Zrobiliście marynowane grzybki, ale wyszły tak kwaśne, że nie da się ich jeść? Znamy przyczynę
Adobe Stock
Newsy

Zrobiliście marynowane grzybki, ale wyszły tak kwaśne, że nie da się ich jeść? Znamy przyczynę

Marynowane grzyby to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Dla wielu osób stanowi ulubioną formę przetwarzania tych darów lasu. Wyrazisty smak grzybowym wekom nadaje ocet i przyprawy. Jednak czasami smak ten jest zbyt kwaśny, praktycznie dyskwalifikujący zawartość słoika do spożycia. Co jest tego przyczyną? 

To najlepszy moment na marynowanie grzybów. Październikowe lasy obfitują w prawdziwki i podgrzybki, które są wprost idealne do weków. Teraz możecie uzbierać pełne kosze niedużych okazów, pięknie prezentujących się w słojach. Marynowane grzybki są banalnie proste w przygotowaniu, jednak i w tak prostym przepisie może kryć się pułapka. Zobaczcie jaka.

Jak uregulować kwaśność marynaty do grzybów? 

Zacznijmy od tego, że zanim przygotujecie marynowane grzyby, powinniście ustalić preferencje smakowe osób, które będą je jadły. To, co dla jednych jest zbyt kwaśne, dla innych jest wprost idealne. Jeżeli jesteście w grupie smakoszy o delikatnych podniebieniach, powinniście zwrócić szczególną uwagę na ocet, który dodajecie do zalewy. 

Octy dostępne w sprzedaży mają w sobie różny procent kwasu octowego. Standardem używanym w przygotowywaniu domowych marynat jest 10-procentowy ocet spirytusowy. Istnieją jednak wersje 6-procentowe, jak również esencje 25-procentowe. Warto dobrać taką, która będzie wam najbardziej odpowiadała, szczególnie gdy w marynacie jest duża ilość tego składnika - uważajcie, by nie przesadzić z jego ilością względem jego mocy!

Jeśli obawiacie się, że wasze grzyby wyjdą zbyt ostre w smaku, zmieńcie nieznacznie proporcje octu i wody lub zamieńcie mocniejszy ocet spirytusowy na słabszy i nieco słodszy jabłkowy. Takie przetwory z pewnością będą o wiele bardziej łagodne i delikatne.  

Zobacz także
Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo

Przepis na grzyby marynowane w occie

Składniki: 

  • 2 kg małych grzybów o twardym miąższu 

  • niecałe 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% lub octu jabłkowego 6%

  • 3 szklanki wody 

  • 3 płaskie łyżki cukru 

  • 1 marchewka  

  • 8 ziaren ziela angielskiego  

  • 2 duże liście laurowe 

  • 1 łyżka gorczycy  

  • 8 ziarenek czarnego pieprzu 

  • 3 łyżki soli do obgotowania grzybków 

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka wlejcie wodę i dodajcie cukier oraz przyprawy. Doprowadźcie do wrzenia i gotujcie przez kilka minut. Dolejcie ocet i po minucie wyłączcie zalewę. 

  1. Grzyby oczyśćcie i opłuczcie szybko pod zimną wodą. Do marynowania zostawcie tylko kapelusze. Większe z nich pokrójcie. Następnie obgotujcie w osolonej wodzie przez 5-7 minut. 

  1. Marchewkę obierzcie i pokrójcie w plasterki. Włóżcie po kilka sztuk do czystych, wyparzonych słoików. Dodajcie gorące grzyby i zalejcie wrzącą zalewą. Zakręćcie od razu słoje. Nie powinny wymagać pasteryzacji. 

Źródło: aniagotuje.pl, beszamel.se.pl 

Kotlety mielone

Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik
Siostra Anastazja Facebook/Adobe Stock
Newsy
Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik
Ten przepis po prostu was zachwyci. Grzyby w occie siostry Anastazji to nieco inna wersja tych dobrze znanych marynowanych pyszności. Wszystko za sprawą 1 składnika. Dzięki niemu marynata zyskuje wyjątkowy smak i wspaniały aromat. 

