Zupa truskawkowa z makaronem i z miętą. Znacie ten swojski przysmak?
paulina57/Gotujmy.pl
Newsy

Zupa truskawkowa z makaronem i z miętą. Znacie ten swojski przysmak?

Zupa z truskawek to świetny pomysł na orzeźwiający letni obiad. Może być zarówno lekkim obiadem, jak i deserem!

Zupy owocowe to jedno z ulubionych letnich dań Polaków. W domach (zwłaszcza tych babcinych) często goszczą zupy na bazie wiśni, truskawek, rabarbaru czy śliwek. Sezon na truskawki trwa akurat dosyć krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni i wypróbować jak najwięcej przepisów na bazie tego owocu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę truskawkowa z makaronem i miętą

Zupa truskawkowa z miętą to świetna propozycja na wyjątkowo gorące dni. Orzeźwi, ochłodzi i pozwoli odpocząć od zbyt ciężkich, sycących zup na gorąco.

Składniki: 

  • truskawki - 1 kg
  • woda - 1,5 litra
  • kisiel truskawkowy - 1 łyżka czubata
  • makaron - 150 g
  • śmietana - 2 łyżki
  • mięta suszona do smaku

Przygotowanie:

  1. Truskawki obierzcie z szypułek i opłuczcie, przełóżcie do garnka, zalejcie wodą i ugotujcie jak na kompot. Podczas gotowania do smaku dodajcie suszoną miętę.
  2. Kisiel truskawkowy rozmieszajcie z odrobiną zimnej wody i wlejcie do gotujących się truskawek, energicznie mieszając.
  3. Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Zupę częściowo zmiksujcie blenderem, aby była jednolita i nieco gęstsza.
  4. Na koniec dodajcie śmietanę i wymieszajcie. Podawajcie z ugotowanym makaronem.
Zobacz także
Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa

Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie

Wyrzucacie szypułki z truskawek? Przeczytajcie, a już nigdy tego nie zrobicie

Truskawki – właściwości i składniki odżywcze

Truskawki to owoce, które można spozywać praktycznie bez ograniczeń. Są bardzo niskokaloryczne (zaledwie 32 kcal w 100 g), zawierają za to duże ilości witamin C, A, E i K, a także potasu, wapnia, fosforu czy magnezu. Nie są również bogate w cukier, dzięki czemu bez obaw mogą je jeść diabetycy oraz osoby na diecie.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

zupa owocowa
Gotujmy.pl
Newsy
Zupa owocowa – klasyk czasów dzieciństwa. Jeden składnik sprawi, że będzie smakowała nieziemsko
Talerz zupy owocowej to nieodłączne wspomnienie z dzieciństwa. Jeżeli masz dzieci i pragniesz odtworzyć na nowo zapomniany już nieco smak tradycyjnej owocowej zupy, skorzystaj z naszego przepisu. Maluchy będą wniebowzięte!

Zupa owocowa to wspomnienie z dzieciństwa wielu z nas. Zazwyczaj podawała nam ją ukochana mama lub babcia. Latem zupę tę robiły ze świeżych owoców – malin, wiśni lub truskawek. Po zamrożeniu owoce te można było wykorzystać do przygotowania zupy owocowej jesienią lub zimą. Często z domowej roboty zacierką. Jak przygotować przepyszną zupę owocową? Podpowiadamy! Zupa truskawkowa z makaronem i miętą truskawki 1 kg woda 1,5 litra kisiel truskawkowy 1 łyżka czubata makaron 150 g śmietana 2 łyżki mięta suszona do smaku Przygotowanie Obierz truskawki z szypułek i opłucz je, a następnie przełóż do garnka, zalej wodą i ugotuj, jak na kompot. Podczas gotowania do smaku możesz dodać suszoną miętę. Jeśli nie masz truskawek w wersji świeżej, możesz użyć zamrożonych. Czy wiesz, że truskawki są bardzo korzystne dla zdrowia? Niezależnie od tego, czy są świeże czy mrożone, truskawki mają wiele właściwości zdrowotnych. Te cudownie słodkie i soczyste letnie owoce mają ochronne działanie na serce, zwiększają poziom dobrego cholesterolu i obniżają ciśnienie krwi. Bogate w witaminy, błonnik i szczególnie wysokie poziomy przeciwutleniaczy zwanych polifenolami, truskawki są niskokalorycznym pożywieniem, które nie zawiera sodu, tłuszczu ani niezdrowego cholesterolu. Truskawki: zwiększają odporność dzięki witaminie C pomagają utrzymać zdrowy wzrok zmniejszają ryzyko zachorowania na raka poprawiają sprężystość i elastyczność skóry obniżają poziom cholesterolu zmniejszają uciążliwe stany zapalne regulują ciśnienie krwi pomagają w kontrolowaniu wagi są świetne w okresie prenatalnym Jedz je na surowo lub w zupie owocowej i ciesz się ich wspaniałym smakiem.  Źródło: Gotujmy.pl  

