Zupa pomidorowa
gotujmy.pl/olkaaa
Newsy

Zupa pomidorowa wyszła bez smaku? Dodajcie do niej ten 1 składnik. Gessler się z nim nie rozstaje

Zupa pomidorowa to klasyka wśród zup. Dzięki temu przepisowi przyrządzicie ją błyskawicznie i w przepyszny sposób godny najlepszych szefów kuchni!

Zupa pomidorowa przywołuje piękne wspomnienia z dzieciństwa. Przyznajcie, że często ją robicie, ale nigdy ta wasza nie dorównuje tej od babci. Jeden sekretny składnik może pomóc to zmienić. Gdy go dodacie, zupa pomidorowa nabierze niepowtarzalnego smaku!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekret smaku zupy pomidorowej

Sposobów na gotowanie aromatycznej pomidorowej jest mnóstwo. Niesłusznie kojarzy się z długimi godzinami spędzonymi przy garnkach. Ugotowanie tej zupy wcale nie musi być czasochłonne! Jest mnóstwo przepisów, dzięki którym zrobicie zupę pomidorową dosłownie w kilka chwil. Takim sprytnym przepisem pochwaliła się sama Magda Gessler.

Według niej, do przyrządzenia najlepszej pomidorowej wystarczy sok pomidorowy. Ten składnik nada waszej zupie niepowtarzalnego smaku. Kiedy nie macie czasu na gotowanie, ale macie ogromną ochotę na zupę pomidorową, ten przepis z pewnością skradnie wasze serca!

Przepis na zupę pomidorową

Składniki:

  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 l wody
  • 2 domowe kostki rosołowe
  • włoszczyzna
  • cebula
  • czosnek - 3 ząbki
  • przyprawy: sól i pieprz, ewentualnie świeże zioła: bazylia, tymianek lub pietruszka
  • śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie pysznej zupy pomidorowej zacznijcie od zagotowania wody w garnku, do której dodajcie zioła i przyprawy.
  2. Następnie rozpuśćcie w niej domowe kostki rosołowe i dodajcie pokrojoną włoszczyznę oraz cebulę, wcześniej lekko przypaloną.
  3. Dodajcie posiekany czosnek. 
  4. Po chwili wlejcie sok pomidorowy. Całość zagotujcie. 
  5. Gotujcie na małym ogniu do momentu aż warzywa w zupie zmiękną. 
  6. Na końcu zupę zabielcie śmietaną.
  7. Przed podaniem posypcie świeżą natką pietruszki albo bazylią. 

Pyszna zupa pomidorowa jest gotowa do podania. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
AdobeStock
Newsy
Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
Mimo usilnych starań wasza pomidorowa nie powala smakiem? Sprawdźcie, czy na pewno dobrze ją gotujecie.

Ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania pomidorowej. Ta teoretycznie bardzo prosta i klasyczna zupa w każdym domu smakuje inaczej. Jeśli wasza wychodzi mdła, prawdopodobnie powodem jest błąd popełniany przez początkujących kucharzy. Mdła pomidorowa – bez tego składnika nigdy nie wyjdzie Wydawałoby się, że wszyscy wiedzą, iż najlepsza pomidorowa to ta gotowana na rosole. Jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę! Jeśli robicie pomidorową na bazie pomidorów z puszki, przecieru czy koncentratu, warzyw i przypraw i zastanawiacie się, dlaczego nadal jej smak nie jest taki jak powinien, winny jest temu brak rosołu. To właśnie bulion nadaje zupie pomidorowej jej wyjątkowy smak! Ugotowana na rosole będzie nie tylko smaczna, ale i o wiele zdrowsza. Kolejnym razem warto więc przyrządzić pomidorową klasycznie, czyli zaplanować jej gotowanie na następny dzień po zrobieniu rosołu. Dlaczego pomidorowa jest niesmaczna? Dodajcie cukier Choć pomysł dodania cukru do zupy pomidorowej może się wydawać niektórym niedorzeczny, ma on swoje uzasadnienie! Odrobina cukru wsypana do pogrzanych pomidorów sprawi, że powstały karmel pogłębi smak warzyw. A do tego przecier pomidorowy jest po prostu dość gorzki. Dzięki dodaniu cukru smaki się wyrównają i zupa będzie o wiele lepsza. Jaka śmietana do zupy pomidorowej? Dobra pomidorowa musi koniecznie być zabielona śmietaną. Czasami niestety jednak śmietana warzy się w zupie i nie wygląda zbyt estetycznie. Też wam się to zdarzyło? Powodem wcale nie jest nieodpowiednia technika zabielania zupy. Po prostu do zup nadaje się tylko tłusta śmietana 30% lub więcej – ta o zawartości tłuszczu poniżej 30% zawsze się zwarzy w zupie, niezależnie od tego czy ją zahartujecie przed dodaniem, czy nie. Gotować ryż w zupie, czy osobno? By oszczędzić gaz i wodę, niektórzy wsypują ryż do...

Wystarczy dodać 2 łyżki do zupy pomidorowej, by była pyszna i kremowa. Nieoczekiwany składnik
AdobeStock
Newsy
Wystarczy dodać 2 łyżki do zupy pomidorowej, by była pyszna i kremowa. Nieoczekiwany składnik
Chcecie, żeby wasza zupa pomidorowa była jeszcze lepsza w smaku? Dodajcie do niej 2 łyżki tego produktu.

Zupa pomidorowa, to obok zupy ogórkowej i rosołu, jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. Najlepiej smakuje, gdy przyrządzimy ją na klarownym bulionie z dodatkiem świeżych wiejskich pomidorów, które należy wcześniej podsmażyć na maśle. Zwykle podajemy ją w towarzystwie ryżu lub makaronu - rzadziej - ziemniaków. Jeżeli pragniecie małej odmiany i chcecie zmodyfikować nieco smak swojej pomidorówki, dodajcie do niej ten nieoczekiwany składnik. Chodzi o majonez. Dodajcie do swojej zupy pomidorowej dwie łyżki majonezu Chcecie, żeby wasza zupa pomidorowa zyskała kremową konsystencję i nowy, niebanalny smak? Dodajcie do niej trochę majonezu. Jak to zrobić? Przygotujcie zupę pomidorową, jak zwykle. Pod koniec gotowania odlejcie do kubka kilka łyżek zupy i wymieszajcie je tam z majonezem. Następnie dodajcie całość, dokładnie wymieszajcie i wyłączcie kuchenkę, pozostawiając na niej garnek z zupą. W czym tkwi sekret idealnej zupy pomidorowej? Chcecie ugotować przepyszną zupę pomidorową? Pamiętajcie o kilku prostych zasadach. Wywar. W zupie pomidorowej niezwykle ważny jest wywar. Chodzi oczywiście o wywar mięsny. Świetną opcją będzie użycie bulionu drobiowego (rosołu). Pomidory. Dobrej jakości pomidory to podstawa zupy pomidorowej. Najlepiej sprawdzą się tu świeże, dorodne wiejskie pomidory malinowe, które powinno się wcześniej podsmażyć na maśle. Cukier. Po co dodaje się do zupy pomidorowej cukier? Żeby była jeszcze lepsza w smaku. Zupa pomidorowa czasami jest zbyt kwaśna. Wówczas warto dodać do niej trochę cukru dla przełamania nieprzyjemnego posmaku. Liście laurowe i ziele angielskie. Dodajcie do zupy pomidorowej kilka liści laurowych i ziarenka ziela angielskiego. Zwykle przyprawy te...

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak
halina/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak
Zupa pomidorowa to, jak się okazuje, ulubione pierwsze danie Polaków! W rankingach popularności przebija nawet klasyczny rosół. Jak przygotować je w sposób oryginalny i zupełnie nowoczesny?

