Uczyć powinno się od najlepszych. A do takich z pewnością należy Jakub Kuroń. Jeszcze młody, ale już doświadczony szef kuchni podpowiedział, co zrobić, by rosół miał jeszcze pełniejszy aromat. Syn Macieja i wnuk Jacka podczas gotowania złocistego wywaru, nie pozostawia miejsca na przypadek.

Jakuba Kuroń radzi jak gotować rosół

Młody Kuroń podkreśla, że konieczne jest wybranie dobrego, wartościowego mięsa drobiowego, niekoniecznie zaś z dodatkiem kawałka wołowiny. Oprócz tego oczywiście dorodna włoszczyzna. I co jeszcze? Zanim przejdziecie do gotowania makaronu, dobrze doprawcie swoją zupę.

Przyprawy do rosołu – tutaj nie powinniście przesadzać z eksperymentami. Należy postawić na klasykę. Sól, pieprz, świeże zioła – pietruszka, lubczyk, a do tego oczywiście niezastąpiony duet – liść laurowy i ziele angielskie.

W tym miejscu niektórzy będą zaskoczeni. Jakub Kuroń radzi, by przed wrzuceniem liścia i ziela do garnka, wrzucić je na suchą patelnię! Kilka chwil podgrzewania ziół, wyzwoli z nich nieznane dotąd pokłady aromatu. Podgrzewanie liści i kulek ziela angielskiego, możecie wykonać podczas tradycyjnego opalania obranej cebuli.

Zobacz także:

Czy powinno się dodawać kostki rosołowe do rosołu?

Skoro jesteśmy przy doprawianiu rosołu, nie sposób nie zająknąć się o kostkach rosołowych. Ten dodatek do zup to nic innego jak sprasowana słona kostka tłuszczu z dodatkiem barwników i konserwantów. Omijajcie je szerokim łukiem!

Podczas gotowania rosołu nie ma drogi na skróty. Piękną barwę uzyskacie jedynie poprzez długie gotowanie tłustego, dorodnego kawałka drobiu, najlepiej wyhodowanego na wiejskiej zagrodzie. Tłusta i dobrze wykarmiona kura, da nie tylko kolor, ale także sporo obowiązkowych dla dobrego rosołu tłustych oczek.

Smak i aromat to nie tylko zasługa mięsa, ale też i przypraw. Postawcie na klasykę, ale nie zawahajcie się wykorzystać triku Jakuba Kuronia z podpieczeniem ziół. Na koniec oczywiście makaron. Nie ma wątpliwości, że najlepszym będzie ten własnej roboty, przygotowany chwilę przed podaniem.

Źródło: kobieta.wp.pl