Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak
halina/Gotujmy.pl
Newsy

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Zupa pomidorowa to, jak się okazuje, ulubione pierwsze danie Polaków! W rankingach popularności przebija nawet klasyczny rosół. Jak przygotować je w sposób oryginalny i zupełnie nowoczesny?

Tradycyjna zupa pomidorowa może być przygotowana np. na wczorajszym rosole bądź na bulionie z kostki. Kiedy mamy już w domu dobry rosół, przygotowanie zupy pomidorowej jest niezwykle proste – wymaga jedynie dodania przypraw, koncentratu pomidorowego i śmietany!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak urozmaicić zupę pomidorową?

Poniższa propozycja to odświeżony przepis na tradycyjną pomidorówkę. Po dodaniu do niej makreli, zupa zyska nie tylko słony, rybny smak, ale także dodatkowe wartości odżywcze. Makrela to źródło białka, ale i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składnik ten znacząco niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób serca. Redukuje ciśnienie oraz obniża cholesterol. Makrela jest też bogata w minerały oraz witaminy, które wspomagają utrzymanie odporności organizmu oraz pozytywnie wpływają na kości. 

Zobacz także
jajka faszerowane z makrelą na wielkanoc

Jajka faszerowane makrelą to wielkanocny hit. Zapamiętacie ten przepis na zawsze

Pasta z makreli

Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba

Przepis na zupę pomidorową z wędzoną makrelą

Składniki:

  • cielęcina z kością, 50 dag
  • marchewka, 1 sztuka
  • pietruszka, 1 sztuka
  • seler, 10 dag
  • cebula 1 sztuka
  • makaron ryżowy nitki, 10 dag
  • wędzona makrela filet, 25 dag
  • siekany szczypiorek, 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy, 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy ciemny, 1 łyżka

Przygotowanie:

  1. Cielęcinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Zalać 1,2 litra wody, posolić do smaku i gotować 1 godzinę,
  3. Obrać marchewkę, pietruszkę seler oraz cebulę i umyć. Warzywa dodać do cielęciny. 
  4. Po godzinie wyjąć mięso oraz warzywa . Rosół przecedzić. 
  5. Wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego i wymieszać.
  6. Doprawić zupę do smaku pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie solą. 
  7. Zupę gotować 10 minut.
  8. Makaron ryżowy połamać na krótszy i przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. 
  9. Makrelę wędzoną bez skóry pokroić część na mniejsze kawałki, resztę na większe. 
  10. Makaron rozłożyć na cztery talerze. Dodać makrelę, zalać zupą pomidorową. Posypać posiekanym koperkiem.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj też:

Paprykarz
Gotujmy.pl/bogusia82
Przepisy
Unikatowy sposób na przyrządzenie domowego paprykarza szczecińskiego. Kultowy smakołyk 
Smaki młodości można odtwarzać w domowych warunkach! Kiedyś, kiedy w sklepach było tyle co nic, dosłownie się nim zajadaliśmy. Ten współczesny, sklepowy, już tak nie smakuje. Chcecie spróbować samodzielnie odtworzyć jego smak?

