Zupa serowa Magdy Gessler
ONS.pl / Adobe Stock
Newsy

Zupa serowa Magdy Gessler. Gotuje ją na tanim serku topionym i jeszcze jednym gatunku sera

Gęste, pożywne, sycące zupy z dodatkiem sera to doskonałe danie na chłodne dni. Podajemy przepis na zupę serową wg Magdy Gessler.

Zupy serowe mają wiele odmian. Francuska podawana jest z grzankami, polską wg tradycyjnych przepisów podawano z kluseczkami lanymi. Neapolitańska zupa z dodatkiem sera, gotowana jest na wywarze warzywnym i serwowana z grubym makaronem.

Zupa serowa Magdy Gessler czerpie pomysły z kilku źródeł. Restauratorka poza twardym serem typu cheddar lub ementaler, chętnie dodaje do niej jeszcze jeden rodzaj sera. Zdradzamy jaki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się wzięła zupa serowa?

Zupa serowa to potrawa, którą można znaleźć z wielu regionalnych kuchniach świata. Może być gotowana na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jest kilka rodzajów zup z dodatkiem sera, które zaliczają się do regionalnych odmian zupy serowej. Są nimi między innymi:

  • Zupa piwna. Popularny szczególnie w średniowiecznej Europie rodzaj fondue
  • Fondue. Szwajcarskie danie przygotowywane z sera, którego nie kojarzymy z zupą, a jest jej odmianą
  • Neapolitańska zupa serowa. Gotuje się ją na wywarze warzywnym z dodatkiem masła, śmietany i sera cheddar, a podaje z makaronem
  • Zupa churu. To wegetariańska zupa pochodząca z Tybetu z dodatkiem ostrej papryczki
Zobacz także
Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Unikalny przepis na grzyby w occie Magdy Gessler. Sekretem zalewy jest 1 składnik

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik

Magda Gessler zdradziła przepis na zupę z dyni. Dodaje do niej bardzo nietypowy składnik

Przepis na zupę serowa Magdy Gessler

Do zupy użyjcie połączenia dwóch rodzajów sera. Sera twardego, najlepiej sprawdzi się cheddar lub ementaler, oraz sera topionego.

Składniki:

  • 20 dag startego twardego żółtego sera
  • 3 trójkąty sera topionego
  • 1 l wywaru warzywnego lub wywaru z kurczaka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • Niecała szklanka mleka
  • 3 żółtka

Przygotowanie:

  1. Twardy ser zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie z mlekiem. Podgrzejcie wywar i do gorącego dodajcie serki topione. Zamieszajcie i poczekajcie, aż się rozpuszczą.
  2. Boczek podsmażcie na patelni, a następnie dodajcie do wywaru. Na patelni po boczku podsmażcie cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia oprószcie ją mąką, zamieszajcie i także dodajcie do zupy.
  3. Na koniec, do wywaru dodajcie ser rozpuszczony w mleku. Gdy wszystkie sery będą całkowicie rozpuszczone, a składniki połączone, zestawcie garnek z zupą z ognia.
  4. Dopiero wtedy dodajcie do zupy żółtka i całość roztrzepcie trzepaczką.

Zupę serową należy podawać z grzankami. Mogą to być całe kromki, podsmażone na złoty kolor. Dodane do zupy, z czasem zaczną namiękać i dodadzą nie tylko smaku, ale wprowadzą też do dania nową teksturę. Zupę serową można też podać z grzankami pokrojonymi na drobną kostkę. Niektórzy podają zupę samą, a grzankami zagryzają ją podczas jedzenia. W każdym z wybranych wariantów, zupę można posypać startym serem.

Źródło: Zszywka.pl, rmf.fm

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...

Zupa ze śmietaną
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Śmietana w zupie zawsze się wam warzy? Wystarczy zrobić 2 rzeczy i już nigdy nie będzie
Jeśli z dodanej do zupy śmietany za każdym razem powstają grudki, a całość się warzy prawdopodobnie niewłaściwie zabielacie wywar. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni.

Pomidorowa , ogórkowa , jarzynowa czy pieczarkowa – te zupy nie mogłyby istnieć bez dodatku śmietany. Niestety zdarza się, że umieszczona w wywarze niemal natychmiast się warzy. Jeśli zmagacie się z podobnym problemem to znak, że nieprawidłowo zabielacie zupę. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni. Jak prawidłowo zabielić zupę? Wystarczy, że odlejecie do dowolnego naczynia dwie chochelki gorącego wywaru, a następnie połączycie je z waszą śmietaną. Dopiero tak przygotowaną mieszankę wlejcie do reszty zupy i zamieszajcie. Pamiętajcie jednak, by zabielonej zupy już nie gotować na dużym gazie, tylko pozwolić jej delikatnie zawrzeć.  Oprócz tego koniecznie pamiętajcie, że nie każdy rodzaj śmietany nadaje się do użycia w zupie. Najlepsze będą te gęstsze, 18-procentowe. Unikajcie za tych chudszych, ale również tych, które zawierają w swoim składzie skrobię - co prawda nie warzą się one specjalnie często, ale są też sztucznym dodatkiem do potrawy, którego lepiej unikać. Te wskazówki powinny sprawić, że śmietana już nigdy nie zwarzy wam się w wywarze. Toteż nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać się za przygotowanie przepysznej pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową Składniki: 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła....

