galareta
Adobe Stock
Newsy

Zróbcie zimne nóżki w ten sposób, a postoją dłużej niż zwykle. Z tego przepisu smakują jak te u babci

Zimne nóżki w galarecie to prawdziwa klasyka. Podane z dodatkiem octu i świeżego pieczywa to powrót do smaku dzieciństwa.

Jeszcze kilka lat temu były stałym bywalcem na stołach podczas różnych uroczystości. Idealnie sprawdzi się również jako zimna przekąska na kolację.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pasteryzowane zimne nóżki

Choć czasy się zmieniły i przyzwyczajenia również, to nadal wiele osób nie wyobraża sobie wesela czy chrzcin zakrapianych alkoholem bez tego kultowego dania, jakim są zimne nóżki. Idealnie smakują z pikantnymi dodatkami, takimi jak musztarda, ćwikła czy chrzan. Aczkolwiek według niektórych opinii najlepiej smakują solo ze świeżym pieczywem i kilkoma kroplami octu czy soku z cytryny.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

lane kluski

Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie

Składniki:

  • 1 ½ kg nóżek wieprzowych
  • 1 golonka
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 seler
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Mięso dokładnie umyjcie i oczyśćcie pod ciepłą wodą. Następnie ułóżcie je w większym garnku. Wlejcie letnią wodę, tak aby mięso było dobrze zanurzone. Do środka dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie. 
  2. Garnek ustawcie na niewielkim ogniu i doprowadźcie do wrzenia. Od tego momentu całość gotujcie pod przykryciem przez dwie godziny. W międzyczasie zbierajcie tworzący się szum z wywaru.
  3. Podczas gotowania przygotujcie włoszczyznę. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierzcie, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki.
  4. Obraną cebulę delikatnie opalcie nad ogniem lub przypieczcie w piekarniku.
  5. Kiedy nóżki będą ugotowane, do garnka włóżcie przygotowane warzywa i gotujcie kolejne 1,5 godziny.
  6. Po upływie danego czasu, z wywaru wyjmijcie mięso oraz warzywa.
  7. Po ostygnięciu mięso oddzielcie od kości i skóry, zaś włoszczyznę pokrójcie w niewielką kostkę.
  8. Wywar z garnka przecedźcie przez sito, a później doprawcie go solą oraz pieprzem.
  9. W naczyniach przygotowanych do podania galarety ułóżcie przygotowane mięso oraz warzywa, a następnie zalejcie je wywarem.
  10. Kiedy całość dobrze ostygnie, miski wraz z galaretą wstawcie do lodówki na dobrych kilka godzin, aby dobrze stężały.
  11. Przed podaniem, galaretę poważcie delikatnie widelcem i przełóżcie na talerz. Dobrze będzie smakować z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Podawajcie ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Jeśli zależy Wam na dłuższym przechowywaniu świeżych i pysznych zimnych nóżek to potrawę należy przygotować w słoikach. Zamiast zalewać wywarem mięso i warzywa w miseczkach, trzeba je zalać w słoikach. Dobrze zakręcone umieśćcie w szerokim garnku wyłożonym ściereczką, zalejcie gorącą wodą, by nie zakryła pokrywek. Takie słoiki należy gotować trzykrotnie i gotowe. Prawda, że proste? Dzięki temu patentowi będziecie mogli cieszyć się dłużej pyszną galaretą!

Nóżki
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Puste półki w czasach PRL a rodzice i tak zawsze dostali mięso na zimne nóżki. Dodaj do nich sekretny składnik a galaretka będzie się idealnie “trząść”
 
Nóżki w galarecie to prawdziwe wspomnienie z dzieciństwa. Może znacie je pod inną nazwą. Lorneta i galareta, galart, studzienina, drygle, czy tambalik coś wam mówią?

Nazewnictwo nóżek jest w dużej mierze uzależnione od regionu, w którym występują. Najbardziej znane z nich, te, które kojarzymy wszyscy to: nóżki w galarecie, zimne nóżki, czy galaretka wieprzowa. Za to w gwarze warszawskiej funkcjonuje określenie meduza! Nóżki jako potrawę znają też i nasi rodzice. Jako przekąska, były chętnie i często spożywane. Głównie jako zagrycha do chłodzonej wódeczki. Kieliszki wódki robiły za lornetę, którą zagryzało się galaretką wieprzową, inaczej mówiąc meduzą.  Zgodnie z tradycją W menu podczas rodzinnych imprez każdorazowo można było znaleźć zimne nóżki. I choć przygotowania do nóżek dzielą się na kilka etapów, gospodynie domowe z podobnym entuzjazmem zabierały się do ich przygotowywania.  Tradycyjnie nóżki pasują do soku z cytryny albo octu. Obydwie wersje uzupełniają ich smak w sposób kompletny. Oczywiście nóżki są na tyle popularne, że można je kupić na mieście. Większą frajdę, również smakową, sprawią te domowego wyrobu. Składniki na proste zimne nóżki:  2 nóżki wieprzowe 1 nieduża golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego liść laurowy 2-3 ząbki czosnku sól Najprościej jak się da Jeżeli na nóżkach nie ma szczeciny, to je opalamy i skrobiemy, dokładnie oglądamy także golonkę. Obgotowujemy mięso w garnku. Razem z nóżkami i golonką wrzucamy ziele angielskie i pieprz oraz opaloną cebulę. Po godzinie z kwadransem dodajemy włoszczyznę, po dwóch – sól do smaku. Wszystko dochodzi przez blisko 4 godziny. Po tym czasie mięso bez żadnego problemu odejdzie od kości. Na bieżąco usuwamy z wywaru zbędne...

Nóżki w galarecie wyszły mętne? Następnym razem wykorzystajcie ten trik
AdobeStock
Newsy
Nóżki w galarecie wyszły mętne? Następnym razem wykorzystajcie ten trik
Idealny wywar do zimnych nóżek z reguły wychodzi bardzo mętny – taka już jego uroda. Istnieje jednak ciekawy sposób na wyklarowanie wywaru do galarety!

Mięso w galarecie to jedna z klasycznych potraw polskiej kuchni. Najpopularniejszy jest chyba przepis na nóżki wieprzowe w galarecie, które niestety czasami nie wychodzą. Sprawdźcie, co zrobić by wyszły idealnie klarowne i jak zrobić pyszne zimne nóżki! Co zrobić, żeby zimne nóżki były klarowne? Czasami galaretka z zimnymi nóżkami wychodzi dość mętna i nie wygląda wtedy zbyt apetycznie. Można temu łatwo zaradzić, choć niestety nie da się „naprawić” mętnej galarety – podany niżej sposób sprawdzi się tylko w trakcie przygotowywania. Należy bowiem użyć jajek, octu i gazy. Po wyłowieniu z gotowego wywaru mięsa oraz warzyw, dodajcie do niego ubite białko wymieszane z łyżką octu jabłkowego. Po wymieszaniu dodajcie białko do wywaru. Teraz zamieszajcie, zagotujcie i zgaście ogień pod garnkiem. Usuńcie z wywaru pianę i przelejcie go przez gazę. Następnie wlejcie go z powrotem do czystego garnka i powtórzcie ten proces jeszcze co najmniej raz, a najlepiej dwa razy. Przepis na nóżki wieprzowe w galarecie Do przygotowania klasycznych nóżek w galarecie potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 tylne nóżki wieprzowe 1 golonka wieprzowa 2 marchwie 1 cebula 1 pietruszka Część selera 4 liści laurowe Pół łyżeczki czosnku granulowanego Pół łyżeczki pieprzu ziarnistego Pół łyżeczki ziela angielskiego Sól Przygotowanie: Umyjcie nóżki i golonkę. Nóżki dokładnie oczyśćcie i pokrójcie w mniejsze kawałki. Włóżcie mięso do dużego garnka o pojemności 5 litrów i zalejcie wodą. Cebulę opalcie nad palnikiem lub na suchej patelni, a cebulę, pietruszkę, marchewki i selera umyjcie. Wszystko dodajcie do garnka z mięsem i doprawcie zielem...

nóżki w galarecie przepis
Gotujmy.pl/Wafelek2601
Newsy
Lubicie nóżki w galarecie? Dodajcie do nich to mięso, a staną się jeszcze lepsze
Galareta z nóżkami wieprzowymi, warzywami i octem to starodawny przysmak, który do dzisiaj serwuje się w większości polskich domów. Okazuje się, że jej smak łatwo podbić golonką.

