Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych

Nie macie pomysłu na prostą i smaczną zupę? Przygotujcie zupę krem z cukinii z dodatkiem pysznego serka Camembert. W połączeniu z grzankami lub ptysiowymi groszkami, smakuje wprost genialnie!

Szukacie pomysłu na szybką, smaczną i zdrową zupę? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na zupę krem z cukinii z dodatkiem serka Camembert. Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju sery, ta zupa jest stworzona właśnie dla was. W zależności od tego, jak bardzo cenicie sobie serowy smak, możecie dodać więcej lub mniej takiego serka. Brzmi zachęcająco?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert

Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert to doskonały pomysł na tani, zdrowy i pyszny obiad. Zupa robi się w mig i smakuje obłędnie w połączeniu z grzankami lub ptysiowymi groszkami. Dla wzmocnienia walorów smakowych i zdrowotnych zupy, posypcie ją na koniec świeżym szczypiorkiem. Gwarantujemy, że pokochacie jej smak i na stałe zagości w waszym domowym menu.

Zobacz także
Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik

Jak podać żurek w chlebie? Przed nalaniem zupy zróbcie 1 trik

żurek zakwas

Po czym poznać, że zakwas na żurek jest gotowy? Zwróćcie uwagę na ten szczegół

Składniki:

  • 1,3 kg cukinii
  • 550 g niewielkich młodych ziemniaków
  • 120 g cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • 50-60 g serka Camembert
  • 1 łyżka masła lub oleju

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na średniej wielkości kawałki.
  2. Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obieramy z wierzchniej warstwy i kroimy w piórka.
  4. Szczypiorek opłukujemy i drobno kroimy.
  5. W garnku na maśle lub oleju przesmażamy cebulę.
  6. Gdy ta się zeszkli do garnka wrzucamy ziemniaki oraz cukinię i chwilę przesmażamy.
  7. Całość zalewamy rosołem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
  8. Pod koniec gotowania do zupy wrzucamy ser camembert. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.
  9. Gotową zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.
  10. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

zupa z białych warzyw
Gotujmy.pl
Newsy
Pyszna i sycąca zupa krem z białych warzyw z chipsem z boczku. Ten przepis podbija sieć
Macie ochotę na niebanalną, pyszną i bajecznie prostą w przygotowaniu zupę? Zróbcie na obiad zupę krem z białych warzyw z chrupiącym i aromatycznym chipsem z boczku.

Polacy uwielbiają wszelkiego rodzaju zupy. Zupa krem z białych warzyw to bardzo pożywna i pyszna zupa, która wprost idealnie sprawdzi się w mroźne, zimowe dni. Mimo iż jest to zupa tylko i wyłącznie z warzyw, jest bardzo gęsta i sycąca. Dopełnieniem jej smaku jest chrupiący chips z boczku. Zupa krem idealnie komponuje się z ziołowymi grzankami. Równie dobrze możecie ją podać ze świeżym pieczywem – bułeczką lub chlebem. Zupa krem z białych warzyw jest nie tylko pożywna, ale też bardzo zdrowa. Zawdzięcza to wykorzystaniu super zdrowych warzyw, takich jak pietruszka, czosnek oraz seler. Jak ją przygotować? Czytajcie dalej! Składniki: 2 spore ziemniaki 2 średnie cebule 1 średni seler 1 duży ząbek czosnku 1 duża pietruszka 2 łyżki masła do smażenia sól i biały pieprz mielony do smaku woda gorąca około 1 litr 20 dag wędzonego boczku zioła prowansalskie i gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Roztapiamy w garnku masło i wrzucamy warzywa. Całość delikatnie podsmażamy uważając, by danie zbytnio się nie przypiekło. Po przesmażeniu warzywa zalewamy gorącą wodą. Całość gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy warzywa na gładki krem. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką muszkatołową. Przygotowujemy boczek. Mięso najpierw kroimy w cienkie plasterki. Na suchą patelnię wrzucamy plastry boczku, smażymy z obu stron, aż wytopi się tłuszcz, a boczek będzie chrupiący. Boczek odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Zupę wylewamy na talerz i ozdabiamy chipsem z boczku. Zupa wyszła wam zbyt gęsta? Jest na to pewien sposób. Wystarczy, że dolejecie do niej trochę gorącej wody.

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna
Wiosna to najlepsza pora, by cieszyć się takimi smakołykami jak zupa z pokrzywy. Zrywajcie świeże liście, myjcie je i zaraz przystępujcie do gotowania zupy! Bez problemu wyjdzie wam niezwykle zdrowa i bardzo smaczna potrawa.

