Zróbcie wywar z tego warzywa i spryskajcie nim pomidory. Wytępi wszystkie szkodniki
AdobeStock
Newsy

Zróbcie wywar z tego warzywa i spryskajcie nim pomidory. Wytępi wszystkie szkodniki

Jeżeli widzicie, że coś zjada wam pomidory, trzeba działać szybko. Przygotujcie ekologiczną miksturę i spryskajcie nią rośliny.

Czasami natura nie jest łaskawa. Co jakiś czas przychodzi taki sezon, w którym krzaki pomidorów, ogórków, cukinii i innych warzyw oraz owoców z różnych powodów nie chcą prawidłowo rosnąć. Może być za sucho, za mokro, zbyt słonecznie albo wręcz przeciwnie - przez pochmurne dni rośliny nie chcą szybko rosnąć.

Największą tragedią są szkodniki oraz choroby grzybowe, które wstrzymują wzrost i owocowanie roślin, a nawet mogą sprawić, że te całkowicie obumrą. Z pomocą przychodzą różne metody, które radzą sobie z tymi problemami. Zanim sięgniecie po specjalistyczne i zwykle drogie chemiczne środki, wypróbujcie domowy sposób na szkodniki w ogrodzie. 

Jak zrobić oprysk z czosnku?

Warzywem, które idealnie się nadaje do stosowania oprysków przeciwko szkodnikom jest czosnek. Można z niego zrobić wyciąg, wywar albo gnojówkę. Najlepszym rozwiązaniem jest wywar, który można długo przechowywać. 

Do przygotowania wywaru z czosnku będziecie potrzebowali około 20 dag czosnku na 10 litrów wody. 

Przygotowanie:

  1. Rozgniećcie ząbki czosnku i rozetrzyjcie.

  2. Włóżcie je do pojemnego garnka, zalejcie 10 litrami wody i odstawcie na dobę.

  3. Po tym czasie zagotujcie wodę z czosnkiem i gotujcie przez 20 minut.

  4. Następnie odstawcie wywar do ostudzenia i przelejcie przez sito. 

  5. Gotowy wywar przelejcie do butelek/słoików oraz do butelki ze spryskiwaczem.

I gotowe! Tak przygotowany wywar jest od razu gotowy do wykonania oprysku. Wywar z czosnku można przechowywać nawet do 2 miesięcy - wystarczy jeszcze gorący przelać do słoików, zakręcić, postawić dnem do góry i odstawić je w suche, zimne i zacienione miejsce. 

Zobacz także
Ten nawóz przywróci do życia umierające ogórki i pomidory. Główny składnik macie w kuchn

Ten nawóz przywróci do życia „umierające” ogórki i pomidory. Główny składnik macie w kuchni

Chcecie, żeby wasze pomidory rosły jak szalone? Wykorzystajcie ten prosty trik z drożdżami

Chcecie, żeby wasze pomidory rosły jak szalone? Wykorzystajcie ten prosty trik z drożdżami

Jak działa oprysk z czosnku?

Czosnek jest stosowany jako środek do walki ze szkodnikami na roślinach już od dawna, ze względu na jego wyjątkową skuteczność. Nie cierpią one jego zapachu, a do tego czosnek ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze.

Ważne jest, by stosować oprysk z czosnku regularnie - można profilaktycznie pryskać rośliny raz na tydzień, z wierzchu liści oraz pod spodem. Jeżeli zostały już zaatakowane przez szkodniki, oprysk można stosować nawet codziennie. 

Źródło: poradnikogrodniczy.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rośnie na łące przed waszym domem. Ma niezwykłe właściwości, jedzcie ją w maju na zdrowie
Adobe
Newsy
Babka lancetowata: właściwości i zastosowanie
Poznajcie babkę lancetowatą i dowiedzcie się, jakie ma właściwości. Okazuje się, że niezwykłe!

Na łące i w lesie można znaleźć wiele dobroci. Rośliny są potężnym źródłem witamin i minerałów, ale niektóre rośliny mają też specjalne funkcje. Pewnie słyszeliście kiedyś o tym, że można zrobić syrop z mniszka lekarskiego , syrop z cebuli albo herbatkę z rumianku. Może nie słyszeliście za to nigdy o tej roślinie. Chodzi o babkę lancetowatą. Ma szeroki wachlarz właściwości! Poznajcie się z nią! Babka lancetowata – co to jest? Babka lancetowata to gatunek byliny, bardzo popularny w Polsce. Babka występuje w całej Europie, Afryce północnej i Azji zachodniej. Babkę lancetowatą można znaleźć nawet na Hawajach i Madagaskarze! Babka lancetowata świetnie przystosowuje się do panujących warunków i może rosnąć praktycznie wszędzie. Jest przez to bardzo rozpowszechniona. Zastosowanie babki lancetowatej Babkę lancetowatą stosuje się szeroko od lat w medycynie ludowej. Ponieważ babka sama w sobie jest bardzo silna i może rosnąć w każdych warunkach, uważano kiedyś, że jest dobrym środkiem na zranienia i potrafi regenerować zwierzęce i ludzkie tkanki równie dobrze. Dawniej zalecało się sok z babki na: Ukąszenia jadowitych zwierząt np. węży Okładano nią złamane kończyny Przykładano do opuchniętych stawów Wierzono, że babka jest antidotum na miłosne czary Babka w medycynie ludowej Medycyna ludowa także przypisuje babcie znaczenie. Stosuje się ją miedzy innymi na: Chrypkę Przewlekły kaszel Nieżyty pokarmowe Nieżyty przewodów moczowych Łagodzenie swędzenia po ukąszeniu przez komary Babka lancetowata na przeziębienia Babka lancetowata jest też przedmiotem zainteresowania naukowców. Zbadali oni dokładnie jej właściwości i na podstawie babki lancetowatej tworzy się niektóre preparaty lecznicze. Babkę...

Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze
AdobeStock
Newsy
Nie działają na was żadne sposoby na zaparcia? Ten napój rozwiąże problem raz na zawsze
Poznajcie ten niezawodny sposób na zaparcia, który pomógł już wielu osobom. Kilka dni kuracji i pozbędziecie się problemu zaparć.

Sposobów na zaparcia jest całkiem dużo. Większość z nim opiera się o różnorodne mikstury , które należy pić na czczo, do śniadania lub przed snem. Na zaparcia cierpi bardzo wiele osób, a problem ten nasila się wraz z wiekiem. Na szczęście zdrowa dieta i odpowiedni styl życia są w stanie ograniczyć zaparcia  i znacznie zwiększyć komfort życia. Jeśli zawiodły was wszystkie bardziej popularne sposoby na zaparcia , wypróbujcie tę metodę. Jest niezawodna. Niezawodny sposób na zaparcia Chodzi o picie zakwasu buraczanego. Pół szklanki zakwasu wypijane codziennie na czczo sprawi, że wypróżnicie się bez problemu. Zakwas buraczany jest od tego zdrowy też pod wieloma innymi względami. Wspiera odporność Poprawia trawienie Pomaga uporać się z niskim poziomem żelaza we krwi Wiele osób twierdzi też, że zakwas buraczany jest po prostu pyszny. Smakuje trochę podobnie do barszczu czerwonego, ale jest kwaśniejszy. Jeśli chcecie poprawić jego smak, możecie dodać do niego czosnek, majeranek i podgrzać go przed spożyciem. Dalej będzie dobrze działał i może bardziej wam posmakuje. Jak zrobić zakwas buraczany? Zakwas buraczany możecie kupić w większości sklepów ze zdrową żywnością, na targach, a często też w hipermarketach. Jeśli chcecie zrobić go w domu z buraków, to też jedna z opcji. Składniki na zakwas buraczany 2 kg buraków Ok. 10 ząbków czosnku Łyżka soli na litr wody 2,5 litra wody Świeży imbir: ok. 2,5 cm Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka liści laurowych Przygotowanie zakwasu buraczanego Buraki umyjcie i pokrójcie na grube plastry. Włóżcie plastry do dużego słoika, dodajcie przyprawy i ząbki czosnku. Zalejcie całość ciepłą wodą z solą. Odstawcie przykryty...

Pixabay
Newsy
Jak przechowywać czosnek? Większość osób robi to źle
Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Nieodpowiednio przechowywany może jednak szybko spleśnieć. Co zrobić, żeby temu zapobiec?

