Zróbcie to z pomarańczą, a nie pożałujecie. Wystarczy włożyć je na jedynie 30 sekund do mikrofali
Flickr
Newsy

Zróbcie to z pomarańczą, a nie pożałujecie. Wystarczy włożyć je na jedynie 30 sekund do mikrofali

Myśleliście kiedyś o tym, by włożyć cytrusy do mikrofalówki? Brzmi dziwnie, ale jest skuteczne - sprawdźcie, dlaczego warto tak zrobić.

W chłodne miesiące wiele osób tęskni za świeżymi truskawkami czy porzeczkami. Ale przecież to sezon na inne pyszne owoce - na przykład pomarańcze. Właśnie zimą smakują one najlepiej i większości z nas kojarzą się z tą porą roku.

Te pyszne i bardzo zdrowe cytrusy zawierają mnóstwo witamin, a do tego można je wykorzystać na wiele sposobów. Pomarańcze są smaczne na surowo, jako dodatek do ciast czy składnik sałatki owocowej. Można też wycisnąć z nich sok. Często niestety obieranie (zwłaszcza większej ilości) pomarańczy może być męczące - sprawdźcie, jak to przyśpieszyć. 

Trik z mikrofalą na pomarańcze

Obranie pomarańczy ze skórki to dopiero pierwszy krok. Na owocu znajdują się też białe błonki, które czasami bywają gorzkie lub łykowate. By się ich pozbyć, zastosujcie sprytny trik z wykorzystaniem kuchenki mikrofalowej.

Wystarczy, że włożycie do niej pomarańczę i będziecie ją podgrzewać przez maksymalnie 30 sekund. Tyle czasu potrzeba, by skórka zaczęła sama odchodzić, a obieranie pomarańczy stało się łatwiejsze. Co więcej, takie podgrzanie pomarańczy sprawi też, że łatwiej będzie wycisnąć z niej sok. 

Zobacz także
ugotowany ryż

Wystarczy 1 prosty trik, a ryż przestanie się kleić po odgrzaniu. Już zawsze będziecie tak robić

Jak poznać w sklepie czy mandatynki są słodkie? Te 3 proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce

Znów trafiliście na kwaśne mandarynki? Wystarczy 10 minut, a będą idealnie słodkie

Jak wybrać słodkie pomarańcze?

Na pewno zdarzyło się wam choć raz kupić dużo pomarańczy na sok lub koktajl, które okazały się być nieznośnie kwaśne lub z kolei zupełnie pozbawione smaku. By uniknąć takiej wpadki, zwróćcie następnym razem uwagę na następujące rzeczy:

  • „Pępek” - weźcie pomarańczę do ręki i przyjrzyjcie się temu, jak wygląda jej spód. Jeśli zauważycie tam charakterystyczny „pępek”, czyli dziurkę, w której widać kolejną skórkę pomarańczy, możecie mieć pewność, że owoc będzie słodki.

  • Kolor - powinien być intensywny, bez przebarwień. Wszelkie skazy oznaczają, że owoc jest już stary lub został uszkodzony w transporcie. Z kolei lekko zielonkawe pomarańcze są jeszcze po prostu niedojrzałe i będą kwaśne. 

  • Skórka - powinna być jędrna i dość twarda. Miękka i pofałdowana skórka to znak, że pomarańcza jest przejrzała, a jej miąższ będzie suchy i niesmaczny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prosty trik na szybkie obranie cytrusów hitem internetu. Mało kto na to wpadł
AdobeStock/brittany_roper(TikTok)
Newsy
Prosty trik na szybkie obranie cytrusów hitem internetu. Mało kto by na to wpadł
Jak w szybki i prosty sposób obrać pomarańczę i inne cytrusy? Wypróbujcie ten trik!

Wydawałoby się, że w obieraniu owoców nie ma nic trudnego - wystarczy za pomocą noża zdjąć skórkę i gotowe. Jednak internetowi twórcy i spryciarze każdego dnia pokazują, że na wszystko znajdzie się sposób. Poznajcie ciekawy patent na szybkie obranie pomarańczy i innych cytrusów.  Jak szybko obrać pomarańczę? Na TikToku popularność zdobywa film, na którym pewna kobieta pokazuje, w jaki sposób obiera pomarańczę. Wcale nie nacina skórki, by następnie obrać cały owoc. Zamiast tego, kobieta przecina całą pomarańczę… na pół. Następnie wystarczy wziąć każdą połówkę owocu i naciskając kciukami od zewnętrznej strony, wywinąć pomarańczę na drugą stronę. Teraz z łatwością można oderwać kawałki owocu i wykorzystać je np. do przyrządzenia smacznej sałatki. Taki sam trik możecie wykorzystać do obrania cytryn czy grejpfrutów. Wydaje się proste czy wręcz przeciwnie? Zobaczcie, jak to zrobić: @brittany_roper Cutting cutie oranges for my toddler! ♬ Ultimate life hacks - Kelly - The Life Bath Pomysły na dania i przekąski z wykorzystaniem pomarańczy Te pyszne i zdrowe owoce można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów - także do wytrawnych dań! Świetnie pasują do lodów, a nawet do kurczaka. Skorzystajcie z poniższej listy inspiracji na potrawy z pomarańczami: sałatka z rukoli z pomarańczą i granatem kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym podawany z ryżem udka z kurczaka z pomarańczami i kiszoną kapustą lody z musem pomarańczowym kaczka w pomarańczach Dlaczego warto jeść pomarańcze? Jedną z największych zalet jedzenia pomarańczy jest oczywiście przyjmowanie wysokiej dawki witaminy C do organizmu, w którą te owoce są bardzo bogate. Ponadto, pomarańcze (podobnie jak marchewki) zawierają...

pomarańcza
AdobeStock
Newsy
Jak obrać świąteczne pomarańcze w kilka sekund? Genialny trik
Chcesz się popisać przed gośćmi w święta? Naucz się tej prostej sztuczki na obranie pomarańczy!

Znacie kogoś, komu pomarańcze nie kojarzyłyby się ze świętami Bożego Narodzenia? My też nie! Dawniej te owoce dostępne były tylko przed Wigilią i każde dziecko dostawało w prezencie pomarańczę, na którą czekało cały rok. Dziś możemy je kupić bez problemu w sklepie, jednak musicie przyznać, że sentyment pozostał. Dlatego w większości domów wciąż na wigilijny deser podawane są pomarańcze. Znaliście trik, który pozwala obrać je dosłownie w mgnieniu oka? Gorączka świąteczna W PRL-u pomarańcze były luksusem, na który wszyscy czekali. Miały być symbolem tego, że jest u nas tak, jak „na Zachodzie” oraz wprowadzić świąteczną, magiczną atmosferę. Niewątpliwie wyjątkowe wówczas w Polsce pomarańcze świetnie spełniały się w tej roli! W latach 70. te owoce były dość łatwo dostępne – można było nawet kupić grecki sok pomarańczowy. Jednak dekadę później, gdy zaczęły się problemy ekonomiczne PRL-u, pomarańcze stały się deficytowym i bardzo wyczekiwanym towarem. W telewizji ogłaszano, że statki wyruszyły już z Kuby lub, że zawijają właśnie do któregoś z polskich portów. Sztuczka na szybkie obranie pomarańczy Wciąż uwielbiamy te owoce i kojarzymy je ze świętami, dlatego w Wigilię większość z nas po wieczornej wieczerzy sięga po pomarańczę na deser. Jeżeli chcecie popisać się przed rodziną, to koniecznie nauczcie się prostego triku na obranie pomarańczy w kilka sekund – gwarantujemy, że szczególnie dzieci będą wniebowzięte! Oto, co wystarczy zrobić: Weź niewielki, dobrze zaostrzony nóż i pomarańczę. Natnij wierzchołek owocu i zacznij ciąć wokół, kierując się ku dołowi. Teraz podważ nacięty wierzchołek kciukiem i zdejmij całą skórkę pomarańczy. I gotowe!

pomarancze
unsplash.com/@stri_khedonia
Newsy
Zaraz zacznie się sezon na pomarańcze. Podpowiadamy, jak wybrać te najsmaczniejsze. Muszą mieć...
Wiesz, jak rozpoznać idealne pomarańcze? Przedstawiamy garść wskazówek, dzięki którym kupowane pomarańcze zawsze będą smaczne i soczyste.

