Pierniki dawniej były symbolem luksusu, na który stać było tylko nielicznych. Nic dziwnego, we wnętrzu piernika kryje się przecież mnóstwo drogiego miodu oraz przypraw, które kiedyś były bardzo cenne.

Pierniki najczęściej kojarzą się z długo dojrzewającymi wypiekami, które trzeba zacząć przygotowywać na kilka tygodni przed świętami. Takie ciasto powinno leżakować minimum 2 tygodnie, a najlepiej od 4 do 6 tygodni! Czyli dobrze byłoby zacząć świąteczne przygotowania już w listopadzie. Jednak zazwyczaj o tym zapominamy i tuż przed Wigilią szukamy przepisu na piernik, który po upieczeniu będzie gotowy do zjedzenia. Oczywiście, takie pierniki również można zrobić, mają nieco inną konsystencję, ale są równie pyszne co te tradycyjne.

Piernik z poniższego przepisu wychodzi miękki i wilgotny, a zapach przypraw jeszcze długo unosi się w powietrzu.

Świąteczny piernik z polewą czekoladową

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej, najlepszy będzie typ 450
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 150 ml miodu
  • 220 g szklanka cukru
  • 200 g powideł, najlepiej śliwkowych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • gałka muszkatowa
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • Pół łyżeczki mielonych goździków

Składniki na polewę

  • 2 gorzkie czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • Posypka

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuść margarynę, dodaj miód i cukier – mieszaj aż składniki się połączą. Wystudź.
  2. Do masy dodaj jajka i zmiksuj.
  3. Przesiej mąkę, kakao, przyprawy i  proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
  4. Na koniec do ciasta należy wlać mleko z dodatkiem sody oczyszczonej, powidła oraz bakalie: orzechy i rodzynki.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. W międzyczasie przygotuj prostokątną blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  7. Przelej do niej masę i piecz przez godzinę.
  8. W garnku rozpuść mleko z czekoladą i polej wystudzone ciasto. Możesz je dodatkowo ozdobić kolorową posypką lub czekoladowymi kulkami.

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: