Zupa pomidorowa przywołuje piękne wspomnienia z dzieciństwa. Przyznajcie, że często ją robicie, ale nigdy ta wasza nie dorównuje tej od babci. Jeden sekretny składnik może pomóc to zmienić. Gdy go dodacie, zupa pomidorowa nabierze niepowtarzalnego smaku!

Sekret smaku zupy pomidorowej

Sposobów na gotowanie aromatycznej pomidorowej jest mnóstwo. Niesłusznie kojarzy się z długimi godzinami spędzonymi przy garnkach. Ugotowanie tej zupy wcale nie musi być czasochłonne! Jest mnóstwo przepisów, dzięki którym zrobicie zupę pomidorową dosłownie w kilka chwil. Takim sprytnym przepisem pochwaliła się sama Magda Gessler.

Według niej, do przyrządzenia najlepszej pomidorowej wystarczy sok pomidorowy. Ten składnik nada waszej zupie niepowtarzalnego smaku. Kiedy nie macie czasu na gotowanie, ale macie ogromną ochotę na zupę pomidorową, ten przepis z pewnością skradnie wasze serca!

Przepis na zupę pomidorową

Składniki:

  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 l wody
  • 2 domowe kostki rosołowe
  • włoszczyzna
  • cebula
  • czosnek - 3 ząbki
  • przyprawy: sól i pieprz, ewentualnie świeże zioła: bazylia, tymianek lub pietruszka
  • śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie pysznej zupy pomidorowej zacznijcie od zagotowania wody w garnku, do której dodajcie zioła i przyprawy.
  2. Następnie rozpuśćcie w niej domowe kostki rosołowe i dodajcie pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę, wcześniej lekko przypaloną.
  3. Dodajcie posiekany czosnek. 
  4. Po chwili wlejcie sok pomidorowy. Całość zagotujcie. 
  5. Gotujcie na małym ogniu do momentu aż warzywa w zupie zmiękną. 
  6. Na końcu zupę zabielcie śmietaną.
  7. Przed podaniem posypcie świeżą natką pietruszki albo bazylią. 

Pyszna zupa pomidorowa jest gotowa do podania. Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl