Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania
AdobeStock
Newsy

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania

Chcecie ulepszyć grillowane potrawy i obiad przygotowany z grilla? Wypróbujcie tę metodę!

Maj to rozpoczęcie sezonu grillowego. Pewnie jesteście już po pierwszych imprezach grillowych lub macie je zaplanowane, gdy pogoda zrobi się lepsza. Na grillu królują oczywiście kiełbasy, karkówka, szaszłyki i kaszanka. By impreza grillowa była jednak udana, nie można zapomnieć o dodatkach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodatki do grilla

Organizując grilla, nie myślcie tylko o mięsie i potrawach tradycyjnie uznawanych za grillowe. Hitem wśród gości może okazać się też jakiś banalny z pozoru dodatek. Przemyślcie to dokładnie. Do potraw z grilla przygotujcie:

Kieszonka aluminiowa na grilla

Pewnie wiecie, że grillowanie mięsa bezpośrednio nad ogniem nie jest zbyt zdrowe. Tłuszcz, który kapie na węgielki, powoduje powstawanie rakotwórczych substancji. Wykorzystajcie więc do grillowania tacki aluminiowe albo sprytną metodę na złożenie kieszonki z folii.

Żeby zrobić kieszonkę z folii na grilla, potrzebujecie tylko dobrej techniki i folii.

  1. Weźcie arkusz folii aluminiowej.
  2. Złóżcie ją na pół
  3. Złóżcie ją jeszcze raz.
  4. Zakręćcie dwa przeciwległe boki bardzo szczelnie.
  5. Kieszonka jest gotowa.
  6. Włóżcie do kieszonki dany produkt i zawińcie pozostałe boki.

Możecie w ten sposób zrobić naprawdę wiele dodatków grillowych.

Zobacz także
Przepis na pstrąga z grilla. Smakuje genialnie dzięki tej marynacie

Przepis na pstrąga z grilla. Smakuje genialnie dzięki tej marynacie

Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę

Toksyny w przypalonych potrawach z grilla. Uważajcie na spaleniznę

Dodatki na grilla z kieszonki aluminiowej

  • Brokuły czosnkowe – włóżcie do kieszonki podgotowane brokuły, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, słonecznik i oliwę z oliwek. Grillujcie na grillu przez jakiś czas. Czosnkowe brokuły z grilla są przepyszne.
  • Marchewki z cebulą w sosie – pokrójcie drobno marchewki i cebulę. Zamarynujcie je w oleju z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i przyprawami.
  • Ziemniaki – włóżcie do kieszonki ziemniaki polane oliwa lub masłem i obtoczone w przyprawach. Najlepiej podgotujcie je wcześniej
  • Mięso – jeśli wolicie duszone mięso, albo chcecie uniknąć rakotwórczych związków wydzielających się podczas grillowania, włóżcie do kieszonki z folii marynowane mięso. Może to być szynka w kawałkach lub karkówka. Mięso będzie potrzebować trochę czasu, ale wyjdzie bardzo dobre.

Czytaj także:

4 zasady zdrowszego grillowania. Zastosujcie je w majówkę
Pixabay
Newsy
4 zasady zdrowszego grillowania. Zastosujcie je w majówkę
Musicie poznać te zasady, jeśli zależy wam na waszym zdrowiu!

Majówka rozpoczyna w Polsce sezon grillowy. Każdy z was, jeśli jeszcze nie brał udziału w imprezie grillowej, pewnie niedługo to zrobi. Grill nie kojarzy się wam pewnie z niczym zdrowym. T prawda, tłuste, mocno spalone mięsa to nic zdrowego. Okazuje się jednak, że szkodliwość zdrowotną grilla można łatwo ograniczyć. Zastosujcie się do tych zasad, które tylko wzbogacą waszą imprezę grillową. Jak grillować zdrowiej? Poznajcie złote zasady zdrowego grillowania. Nie pozwólcie, żeby tłuszcz kapał na ogień lub węgielki WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne to niesamowicie niebezpieczne związki wydzielające się podczas grillowania. Należy do nich rakotwórczy benzenopiren. Ograniczenie kapania tłuszczu bezpośrednio na węgielki lub ogień to podstawowa zasada zdrowszego grillowania. Możecie uniknąć tego dzięki: Wybieraniu chudszych mięs Stosowaniu tacek aluminiowych Nienakłuwaniu mięsa do grillowania Jeśli zdarzy się wam przypalić mięso i nie macie zamiaru go wyrzucać, koniecznie zeskrobcie spaloną część z potrawy. Odrobinę ograniczycie jej szkodliwość. Jedzcie dużo warzyw Nie każdy z was oprze się pokusie zjedzenia grillowanej karkówki, lub żeberek. Od czasu do czasu nawet przetworzone mięso może być składnikiem diety. Pamiętajcie jednak, żeby dodatkowo jeść sporo warzyw. Zróbcie różne grillowe sałatki i nakładajcie sobie i bliskim duże porcje. Możecie też oczywiście zrobić warzywa z grilla. Nic nie zastąpi jednak świeżych warzyw. Zachęcajcie do ich spożycia też gości, jeśli zależy wam na ich zdrowiu i dobrym samopoczuciu po imprezie grillowej. Stosujcie marynaty do mięs i warzyw bogate w przyprawy i zioła Przyprawy są niesamowicie bogate w antyoksydanty, czyli związki ochronne dla waszego organizmu, które neutralizują w pewnym stopniu...

Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
Szorowanie rusztu po grillowaniu nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Łatwo można sobie to ułatwić stosując prostą sztuczkę z solą i piekarnikiem.

Zbliżająca się majówka i coraz cieplejsze dni zachęcają do tego, by nareszcie rozstawić grill i upiec mięso i kiełbaski. Jednak po każdym grillowaniu trzeba się zmierzyć z tłustym osadem, jaki pozostaje po smażeniu mięsa. Sprawdźcie, w jaki sposób można łatwo wyczyścić osmalony ruszt – to banalnie proste! Dlaczego trzeba czyścić ruszt? Pytanie może wydawać się banalne, ale jest bardzo istotne. Czystość grilla to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim waszego zdrowia! W trakcie grillowania, gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzony węgiel, wydzielają się trujące i rakotwórcze substancje, które osadzają się później na całym grillu, a nawet mięsie (dlatego warto używać do grillowania specjalnych tacek aluminiowych , by tego uniknąć). Jeżeli więc nie wyczyścicie grilla, po ponownym rozpaleniu wszystkie te substancje zaczynają się dymić, a smażone kiełbasy i mięso przenikają trującym dymem. Do tego pozostawione na ruszcie resztki jedzenia po krótkim czasie zaczną się zwyczajnie psuć. Nie dość, że zapach będzie mało zachęcający, to przypadkowe zjedzenie karkówki, która dotknęła rusztu skażonego bakteriami, może się skończyć ostrym zatruciem pokarmowym. Ostatnia kwestia to oczywiście smak – jedzenie przygotowywane na brudnym grillu nie tylko nie wygląda najlepiej, ale też jest niesmaczne. Zasady czyszczenia grilla Jeżeli chcecie cieszyć się swoim grillem i własnym zdrowiem jak najdłużej, przestrzegajcie tych zasad: Myjcie ruszt i grill po każdym użyciu Mycie zacznijcie jakiś czas po grillowaniu, gdy grill już nieco ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły (dzięki temu łatwiej wam będzie usunąć resztki jedzenia) Koniecznie dokładnie wysuszcie wszystkie elementy grilla – jeżeli nie będą mogły dostatecznie wyschnąć, woda zacznie się gromadzić...

Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne, jak z ogniska
Adobe Stock
Newsy
Przepis na ziemniaki z grilla. Równie pyszne jak z ogniska
Jak zrobić ziemniaki z grilla, żeby smakowały jak te z ogniska? Ten przepis to strzał w dziesiątkę.

