Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek
Gotujmy.pl
Newsy

Zupa jajowa z receptury Magdy Gessler to kulinarna perła. Dodaje do niej tajemny dodatek

Szybka i prosta w przygotowaniu zupa jajowa jest świetną alternatywą dla żurku, białego barszczu czy zupy chrzanowej. Zróbcie ją koniecznie na święta, a nie pożałujecie!

Na święta wielkanocne przygotowuje się wiele pysznych potraw dla całej rodziny. W tym roku święta spędzimy w mniejszym gronie przez pandemię koronawirusa. Żeby mimo wszystko upłynęły one w miłej atmosferze, warto się postarać i na stół przygotować coś wyjątkowo dobrego. 

Magda Gessler jest autorką wielu doskonałych przepisów. Jej receptura na zupę jajową na pewno przypadnie wam do gustu. Jest smaczną alternatywą dla żurku czy białego barszczu i przygotowuje się ją bardzo szybko. Magda Gessler do zupy jajowej dodaje tajemny składnik, a jest nim szczaw

Najsmaczniejszy szczaw pojawia się wczesną wiosną więc na pewno będziecie mogli kupić go w dobrym warzywniaku lub na bazarku. Ten składnik doda zupie jajowej głębi i kwaskowego posmaku. 

Zobacz także
zupa chrzanowa

Banalna do zrobienia zupa chrzanowa. Potrzebujecie jedynie 4 składników, które kupicie za grosze

żurek najlepszy przepis

Żurek zyska cudowny smak, gdy zastosujecie triki Magdy Gessler. Wytknęła często popełniany błąd 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę jajową z receptury Magdy Gessler 

Do zrobienia zupy jajowej będziecie potrzebować:

  • 1,5 l wody
  • 250 g włoszczyzny
  • 150 g szczawiu
  • 3 łyżki maki 
  •  10 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1-2 żółtka
  • sól 

Opcjonalnie:

  • jajka na twardo
  • ugotowane ziemniaki

Sposób przygotowania zupy jajowej:

  1. By przyrządzić smaczną zupę jajową zacznijcie od umycia wszystkich warzyw.
  2. Następnie obierzcie je, przełóżcie do garnka i zalejcie wrzącą wodą.
  3. Do garnka dodajcie sól do smaku. 
  4. Warzywa z dodanymi składnikami ugotujcie.
  5. W międzyczasie umyjcie dokładnie szczaw. Odetnijcie korzonki. Połowę szczawiu zblendujcie a  pozostałą część odłóżcie. 
  6. Zblendowany szczaw ugotujcie w niewielkiej ilości wody ze szczyptą soli.
  7. Następnie odcedźcie wywar z włoszczyzny.
  8. Mleko wymieszajcie z wodą i wlejcie go do przecedzonego wywaru i pozostawcie do zagotowania. 
  9. Następnie dodajcie do niego ugotowany szczaw.
  10. Jajka rozbijcie. Oddzielcie żółtka od białek.
  11. Przed podaniem zupy dokładnie wymieszajcie z roztartym masłem i surowymi żółtkami. 

Do zupy jajowej możecie dodać jaja na twardo i ugotowane ziemniaki. Takie połączenie będzie smakować doskonale. Nie zapomnijcie przyozdobić zupy listkami pozostałego szczawiu. Smacznego!
 

Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Zupa szczawiowa z przepisu babci. Smakuje jak ta z dzieciństwa
Lubicie zupę szczawiową? Z tego przepisu smakuje będzie smakować tak, jak ta babcina. Smacznego!

