Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
AdobeStock
Newsy

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem

Zupa ogórkowa z ziemniakami to klasyk polskiej kuchni. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zupę ogórkową, skorzystajcie z przepisu samego Karola Okrasy.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 15, 2021

Przepis na zupę ogórkową zna każda polska gospodyni. To klasyczne danie z kiszonych ogórków smakuje każdemu i zawsze się sprawdza. Poznajcie przepis Karola Okrasy, który gotując zupę ogórkową wykorzystuje trik swojej mamy na podkręcenie smaku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na smaczną zupę ogórkową: sekret mamy Karola Okrasy

Jak każdy szef kuchni, Karol Okrasa gotowania uczył się od najlepszych – w tym od swojej mamy! W końcu każda mama i babcia ma swoje własne sekrety na przyrządzenie ulubionych dań swoich najbliższych. Okrasa zdradził sposób swojej mamy na zrobienie smacznej zupy ogórkowej – trzeba dodać do niej masła! Karol w garnku rozgrzewa olej, a na to dopiero kładzie kawałki masła. Dzięki użyciu oleju, masło nie będzie się przypalało. Gdy już się rozpuści, smaży na nim warzywa, które później dodaje do zupy.

Jeżeli lubicie przepisy Okrasy, to koniecznie wypróbujcie jego kartacze z mięsem oraz śledzie po kaszubsku. Palce lizać!

Zobacz także

Przepis na zupę ogórkową Karola Okrasy

Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Karola Okrasy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • Ogórki kiszone z wodą (łącznie 500 ml)
  • Pół kilograma ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 150 ml śmietany 18%
  • 50 g masła
  • 1 łyżka sukru
  • Świeży koperek
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyjcie warzywa i obierzcie. Marchewkę, selera, cebulę i pietruszkę pokrójcie drobno, a ziemniaki w grubszą kostkę.
  2. Do garnka wlejcie olej i dodajcie masło. Gdy się rozpuści, wrzućcie cebulę i ziemniaki i podsmażcie z dodatkiem soli i pieprzu.
  3. Gdy warzywa się podsmażą, dodajcie pietruszkę, selera i marchewkę. Smażcie mieszając od czasu do czasu, a na koniec zalejcie bulionem warzywnym i gotujcie do miękkości warzyw.
  4. Ogórki kiszone zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Wrzućcie na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażcie, a następnie dodajcie do garnka z zupą.
  5. Po chwili wlejcie wodę z ogórków i zagotujcie. Doprawcie solą, pieprzem oraz cukrem. Zmniejszcie ogień i gotujcie.
  6. Do miseczki wlejcie 150 ml śmietany i wymieszajcie z kilkoma łyżkami gorącej zupy i solą. Wlewajcie powoli do garnka cały czas mieszając.
  7. Umyjcie koperek, posiekajcie i dodajcie do zupy. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze