Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak
halina/Gotujmy.pl
Newsy

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Zupa pomidorowa to, jak się okazuje, ulubione pierwsze danie Polaków! W rankingach popularności przebija nawet klasyczny rosół. Jak przygotować je w sposób oryginalny i zupełnie nowoczesny?
Aleksandra Zaborowska
kwiecień 12, 2021

Tradycyjna zupa pomidorowa może być przygotowana np. na wczorajszym rosole bądź na bulionie z kostki. Kiedy mamy już w domu dobry rosół, przygotowanie zupy pomidorowej jest niezwykle proste – wymaga jedynie dodania przypraw, koncentratu pomidorowego i śmietany!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak urozmaicić zupę pomidorową?

Poniższa propozycja to odświeżony przepis na tradycyjną pomidorówkę. Po dodaniu do niej makreli, zupa zyska nie tylko słony, rybny smak, ale także dodatkowe wartości odżywcze. Makrela to źródło białka, ale i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składnik ten znacząco niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób serca. Redukuje ciśnienie oraz obniża cholesterol. Makrela jest też bogata w minerały oraz witaminy, które wspomagają utrzymanie odporności organizmu oraz pozytywnie wpływają na kości. 

Zobacz także

Przepis na zupę pomidorową z wędzoną makrelą

Składniki:

  • cielęcina z kością, 50 dag
  • marchewka, 1 sztuka
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, 10 dag
  • cebula 1 sztuka
  • makaron ryżowy nitki, 10 dag
  • wędzona makrela filet, 25 dag
  • siekany szczypiorek, 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy ciemny, 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Cielęcinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Zalać 1,2 litra wody, posolić do smaku i gotować 1 godzinę,
  3. Obrać marchewkę, pietruszkę seler oraz cebulę i umyć. Warzywa dodać do cielęciny. 
  4. Po godzinie wyjąć mięso oraz warzywa . Rosół przecedzić. 
  5. Wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego i wymieszać.
  6. Doprawić zupę do smaku pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie solą. 
  7. Zupę gotować 10 minut.
  8. Makaron ryżowy połamać na krótszy i przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. 
  9. Makrelę wędzoną bez skóry pokroić część na mniejsze kawałki, resztę na większe. 
  10. Makaron rozłożyć na cztery talerze. Dodać makrelę, zalać zupą pomidorową. Posypać posiekanym koperkiem.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Komentarze