Najlepsza szczawiowa? To z pewnością ta z przepisu babci. Dodajcie do zupy jajko ugotowane na twardo i pokrojone w ćwiartki – danie palce lizać! Z pewnością dla wielu osób to smak, który przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Szczaw z łatwością kupicie na lokalnych bazarach i targowiskach, ale możecie również pokusić się o jego własnoręczne zebranie. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, koniecznie przeczytajcie, gdzie i kiedy najlepiej zbierać szczaw. Polecamy w słoneczny dzień wybrać się na wycieczkę i zebrać trochę szczawiu na zupę oraz sałatkę. Jeśli jesteście miłośnikami tej rośliny, pamiętajcie, że możecie włożyć ją do słoików i zimą cieszyć się talerzem gorącej zupy szczawiowej. Przepis babci na zupę szczawiową Składniki 1 szklanka posiekanego szczawiu Włoszczyzna 4 jajka 3 plastry słoniny Sól i pieprz do smaku 2-3 liście laurowe Kilka ziarnek ziela angielskiego 1/3 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Nalejcie do większego garnka dwa litry wody i zagotujcie. W międzyczasie przygotujcie włoszczyznę. Umyjcie dokładnie i obierzcie warzywa, a następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki. Ugotujcie warzywa do miękkości, a następnie je wyjmijcie. Na rozgrzanej patelni podsmażcie słoninę. Do warzywnego wywaru dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Dodajcie posiekany szczaw i słoninę. Gotujcie przez około 30 minut. Ugotujcie jajka na twardo i ostudźcie. Przed podaniem zupę zabielcie śmietaną. Zupę podawajcie z ćwiartkami jajka. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Czy szczaw jest zdrowy? Szczaw jest rośliną bardzo bogatą w witaminę C, żelazo oraz potas. Choć jest przepyszny to nie przesadzajcie z jego zbyt częstym spożywaniem. Zawiera szczawiany, które...

Babciny trik na pyszną zupę szczawiową
Wikipedia Commons
Newsy
Babciny trik na pyszną zupę szczawiową w 15 minut. Tani, zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny
Najlepsza zupa szczawiowa wychodzi oczywiście późną wiosną. Sezon na tę zieloną roślinę jest w maju.

Niektórym zupa szczawiowa może kojarzyć się z okresem niedoboru w polskiej gospodarce z czasów komunizmu. Wystarczy wspomnieć słowa pewnego byłego posła na sejm RP, który  upierał się, że głodne dzieci powinny tak jak kiedyś zajadać się śliwkami-mirabelkami i szczawiem rosnącym na nasypach. Nie będziemy oceniać tutaj, czy była to rzeczywiście dobra reklama tej poczciwej, ale smakowitej rośliny. Szybka zupa szczawiowa z wykorzystaniem zapasów Tak czy inaczej, nie można o szczawiu zapominać także w okresie obecnej, szerokiej dostępności innych produktów. Wszystko ze względu na jego świetny, lekko kwaśny smak.  Jeśli ktoś zrobił w zeszłym roku zapasy, nie ma na co czekać, tylko sięgnąć po słoiczek z przecierem lub do zamrażarki po porcję szczawiu. O tym dlaczego warto wcześniej „uzbroić” się w szczaw przekonacie się w trakcie naprawdę błyskawicznego gotowania zupy. Wystarczy odrobina bulionu, a nawet rosół z poprzedniego dnia, by w 15 minut ugotować naprawdę przepyszną zupę. Sposoby na treściwą zupę szczawiową Zupa szczawiowa stanie się znacznie bardziej pożywna, jeśli dodacie do niej ugotowane na twardo jajka. Oprócz tego można także pokusić się o obranie kilku ziemniaków, pokrojenie ich w kostkę i ugotowanie w bulionie. Dzięki temu delikatna zupa ze szczawiem w roli głównej stanie się treściwym i smacznym posiłkiem dla całej rodziny. Przepis na zupę szczawiową Składniki: Ok. 30 dag przecieru ze szczawiu lub porcja szczawiu mrożonego 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy lub łyżka masła 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 4 jajka Sól Cukier Pieprz Przygotowanie: W jednym garnku ugotujcie jajka na twardo. W drugim naczyniu, garnku...

Jak i gdzie zbierać szczaw? Sezon trwa, pora na zupę szczawiową
Adobe Stock
Newsy
Jak i gdzie zbierać szczaw? Zerwijcie go w tym miejscu i ugotujcie zupę szczawiową jak dawniej
Na maj czeka sporo osób i to nie tylko ze względu na majówkę czy rozpoczynający się sezon grillowy. To również miesiąc szczawiu. Wówczas trwają intensywne zbiory rośliny, a wielbiciele zupy szczawiowej są wręcz wniebowzięci. Sprawdźcie, gdzie najlepiej zrywać szczaw.

