w: Witaminy A, B, C, D, E i K Żelazo, magnez i potas Warzywo to ma właściwości kojące nerwy, a także przeciwzapalne. Może być z powodzeniem spożywane w celu zniwelowania objawów przeziębienia czy podwyższonej temperatury. Przepis na zupę z botwiny Składniki: 1 porcja rosołowa (np. 2 skrzydełka i szyjka  z kurczaka) 1,5 l wody 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 niewielkie marchewki 1 korzeń pietruszki ćwiartka korzenia selera jedna cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oleju roślinnego 3-4 ziemniaki  1 duży pęczek botwiny z buraczkami 2-3 łyżki soku z cytryny 100 g śmietanki 30% sól, pieprz ew. koperek do posypania Przygotowanie: Botwinkę pokrójcie: buraczki w plasterki, łodygi w pół centymetrowe kawałki, liście posiekajcie dość drobno. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę. Do garnka wlejcie wodę. Dodajcie porcję rosołową i warzywa pokrojone w kostkę. Gotujcie na małym ogniu 15 minut, wsypcie ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 5 minutach dodajcie podsmażoną na oleju z masłem cebulkę oraz buraczki pokrojone w plastry, gotujcie kolejne 5 minut. Następnie dodajcie łodygi, a po 5 minutach liście. Wlejcie sok z cytryny, gotujcie nie dłużej niż 2-3 minuty, aby liście całkiem nie straciły koloru. Doprawcie solą i pieprzem. Podawajcie ze śmietaną, jajkiem na twardo i posiekanym koperkiem (opcjonalnie).