Piernik na szybko dzień przed Wigilią
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy

Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik

Zrobisz go dosłownie dzień przed Wigilią. Przepis na smaczny, miękki i aromatyczny piernik

Pierniki dawniej były symbolem luksusu, na który stać było tylko nielicznych. Nic dziwnego, we wnętrzu piernika kryje się przecież mnóstwo drogiego miodu oraz przypraw, które kiedyś były bardzo cenne.

Pierniki najczęściej kojarzą się z długo dojrzewającymi wypiekami, które trzeba zacząć przygotowywać na kilka tygodni przed świętami. Takie ciasto powinno leżakować minimum 2 tygodnie, a najlepiej od 4 do 6 tygodni! Czyli dobrze byłoby zacząć świąteczne przygotowania już w listopadzie. Jednak zazwyczaj o tym zapominamy i tuż przed Wigilią szukamy przepisu na piernik, który po upieczeniu będzie gotowy do zjedzenia. Oczywiście, takie pierniki również można zrobić, mają nieco inną konsystencję, ale są równie pyszne co te tradycyjne.

Piernik z poniższego przepisu wychodzi miękki i wilgotny, a zapach przypraw jeszcze długo unosi się w powietrzu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Świąteczny piernik z polewą czekoladową

Składniki na ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej, najlepszy będzie typ 450
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 150 ml miodu
  • 220 g szklanka cukru
  • 200 g powideł, najlepiej śliwkowych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • gałka muszkatowa
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • Pół łyżeczki mielonych goździków

Składniki na polewę

  • 2 gorzkie czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • Posypka

Przygotowanie

  1. W garnku rozpuść margarynę, dodaj miód i cukier – mieszaj aż składniki się połączą. Wystudź.
  2. Do masy dodaj jajka i zmiksuj.
  3. Przesiej mąkę, kakao, przyprawy i  proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
  4. Na koniec do ciasta należy wlać mleko z dodatkiem sody oczyszczonej, powidła oraz bakalie: orzechy i rodzynki.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. W międzyczasie przygotuj prostokątną blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  7. Przelej do niej masę i piecz przez godzinę.
  8. W garnku rozpuść mleko z czekoladą i polej wystudzone ciasto. Możesz je dodatkowo ozdobić kolorową posypką lub czekoladowymi kulkami.

Źródło: gotujmy.pl

piernik przekładany masą truskawkową
Gotujmy.pl/halina
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Gwarantujemy, że takiej wersji piernika jeszcze nie mieliście okazji skosztować!

Ten wyjątkowo lekki i puszysty piernik kryje w sobie krem truskawkowy. To nietypowe połączenie jest naprawdę zaskakujące – owocowa masa na bazie świeżych owoców wspaniale łączy się z ciastem przesyconym aromatem korzennych przypraw.  Ta piernikowa wariacja smakuje zwłaszcza najmłodszym gościom! W porównaniu z tradycyjnym, ciężkim piernikiem z dodatkiem miodu, ten zachwyca swoją lekkością. Jest tak dobry, że zniknie do ostatniego okruszka. Przepis na piernik przekładany masą truskawkową Składniki na piernik 2 szklanki mąki Szklanka cukru Szklanka mleka 3 duże jajka 2 łyżki ciemnego kakao 1 słoik powideł śliwkowych 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę truskawkową 2 żółtka 300 g masła ¾ szklanki cukru pudru 350 g truskawek Przygotowanie Przygotujcie dużą miskę i wbijcie do niej jajka, dodajcie powidła śliwkowe, olej i cukier. Całość zmiksujcie. W drugiej misce wymieszajcie suche składniki: mąkę, kakao, opakowanie przyprawy do pierników oraz sodę oczyszczoną. Do pierwszej masy dodawajcie po łyżce mleka i suchych składników i miksujcie dokładnie. Prostokątną formę 20 x 25 cm wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia i wlejcie do niej przygotowane ciasto. Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Świeże truskawki umyjcie, oderwijcie szypułki i zmiksujcie blenderem. Jeśli macie mrożone truskawki to musicie wrzucić je na sitko i poczekać aż całkowicie się rozmrożą i puszczą sok. Zmiksujcie żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajcie do masy masło w temperaturze pokojowej – łatwiej będzie je zmiksować. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodawajcie po łyżce zmiksowanych truskawek. Wystudzony...

Pierniczki
Własne
Newsy
Co zrobić, by pierniczki nie stwardniały? Jest na to jeden genialny sposób
Święta bez pierniczków nie mogą się odbyć. Korzenne ciastka sprawdzą się nie tylko jako deser, ale i jako ozdoba choinki!

Niejedna gospodyni rozpoczyna świąteczne przygotowania właśnie od pieczenia pierników. Co prawda do świąt jeszcze trochę zostało, ale warto rozglądać się już za odpowiednim przepisem na te aromatyczne ciasteczka. Aby pierniczki się udały i smakowały jak należy kluczowe będą dwa składniki. Po pierwsze chodzi tu o przyprawę korzenną do piernika. Na szczęście nie musimy „bawić się” w odmierzanie właściwych proporcji cynamonu, kardamonu, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i innych przypraw – gotową mieszankę bez problemu kupimy w sklepie. Drugim kluczowym składnikiem będzie miód. Być może mieliśmy okazję jeść pierniczki wypieczone na bazie miodu sztucznego. Często ten patent wykorzystują producenci ciastek, które możemy dostać w markecie. I między innymi dlatego właśnie wybierzmy jednak prawdziwy miód z pasieki. Dzięki niemu nasze pierniki będą miały odpowiedni smak i prawdziwy, szlachetny charakter. Co zrobić, by pierniczki nam nie stwardniały? Nie da się ukryć, że miód dodany do naszych kruchych ciastek może spowodować ich szybkie twardnienie. Nie ma się czego obawiać. Wystarczy jedynie zapewnić im odpowiednią dawkę wilgoci. Jak? Dobrym sposobem będzie szczelne zamknięcie pierniczków na przykład z obranym jabłkiem. Ciastka pochłoną wilgoć owocu i staną się miększe. Uważajmy jednak, by nie dopuścić do zepsucia się jabłek w zamkniętym opakowaniu. A teraz czas już na krótki i prosty przepis na pierniczki: Składniki: 40 dag mąki 2-3 jajka 10 dag cukru pudru 10 dag masła 10 dag miodu (należy użyć płynnego miodu) Łyżka przyprawy do piernika Łyżka kakao Łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i ostudzamy. Wszystkie składniki łączymy w sporym naczyniu i przygotowujemy gładkie ciasto....

Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez użycia miksera. Gotowy w mniej niż godzinę
Flickr
Newsy
Ten mięciutki i pachnący piernik zrobicie bez miksera. Gotowy w mniej niż 60 minut
Poznajcie przepis na piernik „last minute”, który przyrządza się błyskawicznie. Ani się obejrzycie, a ciasto będzie gotowe do zjedzenia.

Czy da się zrobić piernik błyskawicznie, bez przechowywania go przez kilka tygodni przed świętami? Oczywiście! Nie jest to oczywiście typowy, tradycyjny piernik staropolski, ale możemy was zapewnić, że również jest bardzo smaczny, a do tego łatwy w przygotowaniu. Robi się go szybko z niewielu składników - później wystarczy wrzucić ciasto do pieca i gotowe. Całość nie powinna wam zająć dłużej, niż godzinę. Sprawdźcie, jak go zrobić.  Co dodać do piernika? Piernik nie może się oczywiście obyć bez korzennych przypraw. Można przygotować taką mieszankę samodzielnie lub wykorzystać gotową przyprawę do piernika, która już zawiera składniki niezbędne do tego, by ciasto miało piękny zapach i doskonały smak.  Piernik z poniższego przepisu można zjeść bez dodatków, ale polecamy po upieczeniu i ostudzeniu przekroić go na pół i przełożyć powidłami. Z wierzchu polejcie go polewą czekoladową, ułóżcie orzechy i gotowe - tak pysznemu piernikowi nikt się nie oprze.  Przepis na piernik bez miksera Składniki: 300 g mąki pszennej 150 g cukru 2 szklanki maślanki pół szklanki oleju 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody  przyprawa do piernika  sól Podane wyżej składniki wystarczą na przygotowanie piernika w tortownicy o średnicy 24 centymetrów.  Przygotowanie: Podgrzejcie maślankę - powinna być w miarę ciepła.  Przesiejcie mąkę i wsypcie do dużej miski. Dodajcie szczyptę soli, dwie łyżki kakao, dwie płaskie łyżeczki sody oraz całe opakowanie przyprawy do piernika (około 40 g). Wymieszajcie.  W osobnej misce utrzyjcie jedno jajko z cukrem za pomocą widelca. Wlejcie olej, maślankę i jeszcze raz wymieszajcie.  Teraz wlejcie drugiej miski do tej, w której znajdują się suche składniki. Wymieszajcie łyżką, ale tylko do...

przepis na piernik staropolski
Gotujmy.pl/iziona
Przepisy
Ten piernik jest najlepszy na Boże Narodzenie. Ale pamiętaj - trzeba go zrobić dwa tygodnie wcześniej
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Warto więc zacząć już myśleć o tegorocznych świątecznych wypiekach. Na stole nie może przecież zabraknąć pysznego piernika. To niemal ostatnia chwila, by zdążyć z jego przygotowaniem!

Nie od dziś wiadomo, że idealny piernik lubi poleżakować zanim zostanie zjedzony. Jego przygotowanie powinno się więc rozpocząć na wiele dni przed Wigilią. Dlatego już teraz spieszymy do was z tym wyjątkowym przepisem! Przepis na piernik staropolski  Będziesz potrzebować 1 kilogram mąki pszennej 250 gramów masła do pieczenia (najlepiej sprawdzi się „Kasia”) 400 ml miodu 1 ½ szklanki drobnego cukru do wypieków (lub zwykłego) ½ szklanki mleka 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 torebka przyprawy do piernika Skórka z jednej pomarańczy Marmolada do przełożenia Polewa czekoladowa na wierzch Przygotowanie W niewielkim rondelku umieść miód, cukier i masło. Całość podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Pamiętaj o mieszaniu. Tak przygotowaną miksturę odstaw na bok do całkowitego wystudzenia. Po kilkunastu minutach mieszankę przelej do większej miski, a następnie dodaj do niej mąkę pszenną, jajka, sól, przyprawę do piernika, skórkę z pomarańczy i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Całość zacznij wyrabiać rękoma.  Kiedy składniki się już połączą przełóż ciasto najlepiej do szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce (może być do lodówki) na ok. 2 tygodnie.  Po upływie tego czasu ciasto podziel na 3 w miarę równe części, a następnie rozwałkuj na grubość ok. 1 centymetra.  Przygotuj 3 foremki (najlepiej żeby miały ten sam rozmiar), wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie umieść w nich rozwałkowane ciasto (każdy kawałek ciasta powinien mieć swoją blachę). Jeśli nie masz aż tylu takich samych foremek możesz umieścić ciasto w jednej, ale dużej blaszce. Tak przygotowany piernik piecz...