Zróbcie to z folią aluminiową, a zaoszczędzicie na ogrzewaniu. Wystarczy kilka minut i gotowe
AdobeStock
Newsy

Zróbcie to z folią aluminiową, a zaoszczędzicie na ogrzewaniu mieszkania. Kilka minut i gotowe

Myśl o rachunkach za ogrzewanie spędza wam sen z powiek? Przyda się wam ten trik z folią aluminiową.

Tej jesieni trudno szukać powodów do optymizmu. Wiele wskazuje na to, że tegoroczny sezon grzewczy będzie bardzo drogi i choć za ogrzewanie zapłacimy więcej, wcale nie będzie nam bardzo ciepło. Przez brak węgla i wysokie ceny gazu wiele osób będzie zmuszonych skręcić w tym roku grzejniki i zainwestować w ciepłe skarpety.

Istnieje na szczęście kilka sztuczek, które pomogą wam zatrzymać ciepło w domu i utrzymać dość wysoką temperaturę bez wydawania fortuny na ogrzewanie. Przyda się wam w tym celu zwykła folia aluminiowa, którą macie w kuchni. 

Sztuczka z folią aluminiową i kaloryferem

Ostrożnie ustawiacie pokrętło kaloryfera w obawie, że dostaniecie kolosalny rachunek za ogrzewanie? W sprytny sposób możecie zwiększyć temperaturę w mieszkaniu, nie wydając na to wcale dużo pieniędzy.

Jedyne, czego będziecie potrzebowali, to duży kawałek tektury oraz folia aluminiowa. Im grubsza folia, tym lepsza, ale nada się też ta, której na co dzień używacie w kuchni. Wystarczy, że owiniecie tekturę folią aluminiową i gotowe! Ważne, by była ona zwrócona błyszczącą stroną na zewnątrz. Następnie włóżcie tekturę z folią za grzejnik i przyklejcie do ściany za pomocą taśmy. 

Taka domowa konstrukcja zadziała jak dodatkowa warstwa izolacyjna, która „odbije” ciepło z kaloryfera i sprawi, że w pomieszczeniu będzie cieplej. A do tego jest śmiesznie tania - folia kosztuje grosze, a tekturę możecie dostać nawet za darmo w dowolnym supermarkecie. Wystarczy zapytać obsługę, czy możecie zabrać jeden z pustych kartonów po produktach spożywczych.

Zobacz także
Brudna maszynka do mielenia mięsa? Wypróbujcie ten trik, a pozbędziecie się zanieczyszczeń

Zapchana i brudna maszynka do mielenia mięsa? Dzięki temu trikowi pozbędziecie się zanieczyszczeń

Skąd bierze się brzydki zapach w zamrażarce? Prawdopodobnie popełniacie ten 1 błąd

Skąd bierze się brzydki zapach w zamrażarce? Prawdopodobnie popełniacie ten 1 błąd

Jak zaoszczędzić na ogrzewaniu?

Jeżeli obawiacie się wysokich rachunków za ogrzewanie, warto już teraz zastosować proste triki, które pozwolą wam zatrzymać część ciepła w mieszkaniu i oszczędzić zimą:

  • Odpowietrzanie kaloryferów - może się okazać, że wasz kaloryfer wcale nie grzeje w całości, ponieważ jest zapowietrzony. Możecie spróbować wyregulować go sami lub wezwać w tym celu fachowca.

  • Szczelne drzwi i okna - bardzo dużo ciepła ucieka przez szczeliny w oknach oraz drzwiach. Wystarczy kupić uszczelki i przykleić je w miejscach, którymi do mieszkania wpada zimne powietrze. Róbcie to jednak z rozwagą, gdyż nowoczesne okna są często projektowane z myślą o zapobieganiu nadmiaru wilgoci poprzez wentylację.

  • Odsłońcie okna - warto korzystać ze światła słonecznego na ile to możliwe. W końcu w ten sposób możecie za darmo nagrzać mieszkanie! W słoneczny dzień odsłońcie wszystkie zasłony, a nawet firanki.  

  • Rozsądne ogrzewanie - odpowiedzcie sobie na pytanie, czy naprawdę musicie zimą siedzieć w domu w koszulce z krótkim rękawem. Może warto ubrać się cieplej i skręcić odrobinę grzejniki?

Źródło: poradyiwskazowki.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Folia aluminiowa przydaje się nie tylko do pieczenia. Owińcie nią stopy. Efekt was zaskoczy (na zmarznięte stopy, na odprężenie)
AdobeStock
Newsy
Folia aluminiowa przydaje się nie tylko do pieczenia. Owińcie nią stopy. Efekt was zaskoczy
Na co dzień owijamy w nią mięso, ryby i owoce. A co powiecie na to, żeby owinąć folią aluminiową stopy lub inne części ciała?

