Białkowiec to jedno z najprostszych, najszybszych i zdecydowanie najpyszniejszych ciast, jakie istnieją. Najlepiej przyrządzać je w towarzystwie placka drożdżowego. W ten sposób nic się nie zmarnuje, a wy będziecie bogatsi o dwa znakomite desery.
Rewelacyjny i błyskawiczny białkowiec
To przepyszne ciasto robi się naprawdę błyskawicznie. Po 10 minutach już można wkładać je do piekarnika, a po kolejnych 45 cieszyć się jego niesamowitym smakiem. Do przyrządzenia białkowca potrzebujecie przede wszystkim dużej ilości białek i maku. Większość składników prawdopodobnie macie w swojej kuchni.
Przepis na białkowiec
Będziecie potrzebować
- 250 gramów mąki pszennej
- 125 gramów masła
- 200 gramów cukru
- ½ szklanki maku
- 8 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 opakowanie lukru
Przygotowanie
- Masło umieśćcie w rondelku, rozpuśćcie i odstawcie do wystudzenia. Pilnujcie, żeby podczas podgrzewania nie zaczęło się gotować, ani się nie przypaliło. Inaczej będziecie musieli zacząć wszystko od nowa.
- Do dużej miski przesiejcie mąkę, cukier, mak oraz proszek do pieczenia. Umieśćcie w niej również przestudzone masło i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszajcie.
- W czystej misce umieśćcie białka, a następnie ubijcie je na sztywną pianę przy pomocy miksera. Tak przygotowane połączcie z pozostałymi składnikami.
- Ciasto przełóżcie do foremki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
- Białkowiec umieśćcie w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciasto wyjmijcie po ok. 45 minutach (powinno być upieczone na tak zwany suchy patyczek) i odstawcie do wystudzenia.
- Lukier przygotujcie zgodnie z opisem znajdującym się na opakowaniu producenta. Polejcie nim ciasto dopiero, gdy to ostygnie. W innym przypadku lukier spłynie, bądźcie więc cierpliwi.
Gotowe!
Tak przygotowany białkowiec idealnie pasuje do porannej lub popołudniowej kawy. Jest tak dobry, że śmiało możecie poczęstować nim swoich gości. Będą zachwyceni.