domowy twaróg
Adobe Stock
Newsy

Zróbcie to dziś wieczorem, a rano zjecie na śniadanie pyszny, domowy twarożek

Nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo i aromatyczny twarożek na śniadanie. Przygotowanie takiego produktu z nabiału w domu jest banalnie proste, a przede wszystkim zdrowe.

Nabiał to część produktów, które są dość istotne w codziennej, dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników i mikroelementów, a przede wszystkim są budulcem zdrowych kości. Poza tym produkty mleczne są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jadłospis bez tych składników jest niekompletny i nie dostarcza organizmowi wszystkich elementów potrzebnych do prawidłowego rozwoju organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić samodzielnie twarożek w domu?

Coraz trudniej znaleźć na półkach w sprzedaży nabiał bez zbędnych dodatków, ulepszaczy czy substancji konserwujących. Im ich więcej, tym mniej korzystny dla zdrowia jest dany produkt. Dlatego też coraz popularniejsze jest przygotowywanie takich składników samodzielnie w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Przygotowanie domowego twarożku z dodatkami to banalny przepis, a danie będzie zdecydowanie zdrowsze i bardziej wartościowe niż te ze sklepu. Do jego przygotowania należy przygotować zaledwie kilka produktów. Można powiedzieć, że serek robi się sam. Świetnie się sprawdzi na śniadanie do świeżego pieczywa. Sprawdźcie sami!

Przepis na domowy twarożek z dodatkami

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • sól 
  • pieprz

Dodatkowo:

  • gaza lub pielucha tetrowa

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie umyjcie, osuszcie i usuńcie gniazdo nasienne. Pokrójcie ją w małą kostkę.
  2. Szczypiorek drobno posiekajcie. 
  3. Czystą gazę bądź pieluchę tetrową rozłóżcie nad miską, bądź innym naczyniem.
  4. Do jogurtu dodajcie pokrojoną czerwoną paprykę, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Jogurt naturalny wraz z dodatkami przełóżcie na przygotowany materiał. Pieluchę dobrze zbierzcie, a następnie ciasno zwiążcie sznurkiem.
  6. Zawiniątko z jogurtem powieście gdzieś, gdzie będzie mogło spokojnie ściekać przykładowo nad zlewem. Jednak należy pamiętać, aby miejsce było chłodne. Tak przygotowany jogurt trzeba zostawić na całą noc.
  7. Kolejnego dnia, przygotowany ser wystarczy rozwinąć z materiału i przełożyć do naczynia.
  8. Taki domowy ser z dodatkami najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Smacznego!
twaróg
Pixabay
Newsy
Zdrowy, smaczny twaróg bez chemii. Wiele zaoszczędzicie robiąc go w domu według tego przepisu
Nie ma nic lepszego niż domowe wyroby, takie jak chleb czy nabiał. Ten smak jest nie do podrobienia, a żaden sklepowy produkt nie może się mu równać. Zaoszczędźcie pieniądze i przygotujcie twaróg sami w domu!

Coraz więcej osób żyje według stylu życia zero waste. Stara się jak najmniej zużywać plastiku, czy przygotowuje własne wyroby domowe. Ta opcja jest nie tylko ekonomiczna, ale i zdrowsza. Własnoręcznie przygotowany w domu twaróg, nie będzie miał w składzie zbędnych dodatków, ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku.  Nabiał kluczowy w codziennej diecie Produkty mleczne są ważne na zdrowej, racjonalnej diecie. Dostarczają organizmowi przede wszystkim wapnia, witamin i minerałów. Nabiał jest również istotnym źródłem białka, które razem z węglowodanami i tłuszczami, stanowi bazę każdego jadłospisu. Dobre produkty mleczne to nie tylko odpowiednie wartości, ale i skład danych rzeczy bez zbędnych dodatków. Im prostszy skład tym lepiej dla organizmu oraz cery.  Sprawdźcie się w kuchni i przygotujcie swój własny, domowy twaróg. Jesteśmy pewni, że więcej nie zajrzycie na sklepową półkę w poszukiwaniu tego produktu! Będziecie potrzebować: 3 litry mleka Sok z całej dużej cytryny lub pół litra jogurtu naturalnego, kefiru bądź maślanki Wykonanie: Na dno garnka wlejcie trochę zimnej wody (to zapobiegnie przypalaniu się) i mleko. Zagotujcie je, a kiedy się podniesie, zmniejszcie ogień na minimum. Następnie dodajcie sok z cytryny lub jogurt naturalny, kefir lub maślankę. Delikatnie i wolno przemieszajcie od brzegów ku środkowi garnka. Całość podgrzewajcie dosłownie przez 2-3 minuty, do momentu wydzielenia się żółtej serwatki i oddzielenia się sera. Jeśli słabo ten proces będzie następował, możecie dodać więcej soku z cytryny bądź kilka kropli octu jabłkowego. W międzyczasie przygotujcie gęste sito czy durszlak. Wyłóżcie go gazą, ewentualnie ściereczką kuchenną. Samo sito zawieście nad innym, większym...

Jak zrobić domowy twaróg? Idealny do cebulki lub rzodkiewki
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić własny, domowy twaróg? Będzie idealny do cebulki lub rzodkiewki
Podajemy prosty przepis na domowy twaróg i dorzucamy 5 pomysłów jak go podać. Ostatni zamienia zwykły twaróg w wykwintny deser.

Domowy twaróg jest tak prosty do przygotowania, że zamiast kupować w sklepie, warto go robić samemu w domu. Zmieszany z gęstą śmietaną i wybranymi dodatkami, może być lekkim twarożkiem na śniadanie lub pyszną pastą na kanapki do pracy. Zrobicie go w parę minut, a przyprawiając na różne sposoby, stworzycie proste dania, które szybko się nie znudzą. Twaróg czy biały ser, czym się różnią? Zarówno twaróg jak i biały ser, to rodzaje serów świeżych. Przygotowuje się je z ukwaszonego mleka i mleka świeżego. Po połączeniu obu rodzajów nabiału i powolnych podgrzewaniu, z masy wytrąca się serwatka, a na powierzchni pozostaje skrzep, który należy delikatnie wyłowić i dodatkowo odsączyć. Różnica pomiędzy białym serem a twarogiem nabiałowym wyrobem polega na użytych składnikach i sposobie przygotowania. Biały ser powstaje z naturalnie ukwaszonego mleka. Z kolei twaróg ze świeżego mleka ukwaszonego podpuszczką. Można go kwasić kefirem, zsiadłym mlekiem, maślanką, a nawet jogurtem. Kwaśność twarogu zależy od ilości dodanego zakwaszacza. W zależności od czasu odsączania twaróg może mieć z kolei, luźną lub zwartą konsystencję. Przepis na domowy twaróg Składniki 2 litry kefiru 1,5 l mleka tłustego (3,2% tłuszczu) Gęste sitko Gaza Przygotowanie: Połączcie mleko z kefirem w garnku i powoli podgrzewajcie. Podczas podgrzewania z masy mlecznej oddzieli się gęstszy skrzep i rzadka serwatka. Zestawcie z ognia. Łyżką cedzakową przełóżcie ser na sitko wyłożone gazą. Pozostawcie w lodówce do odcieknięcia. Możecie przykryć ser gazą, zawinąć ją od góry i obciążyć. Dzięki temu twaróg szybciej obcieknie, a obciążenie nada mu płaski kształt. Domowe twarożki na 5...

kebab przepis
Flickr
Newsy
Kulinarny hit. Domowy kebab z piekarnika. Sekretny składnik nada o niebo lepszy smak
Kupowany w lokalach (zwłaszcza tanich) kebab nie jest zbyt zdrowy. Przygotujcie go samodzielnie w domu - będzie znacznie smaczniejszy!

Choć kebab jest bardzo smaczny, to niestety nie jest najzdrowszym daniem! Te sprzedawane często za niską cenę w lokalach o wątpliwym wyglądzie są przygotowywane z mięsa bardzo słabej jakości. Gotowe bloki zmielonego mięsa są kupowane przez restauracje i dodawane do kebabów. Skład tych produktów pozostawia wiele do życzenia – nie różnią się wiele od parówek z supermarketu. Czy to oznacza, że trzeba sobie odmówić przyjemności i przestać jeść kebaba z frytkami? Absolutnie nie! Przekonajcie się, że można go bardzo łatwo przygotować w domu z zaledwie kilku składników. Przepis na domowy kebab z piekarnika Do przygotowania domowego kebaba będziecie potrzebowali poniższych składników: 700-800 g mięsa z kurczaka (najlepiej z mięsa z udek) 300 ml jogurtu naturalnego Pół ziemniaka Pół cebuli 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki czosnku granulowanego Papryka ostra do smaku Sól Pieprz Przygotowanie Pocięte na cienkie kawałki mięso natrzyjcie solą. Do plastikowego pojemnika wlejcie jogurt, dodajcie wszystkie przyprawy i dokładnie zamieszajcie. W tak przygotowanej marynacie umieśćcie kawałki kurczaka i odstawcie na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnie w połówkę dużego ziemniaka wbijcie trzy patyczki do szaszłyków. Nabijajcie na każdy patyczek mięso, a na koniec nabijcie kawałek cebuli. Zawińcie całość w folię spożywczą i wstawcie do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie zdejmijcie z mięsa folię. Przygotowany kebab wstawcie w pozycji pionowej do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Uważajcie, by końcówki patyczków znalazły się w górnej kratce! Pieczcie przez 1,5 godziny. I gotowe! Tak przygotowany domowy kebab będzie smakował fantastycznie z sosem czosnkowym lub...

Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla
Na zewnątrz robi się coraz cieplej, a to oznacza rychłe rozpoczęcie sezonu grillowego. Na ruszt zazwyczaj trafia mięso w różnych postaciach. Żeberka, jak i inne mięso świetnie smakuje z sosem barbecue.

Mięsa pieczone, a zwłaszcza grillowane potrzebują dodatkowego sosu, który podkreśli smak danego dania. Większość osób kupuje gotowe produkty w sklepach, aczkolwiek są one z różnymi zbędnymi dodatkami i cukrem. Taki skład nie zachwyca. Warto wówczas samodzielnie przygotować taki dodatek w domu, który będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Domowy sos barbecue Samodzielne przyrządzenie sosu barbecue jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy przygotować kilka kluczowych składników, a z ich udziałem powstanie aromatyczny sos. Taki dodatek idealnie sprawdza się do żeberek bądź mięsa z grilla. Świetnie podkreśli lekko dymny posmak. Domowy sos barbecue po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce. Dzięki temu za każdym razem będzie w gotowości do użycia. Przepis na sos barbecue do żeberek i mięsa na grilla Składniki: 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka przecieru pomidorowego ½ szklanki ketchupu 4 łyżki octu winnego ½ szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 liść laurowy cukier trzcinowy sól  pieprz sos worcester sos tabasco Przygotowanie: Cebulę oraz czosnek obierzcie z łupinek. Do większego garnka z grubszym dnem dodajcie olej.  Cebulę drobno posiekajcie i wrzućcie ją na rozgrzany olej. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do cebuli. Całość wymieszajcie, smażcie do zeszklenia się składników. Podsmażone warzywa zalejcie przecierem pomidorowym. Dodajcie również ketchup oraz ocet winny. Wszystko wymieszajcie i gotujcie na niewielkim ogniu. Po upływie kilku minut do sosu dodajcie wytrawne białe wino, suszony tymianek, musztardę oraz liść laurowy. Składniki przyprawcie do...