Kupujecie już truskawki? Zróbcie z nich ten pyszny deser z kaszą manną. Wszyscy będą zachwyceni SEO: Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Deser truskawkowy z kaszą manną. Pyszny, zdrowy i lekki deser z truskawkami
Sezon na truskawki rozpocznijcie robiąc ten pyszny deser z kaszy manny. Zasmakuje dorosłym i dzieciom. Deser truskawkowy w lekkiej odsłonie bez bitej śmietany.

Pierwsze truskawki już pojawiły się na targach i straganach. Na pewno czekacie na sezon truskawkowy i chcecie zrobić ciasto z truskawkami , koktajl truskawkowy , lub po prostu objadać się truskawkami z jogurtem lub śmietaną. Jeśli macie ochotę na wprowadzenie truskawek do swojego menu w trochę innej formie, zachęcamy was do zrobienia tego deseru truskawkowego. Jest przepyszny! Deser truskawkowy z kaszą manną Lekki deser z truskawkami w niebanalnej odsłonie. Robi się go w mig i nie wymaga skomplikowanych składników. Wszystkie składniki na ten deser truskawkowy pewnie macie już w swojej spiżarni. Składniki na deser truskawkowy z kaszą manną Opakowanie serka Mascarpone Kasza manna Pół litra mleka Cukier Świeże truskawki Sól Przygotowanie deseru truskawkowego Wlejcie mleko do małego rondla. Zagotujcie w nim mleko. Dodajcie do mleka odrobinę soli, żeby przełamać słodki smak deseru. Dodajcie do mleka 3 łyżki cukru. Do gotującego się mleka wsypcie powoli kaszę manną. Gotujcie. Kasza powinna być gęsta, jej ilość zależy od tego, jak długo będziecie gotować mleko z kaszą. Spróbujcie kaszę manną. Jeśli będzie miała dobrą konsystencję, odłóżcie ją do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę wymieszajcie z serkiem mascarpone. Zblendujcie je razem lub mocno wymieszajcie, żeby składniki się połączyły. Truskawki obierzcie . Pokrójcie je na kawałki i połowę przełóżcie do garnka. Dodajcie do truskawek trochę cukru i podgrzejcie je. Mieszajcie, aż truskawki puszczą sok i powstanie dżem. Zmiksujecie dżem na gładki mus. Do wysokich szklanek włóżcie 2 łyżki kaszy, polejcie ją musem i włóżcie kolejne 2 łyżki kaszy. Na wierzch potrawy wylejcie mus truskawkowy i udekorujcie deser świeżymi truskawkami. Możecie dodatkowo udekorować deser świeżymi...

Lubicie zupę czereśniową? Dodajcie do niej to, a zwariujecie na punkcie tego ekskluzywnego dania
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na zupę czereśniową z dodatkiem czerwonego wina. Ekskluzywne, letnie danie
Zupa owocowa ekskluzywnym daniem? Dlaczego nie! Wystarczy, że dodacie do środka odrobinę jednego składnika.

