Nabiał to część produktów, które są dość istotne w codziennej, dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników i mikroelementów, a przede wszystkim są budulcem zdrowych kości. Poza tym produkty mleczne są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jadłospis bez tych składników jest niekompletny i nie dostarcza organizmowi wszystkich elementów potrzebnych do prawidłowego rozwoju organizmu.

Jak zrobić samodzielnie twarożek w domu?

Coraz trudniej znaleźć na półkach w sprzedaży nabiał bez zbędnych dodatków, ulepszaczy czy substancji konserwujących. Im ich więcej, tym mniej korzystny dla zdrowia jest dany produkt. Dlatego też coraz popularniejsze jest przygotowywanie takich składników samodzielnie w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Przygotowanie domowego twarożku z dodatkami to banalny przepis, a danie będzie zdecydowanie zdrowsze i bardziej wartościowe niż te ze sklepu. Do jego przygotowania należy przygotować zaledwie kilka produktów. Można powiedzieć, że serek robi się sam. Świetnie się sprawdzi na śniadanie do świeżego pieczywa. Sprawdźcie sami!

Przepis na domowy twarożek z dodatkami

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • sól 
  • pieprz

Dodatkowo:

  • gaza lub pielucha tetrowa

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie umyjcie, osuszcie i usuńcie gniazdo nasienne. Pokrójcie ją w małą kostkę.
  2. Szczypiorek drobno posiekajcie. 
  3. Czystą gazę bądź pieluchę tetrową rozłóżcie nad miską, bądź innym naczyniem.
  4. Do jogurtu dodajcie pokrojoną czerwoną paprykę, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Jogurt naturalny wraz z dodatkami przełóżcie na przygotowany materiał. Pieluchę dobrze zbierzcie, a następnie ciasno zwiążcie sznurkiem.
  6. Zawiniątko z jogurtem powieście gdzieś, gdzie będzie mogło spokojnie ściekać przykładowo nad zlewem. Jednak należy pamiętać, aby miejsce było chłodne. Tak przygotowany jogurt trzeba zostawić na całą noc.
  7. Kolejnego dnia, przygotowany ser wystarczy rozwinąć z materiału i przełożyć do naczynia.
  8. Taki domowy ser z dodatkami najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Smacznego!