Produkty home made to dobro samo w sobie. To także spożywanie wedle zasady wiem, co jem. Coraz częściej spotykamy się z podobnym podejściem do odżywiania. I słusznie! W końcu nawet powiedzenie mówi, że w zdrowym ciele mieszka zdrowy duch. Trudno się nie zgodzić! Kiedyś to było Paprykarz szczeciński pamięta lata, kiedy na półkach obok octu stała mąka i niewiele więcej. Nasze kubki smakowe znają go jednak niemalże na pamięć. Przepis na domowy paprykarz szczeciński jest prosty i szybki. Może ponownie zagościć na naszych kanapkach. Tym bardziej, że to dobra alternatywa dla wędliny i serów. Składniki na paprykarz z wędzoną makrelą: 1 duża wędzona makrela 100 g ryżu długoziarnistego 1 średniej wielkości cebula 100-200 g koncentratu pomidorowego  kilka łyżek pikantnego ketchupu słodka papryka w proszku chilli sól pieprz 3-4 łyżki oliwy do smażenia + tyle samo oliwy do masy 2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania domowego paprykarza Gotujemy i studzimy ryż. Makrelę dokładnie obieramy z ości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i  smażymy na złocisty kolor. Dodajemy cukier,  koncentrat oraz keczup. Mieszamy całość na małym ogniu. Po kilku minutach wyłączamy. Miksujemy ryż z makrelą, dodajemy cebulę z koncentratem i ketchupem. Dokładnie łączymy, doprawiamy papryką, chilli, solą i pieprzem. Dokładamy 2-3 łyżki oliwy i raz jeszcze mieszamy. Gotowy paprykarz nadaje się do przechowywania do 2 tygodni w słoikach w lodówce. Dla przedłużenie świeżości produktu można na jego wierzch dodać odrobinę oleju.  Kupny paprykarz Puszki konserwowe z paprykarzem to zmielone mięso rybie z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym, olejem roślinnym i dodatkiem różnych przypraw. Mimo...

zupa gulaszowa
walia/gotujmy.pl
Przepisy
Idealna gulaszowa? Prawdziwy sekret tkwi w tym 1 składniku. Sprawdźcie, czy o tym wiedzieliście!
Za oknem już szara jesień. Nasze organizmy domagają się czegoś gorącego i pożywnego – pyszna zupa gulaszowa będzie jak znalazł!

W wielu polskich domach gotuje się zupę gulaszową. Sęk w tym, że co dom, to inna receptura. Jedni gotują bogaty w kilka rodzajów mięs forszmak, inni wolą kwaśne, nasycone pomidorami zupy meksykańskie. Jeszcze inną grupą zawiesistych, jesiennych zup są tak zwane gulaszowe. Ich nazwa nie wzięła się z przypadku. Nam, Polakom, tego rodzaju zupa przypomina oczywiście mięsny, aromatyczny sos, który nieraz spożywamy z plackiem po węgiersku czy z różnego rodzaju kaszami. Jednak, zupa gulaszowa swój rodowód ma na Węgrzech. To właśnie w kraju papryki od setek lat narodową potrawą jest zupa gulasz (węg. gulyas). Nie, to nie błąd. Pod właśnie tą nazwą, kryje się paprykowo-pomidorowe płynne danie. Właśnie gulaszu w kartach dań najczęściej wyszukują zagraniczni klienci węgierskich restauracji. Nieraz przez przypadek zamiast drugiego dania dostają pierwsze. Tak, czy inaczej, węgierski gulasz to pierwowzór naszej zupy gulaszowej. Dzisiaj przedstawimy wam naszą wariację na ten temat. Naszym specjalnym, dodatkowym składnikiem, którego nie uświadczycie w węgierskim daniu będzie biała fasola typu Jaś. Co prawda w zupie meksykańskiej występuje fasola czerwona, ale przecież zawsze warto zadbać o patriotyczny element na naszym talerzu! Przepis na zupę gulaszową Składniki: Duży kawałek łopatki wieprzowej Seler Por 1-2 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 20 dag pieczarek  3 cebule  Czosnek – kilka ząbków 2 małe papryki Koncentrat pomidorowy Kilka sporych ziemniaków Sól, pieprz Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowane: Mięso kroimy w kawałki i smażymy na patelni na oleju. Dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek. Po obsmażeniu, przerzucamy całość do garnka, zalewamy wodą. Zagotowujemy wraz z...

gotowanie triki
AdobeStock
Triki kulinarne
7 świetnych trików do wykorzystania w kuchni! Dzięki nim gotowanie będzie przyjemniejsze niż kiedykolwiek!
Jeśli chcesz, by gotowanie sprawiało ci jeszcze więcej przyjemności i było prostsze, sprawdź te sposoby!

