Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek
Gotujmy.pl
Newsy

Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek

Szybka i prosta w przygotowaniu zupa jajowa jest świetną alternatywą dla żurku, białego barszczu czy zupy chrzanowej. Zróbcie ją koniecznie na święta, a nie pożałujecie!
Magdalena Kieblesz
marzec 31, 2021

Na święta wielkanocne przygotowuje się wiele pysznych potraw dla całej rodziny. W tym roku święta spędzimy w mniejszym gronie przez pandemię koronawirusa. Żeby mimo wszystko upłynęły one w miłej atmosferze, warto się postarać i na stół przygotować coś wyjątkowo dobrego. 

Magda Gessler jest autorką wielu doskonałych przepisów. Jej receptura na zupę jajową na pewno przypadnie wam do gustu. Jest smaczną alternatywą dla żurku czy białego barszczu i przygotowuje się ją bardzo szybko. Magda Gessler do zupy jajowej dodaje tajemny składnik, a jest nim szczaw

Najsmaczniejszy szczaw pojawia się wczesną wiosną więc na pewno będziecie mogli kupić go w dobrym warzywniaku lub na bazarku. Ten składnik doda zupie jajowej głębi i kwaskowego posmaku. 

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na zupę jajową z receptury Magdy Gessler 

Do zrobienia zupy jajowej będziecie potrzebować:

  • 1,5 l wody
  • 250 g włoszczyzny
  • 150 g szczawiu
  • 3 łyżki maki 
  •  10 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1-2 żółtka
  • sól 

Opcjonalnie:

  • jajka na twardo
  • ugotowane ziemniaki

Sposób przygotowania zupy jajowej:

  1. By przyrządzić smaczną zupę jajową zacznijcie od umycia wszystkich warzyw.
  2. Następnie obierzcie je, przełóżcie do garnka i zalejcie wrzącą wodą.
  3. Do garnka dodajcie sól do smaku. 
  4. Warzywa z dodanymi składnikami ugotujcie.
  5. W międzyczasie umyjcie dokładnie szczaw. Odetnijcie korzonki. Połowę szczawiu zblendujcie a  pozostałą część odłóżcie. 
  6. Zblendowany szczaw ugotujcie w niewielkiej ilości wody ze szczyptą soli.
  7. Następnie odcedźcie wywar z włoszczyzny.
  8. Mleko wymieszajcie z wodą i wlejcie go do przecedzonego wywaru i pozostawcie do zagotowania. 
  9. Następnie dodajcie do niego ugotowany szczaw.
  10. Jajka rozbijcie. Oddzielcie żółtka od białek.
  11. Przed podaniem zupy dokładnie wymieszajcie z roztartym masłem i surowymi żółtkami. 

Do zupy jajowej możecie dodać jaja na twardo i ugotowane ziemniaki. Takie połączenie będzie smakować doskonale. Nie zapomnijcie przyozdobić zupy listkami pozostałego szczawiu. Smacznego!
 

Komentarze