Sezon grillowy coraz bliżej! Na pyszne dania z rusztu czeka się kilka miesięcy, ale ich smak jest zdecydowanie tego wart. Świetnym dodatkiem do potraw z grilla są ziemniaki. Przygotowane w ten sposób smakują jak z ogniska. A co do ziemniaków? Karkówka, szaszłyki z kurczakiem , aromatyczne skrzydełka czy kiełbasa. Ich zapachu nie można porównać z niczym innym.  Najlepsze ziemniaki na grill Wbrew pozorom nie wszystkie ziemniaki sprawdzą się na grillu. Powinny być odpowiedniej wielkości oraz struktury, by nie rozpadły się w wysokiej temperaturze. Najlepszą odmianą są te z grupy A, jak Agata, Vineta, Denar, Lord czy Zenia. To warzywa sałatkowe, które mają niewielką zawartość skrobi. Warto również zwrócić uwagę na to, by były podobnej wielkości, aby upiekły się równomiernie na ruszcie. Jeśli wybieracie „stare” ziemniaki, warto je wcześniej krótko podgotować. Pieczenie na grillu zajmie znacznie mniej czasu.  Obowiązkowa folia aluminiowa Zarówno pieczenie ziemniaków w ognisku, jak i na grillu wymaga użycia folii aluminiowej. Owinięte nią bulwy nie przypalą się na ruszcie, a przybiorą odpowiednio chrupiącą skórę. Ponadto folia zapewni również właściwy rozkład ciepła, który umożliwi równomierne przygotowanie ziemniaków. Niezbędne dodatki do ziemniaków  Pieczone ziemniaki z grilla są pyszne same w sobie, ale warto podkręcić ich smak odpowiednimi dodatkami. Koniecznie dodajcie do nich tłuszcz. Najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek bądź masło. Nie zapomnijcie też o przyprawach i ziołach, takich jak sól, tymianek, bazylia, oregano, czosnek czy zioła prowansalskie. To one podkręcają cały aromat dania. Tak przygotowane ziemniaki będą idealnym dodatkiem do grillowanych mięs, np. do kaszanki z grilla z...

Pogoda wreszcie dopisuje, czas na grilla. Biedronka kusi kiełbaskami, szaszłykami i karkówką
Adobe Stock
Newsy
Pogoda wreszcie dopisuje, czas na grilla. Biedronka kusi kiełbaskami, szaszłykami i karkówką
Biedronka wie jak przyciągnąć do siebie miłośników grilla. Tym razem sieć sklepów przyciąga nie tylko cenami, ale i szerokością swojego asortymentu.

W tym roku wielu Polaków zaliczyło w maju grillowy falstart. Wielu ślinka ciekła na myśl o kiełbasce z rusztu już gdzieś od lutego, ale pogoda spłatała figla i przesunęła grillowe plany w całej Polsce. Czerwiec jest już o wiele bardziej łaskawy – czas więc na grilla! Skoro tak, konieczne będzie zaopatrzenie lodówek w mięso. Produkty na grilla różnego rodzaju znajdziecie w tym tygodniu w korzystnych cenach w Biedronce. Od czwartku obowiązują tam nowe promocje na przeróżne mięsne smakołyki. Jakie grillowe promocje przygotowała na ten weekend Biedronka? Zacznijmy od szaszłyków . Fani tego mięsnego grillowego przysmaku mogą zacierać z radości ręce.  Od dzisiaj (10.06) do końca tygodnia (sobota 12.10) wszystkie rodzaje szaszłyków kupicie w Biedronce za jedyne 7,99 zł! Trzeba przyznać, że wybór jest naprawdę szeroki. Różne gramatury, różne smaki, różne dodatki – od szaszłyków drobiowych z plastrami hiszpańskiej kiełbasy pikantnej chorizo, aż po klasyczne szaszłyki wieprzowe z warzywami. Wszystkie doskonale sprawdzą się na grillu. Inne cenowe okazje na grilla w Biedronce Oprócz szaszłyków Biedronka przygotowała szereg promocji i okazji dla zwolenników kiełbasy, karkówki, czy boczku z grilla. Zobaczcie sami: Karkówka grillowa w stylu amerykańskim 1 kg – 19,90 zł Kiełbasa morlińska 1 kg – 13,49 zł Kiełbasa złota z kurczaka Mościbrody 1 kg – 14,99 zł Kiełbaski surowe białe cienkie Czas na Grill 500 g – 7,99 zł Zestaw kiełbasek na grilla Czas na Grill 375 g – 9,99 zł Boczek grillowy w plastrach Czas na Grill 300 g – 7,99 zł Boczek grillowy w marynacie słodko-pikantnej Czas na Grill 300 g – 7,99 zł Karkówka rolowana Czas na Grill 310 g – 9,89 zł...