Białkowiec to jedno z najprostszych, najszybszych i zdecydowanie najpyszniejszych ciast, jakie istnieją. Najlepiej przyrządzać je w towarzystwie placka drożdżowego. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy będziecie bogatsi o dwa znakomite desery.

Rewelacyjny i błyskawiczny białkowiec

To przepyszne ciasto robi się naprawdę błyskawicznie. Po 10 minutach już można wkładać je do piekarnika, a po kolejnych 45 cieszyć się jego niesamowitym smakiem. Do przyrządzenia białkowca potrzebujecie przede wszystkim dużej ilości białek i maku. Większość składników prawdopodobnie macie w swojej kuchni. 

Przepis na białkowiec

Będziecie potrzebować

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 125 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • ½ szklanki maku
  • 8 białek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 opakowanie lukru

Przygotowanie

  1. Masło umieśćcie w rondelku, rozpuśćcie i odstawcie do wystudzenia. Pilnujcie, żeby podczas podgrzewania nie zaczęło się gotować, ani się nie przypaliło. Inaczej będziecie musieli zacząć wszystko od nowa.
  2. Do dużej miski przesiejcie mąkę, cukier, mak oraz proszek do pieczenia. Umieśćcie w niej również przestudzone masło i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. W czystej misce umieśćcie białka, a następnie ubijcie je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Tak przygotowane połączcie z pozostałymi składnikami.
  4. Ciasto przełóżcie do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
  5. Białkowiec umieśćcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciasto wyjmijcie po ok. 45 minutach (powinno być upieczone na tak zwany suchy patyczek) i odstawcie do wystudzenia.
  6. Lukier przygotujcie zgodnie z opisem znajdującym się na opakowaniu producenta. Polejcie nim ciasto dopiero, gdy to ostygnie. W innym przypadku lukier spłynie, bądźcie więc cierpliwi.

Gotowe!

Tak przygotowany białkowiec idealnie pasuje do porannej lub popołudniowej kawy. Jest tak dobry, że śmiało możecie poczęstować nim swoich gości. Będą zachwyceni.

Zobacz także: