Chleb
Adobe Stock
Newsy

Zróbcie to, a chleb będzie dłużej świeży. Niezawodny sposób babci

Czy może być coś gorszego niż czerstwy chleb? Nasze babcie miały sposoby na uniknięcie tego typu problemów.

Żyjemy w erze plastiku. W foliowych torebkach przynosimy do domów zakupy. W plastikowych torebkach przechowujemy żywność. Plastik i folia szturmem wdarły się także do piekarnictwa. Większość piekarni w naszym kraju pakuje swój chleb w foliowe torebki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposoby na świeży chleb

Sęk w tym, że takie pieczywo szybko wilgotnieje, traci smak, a dodatkowo po otwarciu również szybko czerstwieje. Rozwiązaniem na przechowywanie pieczywa nie są także coraz popularniejsze papierowe torebki. Skórka chleba przechowywanego w taki sposób zrobi się twarda jak głaz nawet po kilku godzinach.

Trzeba jasno powiedzieć, że nasze babcie miały jeszcze trudniejsze zadanie niż my obecnie. Chleb piekły lub kupowały (choć to zdecydowanie rzadziej) – musiały tak gospodarować pieczywem, by nie zeschło się na wióry przez kilka dni, a nawet tydzień!

Jakich sposobów imały się niegdyś kobiety, by poradzić sobie z problemem czerstwiejącego pieczywa?

Jak przechowywać chleb, by długo był świeży?

Podstawą w „gospodarce chlebowej” był chlebak. I nie ma innego wyjścia także i dzisiaj – solidny, drewniany chlebak to warunek konieczny, by chleb długo pozostał świeży.

Drugim elementem babcinej układanki było stosowanie lnianych lub bawełnianych szmatek i chustek, w które zawijały swoje pieczywo. Takie naturalne opakowanie zapewniało cyrkulację powietrza, a jednocześnie chroniło przed nadmiernym wysuszeniem.

Chleb w materiałowej szmatce pozostawiony w chlebaku to jeszcze nie wszystko. By pieczywo pozostało nie tylko chrupiące, ale i dość wilgotne, nasze babcie wykorzystywały jeszcze jeden trik.

Niektóre gospodynie wstawiały do chlebaka przekrojoną połówkę jabłka. Owoc pozostawiony w chlebaku wyrównywał straty wody w chlebie. Jabłko zapewniało nieco wilgotności w suchej przestrzeni chlebaka. Nie pozostaje nic innego, jak tylko wypróbować ten stary babciny sposób! Koniecznie wraz z chlebakiem i lnianą szmatką.

piekarnia
Adobe Stock
Newsy
W tym sklepie kupisz pieczywo omijając godziny dla seniorów. Świetny pomysł dla głodnych w godzinach 10-12  
W chlebaku ani okrucha, a kiszki marsza grają? W czasie obowiązywania godzin dla seniorów taki scenariusz lubi się powtarzać.

Pandemia koronawirusa wywróciła nasze życie do góry nogami. Ograniczenia w handlu, rygorystyczne normy higieniczne. Zmieniła się także sprzedaż pieczywa. Początkowo swoje zrobiła panika wywołana przez zagrożenie COVID-19. Ludzie znacznie chętniej zaczęli używać rękawiczek ochronnych do wybierania bułek w sklepie. Z czasem wprowadzono godziny dla seniorów. W ten sposób ograniczony został także dostęp do piekarni i ich sklepików firmowych. Szczecińscy pionierzy Kolejki do piekarni przed wejściem stały się normą. Potrzeba jest jednak matką wynalazków. W Szczecinie piekarnia Asprod wprowadziła nowy sposób dystrybucji pieczywa. Spójrzcie na to zdjęcie:  O co chodzi? Szczecinianie mogą od jakiegoś już czasu kupować bułki w ten sam sposób jak fast foody w McDonalds’s. Wystarczy podjechać samochodem pod okienko i poprosić o wydanie towaru. Szybka obsługa, płatność kartą i odjazd! Tak szybko pieczywa nie kupowaliśmy jeszcze nigdy. Czy mobilny trend z Pomorza Zachodniego przyjmie się w całym kraju? Tego jeszcze nie wiemy. Piekarnia Asprod nie przypadkowo jednak otwiera już drugi sklep typu drive-thru. Kupowanie pieczywa bez wysiadania z samochodu także w czasie godzin dla seniorów spodobało się Szczecinianom. Po chleb "bez wysiadki" Nieprzypadkowo drugi tego typu punkt firma otworzyła właśnie w okresie przedświątecznym. To właśnie teraz, tuż przed świętami zapotrzebowanie na chleb mocno wzrasta. Sklepy piekarnicze szczecińskiego Asprodu to nie tylko kupowanie pieczywa jak w iście amerykańskim stylu. Z drugiej strony punktu klienci będą mogli zrobić zakupy w tradycyjnym stylu. A czy  wam przypadł do gustu tego typu sposób sprzedaży pieczywa? Wolicie tradycyjne zakupy czy szybkie zamówienie przy okienku bez "wysiadki"?

Wyrzucanie jedzenia
Andriej Popow/Adobe Stock
Triki kulinarne
4 proste sposoby, dzięki którym przestaniesz marnować jedzenie
O marnowaniu jedzenia w domach naszych mam i babć nie było mowy. Jak radzić sobie obecnie z resztkami pożywienia z korzyścią dla środowiska i własnej kieszeni?