Jak zapobiec kwaśnieniu zupy?
Adobe Stock
Newsy
Ugotowana zupa skwaśniała przez noc? Zróbcie z nią 1 rzecz a taka sytuacja nie będzie miała miejsca
Jeśli ugotowana poprzedniego dnia zupa skwaśniała, prawdopodobnie popełniliście jeden istotny błąd dotyczący jej studzenia. Koniecznie zmieńcie swoje nawyki.

Aromatyczny rosołek, przepyszna pomidorówka czy smakowite flaczki – jeśli nieprawidłowo z nimi postępujecie każda z tych zup może skwaśnieć w ciągu zaledwie jednej nocy. Koniecznie sprawdźcie, jak temu zapobiec. W końcu szkoda, by wasze starania za każdym razem szły na marne. Dlaczego zupa kwaśnieje w ciągu nocy? Jeśli przyrządzona przez was zupa skwaśniała w ciągu nocy, prawdopodobnie popełniliście jeden błąd – przykryliście garnek z gorącym wywarem pokrywką. Okazuje się, że potrawa bez dostępu do powietrza bardzo szybko się psuje. Jeśli więc chcecie ją zabezpieczyć następnym razem nakryjcie garnek zwykłą, cienką ściereczką kuchenną. To powinno zapobiec kiśnięciu. Pamiętajcie, że nieschowana na noc do lodówki zupa również kiśnie. Dlatego, kiedy wywar osiągnie temperaturę pokojową od razu wstawcie go do chłodziarki. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Koniecznie weźcie sobie do serca nasze rady, szczególnie jeśli planujecie przyrządzić zupę serową. Przepis na zupę serową Będziecie potrzebować: 2 litrów domowego bulionu 300 gramów serka topionego śmietankowego 200 gramów niebieskiego sera pleśniowego brie 2 cebul 3 ząbków czosnku 2 pęczków szczypiorku 2 czerstwych kajzerek 2 łyżek oliwy Przypraw: pieprzu, kurkumy, tymianku Przygotowanie: Cebule obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. W średniej wielkości garnku rozgrzejcie oliwę, a następnie umieśćcie w nim posiekaną cebulę, dodajcie również przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zeszklijcie. Po kilku minutach zeszkloną cebulę z czosnkiem zalejcie bulionem (nie musi być ciepły, wystarczy w temperaturze pokojowej). Całość zagotujcie. Ser brie podzielcie na mniejsze kawałki i dodajcie do gotującej się zupy. Po ok. 5 minutach w...

zupa serowa przepis
Gotujmy.pl/Editha
Newsy
Jak zrobić zupę serową z klopsikami? Sycąca, aromatyczna i idealna na chłodny dzień
Zupę można przyrządzić dosłownie ze wszystkiego, nawet z topionych serków, które zazwyczaj kładziecie na kanapkach. Możecie być pewni, że to danie nie tylko zaspokoi wasz głód, ale również niesamowicie rozgrzeje wasz organizm.

Jeśli macie w lodówce resztkę rosołu i nie wiecie co z nim zrobić, koniecznie wykorzystajcie go do przyrządzenia tej przepysznej zupy. Potrawa zasmakuje nie tylko fanom kulinarnych, serowych wariacji. Wasza rodzina będzie nią zachwycona! Przepis jest banalnie prosty. Całość wieńczy oczywiście mięsna wkładka w postaci klopsików. Jeśli przyrządzicie tego typu danie, możecie śmiało odpuścić sobie rozmyślanie na temat drugiego dania. Cała rodzina nasyci się taką zupą bez problemu! Przepis na zupę serową z klopsikami Składniki: 500 gramów mięsa mielonego z indyka 1 litr bulionu 1 por 1 jajko 4 serki topione 100 gramów ulubionego sera żółtego w kostce 100 ml śmietany 12 proc. 3 łyżki bułki tartej Oliwa lub olej do smażenia Przyprawy: pieprz, sól Przygotowanie: Mięso mielone umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, bułkę tartą, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak przygotowanego mięsa uformujcie niewielkie kulki (tak żeby mieściły się na łyżce do zupy). Na rozgrzanej patelni umieśćcie oliwę lub olej, a następnie kuleczki uformowane z mięsa. Smażcie z każdej ze stron, aż do uzyskania złotego koloru. W średniej wielkości garnku umieśćcie bulion i dodajcie do niego przesmażone klopsy. Całość gotujcie przez ok. 7 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie z rosołu klopsy, a do wywaru dodajcie serki topione i dokładnie wymieszajcie zupę. Pora pokrójcie w plasterki lub półplasterki, a następnie przesmażcie na oleju lub oliwie. Tak przygotowane umieśćcie w wywarze wraz z startym, żółtym serem. Całość zagotujcie. Na koniec zdejmijcie garnek z ognia i dodajcie do zupy śmietanę. Całość wymieszajcie i podawajcie wraz z klopsikami. Smacznego! Źródło:...