Jak kotlety, to tylko z ziemniakami. A jak ziemniaki, to najlepiej w formie puree. Taki pyszny, kremowy dodatek pasuje idealnie do mięsa i po prostu nie da mu się oprzeć. Zwykle używa się w tym celu masła oraz mleka lub śmietany, jednak można zupełnie zrezygnować z tych składników. Zastąpcie je pewnym owocem, który również nada ziemniakom aksamitnej konsystencji i to bez grama laktozy. 

Jak zrobić maślane puree bez masła?

Ten sposób stanowi doskonałą alternatywę dla tych osób, które ograniczają mleko i produkty zwierzęce w swojej diecie. Kremowe i delikatne puree ziemniaczane zrobicie dodając do niego jedynie… dojrzałe awokado. Sprawdźcie sami, jakie to proste. 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • pół dojrzałego awokado

  • mleczko kokosowe

  • sól

  • pieprz

Mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem.

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki wrzućcie do garnka, zalejcie wodą i posólcie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie ziemniaki, aż zmiękną.

  2. Pod koniec gotowania weźcie się za awokado i wydrążcie środek. 

  3. Następnie odcedźcie ziemniaki i przełóżcie je z powrotem do garnka. Dodajcie awokado, pieprz i trochę soli (jeśli zajdzie taka potrzeba). Całość rozgniećcie tłuczkiem na gładkie puree. 

  4. W trakcie mieszania ziemniaków dodajcie do nich trochę mleczka kokosowego albo zwykłego mleka, by w razie potrzeby nieco je rozrzedzić. Smacznego!

Czy warto jeść awokado?

Coraz popularniejsze w Polsce awokado nieustająco znajduje swoich kolejnych miłośników. Owoce te są dostępne w każdym sklepie i stanowią świetną alternatywę np. dla masła. Doceniają to osoby, które np. ze względów zdrowotnych muszą odstawić ze swojej diety produkty zawierające laktozę. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze awokado jest tak popularne:

  • Dobre na diecie - choć tłuste, awokado jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zapewnia uczucie sytości i powstrzymuje chęć podjadania. 

  • Zwiększa przyswajanie cennych składników - niezbędne dla organizmu witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach. Dlatego jedzenie tłustych produktów, jak awokado, jest konieczne do tego, by witaminy te mogły zostać lepiej przyswojone przez organizm.

  •  Wspiera układ krwionośny - znajdujące się w awokado nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Owoc ten może też wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi (dzięki wysokiej zawartości potasu).