zupa pomidorowa
gotujmy.pl/konczi
Newsy

Zupa pomidorowa jak u babci. Wystarczy 1 składnik, który każdy ma w swojej kuchni

Najlepsza pomidorowa to ta babcina, lub na którą przepis znacie od dawna. Być może smak minionych lat przypomni proste działanie, jakie mogło nie przyjść wam wcześniej do głowy.
Aleksandra Jaworska
styczeń 05, 2021

Zupa pomidorowa kojarzy się z dzieciństwem. Szczególnie jeśli macie na myśli domową kuchnię babci i specjały, o których nie da się zapomnieć. To w końcu nie tylko słodkości. Zupa pomidorowa jest wręcz klasyką, na wspomnienie której kąciki ust unoszą się niemalże same.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Zupa na bazie bulionu i pomidorów

Zupę pomidorową można przygotować na bazie bulionu z warzyw lub rosołu. Taki podkład będzie dla niej najlepszym początkiem. Głównym składnikiem nadającym niezapomniany smak zupie pomidorowej są świeże pomidory lub sprawdzony koncentrat pomidorowy. Zupę zazwyczaj podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z lanymi kluskami. Jeśli należycie w kuchni do odważnych, możecie pomyśleć też o dodatku bazylii, natki pietruszki i zabieleniu jej śmietaną. Każda jej wersja zasługuje na szczególną uwagę!

Dlaczego warto jeść pomidory?

Zawierają nadzwyczajnie zdrowy likopen. To organiczny związek o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza też ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia ważną w sezonie jesienno-zimowym odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca.

Pomidory to bardzo zdrowe warzywa

Pomidory skutecznie zapobiegają miażdżycy, a swoje właściwości antymiażdżycowe zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Pomidory działają antynowotworowo, szczególnie u mężczyzn narażonych na raka prostaty.

Pomidorówka jak za dawnych lat

Jeśli podobnie jak większość Polaków, jesteście jawnymi fanami pomidorówki, najwyższy czas poznać przepis, który automatycznie przypomni wam zupę pomidorową babci. Wywar z jej kuchni miał lekko słodkawy smak, koniecznie z dodatkiem pomidorów podsmażonych na maśle. Aby odzyskać ten wyjątkowy wyraz, wystarczy dodać do gotującej się zupy łyżeczkę cukru. Efekt tego prostego triku was zadziwi.

Składniki:

  • 1 l rosołu, wywaru drobiowego lub warzywnego

  • 2 łyżeczki masła

  • 150 g koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 100 ml śmietanki 30%

  • pieprz

  • sól

Sposób przygotowania:

  1. W garnku roztapiacie masło i smażycie na nim koncentrat pomidorowy przez 5 minut.

  2. Po tym czasie zalewacie go rosołem lub wywarem. Gotujecie przez 15 minut, po czym doprawiacie zupę cukrem i dodajecie śmietankę 30%.

  3. Najlepiej zahartować ją wcześniej łyżką gorącej zupy, a dopiero później dodać do garnka.

  4. Po 5 minutach doprawiacie jeszcze zupę solą i pieprzem. Podajecie z makaronem lub ryżem.

Smacznego!

Komentarze
Szynka z dodatkami
aga25/gotujmy.pl
Newsy Zaskocz swoich bliskich. Genialne i pyszne roladki z szynki. Znikną z talerzy w mgnieniu oka
To pomył na przystawkę w sam raz dla małych niejadków. Mali smakosze przekonają się do takiej szynki prędzej, niż byście się spodziewali.
Hubert Rój
styczeń 05, 2021

Szynki, polędwice, wędliny i inne mięsne wyroby to często przekleństwo dla najmłodszych. Małe brzdące szaleją za czekoladkami, cukierkami ani myślą o jedzeniu normalnego jedzenia. Zazwyczaj nie pomaga ani prośba, ani groźba. Szkraby można przechytrzyć tylko sposobem. A tym sposobem jest zwykle ładne i efektowne podanie posiłku. Jak więc zachęcić malców do jedzenia szynki? Najlepiej wypróbować naszą propozycją. Są nią pyszne i łatwe w przygotowaniu ruloniki. Będziemy potrzebowali do nich kilku składników. Oprócz oczywiście szynki będą to: m.in. groszek konserwowy, ser żółty i jajka. Efekt zaskoczy nie tylko najmłodszych! Ruloniki z szynki – przepis Składniki: 10 plasterków szynki 2 łyżki chrzanu 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka groszku konserwowego 5 plasterków sera żółtego 1-2 ogórki kiszone 1 łyżka kukurydzy w puszce Marchewka 1 łyżka śmietany Sól i pieprz Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo, oddzielamy żółtko od białka. Żółtko rozdrabniamy widelcem i mieszamy z chrzanem. Pozostałe białka kroimy w kostkę, podobnie jak ogórek. Marchewkę gotujemy i także kroimy w drobną kostkę. Pokrojone białko, marchewkę, ogórki, kukurydzę i groszek mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku. Na plasterek szynki kładziemy pół plasterka sera i porcję naszej „sałatki warzywnej”. Zawijamy i smarujemy na koniec pastą jajeczno-chrzanową. Podajemy z chlebem. Smacznego!

Przeczytaj