Ile kosztują polskie szparagi? Aż trudno uwierzyć! Kogo na to stać?
Pixabay
Newsy

Zróbcie test genów za pomocą szparagów. Wystarczy zwrócić uwagę na ten nietypowy szczegół po jedzeniu

To genetyczna ciekawostka. Sprawdźcie czy macie tę genetyczna mutację.

Sezon na szparagi w pełni. Kończy się on jednak równie szybko, jak się zaczyna. Jeśli jeszcze nie jedliście szparagów, polecamy przyrządzenie zupy szparagowej, prostych szparagów zapiekanych, lub szparagów w boczku. Zdecydowanie warto włączyć je do swojego jadłospisu. Niektórzy ludzie (ok. 40 % społeczeństwa) po zjedzeniu szparagów zauważają jednak coś ciekawego…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szparagowy test genetyczny

Chodzi o zapach moczu po zjedzeniu szparagów. Niektóre osoby twierdzą, ze niesamowicie cuchnie. Inni nie obserwują takiej zależności. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Chodzi o geny…

Przeprowadzanie poważnych badań naukowych na ten temat na pierwszy rzut oka może wydawać się dość dziwne. Naukowcy jednak bardzo szczegółowo postanowili opracować to zagadnienie. Wykazano, że osoby, które nie czują dziwnego zapachu własnego moczu po zjedzeniu szparagów, nie będą też czuły jej u w moczu innych osób. Oznacza to, że różnice genetyczne dotyczą tylko i wyłącznie możliwości wykrycia tego zapachu. Osoby, które go nie czują po zjedzeniu szparagów, także mają mocz o specyficznym zapachu, który mogłyby wyczuć jedynie osoby wrażliwe na tą woń.

Zobacz także
Pijecie je? Zamieniają wątrobę w ogromną kulę tłuszczu. Natychmiast je odstawcie

Pijecie je? Te napoje zamieniają wątrobę w ogromną kulę tłuszczu. Natychmiast je odstawcie

Czy można jeść lody na ból gardła? Specjaliści rozwiewają mity wokół tej sprawy

Czy można jeść lody na ból gardła? Specjaliści rozwiewają mity wokół tej sprawy

Dlaczego mocz po szparagach dziwnie pachnie?

Dlaczego tak się dzieje? Wszystkiemu winne są geny! Konkretniej, odpowiada za to chromosom 1, zawierający wiele genów z rodziny receptorów węchowych typu 2.

Dziwny zapach moczu powstaje przez zawartość metanotiolu i tioestru S-metylowego. Te związki powstają na skutek oddziaływania enzymów przewodu pokarmowego na kwas asparaginowy, który w dużej ilości zawarty jest w szparagach. Związki te przedostają się do moczu i nadają mu podobno charakterystyczny zapach.

Co ciekawe, ansomia szparagowa, czyli brak zdolności wyczuwania charakterystycznego zapachu w moczu po szparagach, dotyczy ok. 58% mężczyzn i 61,5% kobiet. Miej więcej 40% społeczeństwa odczuwa ten zapach i wie o czym mowa.

Nie ma powodów do zmartwień pod tym względem. Specyficzny zapach moczu w żaden sposób nie szkodzi, a szparagi dalej pozostają bardzo zdrowym produktem zarówno dla osób z ansomią szparagową, jak i tych wyczuwających tę woń. Zawierają miedzy innymi:

  • Zdrowy błonnik
  • Kwas foliowy
  • Wiele minerałów
  • Inne związki biologiczne czynne

Źródło: Markt, Sarah C., et al. "Sniffing out significant “Pee values”: genome wide association study of asparagus anosmia." bmj 355 (2016).

Dorota Gardias przyznała się do czegoś obrzydliwego. Wypiła coś, czego w życiu byście nie tknęli!
ONS.pl
Newsy
Dorota Gardias przyznała się do czegoś obrzydliwego. Wypiła coś, czego w życiu byście nie tknęli!
To naprawdę was zszokuje. Pogodynka przyznała się do obrzydliwej czynności!

Dorota Gardias to polska dziennikarka i fotomodelka. Widzowie najbardziej znają Dorotę jako pogodynkę. Pierwszą prognozę pogody poprowadziła ona już w 2006 roku. Od tego czasu Dorota Gardias pracowała jako pogodynka przy wielu projektach. Prowadziła też programy takie jak „alleZIMA!”, „Projekt plaża” i „Projekt plaża nocą”. Dorota Gardias w 2009 roku zaskoczyła wszystkich także swoimi umiejętnościami tanecznymi. W parze z Andrejem Mosejcukiem, zajęła pierwsze miejsce i wygrała słynną kryształową kulę w show "Taniec z gwiazdami". Dorota Gardias chętnie przyjęła też propozycję wzięcia udziału w innym programie rozrywkowym. W 2017 roku wzięła udział w "Azji Express", gdzie wraz ze swoją przyjaciółką Katarzyną Domeracką, zajęła szóste miejsce. To właśnie z tym programem związana jest osobliwa historia. Obrzydliwe wyznanie Doroty Gardias Niedawno zapytano słynną pogodynkę o najbardziej szaloną rzecz, jaką zrobiła w życiu. Gardias nie musiała się długo zastanawiać. Bez chwili namysłu odpowiedziała: „Wypiłam krowi mocz”. To naprawdę szokujące wyznanie. Wielu fanów komentuje, że to wprost obrzydliwe. Widok pięknej pogodynki pijącej krowią urynę, zupełnie im nie pasuje. Dorota Gardias chwaliła się wcześniej, że lubi pić wodę z cytryną . O krowi mocz nikt jej nie podejrzewał. Dorota Gradias nie zdecydowała się na wypicie krowiego moczu z przyjemności i własnej woli. Zrobiła to w ramach udziału w programie "Azja Express". Wypicie krowiej uryny było koniecznym krokiem do przejścia pewnego etapu w programie. Pewnie gdyby nie wizja wysokiej nagrody i możliwość pozostania w programie, pogodynka nie zdecydowałaby się na taki szalony czyn. Co gorsza, mocz podany uczestnikom programu był ciepły. Oprócz smaku na pewno miał więc też bardzo...

Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Najlepsza zupa szparagowa: przepis babci na tradycyjną zupę ze szparagów
Zupa szparagowa to jedno ze smaczniejszych dań, jakie można ugotować wiosną. Jest lekka i delikatna w smaku. Zupa szparagowa to propozycja obowiązkowa na cieplejsze, wiosenne dni.

Najlepsza zupa szparagowa to ta klasyczna, z koperkiem i śmietaną. Warto zrobić ją w maju, kiedy sezon na szparagi rozkręca się na dobre. Szparagi to ważny składnik zdrowej diety. Ich pełna nazwa to „szparagi lekarskie”. Są niskokaloryczne i zawierają dużo białka, przez co są też bardzo pożywne.  A zupa szparagowa to obowiązkowe danie wiosną! Zupa szparagowa - przepis Składniki: 1 pęczek szparagów ½ litra wody 6 łyżek koperku 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 200 ml słodkiej śmietanki 30% Maggi ½ łyżeczki cukru Sól Opcjonalnie: Feta Ziemniaki  Sposób przygotowania: Szparagi oczyśćcie z wierzchnich włókien za pomocą ostrego noża bądź obieraczki. Przekrójcie każdy szparag na 3 kawałki. Tak przygotowane szparagi włóżcie do garnka, zalejcie wodą, dodajcie cukier i szczyptę soli. Szparagi gotujcie 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie łyżką cedzakową wyjmijcie szparagi. W małym garnuszku roztopcie masło. Wsypcie posiekany koperek i smażcie, mieszając 2 minuty. Dodajcie mąkę i wszystko razem zamieszajcie. Następnie bardzo powoli wlejcie śmietankę i wywar z gotowania szparagów. Zupę mieszajcie, aż zgęstnieje. Ze szparagów odetnijcie główki i włóżcie do zupy. Z pozostałych części szparagów wyciśnijcie za pomocą noża miękki miąższ. Włókniste części wyrzućcie. Miąższ szparagowy dodajcie do zupy  Zamiast wyciskania możecie miękkie szparagi przetrzeć przez sitko. Zupę szparagową doprawcie przyprawą Maggi. I gotowe! Zupa szparagowa dobrze smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i z serem feta. Smacznego!  Powody, dla których warto jeść szparagi Szparagi są bogate w sole...

Pieczone szparagi z jajkiem sadzonym: przepis na wiosenną kolację lub obiad
Gotujmy.pl
Newsy
Pieczone szparagi z jajkiem sadzonym: przepis na wiosenną kolację lub obiad
Prosty, ale jednocześnie wykwintny sposób na szparagi. Sezon na te niezwykle zdrowe warzywa właśnie się rozpoczął. Upieczcie je z masłem i z jajkami. Idealne na śniadanie lub kolację!

