zupa fasolowa z kiełbasą przepis
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy

Zupa fasolowa ze składnikiem, który wszyscy uwielbiają. Klasyk polskiej kuchni idealny na zimowe chłody

Zupa fasolowa z kiełbasą to hit, który podbije serce niejednego smakosza! Mimo iż do jej przygotowania potrzebujesz wielu składników to przepis jest naprawdę dziecinnie prosty!
Weronika Kępa
grudzień 04, 2020

Ukochana przez Polaków kiełbasa w połączeniu z fasolą i warzywami smakuje naprawdę wybornie. To istne niebo w gębie. Zachwyci całą twoją rodzinę!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na zupę fasolową z kiełbasą

Będziesz potrzebować

  • 2 litry wody
  • 300 gramów białej fasoli
  • 200 gramów wędzonej kiełbasy
  • 200 gramów boczku
  • 1 duży i dojrzały pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka i ostra, majeranek.

Przygotowanie

  1. Fasolę umieść w garnku, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Kiedy już ładnie napęcznieje wylej z niej wodę i przepłucz.
  2. Tak przygotowaną fasolę umieść w dużym, czystym garnku.
  3. Pomidora oraz paprykę dokładnie umyj, usuń pestki i gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i dodaj do fasoli.
  4. Marchew oraz pietruszkę obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę, a następnie umieść w garnku z fasolą. 
  5. Całość zalej dwoma litrami wody, a następnie dopraw solą pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim, mieloną papryką i majerankiem. Tak przygotowane produkty gotuj przez ok. 1 godzinę.
  6. W tym czasie zajmij się mięsem. Boczek pokrój w kostkę, umieść na rozgrzanej patelni i podsmaż. Po kilku minutach dodaj do niego pokrojoną w plasterki kiełbasę i całość smaż jeszcze przez chwilę.  Gotowe mięso umieść w garnku z wywarem.
  7. Cebulę obierz i pokrój w pióra, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni (tej samej, na której przygotowywałaś mięso). Tak przygotowaną również dodaj do zupy. Całość gotuj przez kolejne ok. 30 minut.
  8. W tym czasie obierz ziemniaki. Następnie pokrój je w kostkę i ugotuj w oddzielnym garnku. Miękkie warzywo dodaj do zupy fasolowej.
  9. Na sam koniec w garnku umieść 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, zamieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze przez 5 minut.

Gotowe!

Komentarze
losos z piekarnika
Gotujmy.pl/Igraszki Losy
Newsy Aromatyczny łosoś z piekarnika w kilkanaście minut. Prosty i szybki pomysł na obiad
Łosoś skąpany w maślanym sosie z dodatkiem limonki, czosnku i ostrej papryczki to niezwykle proste w przygotowaniu danie, które sprawdzi się, gdy nie masz czasu na to, by stać w kuchni.
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Łosoś to ryba, która piecze się wyjątkowo szybko. Często niestety jest trzymana w piekarniku zbyt długo, przez co wychodzi sucha i niesmaczna. Wypróbuj poniższy przepis – gwarantujemy, że dzięki pieczeniu w folii aluminiowej ryba zachowa soczystość i będzie tak dobra, że zrobisz ją na obiad dwa dni pod rząd. To także świetny pomysł na danie, które można zaserwować gościom. To dzięki temu, że potrawa piecze się tylko kilkanaście minut i można podawać ją od razu po wyjęciu z piekarnika.  Zdrowy łosoś Łosoś należy do tłustych ryb bogatych w wielonasycone kwasy Omega-3. Jest bardzo bogaty w białko – w porcji 100g znajdziemy go aż 20g. To również doskonałe źródło witaminy D – pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik w 80-87% oraz selenu odpowiedzialnego za naszą odporność oraz ochronę czerwonych krwinek przed działaniem wolnych rodników. Przepis na łososia z piekarnika Składniki 4 filety z łososia lub 1 większy płat 1/3 kostki masła 4 łyżki miodu 4 ząbki czosnku Posiekana papryczka chilli Sok z limonki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jeśli masz duży płat ryby to pokrój go na mniejsze kawałki. Wyjmij ości, umyj rybę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. W garnku rozpuść masło z miodem, dodaj wyciśnięty czosnek, sok z całej limonki i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość mieszaj aż do połączenia składników. Przygotuj 4 większe kawałki folii aluminiowej. Na każdej połóż łososia. Każdy kawałek ryby polej sosem maślano-limonkowym i zawiń folię tworząc sakiewkę. Wstaw łososia do piekarnika na 8 minut. Po tym czasie delikatnie otwórz folie i pozwól łososiowi piec się przez...

Przeczytaj