Galart lub, jak kto woli, zimne nóżki to danie szczególnie popularne w Wielkopolsce. Jednak przekąska przyrządzana na bazie nóżek wieprzowych i warzyw to istny rarytas nie tylko dla osób mieszkających w tej części kraju.  Podawana z octem lub sokiem z cytryny od lat pieści podniebienia wielu smakoszy. Jeśli też uwielbiacie jej smak mamy dla was propozycję nie do odrzucenia – spróbujcie ją przyrządzić z golonką. Uwierzcie nam, będzie wyborna.  Przepis na nóżki z golonką w galarecie  Będziecie potrzebować 1 golonki 1 nóżki wieprzowej 1 marchewki 1 pietruszki 1 selera 1 łyżeczki żelatyny Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych Przygotowanie Golonkę i nóżkę wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Marchewkę, pietruszkę i selera obierzcie, pokrójcie w kosteczkę i dodajcie do gotującego się mięsa. W garnku umieśćcie również liście laurowe i ziela angielskie. Całość gotujcie tak długo, aż wszystkie składniki staną się miękkie (ok. 2 godziny). Przed samym zdjęciem z ognia doprawcie wywar solą i pieprzem i zamieszajcie. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmijcie z garnka warzywa i umieśćcie je w przygotowanych wcześniej salaterkach lub kubeczkach.  Z wywaru wyjmijcie również mięso. Pokrójcie je na kawałki i poporcjujcie pomiędzy salaterki. Do wywaru dodajcie żelatynę. Całość mieszajcie aż do połączenia się składników. Tak przygotowaną, tężejącą galaretę rozlejcie do waszych salaterek wypełnionych warzywami i mięsem, a następnie odstawcie do wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach (kiedy galareta wystygnie) przełóżcie przekąski do lodówki, najlepiej na całą noc....

zimne nozki
Newsy
Nóżki w galarecie nie chcą wyjść z pojemniczka? Zróbcie tak, a z łatwością je wyjmiecie
Nóżki w galarecie to klasyczna, polska przekąska. Jednak jej wyjęcie z pojemniczka może sprawić trochę trudności. Sprawdźcie ten patent na bezproblemowe wyciągnięcie galaretki.

Galareta to przysmak pamiętający czasy PRL-u. Wówczas była częstym gościem na stołach podczas wielu uroczystości. Stanowiła idealną przekąskę. Do dziś cieszy się sporą popularnością, a wiele osób nie wyobraża sobie rodzinnych imprez bądź innych uroczystości bez tego dania. Sekret przygotowania Tajemnica pysznych nóżek w galarecie tkwi w powolnym oraz długim gotowaniu. Przez ten czas wygotowuje się z nich cały kolagen, który w następstwie pozwala na zastygnięcie potrawy bez konieczności dodawania do środka żelatyny, jako składnika ściągającego całą potrawę. Warto dodać, że kolagen jest nazywany również białkiem młodości. Jest bardzo korzystny dla skóry, włosów i paznokci. Oprócz właściwości, jakie wynikają z okresu przyrządzania tego dania to jej smak jest równie pyszny oraz często przywraca wspomnienia z dawnych czasów. Niezbędne do gotowania  Do przyrządzania zimnych nóżek konieczne jest przygotowanie oczywiście nóżek wieprzowych, golonki oraz warzyw, najlepiej marchewki, korzenia pietruszki i selera. Przyda się również cebula, którą przed gotowaniem należy opalić nad ogniem, aby nadała potrawie odpowiedniego aromatu. Podczas gotowania tego dania nie wolno zapomnieć o przyprawach, takich jak ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, sól czy pieprz. Zioła będą tutaj dopełnieniem całości. Mimo iż potrawa jest dość czasochłonna do przygotowania, to warto poświęcić jej więcej czasu, aby później móc bezkarnie delektować się jej smakiem.  Sposób serwowania Ta potrawa najlepiej smakuje podawana solo wraz ze świeżym pieczywem. Część osób lubi dodatek kilku kropli octu bądź soku z cytryny, co dodatkowo podkręci smak całego dania. Na różnych uroczystościach jako dodatek do potrawy można zaserwować...