O zdrowotnych walorach szparagów powiedziano już wiele. Nic więc dziwnego, że zajadają się nimi także nasze gwiazdy. O uwielbieniu do szparagów Grażyny Torbickiej przeczytacie w naszym poprzednim artykule, klikając w ten link: Jakie jest ulubione danie Grażyny Torbickiej? Są bardzo zdrowe i uznaje się je za afrodyzjak Dzisiaj przedstawimy wam prosty jak drut przepis na pieczone szparagi. Ich smak dopełni coś w rodzaju jajka sadzonego na wierzchu potrawy. Uważajcie z dodatkiem pieprzu do tak przyrządzonej potrawy ze szparagów. Silnie rozgrzany piekarnik może sprawić, że pieprz stanie się gorzki – lepiej dodać go po upieczeniu tego warzywa. Przepis na pieczone szparagi z jajkiem sadzonym Składniki: Pęczek zielonych szparagów 5 jajek wiejskich lub z wolnego wybiegu Kawałek masła Sól Świeżo mielony pieprz czarny Przygotowanie: Szparagi dokładnie opłuczcie. Odetnijcie z warzyw zdrewniałe końcówki. Od razu włączcie piekarnik i nastawcie na rozgrzanie do temp. 230 st. C. Przygotujcie blaszkę do pieczenia szparagów. Blaszkę dokładnie wysmarujcie masłem lub innym tłuszczem. Wyłóżcie na blachę równomiernie szparagi i pokropcie je roztopionym masłem także od góry. Pieczcie szparagi przez ok. 15 min. Po upływie kwadransa obróćcie szparagi na drugą stronę. Pieczcie szparagi przez kolejne 5 min z drugiej strony i wyciągnijcie blachę na zewnątrz. Przygotujcie jajka. Rozbijcie je na szparagach, uważając, by nie naruszyć struktury żółtka. Posólcie odrobinę jajka z góry i wstawcie z powrotem blachę do piekarnika. Pieczcie krótką chwilę do momentu, aż białka jajek się zetną. Po wyciągnięciu szparagów z jajkami z piekarnika możecie doprawić całe danie odrobiną pieprzu – nie...

 Jak kupić najlepsze szparagi? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Newsy
Kto nie powinien jeść szparagów? Osoby z bolącymi stawami muszą uważać!
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywo, które polecane jest niemalże wszystkim. Okazuje się jednak, że osoby z niektórymi schorzeniami powinny go unikać…

Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre. Chociaż to, ile kosztują polskie szparagi , może nieco odstraszać pierwszych kupców, z pewnością wielu skusi się na te sezonowe warzywa, z których można przyrządzić dziesiątki potraw takich jak m.in.  lasagne ze szparagami , risotto ze szparagami lub zupę szparagową . Jeśli lubicie szparagi, warto się pospieszyć, ponieważ przeważnie dostępne są jedynie do końca czerwca/początku lipca! Szparagi są bogate w wiele witamin, minerałów i innych korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają duże ilości:  Wapnia Potasu Selenu Magnezu Kwasu foliowego Witamin K, B, A, C i E Jakie są właściwości szparagów dla zdrowia? Szparagi mają dużo błonnika i bardzo niewiele kalorii (zaledwie 20 kcal w 100 g), dlatego często polecane są osobom na diecie. Pobudzają układ trawienny, a także wspierają układ moczowy, kostny oraz zęby. Polecane są osobom chorym na nadciśnienie oraz zmagającym się z podwyższonym cholesterolem. Szparagi mogą także znacząco zniwelować dolegliwości reumatyczne i poprawić pamięć oraz koncentrację. Są rekomendowane w dietach niemalże wszystkich, niezależnie od płci, wieku i aktywności fizycznej. Okazuje się, że są jednak niektóre schorzenia, przy których szparagów nie powinno się jeść… Kto nie może jeść szparagów? Po szparagi nie powinni pod żadnym pozorem sięgać wszyscy chorzy na dnę moczanową, czyli podagrę zwaną także inaczej artretyzmem. Pod tymi nazwami kryje się ostre zapalenie stawów, które najczęściej atakuje stopy i palce u stóp. Szparagi bogate są w puryny, które przyczyniają się do odkładania się kwasu moczowego w organizmie, a substancja ta może nasilać nieprzyjemne i mocno bolesne objawy. Również z tego powodu, spożycie...