Obecnie żyjemy już w nieco innych czasach niż nasi dziadkowie czy nawet rodzice. Wizja głodu czy niedoboru któregoś ze składników odżywczych nie mieści się nam już w głowach. Kto by dzisiaj pomyślał, że jeszcze pod koniec lat 80. niektóre produkty można było dostać tylko na kartki. Zbiorowa pamięć o wojennej biedzie wśród młodszego pokolenia zanikła już niemal zupełnie. Wraz z odchodzeniem najstarszego pokolenia, zanikają także piękne tradycje szacunku dla chleba. Pamiętacie, jak nasze babcie całowały z wielką powagą każdą upuszczoną przypadkowo kromkę ? Dzisiaj, w dobie powszechnego dobrobytu, takie zachowania wywołać mogą jedynie ciekawość i zdziwienie. Mimo tego, powoli wracamy do szacunku dla pożywienia, choćby na fali popularności tzw. ruchu zero waste. Motywy takiego działania są już jednak inne. Młodsze pokolenie nie chce wyrzucać jedzenia raczej nie względu na pracę potrzebną do jego wytworzenia, czy duże koszty pożywienia. Obecnie chodzi zazwyczaj o to, że bardziej troszczymy się o środowisko. To właśnie w imię zrównoważonego rozwoju naszej planety nie chcemy marnować jedzenia. Dość marnowania jedzenia! Bez względu na różnego rodzaju motywacje, niewyrzucanie jedzenia zawsze będzie godne pochwały. W jaki sposób można skończyć z marnowaniem jedzenia? Poniżej przedstawimy wam kilka praktycznych wskazówek: Mniej restrykcyjnie podchodźmy do kwestii daty ważności produktów . Zdarza się nam wyrzucać do kosza opakowania pożywienia, które ledwo co przekroczyły datę ważności. Owszem, spożycie przeterminowanego mięsa może być ryzykowne, ale warto brać pod uwagę to, co zbyt pochopnie wyrzucamy (chleb, produkty suche, takie jak kasze czy makarony).   Warto także korzystać z szeregu akcji promocyjnych w sklepach działających w myśl zasady:...

Przechowywanie żywności
Adobe Stock
Triki kulinarne
7 potraw, które przez całe życie przechowywaliście w niewłaściwy sposób
Komu choć raz nie zdarzyło się przechowywać jedzenia w niewłaściwy sposób niech pierwszy rzuci kamieniem. Prawda jest taka, że Polacy popełniają wiele błędów w tej kwestii, na przykład wkładając do lodówki wszystko, co tylko się da.

Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak. Masło Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie . W żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Kawa Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi. Chleb Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu. Banany Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców , a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg  folią spożywczą. Ciasteczka Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej...

przechowywanie mąki
Adobe Stock
Newsy
Przechowujecie tak mąkę? Lepiej jak najszybciej wstawcie ją do…
Mąka, bez względu na jej odmianę i rodzaj, stanowi podstawę wielu róznych dań. Powszechnie wykorzystywana do przyrządzania ciast, deserów, naleśników, ale również klusków, pierogów czy placków, musi być dobrze przechowywana. Choć dla niektórych to dziwne, mąka łatwo się psuje.

Mąka to produkt powstający w wyniku rozdrabniania ziaren zbóż. W Polsce jest powszechnie wykorzystywana nie tylko do produkcji pieczywa czy wyrobów cukierniczych, ale również między innymi do przyrządzania makaronów.  W zależności od tego, z jakich ziaren powstaje i ile ma substancji mineralnych dzieli się ją na rodzaje i typy. I tak do mąk chlebowych zalicza się przede wszystkim mąki pszenne i żytnie . Z kolei do niechlebowych – zbożowe i roślinne , takie jak mąka kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, gryczana, kokosowa czy migdałowa. Większość Polaków nie wie, jak przechowywać mąkę Polacy najczęściej sięgają jednak po mąkę pszenną typu 450 lub 650, niestety nie mając przy tym zbyt dużego pojęcia na temat wymaganych warunków jej przechowywania. Bowiem większość gospodarzy trzyma ją wraz z innymi produktami, w zbyt wysokiej temperaturze. Na dodatek, kupowana w papierowych torebkach mąka najczęściej, nawet po otwarciu, zostaje w nich do samego końca. Wszystko to niestety prowadzi do pojawienia się w produkcie pleśni i zalęgnięcia pasożytów , które w tym przypadku naprawdę trudno zidentyfikować. Dzięki tym trikom przedłużycie datę przydatności mąki Okazuje się, że mąka nie lubi wysokich temperatur. Toteż powinno się ją przechowywać w miejscu, które nie przekracza 15 st. C. Najlepiej więc będzie schować produkt do piwniczki, zaciemnionej spiżarki lub innego miejsca, w którym zazwyczaj, nawet latem jest dosyć chłodno i sucho. Z racji, że przyczyną pleśni w mące jest oczywiście wilgoć, po rozpieczętowaniu oryginalnego opakowania produkt powinien zostać przesypany do innego szklanego lub plastikowego, czystego pojemnika. Warunkiem koniecznym jest to, aby dało się go szczelnie zamknąć. Pamiętajcie również, że mąka nie powinna być...