
Pomysł na upieczenie sernika bez twarogu wydaje się naprawdę dziwny. Czy to jeszcze będzie sernik? Do jego zrobienia używa się innych składników, by osiągnąć podobny smak i konsystencję. Ciasto wychodzi smaczne, sprężyste i bardzo podobne do klasycznego sernika. To ciekawa alternatywa dla osób, które ograniczają nabiał w swojej diecie np. z powodu nietolerancji laktozy czy innych dolegliwości.
Czym zastąpić ser w serniku?
Skoro twarogu w tym cieście nie będzie, trzeba inaczej samodzielnie przygotować masę. Do jej zrobienia posłuży jako baza kasza jaglana z dodatkiem mleczka i oleju kokosowego. Wystarczy dodać później jeszcze trochę cukru, masła orzechowego oraz sok z cytryny, i pyszny sernik bez sera gotowy. Wypróbujcie poniższy przepis i zróbcie go sami.
Przepis na sernik bez sera
Składniki:
Spód:
-
2 łyżki oleju kokosowego
-
pół szklanki wiórków kokosowych
-
garść daktyli
Masa „serowa”:
-
1 szklanka kaszy jaglanej
-
5 łyżek cukru kokosowego
-
4 łyżki oleju kokosowego
-
4 łyżki gładkiego masła orzechowego
-
100 g mleczka kokosowego
-
sok z cytryny
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od podgrzania oleju kokosowego. Ma on konsystencję stałą, dlatego trzeba go lekko rozpuścić, by stał się płynny.
-
Następnie dodajcie do oleju wiórki kokosowe i pokrojone na mniejsze kawałki daktyle. Wszystko razem zblendujcie, aż powstanie gęsta papka.
-
Wyłóżcie kokosowo-daktylowy spód na tortownicy zabezpieczonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawcie formę do lodówki na godzinę, aż masa zastygnie.
-
W tym czasie wypłuczcie kaszę jaglaną, a następnie wsypcie do garnka i ugotujcie, aż zmięknie. Po ugotowaniu kaszę trzeba odstawić do ostudzenia.
-
Następnie przełóżcie kaszę do miski. Dodajcie cukier, mleczko oraz olej kokosowy, a na koniec sok z 1 cytryny. Wymieszajcie łyżką, a następnie blenderem, by uzyskać gładką i jednolitą masę.
-
Wylejcie ją na zastygnięty spód. Wyrównajcie szpatułką z wierzchu i włóżcie tortownicę z sernikiem do lodówki na noc. Rano wystarczy go pokroić i rozłożyć na talerzyki. Smacznego!