domowy twaróg
Adobe Stock
Newsy

Zróbcie to dziś wieczorem, a rano zjecie na śniadanie pyszny, domowy twarożek

Nie ma nic lepszego niż świeże pieczywo i aromatyczny twarożek na śniadanie. Przygotowanie takiego produktu z nabiału w domu jest banalnie proste, a przede wszystkim zdrowe.

Nabiał to część produktów, które są dość istotne w codziennej, dobrze zbilansowanej diecie. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników i mikroelementów, a przede wszystkim są budulcem zdrowych kości. Poza tym produkty mleczne są świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jadłospis bez tych składników jest niekompletny i nie dostarcza organizmowi wszystkich elementów potrzebnych do prawidłowego rozwoju organizmu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić samodzielnie twarożek w domu?

Coraz trudniej znaleźć na półkach w sprzedaży nabiał bez zbędnych dodatków, ulepszaczy czy substancji konserwujących. Im ich więcej, tym mniej korzystny dla zdrowia jest dany produkt. Dlatego też coraz popularniejsze jest przygotowywanie takich składników samodzielnie w domu. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Przygotowanie domowego twarożku z dodatkami to banalny przepis, a danie będzie zdecydowanie zdrowsze i bardziej wartościowe niż te ze sklepu. Do jego przygotowania należy przygotować zaledwie kilka produktów. Można powiedzieć, że serek robi się sam. Świetnie się sprawdzi na śniadanie do świeżego pieczywa. Sprawdźcie sami!

Przepis na domowy twarożek z dodatkami

Składniki:

  • 500 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 czerwona papryka
  • pęczek szczypiorku
  • sól 
  • pieprz

Dodatkowo:

  • gaza lub pielucha tetrowa

Przygotowanie:

  1. Paprykę dokładnie umyjcie, osuszcie i usuńcie gniazdo nasienne. Pokrójcie ją w małą kostkę.
  2. Szczypiorek drobno posiekajcie. 
  3. Czystą gazę bądź pieluchę tetrową rozłóżcie nad miską, bądź innym naczyniem.
  4. Do jogurtu dodajcie pokrojoną czerwoną paprykę, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
  5. Jogurt naturalny wraz z dodatkami przełóżcie na przygotowany materiał. Pieluchę dobrze zbierzcie, a następnie ciasno zwiążcie sznurkiem.
  6. Zawiniątko z jogurtem powieście gdzieś, gdzie będzie mogło spokojnie ściekać przykładowo nad zlewem. Jednak należy pamiętać, aby miejsce było chłodne. Tak przygotowany jogurt trzeba zostawić na całą noc.
  7. Kolejnego dnia, przygotowany ser wystarczy rozwinąć z materiału i przełożyć do naczynia.
  8. Taki domowy ser z dodatkami najlepiej smakuje ze świeżym chlebem. Smacznego!
Pomidory pod pierzynką
Gotujmy.pl/migotka28
Przepisy
Pomidory w zupełnie innym wydaniu niż znałaś! OBŁĘDNE połączenie smaków!
Monotonia w kuchni to najgorsze co może się przytrafić każdej pani domu. W takiej sytuacji nawet najmniejsza inspiracja wydaje się być bezcenna. Spieszymy więc z nowym pomysłem na pomidory!

Pomidory to klasyk. Mimo że są powszechnie dodawane do wielu mięs, zup oraz makaronów, tak naprawdę nigdy się nie nudzą. Kulinarnym wariacjom z ich udziałem nie ma końca. Więc jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się spróbować pomidorów pod pierzynką to koniecznie sięgnij po ten przepis. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut ! Będziesz potrzebować 4 dojrzałe pomidory 200 g sera żółtego (może być gouda) Kwaśna śmietana 18 proc. (możesz ją zastąpić jogurtem greckim) Majonez (sklepowy, bądź domowy) 2 ząbki czosnku Pieprz Sól Natka pietruszki Opcjonalnie szczypiorek Przygotowanie Zagotuj wodę i przelej ją do odpornej na wysoką temperaturę miski. Do wrzątku włóż pomidory i odczekaj ok. 4 minuty, a następnie obierz je ze skórki (powinna zejść z łatwością). Tak przygotowane pomidory pokrój w średniej grubości plastry, a następnie ułóż je na dużym talerzu. W miseczce umieść kilka łyżek majonezu i śmietany (bądź jogurtu). Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost do majonezu i śmietany. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj do połączenia. Tak przygotowanym sosem polej wyłożone na talerz pomidory. Na tarce o małych oczkach zetrzyj ulubiony ser żółty i posyp nim pomidory. Całość ozdób posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Tak przygotowane pomidory idealnie sprawdzą się na śniadanie, kolację, ale również szybką przekąskę. Możesz je też podawać jako dodatek do grillowanego mięsa. Twoi znajomi i rodzina będą zachwyceni! Źródło: winiary.pl

Kobieta na zakupach
Adobe Stock
Newsy
Tych 5 produktów spożywczych nigdy nie kupuj w supermarkecie lub dyskoncie
Sklepy wielkopowierzchniowe przyzwyczaiły nas do szerokiego asortymentu i względnie niskich cen. Nie wszystko, co znajdziemy na ich półkach, jest dobre dla naszego zdrowia.

