Zupa gotowa, a ziemniaki nadal są twarde? To wina 1 rzeczy. Nigdy więcej nie popełnicie już tego błędu
Adobe Stock
Newsy

Zupa gotowa, a ziemniaki nadal są twarde? To wina 1 rzeczy. Nigdy więcej nie popełnicie już tego błędu

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez zup. Co jednak jeśli początkujący kucharze i kucharki popełniają klasyczny szkolny błąd i ziemniaki nie dogotowują się w wywarze? Sprawdźcie, skąd biorą się twarde ziemniaki w zupie.

Ziemniak jako warzywo idealnie nadaje się do zupy. Można łączyć go z krupnikiem, ogórkową, a nawet gulaszową. Wielu podaje ziemniaki oddzielnie choćby do takich zup jak kapuśniak czy barszcz czerwony. Co ciekawe, nasi litewscy sąsiedzi słyną z podawania... pieczonych lub smażonych ziemniaków do buraczanego chłodnika. 

Ziemniaki i zupa to zatem dobrana para. Czasem jednak zdarza się, że w niektórych zupach zwłaszcza początkujące gospodynie miewają zagwozdkę z twardymi ziemniakami. Co zrobić, by kartofle zawsze chciały zmięknąć w gotującej się zupie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak gotować ziemniaki do zupy? 

Jeśli chcecie dodać je do zupy, należy się zastanowić czy gotować je osobno czy razem z innymi warzywami, albo może wrzucać je na końcu? 

Główna zasada jest taka, że pokrojone ziemniaki wrzucacie do wrzącej, najlepiej lekko osolonej wody, wtedy zachowują najwięcej witamin i minerałów, które naturalnie w nich występują.

Należy również pamiętać, by nie obierać ziemniaków zbyt wcześnie i nie trzymać ich długo w zimnej wodzie. Po 15 minutach, mogą zacząć tracić swoje cenne właściwości odżywcze.

Zobacz także
Zupa wiśniowa to prawdziwy smak dzieciństwa. Sprawdzony przepis z zeszytów naszych babć

Zupa wiśniowa to prawdziwy smak dzieciństwa. Sprawdzony przepis z zeszytów naszych babć

Ta zupa tak was nasyci, że nie będziecie robić drugiego dania. Poznajcie mazurską karmuszkę

Znacie mazurską karmuszkę? Ta zupa tak was nasyci, że nie będziecie robić drugiego dania

Kwaśne składniki wrzucajcie do zupy na końcu

Jeśli przyrządzacie zupę, w której jednym ze składników są ziemniaki, wrzućcie je do wywaru, gdy już zaczyna się gotować. Jedynym wyjątkiem są zupy kwaśne, jak ogórkowa, szczawiowa czy kapuśniak. Na początku najpierw trzeba ugotować wywar z ziemniakami, a dopiero potem dodać do niego kwaśne składniki. Gdy zrobicie odwrotnie ziemniaki nie ugotują się, pozostaną twarde lub al dente.

Taki ziemniak nie jest ani smaczny, ani zdrowy. Jak już wspominaliśmy, pewnie są wśród was osoby, które zawsze gotują ziemniaki do zupy oddzielnie. To nawet zaleta, zwłaszcza gdy chcecie zostawić zupę na następny dzień. Po kilkunastu godzinach ziemniaki często zmieniają smak, a przez to wpływają na walory smakowe całej zupy. Ugotowane oddzielnie nie sprawią za to żadnego problemu.

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd
Kapuśniak to prawdziwa bomba witaminowa. Jak przygotować tę smaczną i aromatyczną zupę? Trzymajcie się poniższych kroków.

