Przepis na ciasto z białek i maku
Adobe Stock
Newsy

Zrobiliście placek drożdżowy i zostały wam białka? Zróbcie z nich ciasto białkowiec. Rewelacja

Zamiast wylewać białka do zlewu, przyrządźcie z nich przepyszny białkowiec. To błyskawiczne ciasto z makiem zachwyci waszych gości i rodzinę.

Białkowiec to jedno z najprostszych, najszybszych i zdecydowanie najpyszniejszych ciast, jakie istnieją. Najlepiej przyrządzać je w towarzystwie placka drożdżowego. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy będziecie bogatsi o dwa znakomite desery.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rewelacyjny i błyskawiczny białkowiec

To przepyszne ciasto robi się naprawdę błyskawicznie. Po 10 minutach już można wkładać je do piekarnika, a po kolejnych 45 cieszyć się jego niesamowitym smakiem. Do przyrządzenia białkowca potrzebujecie przede wszystkim dużej ilości białek i maku. Większość składników prawdopodobnie macie w swojej kuchni. 

Zobacz także
Ciasto z drożdży wyrabianie

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Nie pomińcie tego kroku, bo nigdy nie wyrośnie

ciasto drozdzowe opada

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

Przepis na białkowiec

Będziecie potrzebować

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 125 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • ½ szklanki maku
  • 8 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 opakowanie lukru

Przygotowanie

  1. Masło umieśćcie w rondelku, rozpuśćcie i odstawcie do wystudzenia. Pilnujcie, żeby podczas podgrzewania nie zaczęło się gotować, ani się nie przypaliło. Inaczej będziecie musieli zacząć wszystko od nowa.
  2. Do dużej miski przesiejcie mąkę, cukier, mak oraz proszek do pieczenia. Umieśćcie w niej również przestudzone masło i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. W czystej misce umieśćcie białka, a następnie ubijcie je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Tak przygotowane połączcie z pozostałymi składnikami.
  4. Ciasto przełóżcie do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  5. Białkowiec umieśćcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciasto wyjmijcie po ok. 45 minutach (powinno być upieczone na tak zwany suchy patyczek) i odstawcie do wystudzenia.
  6. Lukier przygotujcie zgodnie z opisem znajdującym się na opakowaniu producenta. Polejcie nim ciasto dopiero, gdy to ostygnie. W innym przypadku lukier spłynie, bądźcie więc cierpliwi.

Gotowe!

Tak przygotowany białkowiec idealnie pasuje do porannej lub popołudniowej kawy. Jest tak dobry, że śmiało możecie poczęstować nim swoich gości. Będą zachwyceni.

Przepis na makowiec
Gotujmy.pl/malgosia2661
Newsy
Mięciutki i wilgotny makowiec z ciasta drożdżowego. Najlepszy jaki uda wam się upiec
Makowiec idealnie sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale również na co dzień. Zrobiony według tego przepisu będzie smakował obłędnie.

Zgodnie z ludowymi wierzeniami spożywanie maku zapewnia szczęście i chroni przed działaniem złych sił. Traktuje się go również jako symbol urodzaju i płodności. Jednak, bądźmy szczerzy, to nie dlatego gości na waszych stołach. Przyczyną, bez wątpienia, jest jego niesamowity smak. Do przyrządzenia najlepszego, mięciutkiego i wilgotnego makowca potrzebujecie aż ośmiu składników. Niech was to jednak nie zniechęca. Przepis jest naprawdę dziecinnie prosty. Przepis na przepyszny makowiec Będziecie potrzebować: 1 kilograma mąki pszennej 400 gramów cukru pudru 50 gramów drożdży w kostce 250 gramów margaryny 700 ml mleka 3 szklanek maku 3 łyżek miodu 7 żółtek 4 białek Przygotowanie: Mleko umieśćcie w rondelku, podgrzejcie (nie powinno być gorące tylko ciepłe), rozpuśćcie w nim drożdże i odstawcie na ok. 10 minut. W małym garnuszku rozpuśćcie 100 gramów margaryny i odstawcie ją na chwilę do wystudzenia. W czystej, dużej misce umieśćcie żółtka i utrzyjcie je przy pomocy miksera z 300 gramami cukru pudru.  Do utartych jajek dodajcie przygotowane wcześniej mleko z drożdżami, mąkę oraz rozpuszczoną margarynę. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę i odstawcie w ciepłe miejsce na około 20 minut. Mak umieśćcie w specjalnej maszynce i zmielcie dwukrotnie (jeśli kupiliście gotowy, już zmielony mak, pomińcie ten krok). Tak przygotowany umieśćcie w garnku i podgrzejcie. Po chwili do maku dodajcie miód, resztę cukru (100 gramów) oraz margaryny (150 gramów). Całość dokładnie wymieszajcie. Kiedy składniki się połączą zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie do wystudzenia. W tym czasie ubijcie białka na sztywną pianę. Kiedy masa makowa wystygnie połączcie ją z białkami i dokładnie wymieszajcie...

Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami
Gotujmy.pl
Newsy
Sernik ze słonym karmelem to idealna propozycja na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik. Takie połączenie smakuje genialnie
Jeśli należycie do grona oddanych fanów sernika, ciasto w tej wersji z pewnością wam posmakuje. Twaróg, karmelowa polewa i śliwki kalifornijskie to połączenie, w którym łatwo się zakochać.

Wielkanoc za pasem, a wy wciąż nie wiecie jakim ciastem uraczyć swoich gości? Przepis na ten sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi, w mig rozwieje wasze wątpliwości. Jego przyrządzanie zacznijcie co najmniej jeden dzień przed świętami.  Przepis na sernik ze słonym karmelem i śliwkami kalifornijskimi Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 700 gramów trzykrotnie zmielonego twarogu 180 gramów drobnego cukru do wypieków 800 gramów śliwek kalifornijskich 120 ml śmietany 18 proc. 2 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczek ekstraktu z wanilii 3 jajek 1 cytryny Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 120 gramów ciasteczek owsianych 60 gramów masła 2 łyżek kakao Do zrobienia słonego karmelu będziecie potrzebować: 160 gramów drobnego cukru do wypieków 60 gramów zimnego masła 80 ml śmietany 30 proc. ½ łyżeczki soli Przygotowanie spodu: Ciastka owsiane połamcie na mniejsze części, włóżcie do meleksera i rozdrobnijcie.  Masło rozpuśćcie w niewielkim rondelku, a następnie zalejcie nim wasze ciastka. Do masy dodajcie również kakao. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Okrągłą blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie umieśćcie w niej ciasteczkową masę i wstawcie do lodówki na ok. 20 minut. Przygotowanie masy serowej: W dużej misce umieśćcie twaróg, śmietanę, cukier, jajka, mąkę pszenną oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie zmiksujcie. Cytrynę sparzcie we wrzątku, a następnie na tarce o bardzo drobnych oczkach zetrzyjcie z niej skórkę wprost do miski z masą twarogową. Z reszty cytryny wyciśnijcie sok. Całość ponownie zmiksujcie. Śliwki kalifornijskie posiekajcie w niewielką...

Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne
Magda Gessler to jedna z największych fanek sernika. Restauratorka postanowiła zdradzić, jak przyrządza go we własnym domu. Ten przepis to gwarancja niesamowitego smaku i puszystości.

Magda Gessler, jest wielką fanką ciasta przyrządzanego na bazie twarogu. Ten tradycyjny wypiek bardzo często pojawia się w jej domu, nie brakuje go również podczas Świąt Wielkanocnych. Gwiazda „Kuchennych rewolucji” postanowiła zdradzić w czym tkwi sekret jego puszystości. Przepis na sernik wiedeński według Magdy Gessler Okazuje się, że Magda Gessler nie dodaje do masy serowej jajek w całości. Najpierw lądują w niej żółtka, a dopiero później ubite na sztywną pianę białka. To właśnie dzięki nim sernik staje się niesamowicie puszysty. Ponadto restauratorka wzbogaca smak ciasta aromatem z laski prawdziwej wanilii. Do zrobienia spodu będziecie potrzebować: 300 gramów mąki pszennej 200 gramów masła 100 gramów cukru pudru 1 jajka Do zrobienia masy serowej będziecie potrzebować: 1 kilograma twarogu 300 gramów masła 200 gramów cukru pudru 10 jajek 2 lasek wanilii 2 łyżek kaszy manny Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania spodu. Na środku drewnianej stolnicy umieśćcie mąkę pszenną. W powstałym z niej kopcu zróbcie wgłębienie i umieśćcie w nim przesiany cukier puder oraz masło.  Całość posiekajcie nożem tak aby podzielić masło na kilkanaście drobniejszych kawałków. Do sypkich składników i masła dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Tak przygotowanym ciastem wyklejcie dno tortownicy o średnicy 27 cm. Całą jego powierzchnie ponakłuwajcie widelcem, tak aby podczas pieczenia nie wypełniło się powietrzem. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. C i wstawcie do niego spód na ok. 20 minut.  W tym czasie przygotujcie masę serową. Na tarce o dużych oczkach utrzyjcie masło. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce i połączcie z cukrem pudrem. Całość...

Jak prawidłowo obierać banana?
Adobe Stock
Newsy
Większość osób źle obiera… banana. Też robicie to nieprawidłowo?
Obieranie banana to jedna z czynności, którą wykonujecie intuicyjnie ciągnąc za wystający ogonek. Ta metoda okazuje się jednak błędna.

Prawdopodobnie przez całe swoje życie obieraliście banana w ten sposób – łapiąc za wystający ogonek. Był to odruch, nad którym nigdy się nie zastanawialiście, bo i po co. Okazuje się jednak, że ta metoda nie jest prawidłowa. Skórkę powinniście zdejmować w nieco inny sposób. Jak prawidłowo obierać banana? Jeśli dotychczas ciągnęliście za wystający ogonek, popełnialiście błąd. Eksperci twierdzą, że banana powinno się obierać od drugiej strony. Wystarczy, że złapiecie krótką końcówkę kciukiem i palcem wskazującym, a następnie mocno ściśniecie. Owoc powinien błyskawicznie się otworzyć. Dzięki temu bardzo łatwo obierzecie go ze skórki. Skoro wiecie już, jak prawidłowo obrać banany ze skórki, wykorzystajcie tę cenną umiejętność i przyrządźcie przepyszne i błyskawiczne ciasto bananowe. Przepis na szybkie ciasto bananowe Będziecie potrzebować 3 dojrzałych bananów 120 gramów masła 100 gramów cukru drobnego do wypieków (może być też zwykły) 250 gramów mąki pszennej 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczek wanilii w proszku 2 jajek ½ cytryny Szczypty soli Przygotowanie W średniej wielkości naczyniu umieśćcie obrane ze skórki banany (pamiętajcie, by obierać je zgodnie z naszymi wskazówkami, od strony krótszego ogonka). Do owoców dodajcie sok wyciśnięty z połówki cytryny. Całość zblendujcie na gładką masę. W rondelku rozpuśćcie masło i odstawcie je na chwilę do przestudzenia. Koniecznie dopilnujcie, by podczas podgrzewania nie przypaliło się, ani nie zaczęło się gotować. Do dużej miski przesiejcie mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wanilię. Całość zamieszajcie i odstawcie. W kolejnej dużej misce umieśćcie jajka oraz cukier, a...