Czosnek to warzywo, które posiada niezliczone właściwości zdrowotne. Wspomaga leczenie infekcji wirusowych, ma właściwości przeciwzakrzepowe, reguluje ciśnienie krwi oraz świetnie wpływa na działanie układu trawiennego. Warzywo to poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, świetnie też smakuje i stanowi wspaniały dodatek do wielu dań. Jak prawidłowo przechowywać czosnek i co zrobić, żeby nie spleśniał? Jak prawidłowo przechowywać czosnek? Prawidłowo przechowywany czosnek może przetrwać nawet kilka miesięcy. Wystarczy, że będziecie trzymać się poniższych wskazówek. Czosnek powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej . Należy jednak pamiętać, że przechowywanie całej główki czosnku w całości to najlepszy sposób na zachowanie jego świeżości. Jeśli wyjmiemy z czosnku choćby jeden ząbek, będzie on świeży maksymalnie przez 10 dni. Świeży czosnek najlepiej przechowywać w suchych, ciemnych miejscach. Idealna temperatura do przechowywania czosnku to około 15–18 stopni Celsjusza, przy umiarkowanej wilgotności. Najlepiej sprawdzi się tu np. szafka kuchenna. Włóżcie czosnek do wiklinowego koszyczka i umieśćcie we wnętrzu szafki - tak, by znajdował się on w najbardziej zacienionym miejscu. Czy można przechowywać czosnek w lodówce? Tak. Należy jednak pamiętać, że zimny czosnek zacznie kiełkować kilka dni po wyjęciu z lodówki. Mimo iż czosnek z kiełkami wciąż jest jadalny, warzywo to ma niestety bardziej gorzki i nieprzyjemny smak. Co z czosnkiem, który zaczęliśmy już jeść? Najlepszym sposobem na przechowywanie resztek czosnku jest umieszczenie go w szczelnym pojemniku w lodówce, gdzie może on wytrzymać nawet do 2 tygodni. Inną opcją przechowywania czosnku jest jego zamrożenie. Niestety, mrożony czosnek nie smakuje tak dobrze...

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Doskonały na ból gardła i brzucha
Syrop z mniszka lekarskiego to fantastyczny domowy środek na bóle gardła czy brzucha. Zróbcie go na początku maja – zerwane wtedy kwiaty mniszka są najlepszej jakości i najlepiej nadają się na domowe medykamenty.

Maj to najlepsza pora zbioru mniszka lekarskiego. Roślina nazywana niekiedy także mleczem mieni się żółtą barwą swych kwiatów na łąkach, klombach, skwerach, trawnikach.  Duża ilość takich kwiatków to jasny i czytelny sygnał, że pora przystąpić do jego zbioru. Nic tylko zbierać i gotować przeciwzapalne i przeciwwirusowe syropy! Kiedy powinno zbierać się kwiaty mniszka lekarskiego? Maj to także pora, podczas której żółte kwiaty mniszka lekarski są najmniej gorzkie i najlepiej nadają się do przygotowania z niego rozmaitych domowych specyfików na różnego rodzaju dolegliwości. Warto pamiętać, że zbiór kwiatów mniszka powinien odbywać się przed południem, czyli wtedy, kiedy kwiaty tej rośliny są najbardziej otwarte. Mniszek lekarski przecież nie tylko świetnie wygląda na tle zielonej trawy, ale jak nawet wskazuje jego nazwa, ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych. Przepis na syrop z mniszka lekarskiego Składniki: Ok. pół litra świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego 1 cytryna 1 kg cukru Opcjonalnie – kawałek skórki pomarańczy Przygotowanie: Świeżo zebrane kwiaty dobrze umyjcie i zalejcie wodą. Po kilku godzinach moczenia wstawcie na gaz i gotujcie ok. 15 min. Do gotującego się mniszka dodajcie dobrze umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę. Po 15-minutowym gotowaniu zdejmijcie wywar z gazu i odstawcie aż do następnego dnia. Wywar powinien „leżakować” przez całą noc w temperaturze pokojowej. Po upływie doby odcedźcie wywar z kawałków cytryny i kwiatów i dodajcie do płynu cukier. Gotujcie syrop na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W czasie gotowania do syropu można dodać kawałek umytej skórki pomarańczy....