Zupa pomidorowa kojarzy się z dzieciństwem. Szczególnie jeśli macie na myśli domową kuchnię babci i specjały, o których nie da się zapomnieć. To w końcu nie tylko słodkości. Zupa pomidorowa jest wręcz klasyką, na wspomnienie której kąciki ust unoszą się niemalże same.
Zupa na bazie bulionu i pomidorów
Zupę pomidorową można przygotować na bazie bulionu z warzyw lub rosołu. Taki podkład będzie dla niej najlepszym początkiem. Głównym składnikiem nadającym niezapomniany smak zupie pomidorowej są świeże pomidory lub sprawdzony koncentrat pomidorowy. Zupę zazwyczaj podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z lanymi kluskami. Jeśli należycie w kuchni do odważnych, możecie pomyśleć też o dodatku bazylii, natki pietruszki i zabieleniu jej śmietaną. Każda jej wersja zasługuje na szczególną uwagę!
Dlaczego warto jeść pomidory?
Zawierają nadzwyczajnie zdrowy likopen. To organiczny związek o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza też ryzyko zawału serca, poprawia trawienie, wzmacnia ważną w sezonie jesienno-zimowym odporność, a także chroni przed szkodliwym wpływem słońca.
Pomidory to bardzo zdrowe warzywa
Pomidory skutecznie zapobiegają miażdżycy, a swoje właściwości antymiażdżycowe zawdzięczają zawartemu w nich kwasowi, który w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych. Pomidory działają antynowotworowo, szczególnie u mężczyzn narażonych na raka prostaty.
Zobacz także:
Pomidorówka jak za dawnych lat
Jeśli podobnie jak większość Polaków, jesteście jawnymi fanami pomidorówki, najwyższy czas poznać przepis, który automatycznie przypomni wam zupę pomidorową babci. Wywar z jej kuchni miał lekko słodkawy smak, koniecznie z dodatkiem pomidorów podsmażonych na maśle. Aby odzyskać ten wyjątkowy wyraz, wystarczy dodać do gotującej się zupy łyżeczkę cukru. Efekt tego prostego triku was zadziwi.
Składniki:
-
1 l rosołu, wywaru drobiowego lub warzywnego
-
2 łyżeczki masła
-
150 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka cukru
-
100 ml śmietanki 30%
-
pieprz
-
sól
Sposób przygotowania:
-
W garnku roztapiacie masło i smażycie na nim koncentrat pomidorowy przez 5 minut.
-
Po tym czasie zalewacie go rosołem lub wywarem. Gotujecie przez 15 minut, po czym doprawiacie zupę cukrem i dodajecie śmietankę 30%.
-
Najlepiej zahartować ją wcześniej łyżką gorącej zupy, a dopiero później dodać do garnka.
-
Po 5 minutach doprawiacie jeszcze zupę solą i pieprzem. Podajecie z makaronem lub ryżem.
Smacznego!