Zupy owocowe to jedno z ulubionych letnich dań Polaków. W domach (zwłaszcza tych babcinych) często goszczą zupy na bazie wiśni, truskawek, rabarbaru czy śliwek. Sezon na truskawki trwa akurat dosyć krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni i wypróbować jak najwięcej przepisów na bazie tego owocu!

Przepis na zupę truskawkowa z makaronem i miętą

Zupa truskawkowa z miętą to świetna propozycja na wyjątkowo gorące dni. Orzeźwi, ochłodzi i pozwoli odpocząć od zbyt ciężkich, sycących zup na gorąco.

Składniki: 

  • truskawki - 1 kg
  • woda - 1,5 litra
  • kisiel truskawkowy - 1 łyżka czubata
  • makaron - 150 g
  • śmietana - 2 łyżki
  • mięta suszona do smaku

Przygotowanie:

  1. Truskawki obierzcie z szypułek i opłuczcie, przełóżcie do garnka, zalejcie wodą i ugotujcie jak na kompot. Podczas gotowania do smaku dodajcie suszoną miętę.
  2. Kisiel truskawkowy rozmieszajcie z odrobiną zimnej wody i wlejcie do gotujących się truskawek, energicznie mieszając.
  3. Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Zupę częściowo zmiksujcie blenderem, aby była jednolita i nieco gęstsza.
  4. Na koniec dodajcie śmietanę i wymieszajcie. Podawajcie z ugotowanym makaronem.

Truskawki – właściwości i składniki odżywcze

Truskawki to owoce, które można spozywać praktycznie bez ograniczeń. Są bardzo niskokaloryczne (zaledwie 32 kcal w 100 g), zawierają za to duże ilości witamin C, A, E i K, a także potasu, wapnia, fosforu czy magnezu. Nie są również bogate w cukier, dzięki czemu bez obaw mogą je jeść diabetycy oraz osoby na diecie.

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: