Zrobienie sernika bez sera jest możliwe. Wymieszajcie te składniki i będzie rozpływał się w ustach
AdobeStock
Newsy

Zrobienie sernika bez sera jest możliwe. Wymieszajcie te składniki i będzie rozpływał się w ustach

Musicie sobie odmawiać sernika, bo nie wolno wam spożywać mlecznych produktów? Mamy dobrą wiadomość. Ciasto z tego przepisu smakuje jak prawdziwy sernik, choć nie znajdziecie w nim nawet grama twarogu. Sprawdźcie, jak je przygotować.

Pomysł na upieczenie sernika bez twarogu wydaje się naprawdę dziwny. Czy to jeszcze będzie sernik? Do jego zrobienia używa się innych składników, by osiągnąć podobny smak i konsystencję. Ciasto wychodzi smaczne, sprężyste i bardzo podobne do klasycznego sernika. To ciekawa alternatywa dla osób, które ograniczają nabiał w swojej diecie np. z powodu nietolerancji laktozy czy innych dolegliwości. 

Czym zastąpić ser w serniku?

Skoro twarogu w tym cieście nie będzie, trzeba inaczej samodzielnie przygotować masę. Do jej zrobienia posłuży jako baza kasza jaglana z dodatkiem mleczka i oleju kokosowego. Wystarczy dodać później jeszcze trochę cukru, masła orzechowego oraz sok z cytryny, i pyszny sernik bez sera gotowy. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie go sami. 

Zobacz także
Mistrzowski sernik z przepisu Bożeny Dykiel. Będzie pyszny z tym 1 dodatkiem

Mistrzowski sernik z przepisu Bożeny Dykiel. Będzie pyszny z tym 1 dodatkiem

Nie olej i nie masło, a ten składnik sprawia, że babka wielkanocna jest miękka i wilgotna

Nie olej i nie masło. Ten składnik sprawi, że babka wielkanocna będzie miękka i wilgotna

Przepis na sernik bez sera

Składniki:

Spód:

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • pół szklanki wiórków kokosowych

  • garść daktyli

Masa „serowa”:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 5 łyżek cukru kokosowego

  • 4 łyżki oleju kokosowego

  • 4 łyżki gładkiego masła orzechowego

  • 100 g mleczka kokosowego

  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od podgrzania oleju kokosowego. Ma on konsystencję stałą, dlatego trzeba go lekko rozpuścić, by stał się płynny. 

  2. Następnie dodajcie do oleju wiórki kokosowe i pokrojone na mniejsze kawałki daktyle. Wszystko razem zblendujcie, aż powstanie gęsta papka.

  3. Wyłóżcie kokosowo-daktylowy spód na tortownicy zabezpieczonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawcie formę do lodówki na godzinę, aż masa zastygnie.

  4. W tym czasie wypłuczcie kaszę jaglaną, a następnie wsypcie do garnka i ugotujcie, aż zmięknie. Po ugotowaniu kaszę trzeba odstawić do ostudzenia.

  5. Następnie przełóżcie kaszę do miski. Dodajcie cukier, mleczko oraz olej kokosowy, a na koniec sok z 1 cytryny. Wymieszajcie łyżką, a następnie blenderem, by uzyskać gładką i jednolitą masę. 

  6. Wylejcie ją na zastygnięty spód. Wyrównajcie szpatułką z wierzchu i włóżcie tortownicę z sernikiem do lodówki na noc. Rano wystarczy go pokroić i rozłożyć na talerzyki. Smacznego!

Kotlety mielone

Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadały na dno? Ten trik teściowej zawsze działa
Jeżeli po przekrojeniu sernika widzicie, że wszystkie dodane do niego rodzynki opadły lub skumulowały się w jednym miejscu, mamy dla was radę - dzięki niej unikniecie wpadki przy kolejnym pieczeniu sernika.

Jeżeli sernik, to tylko z rodzynkami - zgadzacie się z tym? Ten kontrowersyjny dodatek nierzadko dzieli Polaków przy wspólnym stole. Jedni rodzynki w serniku uwielbiają, inni nie mogą wprost zrozumieć, jak w ogóle można dodawać je do tego pysznego ciasta. Jeśli jednak należycie do tej pierwszej grupy, z pewnością nie raz zdarzyło się wam, że po upieczeniu sernika wszystkie rodzynki opadły na dno. Takie ciasto nie prezentuje się zbyt ładnie - co więc można zrobić, by zapobiec opadaniu owoców? Poznajcie stary, sprawdzony trik.  Co zrobić, żeby rodzynki w serniku nie opadły na dno? Jeśli po upieczeniu sernika rodzynki opadają na dno albo skupiają się w jednym miejscu, wystarczy zrobić prostą rzecz - jeszcze przed pieczeniem. Zanim dodacie rodzynki do masy serowej, najpierw je sparzcie, ostudźcie, a na sam koniec posypcie szczyptą mąki pszennej. Tak przygotowane rodzynki możecie wsypać do masy na sernik, delikatnie wymieszać i piec. Dzięki dodaniu mąki,  nie powinny zmienić swojej „pozycji” w cieście.  Przepis na sernik z rodzynkami Polecamy wam sprawdzony przepis na smaczny, klasyczny sernik z rodzynkami, z receptury przesłanej przez jedną z naszych czytelniczek.  Składniki: Spód: 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich 1/3 miękkiego masła 3 łyżki zwykłego cukru 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 6-7 dużych jaj 250 g miękkiego białego sera, np. mascarpone 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru 200 ml tłustej śmietany 36% sok i skórka z cytryny rodzynki cukier puder do posypania...

Zróbcie skyrnik, czyli sernik bez sera. Dietetyczny i pyszny, kilogramy same lecą
AdobeStock
Newsy
Zróbcie skyrnik, czyli sernik bez sera i bez pieczenia. Nietłusty i pyszny, kilogramy same polecą
Ciasto na zimno które jest pyszne, a do tego można je zjeść na diecie - to właśnie skyrnik. Poznajcie przepis na ten genialny deser.

Gdy przychodzą w końcu cieplejsze, czas na sprawdzone przepisy na desery bez pieczenia. Ich największą zaletą jest to, że w ogóle nie trzeba włączać piekarnika, dzięki czemu mieszkanie nie nagrzewa się dodatkowo. Jedną ze smaczniejszych słodkich przekąsek tego rodzaju jest oczywiście sernik na zimno. Próbowaliście zrobić go w odchudzonej wersji, czyli bez ciężkiego i tłustego sera? Zamiast tego, użyjcie skyru - islandzkiego jogurtu. Zawiera znacznie mniej kalorii, niż tradycyjny sernik, a do tego jest bardzo zdrowy ze względu na wysoką zawartość białka. Sprawdźcie, jak przygotować taki sernik - inaczej skyrnik.  Przepis na skyrnik bez pieczenia Do przygotowania skyrnika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Spód: szklanka płatków owsianych 2 banany 4 kostki gorzkiej czekolady 20 g masła orzechowego 2 łyżeczki cukru lub słodzika Masa: 4 jogurty naturalne skyr 5 łyżek cukru lub słodzika łyżka cukru waniliowego 15 g żelatyny świeże owoce Przygotowanie: W 70 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuśćcie 15 g żelatyny.  Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali.  Rozgniećcie dwa banany. Przełóżcie je do miski, wsypcie szklankę płatków owsianych, dodajcie czekoladę, 2 łyżeczki cukru oraz 20 g masła orzechowego. Wszystko razem wymieszajcie, do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy ok. 20 cm wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie połóżcie na niej masę, która posłuży za spód skyrnika. Rozprowadźcie ją dokładnie po całej powierzchni tortownicy. Odstawcie, by masa odpoczęła. W misce wymieszajcie dokładnie 4 jogurty typu skyr wraz z cukrem, cukrem waniliowym i żelatyną....

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
AdobeStock
Newsy
Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
Czy wiecie, jak rozpoznać dobry biały ser? Sprawdźcie, jak wybrać dobry twaróg i po czym poznać, że już się nie nadaje do jedzenia.

Ser twarogowy przydaje się do zrobienia wielu przekąsek, potraw i ciast. Wykorzystajcie go do zrobienia serowych placuszków , dietetycznych kulek z twarogu oraz oczywiście sernika! Zanim jednak weźmiecie się do pracy koniecznie sprawdźcie, jak rozpoznać dobry twaróg w sklepie.   Jak wybrać dobry twaróg? Smaczny twaróg jest podstawą każdego sernika i innych potraw, które opierają się na tym składniku. Dietetycy przypominają, na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu twarogu: Twardość: twaróg powinien być miękki (świadczy to dużej ilości serwatki). Jeśli jednak jest zbrylony albo ma konsystencję drobnej kaszki oznacza to, że ser został przegrzany. Takiego nie kupujcie! Smak: każdy ser twarogowy jest delikatnie kwaśny, ale nigdy nie powinien smakować tak, że aż wykręca wam język! Jeśli twaróg jest bardzo kwaśny, to najprawdopodobniej się zepsuł. Kolor: dobry ser biały będzie, zgodnie z nazwą, biały albo kremowy. Absolutnie nie powinien być żółty. Pomysł na ciasto z twarogu: Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą Twaróg możecie wykorzystać do zrobienia wielu ciast, przede wszystkim serników! Do zrobienia smacznego sernika na zimno z dodatkiem białej czekolady potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g półtłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 g białej czekolady 150 g herbatników lub ciasteczek owsianych 50 g masła 300 ml śmietany 36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Pokruszcie ciastka i wymieszajcie z roztopionym masłem. Tak powstałą masę umieśćcie na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Połamcie białą czekoladę i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudźcie, by nie była gorąca. Następnie do...

Lekki sernik na zimno z wiśniami od Ewy Wachowicz. Dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik
Ons/Adobe Stock
Newsy
Lekki sernik na zimno z wiśniami Ewy Wachowicz. Gwiazda dodała do niego jeszcze 1 zdrowy składnik 
Ewa Wachowicz przygotowała zdrowszą wersję tradycyjnego sernika na zimno z wiśniami. Niby wszystko jest tak samo: ser, masło, herbatniki, mleko, słodzidło, wiśnie i galaretka, a jednak jest zdrowiej. Wszystko za sprawą jeszcze jednego, wyjątkowego składnika.

W oryginalnym przepisie, do tego sernika wykorzystuje się możliwie najzdrowsze wersje produktów. Jeżeli jednak nie przepadacie za bezglutenowymi herbatnikami i ksyltolem możecie spokojnie zastąpić je zwykłymi ciastkami i cukrem. W przypadku tego zdrowego sernika i tak gwiazdą będzie kasza jaglana.  Właściwości kaszy jaglanej  Kasza jaglana odznacza się wysoką wartością odżywczą. Wykazuje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia organizm, a także wspomaga koncentrację, pamięć i uwagę. Ten sernik jest czymś pomiędzy tradycyjnym sernikiem na zimno na bazie sera a wegańską wersją na bazie kaszy jaglanej. Efekt? Puszyste, lekkie i smakujące jak lato ciasto!  Przepis na sernik na zimno z kaszą jaglaną i wiśniami  Składniki:  160 g herbatników bezglutenowych (lub zwykłych)  100 g masła  garść orzechów włoskich  Masa serowa  300 g twarogu  200 g kaszy jaglanej  4 szklanki mleka  100 g ksylitolu (jeżeli nie lubicie ksylitolu możecie dodać cukier)  1 laska wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego)  4 łyżeczki żelatyny  Owoce w galarecie  450 g wiśni (poza sezonem możecie użyć mrożonych)  2 galaretki wiśniowe  Sposób przygotowania:  Masło roztopcie w garnku. Wsypcie drobno pokrojone orzechy. Herbatniki zmiksujcie i dodajcie do masła z orzechami. Wymieszajcie i przełóżcie do tortownicy. Ubijcie i wstawcie do lodówki.  Kaszę jaglaną przepłuczcie pod bieżącą wodą – na sicie. Przełóżcie do garnka i zalejcie 3 szklankami mleka. Posłodźcie ksylitolem lub cukrem....