Tradycyjna zupa pomidorowa może być przygotowana np. na wczorajszym rosole bądź na bulionie z kostki. Kiedy mamy już w domu dobry rosół, przygotowanie zupy pomidorowej jest niezwykle proste – wymaga jedynie dodania przypraw, koncentratu pomidorowego i śmietany! Jak urozmaicić zupę pomidorową? Poniższa propozycja to odświeżony przepis na tradycyjną pomidorówkę. Po dodaniu do niej makreli, zupa zyska nie tylko słony, rybny smak, ale także dodatkowe wartości odżywcze. Makrela to źródło białka, ale i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składnik ten znacząco niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób serca. Redukuje ciśnienie oraz obniża cholesterol. Makrela jest też bogata w minerały oraz witaminy, które wspomagają utrzymanie odporności organizmu oraz pozytywnie wpływają na kości.  Przepis na zupę pomidorową z wędzoną makrelą Składniki: cielęcina z kością, 50 dag marchewka, 1 sztuka pietruszka, 1 sztuka seler, 10 dag cebula 1 sztuka makaron ryżowy nitki, 10 dag wędzona makrela filet, 25 dag siekany szczypiorek, 1 łyżka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy ciemny, 1 łyżka Przygotowanie: Cielęcinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać 1,2 litra wody, posolić do smaku i gotować 1 godzinę, Obrać marchewkę, pietruszkę seler oraz cebulę i umyć. Warzywa dodać do cielęciny.  Po godzinie wyjąć mięso oraz warzywa . Rosół przecedzić.  Wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego i wymieszać. Doprawić zupę do smaku pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie solą.  Zupę gotować 10 minut. Makaron ryżowy połamać na krótszy i przyrządzić wg przepisu na opakowaniu,...

Przepis na pomidorową
Pixabay
Newsy
Dlaczego pomidorowa babci zawsze jest taka pyszna? Chodzi o 1 składnik. Ma ogromny wpływ na smak
Musicie poznać ten sekret na idealną pomidorową, który od zawsze stosowały wasze babcie.

Chyba każdy uwielbia tę kultową zupę! Jeśli zapytacie swoich znajomych i rodziny o to, jaka jest ich ulubiona pomidorowa, jest duża szansa, że będą wspominać pomidorową robioną przez ich babcie i mamy. Jaka była tajemnica tej zupy robionej w danych czasach i dlaczego smakowała ona o niebo lepiej? Nauczcie się tych sekretów pomidorowej, a wasze dzieci i wnuki też będą wspominać kiedyś waszą pomidorową jako najlepszą na świecie. Ten jeden składnik ma ogromny wpływ na smak pomidorówki. Jak ugotować dobrą pomidorową? Przepis na prawdziwą pomidorową jest przekazywany bardzo często z pokolenia na pokolenie. Jeśli nikt się z wami nim nie podzielił, nie martwcie się, zebraliśmy tu wszystkie wartościowe rady na temat gotowania idealnej zupy pomidorowej. Podstawą pysznej zupy pomidorowej jest oczywiście bulion. Bardzo często w polskich domach pomidorową gotuje się na niedzielnym rosole. Dobry bulion będzie stanowił podstawę tej przepysznej zupy. W dawnych czasach korzystano oczywiście z organicznych upraw warzyw i mięsa. Smak bulionu w dużym stopniu zależeć będzie od składników, które dostaniecie. Wybierzcie te najlepszej jakości, a pomidorowa na pewno was nie rozczaruje. Sekret pomidorowej waszych babć Poznajcie trik na idealną pomidorową, który stosowały wasze babcie. Świeże wiejskie pomidory (najlepiej malinowe, w sezonie zimowym z kolei pomidory całe z puszki), należy je pokroić, dodać do nich masło, wodę i zagotować. Tak przygotowane pomidory przed dodaniem do zupy, trzeba przetrzeć przez sito i dopiero połączyć je z wywarem. Po tym czasie zupę trzeba ugotować i dodać do niej mąkę uprzednio rozpuszczoną w zimnej wodzie. Dzięki temu zupa jest lekko zagęszczona. Niektóre babcie zamiast mąki stosowały tylko śmietankę, którą dodawały do zupy. Zupa pomidorowa zyskiwała dzięki temu bardzo charakterystyczny wygląd i przepyszny smak oraz...