Jeszcze kilka lat temu były stałym bywalcem na stołach podczas różnych uroczystości. Idealnie sprawdzi się również jako zimna przekąska na kolację.
Przepis na pasteryzowane zimne nóżki
Choć czasy się zmieniły i przyzwyczajenia również, to nadal wiele osób nie wyobraża sobie wesela czy chrzcin zakrapianych alkoholem bez tego kultowego dania, jakim są zimne nóżki. Idealnie smakują z pikantnymi dodatkami, takimi jak musztarda, ćwikła czy chrzan. Aczkolwiek według niektórych opinii najlepiej smakują solo ze świeżym pieczywem i kilkoma kroplami octu czy soku z cytryny.
Składniki:
- 1 ½ kg nóżek wieprzowych
- 1 golonka
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 seler
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Mięso dokładnie umyjcie i oczyśćcie pod ciepłą wodą. Następnie ułóżcie je w większym garnku. Wlejcie letnią wodę, tak aby mięso było dobrze zanurzone. Do środka dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie.
- Garnek ustawcie na niewielkim ogniu i doprowadźcie do wrzenia. Od tego momentu całość gotujcie pod przykryciem przez dwie godziny. W międzyczasie zbierajcie tworzący się szum z wywaru.
- Podczas gotowania przygotujcie włoszczyznę. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierzcie, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki.
- Obraną cebulę delikatnie opalcie nad ogniem lub przypieczcie w piekarniku.
- Kiedy nóżki będą ugotowane, do garnka włóżcie przygotowane warzywa i gotujcie kolejne 1,5 godziny.
- Po upływie danego czasu, z wywaru wyjmijcie mięso oraz warzywa.
- Po ostygnięciu mięso oddzielcie od kości i skóry, zaś włoszczyznę pokrójcie w niewielką kostkę.
- Wywar z garnka przecedźcie przez sito, a później doprawcie go solą oraz pieprzem.
- W naczyniach przygotowanych do podania galarety ułóżcie przygotowane mięso oraz warzywa, a następnie zalejcie je wywarem.
- Kiedy całość dobrze ostygnie, miski wraz z galaretą wstawcie do lodówki na dobrych kilka godzin, aby dobrze stężały.
- Przed podaniem, galaretę poważcie delikatnie widelcem i przełóżcie na talerz. Dobrze będzie smakować z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Podawajcie ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Jeśli zależy Wam na dłuższym przechowywaniu świeżych i pysznych zimnych nóżek to potrawę należy przygotować w słoikach. Zamiast zalewać wywarem mięso i warzywa w miseczkach, trzeba je zalać w słoikach. Dobrze zakręcone umieśćcie w szerokim garnku wyłożonym ściereczką, zalejcie gorącą wodą, by nie zakryła pokrywek. Takie słoiki należy gotować trzykrotnie i gotowe. Prawda, że proste? Dzięki temu patentowi będziecie mogli cieszyć się dłużej pyszną galaretą!