
Jak kotlety, to tylko z ziemniakami. A jak ziemniaki, to najlepiej w formie puree. Taki pyszny, kremowy dodatek pasuje idealnie do mięsa i po prostu nie da mu się oprzeć. Zwykle używa się w tym celu masła oraz mleka lub śmietany, jednak można zupełnie zrezygnować z tych składników. Zastąpcie je pewnym owocem, który również nada ziemniakom aksamitnej konsystencji i to bez grama laktozy.
Jak zrobić maślane puree bez masła?
Ten sposób stanowi doskonałą alternatywę dla tych osób, które ograniczają mleko i produkty zwierzęce w swojej diecie. Kremowe i delikatne puree ziemniaczane zrobicie dodając do niego jedynie… dojrzałe awokado. Sprawdźcie sami, jakie to proste.
Składniki:
-
500 g ziemniaków
-
pół dojrzałego awokado
-
mleczko kokosowe
-
sól
-
pieprz
Mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem.
Przygotowanie:
-
Obrane ziemniaki wrzućcie do garnka, zalejcie wodą i posólcie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie ziemniaki, aż zmiękną.
-
Pod koniec gotowania weźcie się za awokado i wydrążcie środek.
-
Następnie odcedźcie ziemniaki i przełóżcie je z powrotem do garnka. Dodajcie awokado, pieprz i trochę soli (jeśli zajdzie taka potrzeba). Całość rozgniećcie tłuczkiem na gładkie puree.
-
W trakcie mieszania ziemniaków dodajcie do nich trochę mleczka kokosowego albo zwykłego mleka, by w razie potrzeby nieco je rozrzedzić. Smacznego!
Czy warto jeść awokado?
Coraz popularniejsze w Polsce awokado nieustająco znajduje swoich kolejnych miłośników. Owoce te są dostępne w każdym sklepie i stanowią świetną alternatywę np. dla masła. Doceniają to osoby, które np. ze względów zdrowotnych muszą odstawić ze swojej diety produkty zawierające laktozę. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze awokado jest tak popularne:
-
Dobre na diecie - choć tłuste, awokado jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zapewnia uczucie sytości i powstrzymuje chęć podjadania.
-
Zwiększa przyswajanie cennych składników - niezbędne dla organizmu witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach. Dlatego jedzenie tłustych produktów, jak awokado, jest konieczne do tego, by witaminy te mogły zostać lepiej przyswojone przez organizm.
-
Wspiera układ krwionośny - znajdujące się w awokado nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Owoc ten może też wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi (dzięki wysokiej zawartości potasu).