Polacy wprost uwielbiają kapuśniak . Zupa ta doskonale się odnajduje się w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz aromatycznych żeberek . Jak zrobić kapuśniak idealny? Na co należy zwrócić szczególną uwagę? Jak zrobić smaczny kapuśniak? Jesień to idealny czas na przygotowanie kapuśniaku. Najważniejszym składnikiem tej zupy jest oczywiście kiszona kapusta . Nie bez znaczenia jest też dobrej jakości mięso – świetnie się tu sprawdzą aromatyczne, wędzone żeberka. Jak zabrać się za przygotowanie tej smacznej zupy i jak długo należy ją gotować? Jeśli mieliście kiedyś okazję zjeść kapuśniak u babci na pewno zauważyliście, że kapusta w zupie przyjemnie rozpływa się w ustach. Cały sekret tkwi nie tylko w dodatkach, ale również w odpowiednim czasie gotowania kapuśniaku. Pierwszym krokiem do przygotowania idealnego kapuśniaku jest sprawdzenie, czy kupiona przez nas kapusta nie jest zbyt kwaśna lub słona. Jeśli tak jest wystarczy, że opłuczecie ją w wodzie i dobrze odciśniecie. Następnie drobno posiekajcie kapustę i podsmażcie ją na patelni na odrobinie oleju rzepakowego. Gdy kapusta zacznie się smażyć, możecie zacząć ją przyprawiać. Dodajcie do niej świeżo zmielony pieprz, ziele angielskie i listki laurowe, które nadadzą naszej zupie wspaniałego aromatu. Kapusta powinna smażyć się przez ok. pół godziny. Po upływie tego czasu możemy przełożyć ją do garnka. Kiszona kapusta powinna gotować się 1,5 a nawet 2 godziny. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że będzie miękka i będzie się rozpływała w ustach. Przepis na kapuśniak na żeberkach z warzywami i kiełbasą Składniki: 80 dkg żeberek wieprzowych 1 kostka rosołowa 1/2 kg kapusty kiszonej 8 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka 1/4 selera 4 kiełbasy śląskie 5 dag...

ziemniaki
Pixabay
Newsy
Gotujecie ziemniaki w zupie czy oddzielnie? Jeden z tych sposobów może zniszczyć jej smak
Razem czy osobno? Lepiej na początku czy pod koniec? Wszystkie te pytania dotyczą dodawania ziemniaków do zupy.

Wydawało się, że to warzywo nie jest zbyt skomplikowane, a jednak to najczęściej wyszukiwana fraza w Internecie. Ziemniaki mogą być alternatywą śmietany, aby zagęścić zupę. Są znakomitym dodatkiem w każdej postaci. Jak i kiedy dodawać ziemniaki do zupy?  Wywar to podstawa Bulion jest fundamentem zup. Można dodać do niego porcję rosołową, zaś wegetarianie i weganie zdecydują się na większą ilość warzyw oraz przypraw. Składniki do zupy najlepiej jest przesmażyć, a następnie zalać wywarem, w celu uzyskania pełnego aromatu dania.  Nie rób tego jak gotujesz ogórkową! W przypadku przygotowywania zup kwaśnych, przykładowo ogórkowej bądź szczawiowej, składniki kwaśne dodaje się na samym końcu. Inaczej jest wysokie prawdopodobieństwo, że ziemniaki nie ugotują się, bądź będą po prostu niesmaczne. Tę zasadę warto zapamiętać przy stosowaniu innych podobnych składników, takich jak ocet, zakwas buraczany czy sok z cytryny. Należy dodawać je, kiedy wywar jest gotowy, a warzywa miękkie. A może ziemniaki gotować oddzielnie? Często zdarza się, że już po kilku godzinach ziemniaki zmieniają smak, a przy tym również aromat zupy. Ugotowane oddzielnie, dają pewność, iż zupa będzie nadal tak samo pyszna przez dwa kolejne dni. Gotowane osobno, można podać tradycyjnie: pokrojone na ćwiartki, bądź urozmaicić posiłek i zaserwować w postaci ziemniaczanego puree. Jedyny właściwy sposób Aby właściwie ugotować ziemniaki i żeby w całym procesie obróbki termicznej zachowały wszelkie witaminy i minerały, należy wrzucić je do gotującej się, lekko osolonej wody. Można również zalać je gorącym bulionem. Przed należy jednak pokroić je w mniej więcej równe kawałki, by ugotowały się równomiernie. Jeśli ziemniaki obrane są wcześniej, nie powinny być trzymane...

Przepis Ani Starmach na mięciutkie knedle ze śliwkami. Wybiera do nich tylko takie ziemniaki
Ons/Flickr
Newsy
Przepis Ani Starmach na mięciutkie knedle ze śliwkami. Wybiera do nich tylko takie ziemniaki
Śliwki będą gościć na waszych stołach jeszcze jesienią. Warto zatem uzbroić się w kilka wypróbowanych przepisów, które urozmaicą ich podanie. Jednym z nich jest przepis Ani Starmach na delikatne knedle ze śliwkami. 