Siostra Anastazja zaczęła gotować w wieku 17 lat i odtąd ta czynność w dużej mierze wpłynęła jej całe życie. Jest autorką kilkunastu książek kulinarnych, które zawierają wiele fantastycznych i sprawdzonych receptur. Z jednej z nich pochodzi właśnie ten przepis.  Porady dotyczące marynowania grzybów  Zanim przystąpicie do marynowania grzybów wedle wytycznych słynnej siostry Anastazji, warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami dotyczącymi tego sposobu obróbki darów lasu. Oto one: Do marynowania grzybów używajcie jedynie ich kapeluszy. Nóżek nie wyrzucajcie. Możecie je ususzyć.  Do przygotowania marynaty weźcie równe części wody i octu.  Grzyby zblanszujcie krótko we wrzątku przed gotowaniem.  Podczas gotowania grzybów nie zapominajcie o zbieraniu piany.   Do zalewy wybierzcie ocet winny, który jest zdrowszą wersją tego produktu.  Nie bójcie się eksperymentować z przyprawami. Do tego przepisu siostra Anastazja dodaje przyprawę znaną z marynat owocowych – cynamon. Również w tej wytrawnej wersji sprawdza się doskonale. Podbija smak marynaty i sprawia, że jest on o wiele ciekawszy.   Przepis na grzyby marynowane z cynamonem siostry Anastazji Składniki:  1 kg kapeluszy grzybów  ½ l wody   ½ l octu winnego  2 łyżeczki soli   6 łyżeczek cukru  kilka listków laurowych   kilka kulek ziela angielskiego   kilka ziarenek pieprzu   ½ płaskiej łyżeczki cynamonu.  Sposób przygotowania:  Wyczyśćcie grzyby i odetnijcie trzonki. Nie będą potrzebne do marynowania.  Kapelusze wrzućcie na pół minuty do wrzątku, a...

Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo
Ons/Adobe Stock
Newsy
Przepis Ewy Wachowicz na grzyby marynowane w musztardzie. Dodaje do nich nietypowe warzywo
Sezon grzybowy rozpoczęty, zatem nadeszła pora, by dzielić się z wami różnymi przepisami na wykorzystanie owoców lasu. Marynowanie to jeden ze sposobów na ich przetworzenie. Ewa Wachowicz robi to, dodając ciekawą zalewę i pewne warzywo.  

To warzywo to nie cebula, którą wiele osób wkłada do słoików podczas marynowania grzybów. Jest ono pełnoprawnym składnikiem przetworu, dzięki czemu nabiera on kolorów i nowego wymiaru smakowego. Może też stanowić interesującą przekąskę lub dodatek do rodzinnego obiadu.  Jakiej musztardy używa Ewa Wachowicz do marynowanych grzybów?  Zalewa musztardowa nie jest niczym nowym. Jednak dość rzadko wykorzystuje się ją w przypadku grzybów. A szkoda.  Do swoich grzybowych przetworów Ewa Wachowicz wybrała dwa rodzaje musztardy: miodową i dijon. Jak widać, gwiazda telewizji lubi kontrasty. Połączenie delikatnego i lekko słodkiego smaku z ostrym i słonym stanowi fantastyczną kombinację nie tylko dla warzyw, ale również dla grzybów.   Jakie grzyby powinno się marynować?  Do marynowania najlepiej nadają się młode, małe grzyby. Jeżeli zebraliście jednak tylko duże egzemplarze, powinniście podzielić ja na połówki lub nawet ćwiartki.   Marynować możecie w zasadzie wszystkie rodzaje grzybów jadalnych. Jednak najlepiej sprawdzają się do tego borowiki, podgrzybki, koźlarze, rydze i inne gatunki o twardym miąższu.  Do marynowanych grzybów możecie dodawać różne warzywa. Ewa Wachowicz zdecydowała się na kolorową, słodką i soczystą paprykę. Przepis na grzyby marynowane w sosie musztardowym Składniki:  600 g świeżych grzybów 1 papryka żółta   4 papryki czerwone  Marynata:   150 ml octu 10%  200 ml wody  1 łyżka soli   2 łyżki cukru  6 liści laurowych   10 ziarenek pieprzu  Zaprawa:  1 słoiczek musztardy miodowej   1 słoiczek musztardy Dijon ...

Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama nawet cukru
Adobe Stock
Newsy
Jak zamarynować kurki na słodko? Do tego przepisu nie potrzeba nawet grama cukru
Jedliście już kurki w wersji słodko-kwaśnej? Zróbcie je w ten sposób, a gwarantujemy, że po grzybach szybko nie będzie nawet śladu na talerzach!

Trzeba przyznać, że kurki to chyba jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie można znaleźć w naszych lasach. Są przyjemnie chrupiące, a ich charakterystycznego smaku i cudownego aromatu nie można pomylić z żadnym innym. Najlepsze są świeże, dlatego warto korzystać z sezonu i zbierać kurki, póki jeszcze rosną. A gdy zbierzecie ich dużo, można zamarynować je w słoiku - na przykład na słodko! Taki pomysł na grzyby brzmi dość oryginalnie, ale zaufajcie nam - słodkie kurki są po prostu przepyszne. A dokładniej słodko-kwaśne, dzięki czemu świetnie pasują do wytrawnych potraw. Na przykład do wędlin, sałatki, ale pyszne są też jedzone prosto ze słoika jako przystawka do głównego dania. Poznajcie przepis na wyjątkowe kurki w słodko-kwaśnej zalewie. Nie ma on sobie równych! Przepis na kurki marynowane na słodko  Do przygotowania słodkich kurek w słoikach potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół kilograma kurek 750 ml wody (1,5 szklanki) 250 ml octu 1 cebula pół marchewki 2 łyżki miodu pół łyżki soli pół łyżki pieprzu 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Oczyśćcie dokładnie kurki z piasku i igieł. Następnie zagotujcie wodę i zalejcie nią kurki. Wymieszajcie i zostawcie na kilka minut. Po tym czasie odlejcie wodę z kurek i jeszcze raz zalejcie je wrzątkiem. Odlejcie po paru minutach i odstawcie kurki. Obierzcie marchew i pokrójcie w cienkie plastry, a cebulę w piórka.  Do wyparzonych słoików wrzućcie marchew i cebulę. Następnie do garnka wlejcie wodę, ocet oraz miód i wsypcie sól. Wszystko wymieszajcie i zagotujcie. Do słoików dodajcie jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i...

Tak Ewa Wachowicz robi mięso w sosie grzybowym. Używa tylko tych grzybów
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mięso w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda używa tylko tych grzybów
Sezon na grzyby trwa, dlatego to najlepszy czas do tego, by przyrządzić pyszny sos do mięsa z wykorzystaniem świeżych, leśnych grzybów. Wiecie, które z nich najlepiej się do tego nadają?

Doceniana przez wielu Polaków Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać pomysłami na przepyszne dania, na których widok od razu ślinka cieknie! Wypróbujcie koniecznie przepis pani Ewy na wołowinę w grzybowym sosie. Jego sekretem są odpowiednie grzyby - najlepiej nadają się w tym celu borowiki, które nadadzą potrawie szlachetności i niepowtarzalnego charakteru. Sprawdźcie, jak zrobić wołowinę w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na wołowinę w sosie grzybowym według Ewy Wachowicz Do przygotowania mięsa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zalewa: kawałek wołowiny na pieczeń o wadze ok. 2-3 kg 2 litry octu 2 łyżki soli 1 łyżka ziaren jałowca 2 goździki łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka ziaren kolendry liście laurowe Sos grzybowy: pół kilograma borowików 1 szklanka śmietanki pół szklanki piwa jasnego pszenicznego 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczenie: 100 g słoniny 3 średnie marchewki 2 cebule pół dużego selera (korzeń) pół litra bulionu warzywnego Przygotowanie: Weźcie duży garnek i wlejcie do niego ocet. Wsypcie sól, przyprawy w ziarnach i goździki. Przykryjcie garnek i zagotujcie zawartość. Po tym, jak dojdzie do wrzenia, wyłączcie gaz i odstawcie do ostudzenia.  Mięso wołowe umyjcie, osuszcie, a następnie zawińcie w folię i rozbijcie.  Następnie włóżcie je do dużego rondla lub innego pojemnego naczynia i wlejcie zalewę z garnka. Wstawcie mięso w zalewie do lodówki na dwa dni. Pamiętajcie, by kilka razy je obrócić w tym czasie....