Dawniej w Polsce pomarańcze kojarzyły się tylko ze Świętami Bożego Narodzenia. Wciąż wiele osób czując zapach tych owoców oczami wyobraźni widzi choinkę i wigilijny stół. Na szczęście dziś możemy bez ograniczeń zajadać się pomarańczami przez całą zimę! A jak wybrać te najsmaczniejsze? Nie obierając pomarańczy można rozpoznać jej świeżość oraz to czy będzie słodka i soczysta. Chcecie się dowiedzieć jak? Przeczytajcie ten artykuł, w którym wszystko wyjaśniamy! Soczystość Soczysty owoc będzie miał w sobie więcej wody, dlatego wybierając pomarańcze zwróćmy uwagę na to, czy są ciężkie. Oczywiście w stosunku do swojej wielkości (duża pomarańcza zawsze będzie cięższa od mniejszej). Najlepiej obiema dłońmi wziąć i porównać dwa owoce podobnej wielkości – cięższy będzie bardziej soczysty. Brak pestek Jeżeli wyjątkowo nie lubisz pomarańczy z pestkami, to szukaj takich z czymś na kształt „pępka” pod spodem. To otwór, w którym znajduje się kolejna, malutka i niedojrzała pomarańcza, która zaczęła dojrzewać w owocu. Jej obecność oznacza, że wyciągnęła ona pestki z dużej pomarańczy! Jak rozpoznać dojrzałą pomarańczę? Niestety, odpowiedź nie jest taka oczywista. Praktycznie jedynym sposobem na upewnienie się, że pomarańcza nadaje się jeszcze do spożycia jest sprawdzenie, czy nie ma na niej plam pleśni. Natomiast reszty można się niestety dowiedzieć dopiero obierając ją ze skórki. Nie dajcie się zwieść błyszczącym pomarańczom! Są pokryte warstwą wosku, dzięki któremu dłużej zachowują świeżość, jednak nie daje to żadnej gwarancji, że owoc będzie świeży i soczysty. Jakie pomarańcze na skórkę pomarańczową? Jeśli masz ochotę na domową skórkę pomarańczową, to koniecznie pamiętaj o jednej rzeczy –...

Jak błyskawicznie obrać pomarańczę? Zapomnijcie o nożu. Potrzebna wam będzie łyżka
Adobe Stock
Newsy
Jak błyskawicznie obrać pomarańczę? Zapomnijcie o nożu. Potrzebna wam będzie łyżka
Wydawało wam się, że obieranie pomarańczy jest żmudne i pracochłonne? Dzięki naszemu trikowi obierzecie ten owoc szybciej niż się tego spodziewacie. Potrzebna wam będzie zwykła łyżka.

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Mają dużo witaminy C i są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają wzmocnić odporność i zmniejszyć ryzyko wielu chorób.  Znajdziemy w nich także błonnik, wapń, potas i folian.  Pomarańcze: chronią nasz organizm przed zarazkami spowalniają postęp zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem ułatwiają wchłanianie żelaza w walce z anemią chronią komórki przed uszkodzeniem pomagają organizmowi wytwarzać kolagen - białko, które leczy rany i zapewnia gładszą skórę obniżają poziom hormonu stresu - kortyzolu obniżają ciśnienie krwi pomagają zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych  poprawiają samopoczucie i działają antydepresyjnie Jak szybko obrać pomarańczę? Oto prosty trik Do jego wykonania potrzebna wam będzie zwykła łyżka. Najpierw natnijcie delikatnie owoc nożem lub nawet samą łyżką, a następnie energicznym ruchem oddzielcie skórkę od miąższu. Jak to zrobić krok po kroku? Zróbcie cięcie łyżką wzdłuż boku pomarańczy. Włóżcie łyżkę pod skórkę pomarańczy w miejscu, w którym zrobiliście otwór nożem. Obracajcie łyżkę wokół owocu, aby rozluźnić i oderwać skórkę.   Jak jeszcze można obrać pomarańczę? Najpopularniejszym sposobem obierania pomarańczy jest użycie siły palców. Zacznijmy jednak od tego, by zawsze wybierać owoc, który jest dojrzały, ale nie przejrzały, czy niedojrzały. Dojrzałość owocu będzie miała duży wpływ na łatwość jego obierania. Metoda przy użyciu palców Zrolujcie pomarańczę. Ten krok jest całkowicie opcjonalny, ale kulinarni eksperci twierdzą, że rolowanie dłonią...