Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak
halina/Gotujmy.pl
Newsy

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Zupa pomidorowa to, jak się okazuje, ulubione pierwsze danie Polaków! W rankingach popularności przebija nawet klasyczny rosół. Jak przygotować je w sposób oryginalny i zupełnie nowoczesny?

Tradycyjna zupa pomidorowa może być przygotowana np. na wczorajszym rosole bądź na bulionie z kostki. Kiedy mamy już w domu dobry rosół, przygotowanie zupy pomidorowej jest niezwykle proste – wymaga jedynie dodania przypraw, koncentratu pomidorowego i śmietany!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak urozmaicić zupę pomidorową?

Poniższa propozycja to odświeżony przepis na tradycyjną pomidorówkę. Po dodaniu do niej makreli, zupa zyska nie tylko słony, rybny smak, ale także dodatkowe wartości odżywcze. Makrela to źródło białka, ale i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składnik ten znacząco niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób serca. Redukuje ciśnienie oraz obniża cholesterol. Makrela jest też bogata w minerały oraz witaminy, które wspomagają utrzymanie odporności organizmu oraz pozytywnie wpływają na kości. 

Zobacz także
jajka faszerowane z makrelą na wielkanoc

Jajka faszerowane makrelą to wielkanocny hit. Zapamiętacie ten przepis na zawsze

Pasta z makreli

Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba

Przepis na zupę pomidorową z wędzoną makrelą

Składniki:

  • cielęcina z kością, 50 dag
  • marchewka, 1 sztuka
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, 10 dag
  • cebula 1 sztuka
  • makaron ryżowy nitki, 10 dag
  • wędzona makrela filet, 25 dag
  • siekany szczypiorek, 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy ciemny, 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Cielęcinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Zalać 1,2 litra wody, posolić do smaku i gotować 1 godzinę,
  3. Obrać marchewkę, pietruszkę seler oraz cebulę i umyć. Warzywa dodać do cielęciny. 
  4. Po godzinie wyjąć mięso oraz warzywa . Rosół przecedzić. 
  5. Wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego i wymieszać.
  6. Doprawić zupę do smaku pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie solą. 
  7. Zupę gotować 10 minut.
  8. Makaron ryżowy połamać na krótszy i przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. 
  9. Makrelę wędzoną bez skóry pokroić część na mniejsze kawałki, resztę na większe. 
  10. Makaron rozłożyć na cztery talerze. Dodać makrelę, zalać zupą pomidorową. Posypać posiekanym koperkiem.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 składnik, który robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy
Tak spagetti bolognese robią w Bolonii. Włosi dodają do niego 1 nietypowy składnik, który robi całą robotę
„Co kraj to obyczaj”. Makaron we Włoszech jada się zupełnie inaczej niż u nas. I choć spaghetti bolognese to potrawa, którą Polacy kochają. Zobaczcie jak je zrobić nie po polsku, tylko po włosku.

Włoska pasta to po prostu makaron z sosem. W większości domów takie danie pojawia się na stole każdego dnia, jak u nas kanapki z szynką czy serem. Do tego jest serwowana na obiad jako… pierwsze danie. Dopiero po makaronie na stół wjeżdża zupa czy drugie danie. 2 żelazne zasady i 2 triki na idealną włoską pastę Spaghetti bolognese, czyli makaron z sosem bolońskim to danie, w którym do mącznej bazy dodawany jest mięsno-pomidorowy sos. Obowiązkowymi składnikami tego sosu jest też seler naciowy i marchew, a także pomidory lub passata pomidorowa. Jeśli dodacie pod koniec gotowania jeszcze mleko, z pewnością docenicie smak potrawy. Żeby makaron podawać na sposób włoski, pamiętajcie jeszcze o dwóch zasadach: Włosi wodę do makaronu gotują w dużej ilości, mocno osolonej wody Makaronu nie wolno rozgotować. Rozgotowany makaron smakuje do zupy pomidorowej, a nie do włoskich sosów Te dwie rzeczy są niezbędne jeśli chcecie zrobić makaron prawdziwie włoski: Przed końcem gotowania makaronu, należy przenieść do sosu 3-4 łyżki wody spod klusek. Po odlaniu makaronu dodajecie go do sosu i mieszacie jeszcze przez chwilę gotując. Dzięki temu sos będzie aksamitny. Włosi nigdy nie nakładają sosu na makaron, jak to pokazuje zdjęcie po prawej stronie. Zdjęcie przedstawia polski sposób serwowania tego włoskiego dania. Na talerz wykładają z patelni makaron już wymieszany z sosem. Przepis na włoskie spaghetti bolognese Składniki: 300 g boczku 1 duża marchewka 3-4 łodygi selera naciowego 1 cebula Pół szklanki czerwonego wina 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 500 ml passaty pomidorowej Pół szklanki mleka 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) Sól, pieprz Odrobina cukru 80-100 g makaronu na osobę...

Kwaśna zupa pomidorowa
Newsy
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Uratujecie ją w 5 sekund. Wystarczy odrobina popularnego produktu
Wasza zupa pomidorowa nie jest tak smaczna, jak zawsze? Nic straconego. W ten sposób szybko ją uratujecie.

Nawet najlepszym kucharzom w kuchni zdarzają się czasami błędy. Za kwaśna pomidorowa zupa pomidorowa to coś, na co nie do końca mogliście mieć wpływ od początku. Jeśli przydarzy się wam taka sytuacja, nie spisujcie zupy na straty! Musicie tylko wiedzieć jak zareagować, a zupa wyjdzie naprawdę pyszna. Zupa pomidorowa Chyba każdy lubi zupę pomidorową. Niezależnie od tego, czy podajecie ją z ryżem, czy bez, czy gotujecie ją na rosole, czy z innych składników, czasem może przydarzyć się wam, że zupa będzie miała za kwaśny smak. Nie stresujcie się tym. Da się ją łatwo uratować.  Za kwaśna zupa pomidorowa  Powodów tego, że zupa pomidorowa wychodzi za kwaśna, może być kilka. Najczęstszym z nich są zbyt kwaśne pomidory, których użyliście do zrobienia zupy. Do uzyskania pomidorowego smaku zupy najczęściej wykorzystuje się:   Koncentrat pomidorowy Pomidory w puszce Świeże pomidory Passatę pomidorową Każdy z tych składników ma kwaskawy smak, z którym łatwo można przesadzić, dodając za dużo danego składnika. Najsmaczniejsza pomidorowa jest oczywiście gotowana na świeżych pomidorach, ale często w zimie ciężko jest dostać dobre i smaczne pomidory. Jest duża szansa, że te, które wykorzystacie, będą zbyt kwaśne lub po prostu zbyt mało aromatyczne.  Zimą smaczną pomidorowa możecie ugotować więc na pomidorach z puszki lub z wykorzystaniem passaty pomidorowej. Musicie mieć tylko świetny instynkt kulinarny, by wyczuć, ile dokładnie ich dodać, aby nie przesadzić z kwaśnym smakiem. Inne powody kwaśnej pomidorówki Nie tylko pomidory mogą być winowajcą kwaśnego smaku zupy pomidorowej. Jeśli macie pewność, że nie dodawaliście ich zbyt dużo, albo pomidory miały łagodny smak, są inne powody nadmiernej kwasowości zupy pomidorowej. To...

Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Flickr
Newsy
Kiedy dodać koncentrat do zupy pomidorowej? Większość Polaków popełnia błąd
Zupę pomidorową znają chyba wszyscy, ale czy na pewno wszyscy poprawnie ją przyrządzają?

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów np. z dodatkiem makreli. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bez względu na to, którą wersję preferujecie, zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie.  Kiedy dodać koncentrat do pomidorówki? Mimo że pomidorówka często gości na waszych stołach, prawdopodobnie popełniacie jeden podstawowy błąd podczas jej przyrządzania – dodajecie koncentrat w nieodpowiednim momencie.  Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają bowiem, by robić to dopiero na samym końcu gotowania, kiedy wszystkie inne składniki, oprócz śmietany, są już w wywarze. Dzięki temu zupa stanie się o wiele bardziej esencjonalna. Sami się przekonajcie. Przepis na przepyszną zupę pomidorową  Proponujemy niezawodny przepis na klasyczną zupę pomidorową, która zawsze wyjdzie pyszna. Składniki: 2 litry domowego bulionu 3 średnie marchewki z rosołu 4 dojrzałe pomidory 300 ml koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka dobrego masła 2 łyżeczki białego cukru Kwaśna śmietana 18 proc. Pieprz, sól i bazylia Przygotowanie: W średniej wielkości garnku zagotujcie bulion.  Pomidory natnijcie od dołu, umieśćcie w dużej, odpornej na wysoką temperaturę misce, a następnie zalejcie wrzątkiem. Po ok. 4 minutach obierzcie je ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i podsmażcie na maśle. Tak przygotowane umieśćcie w gotującym się bulionie. Po kilku kolejnych minutach do bulionu dodajcie również pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu. Całość doprawcie solą, pieprzem, bazylią (najlepiej świeżą) oraz cukrem i...

pomidorowa przepis
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Ten trik z cebulą genialnie go podbije
Każdy ma swój sposób na ugotowanie pysznej pomidorowej. Dowiedzcie się, jak jeszcze można poprawić jej smak!

Można zrobić zupę pomidorową bez kostki rosołowej? Oczywiście! Taką naturalną i bardzo zdrową zupę przygotowuje się dokładnie tak samo, jak rosół. Trzeba tylko dodać do niej pomidory i kilka dodatków, które nadają jej wspaniałego smaku. Warto użyć do zupy domowego przecieru z pomidorów, ale pomidory z puszki też się nadadzą. Wypróbujcie poniższy przepis na zupę pomidorową. Przepis na zupę pomidorową Do przygotowania smacznej i gęstej zupy pomidorowej potrzebne wam będą poniższe składniki.  Składniki: 4 marchewki 3 pietruszki Pół selera 1 por 1 cebula 1 łyżka masła 4 udka z kurczaka 5 liści laurowych 2 puszki pomidorów (w całości lub krojonych) Czosnek granulowany Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Udka z kurczaka umyjcie w zimnej wodzie i włóżcie do garnka. Zalejcie chłodną wodą i wsypcie około pół płaskiej łyżeczki soli, liście laurowe i kilka ziaren pieprzu. Gotujcie na średnim ogniu. Marchewki, pietruszki, cebulę i selera obierzcie i dodajcie do garnka. Dla wzbogacenia smaku zupy, cebulę możecie wcześniej podpiec w piekarniku. Kiedy woda w garnku zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień. Łyżką cedzakową zbierzcie szumowiny z powierzchni wody. Gotujcie około 1,5 godziny. Gdy por będzie już miękki i zacznie się rozpadać, wyciągnijcie go z garnka. Kiedy warzywa w wywarze zmiękną, wyjmijcie je z garnka, zostawiając w nim 2 marchewki. Pietruszki i wyjęte marchewki ostudźcie włóżcie do miski. Dodajcie do nich pomidory w puszce. Całość zmiksujcie blenderem na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu robota kuchennego. Wyjmijcie z garnka mięso z kurczaka i seler. Wlejcie zmiksowane warzywa. Doprawcie zupę czosnkiem i łyżką masła. Gdyby pomidorowa wyszła zbyt kwaśna,...