Ten przepis ma już kilka lat, jednak jest tak niezawodny, że warto sobie o nim przypomnieć w sezonie śliwkowym. Knedle według receptury znanej kucharki i jurorki programu Master Chef wychodzą zawsze idealnie miękkie. Jednocześnie ich ciasto nie rozpada się podczas gotowania. To wszystko zasługa odpowiednich ziemniaków.  Jakie ziemniaki wybiera do knedli Ania Starmach?   Ziemniaki są bardzo ważnym składnikiem knedli. Właściwie wybrane i przygotowane zredukują ilość dodawanej mąki do minimum, a do tego sprawią, że ciasto będzie mięciutkie, a jednocześnie zwarte. Jak zatem sprawdzić, czy ziemniaki, które kupiliście są odpowiednie?  Ziemniaki, które dodaje Ania Starmach do swoich knedli, są zawsze mączyste. Goszcząc kilka lat temu w programie Dzień Dobry TVN, podała prosty sposób na sprawdzenie ich sypkości. Wystarczy, że przekroicie ziemniaka na pół, a następnie zetkniecie ze sobą jego dwie części. Jeżeli ziemniak się sklei, oznacza to, że jest mączysty. Jeżeli nie, to wykorzystajcie go raczej do sałatki ziemniaczanej.  Ważne jest również odpowiednie przygotowanie ziemniaków do potrawy. Powinniście gotować je w łupinach w wodzie z odrobiną soli. Nie gotujcie obranych ziemniaków, bo wówczas dostaje się do nich dużo wody, która sprawia, że są wilgotne i trzeba dodać więcej mąki.  Przepis Ani Starmach na knedle ze śliwkami  Składniki:  500 g śliwek węgierek   500 g ziemniaków  50 g mąki ziemniaczanej   250 g mąki pszennej  2 jajka  sól  Do podania: kwaśna śmietana, cukier i bułka  Sposób przygotowania:  Z umytych śliwek usuńcie pestki.  Ziemniaki umyjcie dokładnie i ugotujcie w łupinach.  Po delikatnym...

Przepis na kapuśniak z młodej kapusty. Pyszny, wiosenny obiad
kloruś/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapuśniak z młodej kapusty z wędzonym boczkiem. Pyszny, wiosenny obiad
Kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem wędzonego boczku jest delikatniejszy i lżejszy od tradycyjnego kapuśniaku z kiszonej kapusty. Ten jest delikatnie słodkawy z interesującą nutą wędzonki. Wypróbujcie koniecznie.

Zupy z dodatkiem kapusty są wyjątkowo aromatyczne. Z tego powodu warto ugotować na przykład rosół z kilkoma liśćmi kapusty , by nabrał głębszego smaku! Jednak przyznacie, że nie ma to jak prawdziwy, swojski kapuśniak . Świetnie smakuje ten z kiszonej kapusty , ale gdy przychodzi sezon na młodą kapustę, to zbrodnią jest jej nie wykorzystać! Kapuśniak z młodej kapusty to wspaniała zupa sezonowa pełna witamin. A do tego jak smakuje… Ugotujcie go z dodatkiem boczku i posypcie na koniec koperkiem, a wyjdzie idealny! Wypróbujcie przepis na kapuśniak z młodej kapusty autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapuśniak z młodej kapusty Do przygotowania pysznego kapuśniaku potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 200 g boczku wędzonego Pół główki młodej kapusty 2 ćwiartki z kurczaka 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 większy seler 1 cebula Biała część pora Kilka gałązek lubczyku Majeranek Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kurczaka w zimnej wodzie. Włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. W trakcie gotowania zbierzcie szumowiny Następnie obierzcie wszystkie jarzyny, a cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki (jeżeli macie kuchenkę indukcyjną, wystarczy przeciąć cebulę na pół i podsmażyć na suchej patelni). Dodajcie do kurczaka poza ziemniakami – te ugotujcie osobno. Doprawcie zupę kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi, lubczykiem, pieprzem i solą. Gotujcie na małym ogniu przez 40 minut. Po ugotowaniu odcedźcie zupę. Ziemniaki i boczek pokrójcie w kostkę i dodajcie do garnka. Gotujcie 5 minut. Kapustę poszatkujcie drobno i wrzućcie do zupy. Gotujcie, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie dodajcie do zupy...