zupa fasolowa z kiełbasą przepis
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy

Zupa fasolowa ze składnikiem, który wszyscy uwielbiają. Klasyk polskiej kuchni idealny na zimowe chłody

Zupa fasolowa z kiełbasą to hit, który podbije serce niejednego smakosza! Mimo iż do jej przygotowania potrzebujesz wielu składników to przepis jest naprawdę dziecinnie prosty!
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Ukochana przez Polaków kiełbasa w połączeniu z fasolą i warzywami smakuje naprawdę wybornie. To istne niebo w gębie. Zachwyci całą twoją rodzinę!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą

Będziesz potrzebować

  • 2 litry wody
  • 300 gramów białej fasoli
  • 200 gramów wędzonej kiełbasy
  • 200 gramów boczku
  • 1 duży i dojrzały pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek.

Przygotowanie

  1. Fasolę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Kiedy już ładnie napęcznieje wylej z niej wodę i przepłucz.
  2. Tak przygotowaną fasolę umieść w dużym, czystym garnku.
  3. Pomidora oraz paprykę dokładnie umyj, usuń pestki i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do fasoli.
  4. Marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, a następnie umieść w garnku z fasolą. 
  5. Całość zalej dwoma litrami wody, a następnie dopraw solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, mieloną papryką i majerankiem. Tak przygotowane produkty gotuj przez ok. 1 godzinę.
  6. W tym czasie zajmij się mięsem. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i podsmaż. Po kilku minutach dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę i całość smaż jeszcze przez chwilę.  Gotowe mięso umieść w garnku z wywarem.
  7. Cebulę obierz i pokrój w pióra, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni (tej samej, na której przygotowywałaś mięso). Tak przygotowaną również dodaj do zupy. Całość gotuj przez kolejne ok. 30 minut.
  8. W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Miękkie warzywo dodaj do zupy fasolowej.
  9. Na sam koniec w garnku umieść 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, zamieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 5 minut.

Gotowe!

Komentarze