Naleśniki to jedno z dań, które nie dość, że każdemu smakuje, to jeszcze można je jeść o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzają się jako słodkie śniadanie i kolacja, a na obiad można przygotować bardziej wytrawną wersję, np. naleśniki ze szpinakiem.

A jak to zrobić, by wyszły idealnie puszyste? Ile pań domu tyle metod, ale musicie przyznać, że najlepsze są puchate i mięciutkie naleśniki. Z serem, dżemem albo świeżymi owocami smakują po prostu genialnie! Sprawdźcie, jak zrobić takie idealne naleśniczki jak z kuchni starej gospodyni.

Czy dodawać sól do ciasta naleśnikowego? 

Najczęściej naleśniki robi się na słodko z serem albo czekoladą. Coraz popularniejsze w Polsce masło orzechowe, też jest świetnym dodatkiem do naleśników. Koniecznie wypróbujcie połączenie tego masła z dżemem – palce lizać!

Warto jednak przyrządzić też naleśniki na słono. Stanowią świetną alternatywę dla słodkich i lepiej się nadają na obiad. Możecie je zrobić z czym tylko chcecie, ponieważ zarówno warzywa jak i mięso, dobrze do nich pasują. Niemniej jednak solić warto również naleśniki, które posmarujecie dżemem. Szczypta soli wyzwoli więcej smaku z nudnego naleśnikowego ciasta. 

Zobacz także:

Co zrobić, żeby naleśniki były puszyste?

Zwykle ubijanie białek kojarzy się z przygotowywanie masy serowej na sernik. Inni ubijają jajka również na gofrów. A co powiecie na to, żeby ubijać białka także do ciasta naleśnikowego? To właśnie ten nietypowy zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo puszyste i przepyszne jak nigdy dotąd!

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • Pół szklanki wody
  • 3 jajka
  • Olej do smażenia
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. To bardzo ważne, ponieważ białka się później przydadzą!
  2. Do miski wlejcie żółtka, mleko i wsypcie mąkę. Zmiksujcie tak, by nie została ani jedna grudka i odstawcie na około pół godziny, by ciasto odpoczęło.
  3. W osobnej miseczce ubijcie na sztywno białka z solą. Wlejcie do ciasta i bardzo delikatnie zamieszajcie łyżką.
  4. Rozgrzejcie na patelni olej i natychmiast zacznijcie smażyć naleśniki.
  5. Gotowe naleśniki smarujcie farszem warzywnym albo mięsnym. Złóżcie w koperty, posypcie startym serem i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż ser się rozpuści. Smacznego!