Zrobiłam je wczoraj zupełnie przypadkiem i zachwyciłam się smakiem. Niesamowite połączenie 2 składników
Getty/iStock
Newsy

Zrobiłam je wczoraj zupełnie przypadkiem i zachwyciłam się smakiem. Niezwykłe połączenie 2 składników

Lubicie ziemniaczane, aksamitne puree do obiadu? Mamy dla was coś jeszcze lepszego. Wystarczy lekko zmodyfikować ten prosty przepis, by otrzymać pyszny, ziemniaczany dodatek do dań. I to bez grama masła - sprawdźcie, jak to możliwe.

Jak kotlety, to tylko z ziemniakami. A jak ziemniaki, to najlepiej w formie puree. Taki pyszny, kremowy dodatek pasuje idealnie do mięsa i po prostu nie da mu się oprzeć. Zwykle używa się w tym celu masła oraz mleka lub śmietany, jednak można zupełnie zrezygnować z tych składników. Zastąpcie je pewnym owocem, który również nada ziemniakom aksamitnej konsystencji i to bez grama laktozy. 

Jak zrobić maślane puree bez masła?

Ten sposób stanowi doskonałą alternatywę dla tych osób, które ograniczają mleko i produkty zwierzęce w swojej diecie. Kremowe i delikatne puree ziemniaczane zrobicie dodając do niego jedynie… dojrzałe awokado. Sprawdźcie sami, jakie to proste. 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • pół dojrzałego awokado

  • mleczko kokosowe

  • sól

  • pieprz

Mleczko kokosowe można zastąpić zwykłym mlekiem.

Zobacz także
kotlety

Zostało wam puree ziemniaczane po obiedzie? Dodajcie marchewkę i obiad na piątek za parę zł gotowy

Wasze awokado tak wygląda w środku? Lepiej sprawdźcie, czy jeszcze można je zjeść

Wasze awokado wygląda tak w środku? Lepiej sprawdźcie, czy jeszcze można je zjeść

Przygotowanie:

  1. Obrane ziemniaki wrzućcie do garnka, zalejcie wodą i posólcie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie ziemniaki, aż zmiękną.

  2. Pod koniec gotowania weźcie się za awokado i wydrążcie środek. 

  3. Następnie odcedźcie ziemniaki i przełóżcie je z powrotem do garnka. Dodajcie awokado, pieprz i trochę soli (jeśli zajdzie taka potrzeba). Całość rozgniećcie tłuczkiem na gładkie puree. 

  4. W trakcie mieszania ziemniaków dodajcie do nich trochę mleczka kokosowego albo zwykłego mleka, by w razie potrzeby nieco je rozrzedzić. Smacznego!

Czy warto jeść awokado?

Coraz popularniejsze w Polsce awokado nieustająco znajduje swoich kolejnych miłośników. Owoce te są dostępne w każdym sklepie i stanowią świetną alternatywę np. dla masła. Doceniają to osoby, które np. ze względów zdrowotnych muszą odstawić ze swojej diety produkty zawierające laktozę. Sprawdźcie, dlaczego jeszcze awokado jest tak popularne:

  • Dobre na diecie - choć tłuste, awokado jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zapewnia uczucie sytości i powstrzymuje chęć podjadania. 

  • Zwiększa przyswajanie cennych składników - niezbędne dla organizmu witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach. Dlatego jedzenie tłustych produktów, jak awokado, jest konieczne do tego, by witaminy te mogły zostać lepiej przyswojone przez organizm.

  •  Wspiera układ krwionośny - znajdujące się w awokado nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Owoc ten może też wpłynąć na obniżenie ciśnienia krwi (dzięki wysokiej zawartości potasu).

Kotlety mielone

Smaczliwka wdzięczna obniża cholersterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Unsplash
Newsy
Smaczliwka wdzięczna obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia wzrok. Jecie ją?
Koniecznie włączcie ten produkt do diety, jeśli chcecie poprawić swoje zdrowie!

Po wizycie u lekarza usłyszeliście znowu, że musicie zmienić styl życia lub schudnąć, ale nie wiecie jak się do tego zabrać? Zacznijcie od wprowadzenia do diety tego produktu, który każdemu poprawi zdrowie. Choroby układu krążenia są (razem z nowotworami) na szczycie listy problemów zdrowotnych, które co roku powodują śmierć bardzo wielu Polaków. Na szczęście można ich uniknąć, zmniejszyć ich intensywność, albo nawet całkiem spowodować odwrócenie ich skutków! Nigdy nie jest za późno na wprowadzenie zdrowszych zmian. Jeśli stawką jest zdrowie, powinno szczególnie wam na nich zależeć. Największy błąd w diecie Polaków Jednym z większych błędów dotyczących odżywiania Polaków jest zbyt duża ilość spożywanych tłuszczów. Każdy z was je pewnie codziennie za dużo tłuszczu. Nie każdy tłuszcz jest jednak zły i niekorzystny! Problem stanowi jedzenie nasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów trans w znacznej  ilości. Źródłami mniej korzystnych dla zdrowia tłuszczy są: Tłuste mięsa Masło Olej koksowy Tłusty nabiał i tłuste sery Słodycze i wyroby cukiernicze Wszyscy powinniście starać się ograniczyć te produkty. Zamieńcie je na źródła zdrowych tłuszczy w diecie! Jednym z nich jest produkt, o którego zaletach chcemy was dziś poinformować. Zdrowe tłuszcze w diecie Zdrowsze tłuszcze w diecie to uogólniając tłuszcze roślinne. Olej rzepakowy, orzechy, oliwa z oliwek to wszystko prozdrowotne produkty, które powinniście jadać. Kolejnym bardzo zdrowym produktem jest Smaczliwka wdzięczna, czyli popularne awokado. Jest naprawdę bardzo zdrowe! Właściwości zdrowotne awokado Awokado zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, przez co przyczynia się do poprawy jakości diety. ...