Folia aluminiowa ma szerokie zastosowanie w kulinariach, ale także poza nimi. Jak wykorzystać ją w codziennym życiu? Niektóre triki mogą was  zaskoczyć. Dlaczego warto owinąć folią aluminiową stopy? Dopadło was przeziębienie lub grypa? Możecie przyspieszyć proces wracania do zdrowia – wystarczy, że użyjecie folii aluminiowej. Owińcie stopy 5-7 warstwami folii i pozostawcie na godzinę. Dajcie stopom 2-godzinną przerwę, a następnie owińcie kolejne 5-7 warstw wokół stóp na godzinę. Dajcie stopom 2-godzinną przerwę i powtórzcie proces jeszcze raz. Poczujecie się lepiej w mgnieniu oka! Folia aluminiowa świetnie się sprawdza nie tylko w przypadku grypy czy przeziębienia. Ma ona też kilka innych leczniczych właściwości. Owijanie części ciała folią aluminiową może przynieść wiele korzyści: Na marznięcie stóp. Dzięki swoim właściwościom, folia aluminiowa może skutecznie chronić ciało przed chłodem i doskonale utrzymywać ciepło Świetna na zmęczenie. Ponieważ folia reorganizuje kanały energii w ciele, może pomóc nam się zrelaksować. Włóżcie dwa małe paski folii do lodówki na kilka godzin, a następnie umieśćcie je pod oczami. Gdy je zdejmiecie, poczujecie się bardziej rozbudzeni Łagodzi reumatoidalne zapalenie stawów. Folia może również pomóc na drętwienie lub ból stawów. Okresowe owijanie palców folią aluminiową może pomóc złagodzić ból związany z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Łagodzi ból po oparzeniach. Po oczyszczeniu rany i przykryciu jej warstwą gazy, można owinąć ją folią, aż ból ustąpi Jeśli odczuwacie ból mięśni, folia może pomóc złagodzić wasz ból. Delikatnie nawijajcie folię wokół bolącego obszaru, a następnie...

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?
Adobe Stock
Newsy
Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?
Jak przechowywać jedzenie, aby jak najdłużej zachowało świeżość i smak? Być może zawsze robiliście to źle!

Czym najlepiej przykryć jedzenie, które chowacie do lodówki? Niewiele osób wie, że zależy to nie tylko od rodzaju dania, ale także od naczynia, w którym jest przechowywane. Nie każdy także zdaje sobie sprawę z tego, ile zastosowań mają folie do żywności! Czym przykryć obiad w lodówce? Jeśli danie zostało umieszczone w metalowej misce, przykryjcie je przezroczystą folią plastikową. Aluminiowa, która zetknie się z metalowym naczyniem, szybko wejdzie w reakcję z jedzeniem i zepsuje jego smak. Wszelkiego rodzaju nabiał, czyli sery żółte, pleśniowe, twarogi, a także warzywa również warto przechowywać w plastikowej folii przezroczystej. W ten sposób najdłużej zachowają świeżość. Do czego służy folia aluminiowa? Przyda się zwłaszcza do pieczenia lub przykrywania dań w piekarniku (ciast, zapiekanek itd.) – dzięki swojej srebrnej powłoce i specjalnej konstrukcji, odbija ciepło i sprawia, że danie nie przypala się z góry, a równomiernie zapieka.  Folia aluminiowa sprawdzi się także, jeśli chcecie utrzymać ciepło potrawy jak najdłużej. Jak to zrobić? Wystarczy owinąć danie błyszczącą stroną folii do wewnątrz. Jeśli jednak chcecie szybciej wystudzić potrawę, zawińcie je w odwrotną stronę. Folia aluminiowa zawsze ma dwie strony : strona błyszcząca zatrzymuje ciepło, a matowa – przepuszcza je. Ten typ folii może być jednak stosowany także do przedłużania świeżości żywności przechowywanej w lodówce. Warto jednak pamiętać, aby owijać ją matową stroną do środka – produkt będzie mógł w ten sposób „oddychać”, a folia będzie lepiej przewodzić chłód produkowany przez lodówkę.  Folie do żywności - zagrożenia Pamiętajcie, aby nigdy nie wkładać folii aluminiowej do mikrofali! Może ona...

Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Adobe Stock
Newsy
Pakujecie kanapki w folię aluminiową? To może wpłynąć na stan waszego układu nerwowego
Sposobów na zapakowanie śniadania do pracy czy szkoły jest sporo. Papier śniadaniowy, serwetki, torebki, śniadaniówki… I choćby wydawało się, że kanapki będą dłużej świeże, lepiej nie używajcie do tego folii aluminiowej.