Supermarkety potrafią kusić swoich klientów promocjami, sposobem ekspozycji towarów i korzystnymi dla kieszeni cenami. Często dajemy się nabrać, patrząc jedynie oczami. Niestety często zapominamy o jakości. Od kilka lat alarmuje się o czytaniu etykiet. Nie można bezmyślnie wkładać produktów do koszyka. Dopiero przeczytanie składu produktu może dać nam odpowiedź, czy dany serek jest wartościowy i warto go kupić. Na etykiecie znajdują się szczegółowe informacje dotyczące składu, kalorii i terminu przydatności do spożycia. Mimo ostrzeżeń nie większość osób nie patrzymy na skład. To ogromny błąd! Właśnie tam znajdziemy wszystkie przydane informacje. Jeśli nie macie tego w zwyczaju, przedstawiamy listę produktów, które nie powinny się znaleźć w waszym koszyku z zakupami . Z czego można bez żalu zrezygnować? Oto nasza lista. Jedzenie z minimalną zawartością owoców Na słodkie bułki nabieramy się dosyć często. Mamy na myśli te różnymi, sztucznymi nadzieniami. Na sklepowych półkach znajdziemy całą masę smaków, w tym truskawkowy, malinowy, a nawet egzotyczny i wieloowocowy. Niestety w przypadku takich produktów, prawdziwe owoce występują tylko w nazwie. Są po brzegi wypchane konserwantami, wypełniaczami i dodatkami smakowymi. Zawartość owoców w tych produktach wynosi nie więcej niż kilka procent. Mielone przyprawy Wszystko, co mielone łatwo wymieszać z tańszymi, mniej wartościowymi dodatkami . Pieprz może przez to być słaby i bez ostrości, a papryka mało intensywna w kolorze. Znacznie lepiej kupić przyprawy w całości i zmielić je samodzielnie w domu. Dzięki temu będziemy mieli gwarancję, że mamy 100% składnika. Bułki, chleb i wypieki Wyroby piekarskie z supermarketów na ogół są robione z chemicznie wybielanej...

Sałatka z makaronem i kurczakiem
Gotujmy.pl/gosiapiotrek23
Przepisy
Przepyszna sałatka z makaronem i kurczakiem. Danie za kilka złotych. Gorąco polecamy!
Sałatka to idealny sposób na kreatywną przekąskę, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a nawet treściwą kolację. W tej z makaronem i kurczakiem na pewno się zakochacie! Większość składników potrzebnych do jej przygotowania prawdopodobnie macie w domu.

Ta banalna sałatka z makaronem i kurczakiem na pewno stanie się jednym z waszych ulubionych przysmaków. Jej przygotowanie z pewnością nie zajmie wam więcej niż 30 minut , a efekt będzie naprawdę powalający! Tym bardziej że większość składników prawdopodobnie macie w domu. Ewentualne zakupy nie powinny więc wynieść więcej niż 15 złotych! Przepis na sałatkę z makaronem i kurczakiem Będziesz potrzebować 2 piersi z kurczaka 300 g makaronu (najlepiej sprawdzą się kolanka, ale możesz również użyć innego makaronu) 3 jajka 1 czerwona papryka Pół puszki kukurydzy Szczypiorek 4 łyżki majonezu Olej Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka Przygotowanie W dużym garnku zagotujcie wodę na makaron. Kiedy woda zacznie bulgotać, dodajcie do niej jedną płaską łyżkę soli, a następnie wrzućcie makaron i gotujcie al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedźcie i polejcie zimną wodą, a następnie przełóżcie do dużej miski. Pierś z kurczaka dokładnie umyjcie. Odkrójcie błony i miejsca, w których zgromadzony jest tłuszcz oraz ścięgna. Następnie pokrójcie mięso w niewielką kosteczkę i natrzyjcie przyprawą do kurczaka. Na rozgrzanej patelni rozprowadźcie trzy łyżki oleju i dodajcie pokrojone mięso. Smażcie na średnim ogniu aż do momentu, w którym mięso całkowicie się zetnie, ok. 7 minut . Usmażone mięso umieśćcie w misce z makaronem. W niewielkim rondelku ugotujcie jajka na twardo – ostrożnie włóżcie jajka do zimnej wody, tak aby nie stłuc skorupki, poczekajcie, aż woda zacznie bulgotać i gotujcie jajka jeszcze przez ok. 8 – 10 minut (w zależności od wielkości jajek, im większe, tym więcej czasu potrzebują). Ugotowane jajka polejcie zimną wodą, a...

piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...