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Adobe Stock
Newsy
Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Awokado to doskonałe źródło witamin i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. Owoc ten potrafi jednak szybko tracić świeżość, ale da się temu zapobiec z pomocą bardzo łatwego, domowego sposobu.

Awokado to prawdziwa eksplozja zdrowia. Jest polecane absolutnie każdemu, od osób na diecie po diabetyków czy osoby z problemami sercowymi lub cholesterolem. Chociaż owoc ten jest dość tłusty, zawiera praktycznie same zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-9 czy omega-6. Awokado zawiera także: Witaminę C Witaminę B6 Witaminę K Witaminę E Witaminę A Kwas foliowy (szczególnie korzystny dla kobiet w wieku rozrodczym!) Niacynę Ryboflawinę Wapń Żelazo Magnez Potas Fosfor Awokado doskonale wpływa na skórę, paznokcie i włosy, które stają się mocniejsze, gładsze i piękniejsze. To też doskonały sposób na walkę z chorobami sercowymi. Czy awokado pozytywnie wpływa na odchudzanie? To nieco bardziej złożona kwestia, ponieważ jest ono dość kaloryczne. Jednak jeśli zastąpimy tym owocem niezdrowe tłuszcze takie jak masło, olej czy sery – z pewnością będzie to miało korzystny wpływ na dietę. W każdej, nawet odchudzającej diecie, tłuszcze są potrzebne – należy kontrolować ich ilość, jednak nie należy ich zupełnie wykluczać. Kiedy zamienimy te nasycone, niezdrowe kwasy tłuszczowe na te nienasycone – mamy przepis na dietetyczny sukces, poprawę zdrowia i urody! Jak przedłużyć świeżość awokado? Wybierając awokado w sklepie, warto delikatnie sprawdzić na jakim poziomie dojrzałości jest. Jeśli skórka jest już lekko miękka, a miejsce oderwania owocu z gałęzi zapada się do środka – awokado jest już dojrzałe i gotowe lub prawie gotowe do spożycia. Jeśli jednak jest ono nadal twarde – poleży dłużej i może dojrzeć w naszej kuchni.  Można jednak zastosować ciekawy trik: jeśli obok przeciętego na pół awokado położymy cebulę, będziemy mogli cieszyć się przedłużoną świeżością owocu! Cebula powstrzyma...

Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Zdrowe lody bez grama mleka. Anna Lewandowska robi je na mleczku kokosowym
Wypróbujcie przepis Ani Lewandowskiej na pyszne, delikatne lody na mleczku kokosowym. Trudno im się oprzeć!

Nie ma lepszej przekąski w gorący dzień niż lody. Najlepiej domowe. A żeby były jeszcze zdrowsze, spróbujcie je zrobić w zupełnie inny sposób. Przepis na takie lody podaje Ania Lewandowska, która nie używa do ich w ogóle mleka ani śmietanki. Kluczowym składnikiem jest za to delikatne mleczko kokosowe. Sprawdźcie, jak zrobić takie zdrowe, wegańskie lody.  Przepis Anny Lewandowskiej na lody na mleczku kokosowym Do przygotowania porcji lodów wegańskich dla dwóch osób będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 szklanka mleczka kokosowego pół szklanki wiórków kokosowych 1 banan garść owoców leśnych  ekstrakt z wanilii Przygotowanie: Obierzcie banana i rozgniećcie widelcem. Do miski z bananem wlejcie szklankę mleczka kokosowego oraz kilka kropli ekstraktu z wanilii dla smaku. Wszystko zblendujcie na jednolitą masę i wstawcie do zamrażarki. Po godzinie lody będą już gotowe, ale jeśli chcecie, by masa była bardziej puszysta, mieszajcie ją co godzinę i odstawiajcie do zamrażarki przez około 4-5 godzin.  Podawajcie posypane wiórkami kokosowymi z dodatkiem owoców leśnych (lub innych, świeżych owoców). Smacznego! Dlaczego warto jeść lody wegańskie? Lody weganskie, niezawierające mleka czy śmietanki stają się coraz bardziej popularne. Można tutaj wyróżnić kilka czynników. Składniki do przyrządzenia takich lodów, jak na przykład mleczko kokosowe, od kilku lat są o wiele bardziej dostępne oraz tańsze. Do tego wiele osób decyduje się na przejście na dietę wegańską lub bezlaktozową ze względu na zdrowie. Kolejnym, ważnym dla niektórych czynnikiem jest kaloryczność- lody bez tłustej śmietanki są znacznie mniej kaloryczne i tym samym bezpieczniejsze do spożywania na diecie odchudzającej....

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...