Gotowanie to jedna z przyjemniejszych czynności. Odpręża, relaksuje, a wynik (najczęściej) jest niezwykle satysfakcjonujący! Istnieje wiele trików na ułatwienie pracy w kuchni – dziś przedstawimy wam kilka z nich! Sposób na gorzkie pomidory Gdy robimy zupę pomidorową lub sos do spaghetti, często mamy problem ze zbyt gorzkim smakiem potrawy. Pomidory w dużym stężeniu, np. w postaci przecieru lub koncentratu pomidorowego mają charakterystyczną goryczkę, którą staramy się zmniejszyć za pomocą cukru. Niepotrzebnie! Wystarczy dodać do pomidorów odrobinę sody oczyszczonej. Noże ostre jak brzytwa! Wiecie, po czym można poznać dobrego szefa kuchni? Używane przez niego noże są zawsze idealnie naostrzone! Ostry nóż do podstawa dobrego gotowania, bo tylko takim narzędziem można dokładnie pokroić, posiekać i poszatkować wszystkie składniki.  Pieczesz drożdżówki? Użyj łyżki do lodów! Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje drożdżówki będą idealnie upieczone musisz zadbać o to, by wszystkie były mniej więcej takiej samej wielkości. Idealną miarką jest łyżka do lodów! Z jej pomocą możesz równo wydzielić kawałki ciasta i z kulek formować drożdżówki. Nigdy więcej smug na kuchence Szorujesz kuchenkę środkiem usuwającym tłuszcz, a i tak po myciu zostają nieestetyczne smugi i plamy? Użyj środka do czyszczenia okien! Po umyciu kuchenki po prostu spryskaj papierowy ręcznik spray’em do szyb i przetrzyj urządzenie.  Wygodne krojenie Wściekasz się, gdy próbujesz pokroić mięso, a deska do krojenia ślizga się po całym blacie? Jest na to sposób! Wystarczy włożyć pod spód mokry ręcznik – dzięki temu deska nie będzie się przesuwać! Zostaw miejsce na patelni Jednym z większych błędów podczas gotowania jest...

kapuśniak
Babciagramolka /gotujmy.pl
Newsy
Został wam rosół? W takim razie dodajcie do niego ten składnik i całkowicie odmieńcie jego smak
Z czym kojarzy się wam niedzielny rosół w poniedziałkowe popołudnie? Z pewnością większość odpowie, że z pomidorówką. A co powiecie na kapuśniak z odzysku?

Zupa pomidorowa przygotowana na bazie pozostałego rosołu to historia stara jak świat. Nie ma nic prostszego od dodania koncentratu pomidorowego do bulionu. Wystarczy wrzucić do zupy także makaron z zeszłego dnia i smaczna zupa gotowa. Czasem jednak mamy ochotę zaskoczyć czymś domowników. Kapuśniak z niedzielnego rosołu? Na pewno nikt nie spodziewałby się takiego patentu. Spróbujcie, a nie pożałujecie. Domownicy będą w jeszcze większym szoku, jak wyłowią z kapuśniaku smaczne i pożywne pulpety! Technicznie wasza zupa z kapusty niczym nie będzie różniła się od zwykłego kapuśniaku z białej kapusty. Jego podstawą także jest przecież wywar z mięsa. Kapuśniak na rosole z pulpetami – przepis Składniki Ok. 2 litry rosołu 1 ćwiartka małej białej kapusty 3-4 średnie ziemniaki 1 marchewka 15 dag mięsa mielonego z drobiu Łyżka bułki tartej Jajko Sól i pieprz Kminek Majeranek Natka pietruszki Ocet Przygotowanie Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki. Kapustę kroimy dość grubo i gotujemy wszystko w rosole. Mielone mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę bułki tartej i wyrabiamy małe pulpeciki, które będziemy gotowali w zupie. Doprawiamy zupę do smaku majerankiem i kminkiem, solą i pieprzem i w razie potrzeby małą ilością octu dla osiągnięcia odpowiedniej kwasowości. Gotujemy całość razem ok. 1 godzinę, podajemy zupę posypaną natką pietruszki. Źródło: gotujmy.pl