Wiosna to czas pierwszych warzyw z przydomowego ogródka. Mają one wówczas niepowtarzalny smak. Wiele osób czeka na pierwsze zbiory, aby móc przyrządzić tradycyjne wiosenne dania, jak barszcz ukraiński, chłodnik litewski, czy sałatę z rzodkiewką i śmietaną. Gdzie zrywać szczaw w sezonie? Niewiele osób wie, że maj jest miesiącem szczawiu. Wówczas trwa sezon na tę roślinę. Można ją kupić na targu, ale również można ją samemu zebrać. Warto wybrać jednak miejsce oddalone od ruchliwych dróg i wolne od wpływu samochodowych spalin. Najlepszym wyborem jest więc łąka czy inne sielskie tereny. W tych rejonach z pewnością liści szczawiu nikomu nie zabraknie. Będzie więc możliwość wyposażenia się na dłuższy okres czasu dla wszystkich zainteresowanych. Klasyczna zupa szczawiowa Z liści szczawiu tradycyjnie przygotowuje się zupę. Ma ona swój charakterystyczny, kwaśny posmak. Trzeba przyznać, że danie ma swoje grono wielbicieli, którzy wręcz przepadają za tym daniem. Sezon na szczaw trwa jedynie miesiąc. Warto wówczas zerwać więcej liści i odpowiednio przerobić je w słoiki, by zimą móc cieszyć się smakiem tej potrawy. Zupa szczawiowa klasycznie jest podawana z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami bądź pieczywem. Przepis na zupę szczawiową  Składniki: 2 litry wody 500 g surowych żeberek wieprzowych 1 korpus kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 300 g liści szczawiu 250 g śmietany 18% 1 łyżeczka mąki sól Przygotowanie: Żeberka wieprzowe podzielcie na mniejsze kawałki, a następnie przełóżcie je do większego garnka wraz z kurczakiem. Zalejcie je wodą i dodajcie 1 ½ łyżeczki soli. Całość...

Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
AdobeStock
Newsy
Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek
Co dziś na obiad? Zainspirujcie się naszymi propozycjami na smaczne zupy, drugie dania oraz słodkie desery.

Szukacie pomysłu na obiad? Prezentujemy wam dziś pomysły na pyszne zupy, dania główne i desery z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Palce lizać! Pomysł na obiad – zupa Z braku czasu niektórzy w tygodniu nie przygotowują zup i wolą skupić się na drugim daniu. A to błąd! Zupy przygotowywane ze świeżych warzyw pełne są witamin i minerałów i powinny mieć stałe miejsce w waszym jadłospisie. Z wykorzystaniem sezonowych warzyw zrobicie te pyszne i proste zupy: Przepis Jakuba Kuronia na zupę z botwiny Przepis na zupę cebulową Przepis na zupę krem z marchewki i pomidora od Ani Lewandowskiej Pomysł na obiad – drugie danie Jeżeli planujecie zrobić dziś obiad składający się z trzech dań, proponujemy wam przepisy na szybkie w przygotowaniu potrawy, które posmakują całej rodzinie: Przepis na szybki obiad: tortilla z kurczakiem i warzywami Przepis na pieczonego kurczaka Przepis na wegetariańskie kotlety z cukinią Do drugiego dania koniecznie podajcie warzywa, np. surówkę z selera , surówkę z ogórków kiszonych lub po prostu pyszne ogórki małosolne . A jeśli macie ochotę na bardziej sezonowy obiad, zróbcie naleśniki ze szparagami. Pomysł na obiad – deser To, na co czekają wszystkie dzieci i łasuchy to oczywiście deser po obiedzie! Wypróbujcie te ciekawe przepisy na słodkie desery: Przepis na ciasto Kinder Country bez pieczenia Przepis na ciasto z jabłkami Przepis na ciasto czekoladowe z kremem Przepis na zupę szczawiową Na przełomie kwietnia i maja rozpoczyna się sezon na szczaw, dlatego proponujemy wam przepis na smaczną i zdrową zupę szczawiową! Do jej przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 500 g żeberek wieprzowych surowych...