Zupa z pokrzywy dla wielu może brzmieć niezbyt zachęcająco. Jednak wbrew pozorom, niepozorna pokrzywa uznawana przez wielu niesłusznie za chwast, jest smacznym i zdrowym źródłem wielu witamin. Świeżo zerwane liście pokrzywy zdadzą egzamin jako baza do zupy krem z porem, selerem i ziemniakami. Przepis na zupę krem z pokrzywy Składniki: Ok. 50 liści młodej pokrzywy Zielona część pora 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki Ćwiartka selera Śmietana 18% 2 łyżki masła Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie: Do zupy użyjcie tylko samych górnych części świeżo zerwanych liści pokrzywy. Opłuczcie liście pokrzywy pod bieżącą wodą, a potem je osuszcie. Drobno posiekajcie liście pokrzywy. Pora pokrójcie w talarki, cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Podsmażcie pora, cebulę i czosnek na maśle- uważajcie, by nie przysmażyć za bardzo czosnku – może stać się wtedy zbyt gorzki. Do podsmażonych warzyw dodajcie pokrzywę i przesmażcie razem wszystko przez kilka minut. Doprawcie całość solą i pieprzem. Ziemniaki i selera obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Zalejcie ziemniaki i selera ok. 1 litrem wody i gotujcie z dodatkiem soli. Do już ugotowanych i miękkich ziemniaków i selera dodajcie przesmażone na maśle pokrzywy z warzywami. Przegotujcie wszystko razem, doprawcie do smaku i zmiksujcie za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Zupę zabielajcie kleksem śmietany. Podawajcie z grzankami lub tostami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Maj to sezon nie tylko na świeżą pokrzywę, ale także na inne zdrowotne rośliny, takie jak żółte kwiatki mniszka lekarskiego. Przeczytajcie nasz artykuł o zdrowym syropie przyrządzanym...

Zupa krem, zupa krem z czosnku
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Zapomnij o infekcjach. Wypróbuj rozgrzewającej zupy z naturalnym antybiotykiem
Jesień to czas infekcji. Ta pora roku to też okres, w którym chętniej jemy rozgrzewające i pożywne zupy. Czas połączyć te dwa fakty i ugotować zdrową i smaczną zupę krem z czosnku.

Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami. Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona. Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy! Składniki: 10 ząbków czosnku Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu) Łyżka masła Sól i pieprz 3-4 ziemniaki Gałka muszkatołowa Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz.  Małe opakowanie śmietany do zup 18% Opakowanie serka topionego (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa. Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy. Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem. Miksujemy całość blenderem na gładki krem. Przygotowujemy na patelni grzanki. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem. Źródło: kuchnia.wp.pl

Zupa serowo pieczarkowa wg. Tomasza Strzelczyka. Ten ser będzie najlepszy do zupy
Adobe Stock, Instagram / Tomasz Strzelczyk Oddasz fartucha
Newsy
Zupa serowo-pieczarkowa wg Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził, który ser będzie do niej najlepszy
Proste składniki, nieskomplikowana receptura. Autor kanału „Oddasz Fartucha” prezentuje ciekawy pomysł na zupę serową.

Zupa serowa jest obecna w wielu kuchniach świata. W każdej pojawiała się w nieco innej odsłonie. Jest podawana z grzankami, makaronem, a nawet kluskami lanymi. W samej Europie odmian tej potrawy jest dużo: od niemieckiej zupy piwnej, po szwajcarskie fondue. Dzisiejsza nasza propozycja, czyli zupa autorstwa Tomasza Strzelczyka to przykład jeszcze innego podejścia. Od większości zup serowym różni się konsystencją i składnikami. Spróbujcie serowej w nowym wydaniu. Zupa serowo – pieczarkowa Tomasza Strzelczyka Zupa serowa Tomasza Strzelczyka, uczestnika IV edycji programu „Masterchef”, a obecnie autora profilu „Oddasz Fartucha” nie jest typowa. Przede wszystkim nie jest zupą o gęstej kremowej konsystencji, tylko bulionem z warzywami zagęszczonym grzankami. Ser użyty przez kucharza do dania to 300 g zwykłego serka topionego. Taki ser nie zagęści aż tak szczególnie zupy, ale nada jej doskonałego, serowego aromatu. Kurczak, warzywa, ziemniaki i pieczarki pływające w zupie to z kolei dodatkowa tekstura obecna w bulionie. Przepis na zupę serowo-pieczarkową Tomasza Strzelczyka Składniki: 2 l wody 3 ziemniaki 1 cebula 300 g topionego serka 2 marchewki 1 kawałek selera 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 400 g pieczarek Gałka muszkatołowa Sól, pieprz do smaku 2 piersi z kurczaka Gałązka świeżego tymianku Kawałek białego chleba Przygotowanie: Do zimnej wody wrzućcie piersi z kurczaka. Dołóżcie 1 marchewkę pokrojoną w słupki, pietruszkę, selera i cebulę. Przykryjcie i gotujcie około 25 minut. Gdy zupa się gotuje, pokrójcie drugą marchew, ziemniaki, pieczarki i czosnek. Nad blachą do pieczenia pokruszcie duże kawałki chleba, dodajcie oliwę, sprószcie solą i wstawcie do pieca nagrzanego do 200 st. Celsjusza, od czasu...