Pomysł na upieczenie sernika bez twarogu wydaje się naprawdę dziwny. Czy to jeszcze będzie sernik? Do jego zrobienia używa się innych składników, by osiągnąć podobny smak i konsystencję. Ciasto wychodzi smaczne, sprężyste i bardzo podobne do klasycznego sernika. To ciekawa alternatywa dla osób, które ograniczają nabiał w swojej diecie np. z powodu nietolerancji laktozy czy innych dolegliwości. 

Czym zastąpić ser w serniku?

Skoro twarogu w tym cieście nie będzie, trzeba inaczej samodzielnie przygotować masę. Do jej zrobienia posłuży jako baza kasza jaglana z dodatkiem mleczka i oleju kokosowego. Wystarczy dodać później jeszcze trochę cukru, masła orzechowego oraz sok z cytryny, i pyszny sernik bez sera gotowy. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie go sami. 

Przepis na sernik bez sera

Składniki:

Spód:

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • pół szklanki wiórków kokosowych

  • garść daktyli

Masa „serowa”:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 5 łyżek cukru kokosowego

  • 4 łyżki oleju kokosowego

  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego

  • 100 g mleczka kokosowego

  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od podgrzania oleju kokosowego. Ma on konsystencję stałą, dlatego trzeba go lekko rozpuścić, by stał się płynny. 

  2. Następnie dodajcie do oleju wiórki kokosowe i pokrojone na mniejsze kawałki daktyle. Wszystko razem zblendujcie, aż powstanie gęsta papka.

  3. Wyłóżcie kokosowo-daktylowy spód na tortownicy zabezpieczonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawcie formę do lodówki na godzinę, aż masa zastygnie.

  4. W tym czasie wypłuczcie kaszę jaglaną, a następnie wsypcie do garnka i ugotujcie, aż zmięknie. Po ugotowaniu kaszę trzeba odstawić do ostudzenia.

  5. Następnie przełóżcie kaszę do miski. Dodajcie cukier, mleczko oraz olej kokosowy, a na koniec sok z 1 cytryny. Wymieszajcie łyżką, a następnie blenderem, by uzyskać gładką i jednolitą masę. 

  6. Wylejcie ją na zastygnięty spód. Wyrównajcie szpatułką z wierzchu i włóżcie tortownicę z sernikiem do lodówki na noc. Rano wystarczy go pokroić i rozłożyć na talerzyki. Smacznego!