W chłodne miesiące wiele osób tęskni za świeżymi truskawkami czy porzeczkami. Ale przecież to sezon na inne pyszne owoce - na przykład pomarańcze. Właśnie zimą smakują one najlepiej i większości z nas kojarzą się z tą porą roku.

Te pyszne i bardzo zdrowe cytrusy zawierają mnóstwo witamin, a do tego można je wykorzystać na wiele sposobów. Pomarańcze są smaczne na surowo, jako dodatek do ciast czy składnik sałatki owocowej. Można też wycisnąć z nich sok. Często niestety obieranie (zwłaszcza większej ilości) pomarańczy może być męczące - sprawdźcie, jak to przyśpieszyć. 

Trik z mikrofalą na pomarańcze

Obranie pomarańczy ze skórki to dopiero pierwszy krok. Na owocu znajdują się też białe błonki, które czasami bywają gorzkie lub łykowate. By się ich pozbyć, zastosujcie sprytny trik z wykorzystaniem kuchenki mikrofalowej.

Zobacz także:

Wystarczy, że włożycie do niej pomarańczę i będziecie ją podgrzewać przez maksymalnie 30 sekund. Tyle czasu potrzeba, by skórka zaczęła sama odchodzić, a obieranie pomarańczy stało się łatwiejsze. Co więcej, takie podgrzanie pomarańczy sprawi też, że łatwiej będzie wycisnąć z niej sok. 

Jak wybrać słodkie pomarańcze?

Na pewno zdarzyło się wam choć raz kupić dużo pomarańczy na sok lub koktajl, które okazały się być nieznośnie kwaśne lub z kolei zupełnie pozbawione smaku. By uniknąć takiej wpadki, zwróćcie następnym razem uwagę na następujące rzeczy:

  • „Pępek” - weźcie pomarańczę do ręki i przyjrzyjcie się temu, jak wygląda jej spód. Jeśli zauważycie tam charakterystyczny „pępek”, czyli dziurkę, w której widać kolejną skórkę pomarańczy, możecie mieć pewność, że owoc będzie słodki.

  • Kolor - powinien być intensywny, bez przebarwień. Wszelkie skazy oznaczają, że owoc jest już stary lub został uszkodzony w transporcie. Z kolei lekko zielonkawe pomarańcze są jeszcze po prostu niedojrzałe i będą kwaśne. 

  • Skórka - powinna być jędrna i dość twarda. Miękka i pofałdowana skórka to znak, że pomarańcza jest przejrzała, a jej miąższ będzie suchy i niesmaczny.