Powoli kończy się czerwiec. Wraz z nim przeminie sezon na kochane przez wszystkich smakoszy czereśnie. Delikatne w smaku, słodkie, soczyste – któż z nas nie sterczał niegdyś godzinami na gałęzi tego drzewa, objadając się przepysznymi czerwonymi owocami… Oprócz jedzenia czereśni na surowo, jako świetna opcja jawi się przyrządzenie z czereśni czegoś innego. Sprawdźcie dobrze, czy wasze owoce nie są robaczywe , w razie potrzeby usuńcie owady z czereśni i przystępujcie do przyrządzenia smakowitej zupy czereśniowej. Jak poprawić smak zupy czereśniowej? Sekretem smaku i dodatkiem, który sprawi, że ta smaczna, poczciwa letnia zupa stanie się daniem jak z restauracji Karola Okrasy, będzie wino. Bez obaw, odrobina czerwonego wina nie sprawi, że zakręci się wam w głowach po zjedzeniu tego dania. Zamiast tego, otrzymacie perfekcyjne podkreślenie nieco winnego smaku czereśni. Idealne połączenie. Gotowi? Szybko przeczytajcie przepis i zabierajcie się za gotowanie. Pospieszcie się, by zdążyć, zanim ostatnie czereśnie sprzątną wam z gałęzi i sprzed nosa wygłodniałe ptaki! Przepis na zupę czereśniową Składniki: Ok. 50 dag ciemnych, dojrzałych czereśni Ok. 1,5 litra wody, Sok świeżo wyciśnięty z jednej cytryny 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina Cukier do smaku Duża szczypta cynamonu Ok. 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Makaron tagiatelle (szerokie nitki) do podania (około 25 dag suchego makaronu) Przygotowanie: Świeżo zerwane lub kupione czereśnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie na ręczniku kuchennym. Usuńcie ogonki z owoców i dokładnie wydrylujcie, unikając pozostawienia w garnku pestek. Zalejcie czereśnie wodą i gotujcie owoce ok. 15-20 min. Pod koniec gotowania dodajcie do garnka świeżo wyciśnięty sok z cytryny, czerwone wino i dodatek w postaci...

Jak szybko obrać truskawki? Przetestowaliśmy ten trik i naprawdę działa
AdobeStock
Newsy
Dieta truskawkowa na dobrą cerę i mocne włosy. Zda egzamin pod jednym warunkiem
Dieta truskawkowa to sposób na szybkie zrzucenie kilogramów i nasycenie organizmu witaminami. Ale uwaga – nie można jej stosować zbyt długo!

Jedzenie samych truskawek dla niektórych może wydawać się spełnieniem marzeń. Tego rodzaju dieta może być niezwykle skuteczna i pozwoli szybko zrzucić nadprogramowe kilogramy. Truskawki są bardzo niskokaloryczne (mają zaledwie ok. 30 kcal w 100 g), zawierają też dość niewielkie ilości cukru. Truskawki – właściwości i korzyści dla zdrowia Owoce te bogate są w: Witaminę C Witaminę A Witaminę K Witaminę E Potas Wapń Magnes Fosfor Kwas foliowy Wspomagają pracę mózgu, przyspieszają spalanie tłuszczu, a także zawierają znaczące ilości przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za opóźnianie procesów starzenia się. Mogą także niwelować ryzyko występowania nowotworów.  Dieta truskawkowa – zasady Dietę truskawkową można stosować maksymalnie przez 4 dni – jest to jadłospis deficytowy, a także rodzaj monodiety, która opiera się głównie na jednym składniku. Chociaż może ona służyć jako detoks i sposób na szybką utratę kilogramów, nie należy przeciągać tego sposobu żywienia, jeśli nie chcecie narazić się na deficyty składników odżywczych i witamin. Jeśli jednak menu zostanie ułożone w sposób przemyślany, w 4 dni detoksu możecie stracić na 2 kg. Co jeść na diecie truskawkowej? Śniadanie: Pół szklanki truskawek z chudym jogurtem oraz łyżką płatków owsianych. Składniki można zblendować lub jeść oddzielnie. Obiad: Zupa truskawkowa z makaronem + niskokaloryczne, bogate w białko danie np. gotowana pierś z kurczaka i ryż. Do obiadu można dodać także surówkę z truskawek oraz niewielką ilość mozzarelli. Kolacja : Koktajl ze zblendowanych truskawek z łyżką miodu. Czego nie wolno robić na diecie truskawkowej?  Absolutnie nie wolno łączyć truskawek z...