Zupy serowe mają wiele odmian. Francuska podawana jest z grzankami, polską wg tradycyjnych przepisów podawano z kluseczkami lanymi. Neapolitańska zupa z dodatkiem sera, gotowana jest na wywarze warzywnym i serwowana z grubym makaronem.

Zupa serowa Magdy Gessler czerpie pomysły z kilku źródeł. Restauratorka poza twardym serem typu cheddar lub ementaler, chętnie dodaje do niej jeszcze jeden rodzaj sera. Zdradzamy jaki.

Skąd się wzięła zupa serowa?

Zupa serowa to potrawa, którą można znaleźć z wielu regionalnych kuchniach świata. Może być gotowana na bulionie warzywnym lub mięsnym. Jest kilka rodzajów zup z dodatkiem sera, które zaliczają się do regionalnych odmian zupy serowej. Są nimi między innymi:

  • Zupa piwna. Popularny szczególnie w średniowiecznej Europie rodzaj fondue
  • Fondue. Szwajcarskie danie przygotowywane z sera, którego nie kojarzymy z zupą, a jest jej odmianą
  • Neapolitańska zupa serowa. Gotuje się ją na wywarze warzywnym z dodatkiem masła, śmietany i sera cheddar, a podaje z makaronem
  • Zupa churu. To wegetariańska zupa pochodząca z Tybetu z dodatkiem ostrej papryczki

Przepis na zupę serowa Magdy Gessler

Do zupy użyjcie połączenia dwóch rodzajów sera. Sera twardego, najlepiej sprawdzi się cheddar lub ementaler, oraz sera topionego.

Zobacz także:

Składniki:

  • 20 dag startego twardego żółtego sera
  • 3 trójkąty sera topionego
  • 1 l wywaru warzywnego lub wywaru z kurczaka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • Niecała szklanka mleka
  • 3 żółtka

Przygotowanie:

  1. Twardy ser zetrzyjcie na tarce i wymieszajcie z mlekiem. Podgrzejcie wywar i do gorącego dodajcie serki topione. Zamieszajcie i poczekajcie, aż się rozpuszczą.
  2. Boczek podsmażcie na patelni, a następnie dodajcie do wywaru. Na patelni po boczku podsmażcie cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia oprószcie ją mąką, zamieszajcie i także dodajcie do zupy.
  3. Na koniec, do wywaru dodajcie ser rozpuszczony w mleku. Gdy wszystkie sery będą całkowicie rozpuszczone, a składniki połączone, zestawcie garnek z zupą z ognia.
  4. Dopiero wtedy dodajcie do zupy żółtka i całość roztrzepcie trzepaczką.

Zupę serową należy podawać z grzankami. Mogą to być całe kromki, podsmażone na złoty kolor. Dodane do zupy, z czasem zaczną namiękać i dodadzą nie tylko smaku, ale wprowadzą też do dania nową teksturę. Zupę serową można też podać z grzankami pokrojonymi na drobną kostkę. Niektórzy podają zupę samą, a grzankami zagryzają ją podczas jedzenia. W każdym z wybranych wariantów, zupę można posypać startym serem.

Źródło: Zszywka.pl, rmf.fm