Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?
Pixabay
Newsy

Zróbcie test genów za pomocą szparagów. Wystarczy zwrócić uwagę na ten nietypowy szczegół po jedzeniu

To genetyczna ciekawostka. Sprawdźcie czy macie tę genetyczna mutację.

Sezon na szparagi w pełni. Kończy się on jednak równie szybko, jak się zaczyna. Jeśli jeszcze nie jedliście szparagów, polecamy przyrządzenie zupy szparagowej, prostych szparagów zapiekanych, lub szparagów w boczku. Zdecydowanie warto włączyć je do swojego jadłospisu. Niektórzy ludzie (ok. 40 % społeczeństwa) po zjedzeniu szparagów zauważają jednak coś ciekawego…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szparagowy test genetyczny

Chodzi o zapach moczu po zjedzeniu szparagów. Niektóre osoby twierdzą, ze niesamowicie cuchnie. Inni nie obserwują takiej zależności. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Chodzi o geny…

Przeprowadzanie poważnych badań naukowych na ten temat na pierwszy rzut oka może wydawać się dość dziwne. Naukowcy jednak bardzo szczegółowo postanowili opracować to zagadnienie. Wykazano, że osoby, które nie czują dziwnego zapachu własnego moczu po zjedzeniu szparagów, nie będą też czuły jej u w moczu innych osób. Oznacza to, że różnice genetyczne dotyczą tylko i wyłącznie możliwości wykrycia tego zapachu. Osoby, które go nie czują po zjedzeniu szparagów, także mają mocz o specyficznym zapachu, który mogłyby wyczuć jedynie osoby wrażliwe na tą woń.

Zobacz także
Pijecie je? Zamieniają wątrobę w ogromną kulę tłuszczu. Natychmiast je odstawcie

Pijecie je? Te napoje zamieniają wątrobę w ogromną kulę tłuszczu. Natychmiast je odstawcie

Czy można jeść lody na ból gardła? Specjaliści rozwiewają mity wokół tej sprawy

Czy można jeść lody na ból gardła? Specjaliści rozwiewają mity wokół tej sprawy

Dlaczego mocz po szparagach dziwnie pachnie?

Dlaczego tak się dzieje? Wszystkiemu winne są geny! Konkretniej, odpowiada za to chromosom 1, zawierający wiele genów z rodziny receptorów węchowych typu 2.

Dziwny zapach moczu powstaje przez zawartość metanotiolu i tioestru S-metylowego. Te związki powstają na skutek oddziaływania enzymów przewodu pokarmowego na kwas asparaginowy, który w dużej ilości zawarty jest w szparagach. Związki te przedostają się do moczu i nadają mu podobno charakterystyczny zapach.

Co ciekawe, ansomia szparagowa, czyli brak zdolności wyczuwania charakterystycznego zapachu w moczu po szparagach, dotyczy ok. 58% mężczyzn i 61,5% kobiet. Miej więcej 40% społeczeństwa odczuwa ten zapach i wie o czym mowa.

Nie ma powodów do zmartwień pod tym względem. Specyficzny zapach moczu w żaden sposób nie szkodzi, a szparagi dalej pozostają bardzo zdrowym produktem zarówno dla osób z ansomią szparagową, jak i tych wyczuwających tę woń. Zawierają miedzy innymi:

  • Zdrowy błonnik
  • Kwas foliowy
  • Wiele minerałów
  • Inne związki biologiczne czynne

Źródło: Markt, Sarah C., et al. "Sniffing out significant “Pee values”: genome wide association study of asparagus anosmia." bmj 355 (2016).

Nie jecie czosnku bo obawiacie się zapachu z ust? Naukowcy zbadali co zjeść żeby go zneutralizować
Adobe Stock
Newsy
Nie jecie czosnku bo boicie się przykrego zapachu z ust? Naukowcy mówią co zjeść, żeby się go pozbyć
Nie odstawiajcie czosnku tylko z powodu zapachu. Jego jedzenie daje wiele korzyści zdrowotnych, a po przeczytaniu tego artykułu będziecie wiedzieli jak zwalczyć nieprzyjemny zapach.

Po czosnek sięgamy zawsze wtedy gdy „bierze nas” przeziębienie lub gdy chcemy wydobyć głęboki smak potraw. Warzywo nie tylko nadaje unikalnego aromatu daniom, ale ma też wiele wartości zdrowotnych:  działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antyzakrzepowo. Nie wyobrażacie pewnie sobie życia bez czosnku, ale co zrobić z zapachem z ust po jego zjedzeniu? Skąd się bierze zapach po zjedzeniu czosnku? Świeży ząbek czosnku ma przyjemny zapach, ale gdy zostanie przekrojony lub zmiażdżony, zapach staje się jeszcze bardziej intensywny. Ta zmiana zapachu powstaje pod wpływem powietrza. Związki zawarte w czosnku pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu przeobrażają się. Alliina i allinaza to substancje, które występują w czosnku. Nie łączą się jednak w naturze. Do ich połączenia i przemiany dochodzi po naruszeniu komórek ząbka czosnku. Tak powstaje allicyna – odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach czosnku. Allicyna poza zapachem, ma same zalety, to dzięki niej czosnek ma działania prozdrowotne. Allicyna jest niestabilnym związkiem chemicznym i przekształca się dalej, na końcu, w lotne związki siarki. Na tym etapie zapach jest już wyraźnie nieprzyjemny. Naukowcy zbadali substancje występujące w oddechu po czosnku, i potwierdzili obecność związków siarki. Pozbycie się tego zapachu jest trudne i trwa długo. Na domiar złego problem nie dotyczy tylko oddechu. Czosnkowe resztki przedostają się do jelit, a następnie do krwiobiegu. To powoduje, że po zjedzeniu czosnku pachnie nie tylko oddech, ale też pot, mocz. Wydzielamy zapach czosnku niemalże każdym porem ciała. I może to trwać nawet 2 do 3 dni. Na szczęście, naukowcy sprawdzili też jak się go pozbyć. Jak usunąć nieprzyjemny zapach po zjedzeniu czosnku? Są trzy sposoby zneutralizowania nieprzyjemnego, czosnkowego zapachu: Można cierpliwie czekać aż...

Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze
Adobe Stock
Newsy
Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze
Podajemy, które produkty powodują zmianę zapachu potu, oraz które z nich dodatkowo niszczą zdrowie. Czym prędzej zrezygnujcie z ich jedzenia, a poczujecie różnicę.

Są kraje, w których używa się tak dużo przypraw, że skóra ich mieszkańców stale wydziela intensywny, specyficzny zapach. Do takich krajów należą Indie, gdzie przypraw takich jak kurkuma, mieszanka curry czy garam masala, dodaje się całymi łyżkami, a nie łyżeczkami czy szczyptami jak u nas. Istnieje jednak żywność popularna i u nas, po której zjedzeniu możecie się skarżyć na nieprzyjemnie pachnący pot. Po których produktach zmienia się zapach potu i czy są szkodliwe dla zdrowia? Dlaczego po zjedzeniu niektórych dań zmienia się zapach potu? Jeśli porównacie ze sobą zapach potu niemowlaka i dorosłego człowieka, zauważycie pewnie ogromną różnicę. Zapach potu niemowlaka jest niemal bezwonny, podczas gdy zapach dorosłego, potrafi być bardzo nieprzyjemny. W okresie dojrzewanie zaczynają funkcjonować gruczoły apokrynowe, przez które usuwane są z organizmu produkty przemiany materii. Stosowana dieta może bardzo poważnie wpływać na pot i powodować, że staje się on jeszcze bardziej intensywny. Są takie potrawy i warzywa, po których zjedzeniu skóra zaczyna wydzielać wyraźny odór. Nie należy jednak od razu z nich rezygnować. Należą do nich: Cebula, czosnek i por – warzywa cebulowe zawierają duże ilości związków siarkowych. To z ich powodu skóra intensywnie pachnie. Mimo to warto te warzywa jeść, bo wspomagają odporność i mają wiele właściwości zdrowotnych. Należy jednak włączać je do diety z umiarem Warzywa kapustne, takie jak kapusta, brukselka, brokuły, kalafior czy szparagi. Także obecne w nich związki siarki mające tak zwany zapach zgniłych jaj, powodują wydzielanie przez organizm przykrego zapachu. Także te warzywa są wartościowe dla zdrowia, dlatego warto regularnie je jeść, zwracając uwagę na ich sezonowość: kapustę,...

Dorota Gardias przyznała się do czegoś obrzydliwego. Wypiła coś, czego w życiu byście nie tknęli!
ONS.pl
Newsy
Dorota Gardias przyznała się do czegoś obrzydliwego. Wypiła coś, czego w życiu byście nie tknęli!
To naprawdę was zszokuje. Pogodynka przyznała się do obrzydliwej czynności!

Dorota Gardias to polska dziennikarka i fotomodelka. Widzowie najbardziej znają Dorotę jako pogodynkę. Pierwszą prognozę pogody poprowadziła ona już w 2006 roku. Od tego czasu Dorota Gardias pracowała jako pogodynka przy wielu projektach. Prowadziła też programy takie jak „alleZIMA!”, „Projekt plaża” i „Projekt plaża nocą”. Dorota Gardias w 2009 roku zaskoczyła wszystkich także swoimi umiejętnościami tanecznymi. W parze z Andrejem Mosejcukiem, zajęła pierwsze miejsce i wygrała słynną kryształową kulę w show "Taniec z gwiazdami". Dorota Gardias chętnie przyjęła też propozycję wzięcia udziału w innym programie rozrywkowym. W 2017 roku wzięła udział w "Azji Express", gdzie wraz ze swoją przyjaciółką Katarzyną Domeracką, zajęła szóste miejsce. To właśnie z tym programem związana jest osobliwa historia. Obrzydliwe wyznanie Doroty Gardias Niedawno zapytano słynną pogodynkę o najbardziej szaloną rzecz, jaką zrobiła w życiu. Gardias nie musiała się długo zastanawiać. Bez chwili namysłu odpowiedziała: „Wypiłam krowi mocz”. To naprawdę szokujące wyznanie. Wielu fanów komentuje, że to wprost obrzydliwe. Widok pięknej pogodynki pijącej krowią urynę, zupełnie im nie pasuje. Dorota Gardias chwaliła się wcześniej, że lubi pić wodę z cytryną . O krowi mocz nikt jej nie podejrzewał. Dorota Gradias nie zdecydowała się na wypicie krowiego moczu z przyjemności i własnej woli. Zrobiła to w ramach udziału w programie "Azja Express". Wypicie krowiej uryny było koniecznym krokiem do przejścia pewnego etapu w programie. Pewnie gdyby nie wizja wysokiej nagrody i możliwość pozostania w programie, pogodynka nie zdecydowałaby się na taki szalony czyn. Co gorsza, mocz podany uczestnikom programu był ciepły. Oprócz smaku na pewno miał więc też bardzo...

Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Zupa szparagowa to jedno ze smaczniejszych dań, jakie można ugotować wiosną. Jest lekka i delikatna w smaku. Zupa szparagowa to propozycja obowiązkowa na cieplejsze, wiosenne dni.

Najlepsza zupa szparagowa to ta klasyczna, z koperkiem i śmietaną. Warto zrobić ją w maju, kiedy sezon na szparagi rozkręca się na dobre. Szparagi to ważny składnik zdrowej diety. Ich pełna nazwa to „szparagi lekarskie”. Są niskokaloryczne i zawierają dużo białka, przez co są też bardzo pożywne.  A zupa szparagowa to obowiązkowe danie wiosną! Zupa szparagowa - przepis Składniki: 1 pęczek szparagów ½ litra wody 6 łyżek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml słodkiej śmietanki 30% Maggi ½ łyżeczki cukru Sól Opcjonalnie: Feta Ziemniaki  Sposób przygotowania: Szparagi oczyśćcie z wierzchnich włókien za pomocą ostrego noża bądź obieraczki. Przekrójcie każdy szparag na 3 kawałki. Tak przygotowane szparagi włóżcie do garnka, zalejcie wodą, dodajcie cukier i szczyptę soli. Szparagi gotujcie 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmijcie szparagi. W małym garnuszku roztopcie masło. Wsypcie posiekany koperek i smażcie, mieszając 2 minuty. Dodajcie mąkę i wszystko razem zamieszajcie. Następnie bardzo powoli wlejcie śmietankę i wywar z gotowania szparagów. Zupę mieszajcie, aż zgęstnieje. Ze szparagów odetnijcie główki i włóżcie do zupy. Z pozostałych części szparagów wyciśnijcie za pomocą noża miękki miąższ. Włókniste części wyrzućcie. Miąższ szparagowy dodajcie do zupy  Zamiast wyciskania możecie miękkie szparagi przetrzeć przez sitko. Zupę szparagową doprawcie przyprawą Maggi. I gotowe! Zupa szparagowa dobrze smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i z serem feta. Smacznego!  Powody, dla których warto jeść szparagi Szparagi są bogate w sole...