Lubicie zupy owocowe? Dziś przyrządza się je coraz rzadziej i nawet w restauracjach trudno o zupę owocową w menu. Tradycja przyrządzania tych słodkich dań powoli zanika, choć jeszcze kilkadziesiąt lat temu były one obowiązkową pozycją w letnim jadłospisie. Dawniej przyrządzano zupy owocowe z sezonowych owoców, które były akurat pod ręką - na przykład z jagód, gruszek czy jabłek.
Jednak zupy owocowe mogą być całoroczne. Latem przygotowuje się je z surowych owoców, których jest mnóstwo o tej porze roku - nie dość, że taka zupa na zimno jest bardzo orzeźwiająca, to zawiera też mnóstwo witamin zawartych w surowych owocach. Z kolei zimą można gotować zupy z suszonych owoców lub powideł.
Przepis na zupę owocową
Sezon na owoce letnio-jesienne w pełni, dlatego to idealny czas na przyrządzenie tradycyjnej zupy owocowej. Do jej przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki:
Zobacz także:
Składniki:
-
pół kilograma świeżych wiśni, jabłek lub śliwek
-
200 g makaronu
-
100 ml śmietanki 30%
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
-
pół płaskiej łyżeczki soli
-
1 laska cynamonu lub cynamon w proszku
-
opcjonalnie: kilka goździków
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od wydrylowania wiśni lub śliwek. Załóżcie w tym celu robocze ubranie, ponieważ na pewno się poplamicie - a ślady po wiśniach są bardzo trudne do usunięcia! Drylować możecie ręcznie lub wykorzystać w tym celu specjalną maszynkę.
-
Wydrylowane i pokrojone owoce przełóżcie do garnka. Zalejcie wodą tak, by całkowicie je przykryła, dodajcie 3 łyżki cukru, pół płaskiej łyżeczki soli oraz laskę cynamonu i zamieszajcie.
-
Zagotujcie i gotujcie na małym ogniu przez około pół godziny.
-
W osobnym garnku ugotujcie makaron, który dodacie następnie do zupy (możecie pominąć ten krok, jeżeli nie macie ochoty na makaron do zupy owocowej).
-
W małym kubku wymieszajcie 100 ml śmietanki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Powoli wlewajcie do gotującej się zupy, cały czas mieszając.
I gotowe! Tak przygotowaną zupę polecamy odstawić na chwilę do ostygnięcia i jeść ją, gdy będzie ciepła, ale nie gorąca. Będzie też dobrze smakowała na zimno, zwłaszcza w upalny dzień.