Drugie śniadanie poza domem, w ciągu dnia pełnego wciąż nowych zadań, to posiłek, który pozwala chwilę odpocząć i dostarczyć organizmowi nowej porcji energii. Nie należy z niego rezygnować, tłumacząc to brakiem czasu czy dietą. Dietetycy zwracają uwagę, że właśnie będąc na diecie, warto jeść częściej, a nie ograniczać się do 3 posiłków dziennie. Jedząc 5 razy dziennie, zwykle jemy mniejsze porcje na raz i ułatwiamy naszemu organizmowi ich strawienie. Dlaczego kanapki lepiej zawijać w papier, a nie w folię aluminiową? Szykując kanapki do zjedzenia poza domem mamy na uwadze to, żeby się nie rozpadły, nie rozmiękły i nie zeschły. Chcemy wyjąć je ze śniadaniówki świeże, pomimo, że były zrobione kilka godzin wcześniej. Szukamy więc takich opakowań, które pozwolą zachować świeżość i tak trafiamy na folię aluminiową. Jej nazwa pochodzi od słowa aluminium, inaczej glin, i wzięła się stąd, że w jej składzie jest właśnie ten pierwiastek. Glin jest pierwiastkiem chemicznym, który bardzo długo był uważany za neutralny dla zdrowia człowieka. Ostatecznie jednak stwierdzono, że to substancja, która może przenikać do ludzkiego organizmu i działać na niego szkodliwie. Wpływa negatywnie na nerki, układ moczowy, a gdy w ciele człowieka zgromadzi się go dużo, zaczyna mieć negatywny wpływ na niemal wszystkie komórki organizmu. Upośledza narządy, wpływa degenerująco na układ nerwowy. Do organizmu człowieka z folii aluminiowej może się przedostać się za pośrednictwem żywności. Drobinki glinu najpierw przenikają do pożywienia, a z niego do naszego organizmu. Dzieje się tak zarówno w przypadku potraw zimnych, jak kanapki i gorących, jak pomidory czy ziemniaki zapiekane w folii.  Jak prawidłowo i bezpiecznie używać folii aluminiowej? Jednak folii aluminiowej nie należy się...

Błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego
Newsy
Ciasto drożdżowe znowu nie wyrosło? Po raz kolejny popełniliście ten banalny błąd
Jeśli czasem nie wyrasta wam ciasto drożdżowe, a nie wiecie, dlaczego tak się dzieje, koniecznie przeczytajcie ten artykuł.

Ciasto drożdżowe to znany przysmak. Z jednej strony jest ono bardzo proste i nie wymaga skomplikowanych składników, z drugiej nie tak łatwo osiągnąć perfekcję w sztuce wyrabiania ciasta drożdżowego. Poznajcie kuchenne triki na idealne ciasto drożdżowe, a także błędy, których musicie unikać. Przepis na idealne na cisto drożdżowe Ciasto drożdżowe przygotowuje się w Polsce od pokoleń. Wasze babcie, prababcie i mamy z pewnością znały lub znają przepis na idealne ciasto drożdżowe. Jeśli one wam go nie przekazały, skorzystajcie z naszych sprawdzonych proporcji. Składniki: 500 g mąki pszennej 180 ml ciepłego mleka 35 g świeżych drożdży piekarniczych 2 jajka 4 łyżki rozpuszczonego masła ciepła woda 3 łyżki cukru szczypta soli To proporcje na ideale ciast drożdżowe. Same składniki to jednak nie wszystko, jeśli korzystacie z podobnego przepisu, a wasze ciasto nie wyrasta, być może popełniacie inny znany błąd. Temperatura w cieście drożdżowym Temperatura jest kluczem idealnego ciasta drożdżowego . Chodzi tu jednakowo o temperaturę składników, temperaturę wyrabiania, rośnięcia oraz pieczenia. Składniki na ciasto drożdżowe mieć temperaturę pokojową , płyny (mleko, woda i masło) powinny być za to ciepłe. Dzięki dobrej temperaturze, ciasto szybciej się połączy i łatwiej wyrośnie. Przy robieniu zaczynu drożdżowego z cukru i mleka nie używajcie zbyt gorącego mleka . Może ono zabić drożdże i pogrzebiecie szansę na pulchny wypiek. Kolejnym etapem, w którym kluczową rolę odgrywa temperatura, jest wyrastanie ciasta. Odłóżcie je w ciepłe i spokojne miejsce. Ciasto drożdżowe powinno rosnąć w temperaturze ok. 30 stopni. Jeśli w mieszkaniu lub domu nie jest za ciepło, możecie postawić je przy grzejniku (nie za blisko!), kominku lub włożyć do rozgrzanego do...