W Polsce wołowina obecnie jest raczej rarytasem. Można ją kupić w każdym sklepie, ale ceny tego mięsa są dość wysokie, dlatego częściej decydujemy się na drób albo wieprzowinę. Jednak od czasu do czasu, na przykład na obiad wyprawiany na specjalną okazję, dania z wołowiny pasują w sam raz.

Pewną wadą tego mięsa jest fakt, że często wychodzi twarde. Da się tego uniknąć - trzeba tylko wiedzieć, jak obchodzić się z wołowiną. Poniżej mamy dla was przepis na smaczny obiad z tym mięsem w roli głównej. 

Co zrobić, by wołowina była miękka?

W przypadku wołowiny trzeba uzbroić się w cierpliwość. Wyłączając naturalnie miękką wołową polędwicę, mięso wołowe Im dłużej będzie się dusiło lub gotowało, tym bardziej będzie miękkie. Można użyć do tego zwykłej wody, ale my proponujemy coś innego.

Do wołowiny świetnie będzie pasował bulion, najlepiej wołowy. Duszone w nim mięso ma genialny smak, jest delikatne i bardzo soczyste. Gdy zostanie wam rosół z poprzedniego dnia, koniecznie odcedźcie go i użyjcie do przygotowania dania z poniższego przepisu. 

Zobacz także:

Przepis na duszoną wołowinę

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z udźca
  • 2 szklanki bulionu
  • 2 cebule
  • mąka
  • olej do smażenia 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso z udźca pokrójcie w grube plastry o szerokości ok. 2 centymetrów. 
  2. Każdy z nich posypcie solą oraz pieprzem. Wklepcie przyprawy w mięso, obróćcie je na drugą stronę i doprawcie tak samo. 
  3. Następnie oprószcie wołowinę niewielką ilością mąki pszennej z obu stron.
  4. Posiekajcie drobno cebulę.
  5. Na patelni rozgrzejcie olej i ułóżcie na niej mięso. Smażcie je tak przez kilka minut, a gdy zacznie się już ścinać na spodzie, obróćcie je na drugą stronę i smażcie kolejnych kilka minut. 
  6. Odłóżcie kotlety na talerz. Wsypcie na patelnię pokrojoną wcześniej cebulę i smażcie, aż się zeszkli.
  7. W kolejnym kroku ponownie przełóżcie mięso na patelnię, układając je na cebuli. 
  8. Całość zalejcie bulionem. Zagotujcie i duście pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny. 

I gotowe! Tak przygotowana wołowina jest miękka i bardzo aromatyczna. Sos można zagęścić mąką i zabielić śmietaną, a danie podać z ziemniakami albo kluskami śląskimi. Smacznego!