Zróbcie test drewnianej łyżki kuchennej. Nie uwierzycie w to, co zobaczycie
Adobe Stock
Newsy

Zróbcie test drewnianej łyżki kuchennej. Nie uwierzycie w to, co zobaczycie

Co ujawnia prosty eksperyment, do którego potrzebujecie dwóch rzeczy i drewnianej łyżki? Zróbcie go, zanim ktoś w domu się rozchoruje.

Drewniane łyżki czy szpatułki są popularne, ponieważ łatwo nimi mieszać potrawy podczas gotowania nie rysując powierzchni garnków i patelni. Są lubiane i powszechnie stosowane także dlatego, że przyjemnie trzyma je się w dłoni, nie nagrzewają się i nie parzą w ręce, są tanie, a także wydają nam się naturalne.

I rzeczywiście są naturalne. Zrobione z prawdziwego drewna, które starzeje, się niszczy i nasiąka. I to wcale nie musi być ich zaletą...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szokujący test „drewnianej łyżki” odkrywa niewidoczne sekrety

Australijski kucharz Matt Preston opracował test drewnianej łyżki, dzięki któremu można stwierdzić czy łyżki z drewna nadal nadają się do użytku. Test był znany od dawna, jednak obecnie metodę rozsławiła użytkowniczka Tiktoka. Blogerka sfilmowała efekt eksperymentu, czym wywołała poruszenie wśród obserwatorów.

Jak przeprowadzić test drewnianej łyżki? 

  1. Przygotujcie szklankę z gorącą wodą.
  2. Włóżcie drewnianą łyżkę i pozostawcie na 20 min.
  3. Po tym czasie sprawdźcie, czy wasza łyżka nadal nadaje się do używania.

To, czy łyżka nadal nadaje się do użytku zauważycie od razu. W szklance pojawią się zanieczyszczenia. To stare resztki, które znajdowały się na drewnianej powierzchni i uwalniały do jedzenia, podczas gotowania.

@miss.clean.with.me I was not prepared for this🤢 Tiktok teaches me so much! #clean #cleaning #satisfying #asmr #cleantok #foryou #fyp ♬ Bubble pop electric - ・゚゚ᴀᴜᴅɪᴏs ・゚゚

Test pokazuje, że nawet jeśli starannie myjecie przybory kuchenne, te wykonane z naturalnych materiałów, jak drewniana łyżka, niszczą się, pękają, a w zakamarkach pęknięć zbiera się żywność, której nie usunie nawet staranne mycie. Taka łyżka jest siedliskiem bakterii i nadaje się wyłącznie do wyrzucenia.

Zobacz także
deska do krojenia

Szklana, drewniana czy plastikowa? Która z tych desek do krojenia jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia?

Dlaczego w kuchni nie powinno się korzystać z drewnianej łyżki

Używacie drewnianej łyżki do mieszania potraw? Ostrzegamy, wyrzućcie ją jak najszybciej

Jak pielęgnować drewniane łyżki i jak długo ich używać?

Przed pierwszym użyciem, po przyniesieniu do domu, zaimpregnujcie łyżkę. Możecie to zrobić oliwą z oliwek czy zwykłym olejem rzepakowym. Natrzyjcie łyżkę olejem i odłóżcie do wyschnięcia na czystą ściereczkę. Po wyschnięciu powtórzcie czynności.

Do codziennego czyszczenia używajcie detergentu, miękkiej ściereczki i gorącej wody. Co kilka użyć zaplanujcie dokładniejsze czyszczenie. W tym celu włóżcie umytą łyżkę na całą noc do szklanki z roztworem sody oczyszczanej.

Drewnianych przyrządów nie wolno myć w zmywarkach. Regularnie róbcie przegląd drewnianych akcesoriów kuchennych i jeśli tego wymagają, wymieniajcie je na nowe.

Źródło: Onet.pl

Dlaczego w kuchni nie powinno się korzystać z drewnianej łyżki
Adobe Stock
Newsy
Używacie drewnianej łyżki do mieszania potraw? Ostrzegamy, wyrzućcie ją jak najszybciej
Kuchnia bez porządnej łyżki to jak uczeń bez zeszytu. Większość gospodyń decyduje się na te wykonane z drewna. Choć wydawać by się mogło, że są najlepsze, w rzeczywistości ich używanie może zagrażać waszemu zdrowiu.

Obok talerzy, szklanek i sztućców, podstawowy element wyposażenia każdej kuchni stanowią duże łyżki. Na co dzień wykorzystujecie je do gotowania, a mówiąc ściślej do mieszania potraw w garnku lub na patelni. Ale czy każda z nich się do tego nadaje? Jakich łyżek używać do mieszania potraw? Na rynku istnieje mnóstwo łyżek kuchennych. Różnią się między sobą nie tylko przeznaczeniem, kolorem i designem, ale również tworzywem, z którego zostały wykonane. Drewniane, silikonowe, plastikowe oraz metalowe – wszyscy mamy je w swoich kuchniach. To właśnie kwestia tworzywa powinna przykuć waszą uwagę i stanowić priorytet. W końcu stawką jest zdrowie wasze i waszych bliskich. Zapewne myślicie sobie, że łyżki nie mogą być groźne? Nic bardziej mylnego. Zaraz się o tym przekonacie.  Wady i zalety różnych łyżek kuchennych Drewniane łyżki kuchenne Wielu uważa, że drewniane łyżki kuchenne są najlepsze. Nie tylko ładnie wyglądają i są tanie, ale również nie niszczą teflonowych powłok w garnkach czy patelniach. Okazuje się jednak, że tego typu przybory nie są idealne. Mają całkiem sporo, istotnych dla waszego zdrowia wad. Drewniane łyżki należy bardzo dokładnie myć po każdym użyciu. Niestety, wilgotne drewno to idealne środowisko dla bakterii, które z powodzeniem namnażają się na waszych przyborach.  Z racji, że jest to naturalny surowiec, wykazuje także tendencję do nasiąkania zapachami, tłuszczem oraz kolorami - po burakach już jej nie domyjecie. Ponadto tego typu łyżki często pękają, przez co gromadzą się w nich resztki jedzenia, które nie sposób wydobyć. To po prostu niezdrowe i niehigieniczne. Metalowe łyżki kuchenne Łyżki wykonane z metalu również mają wielu zwolenników. Prawdopodobnie dlatego, że nie tylko idealnie...

deska do krojenia
Pixabay
Newsy
Szklana, drewniana czy plastikowa? Która z tych desek do krojenia jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia?
Jaką deskę do swojej kuchni wybrać? Która jest bezpieczna, a która grozi namnażaniem bakterii? Postanowiliśmy przyjrzeć się temu zagadnieniu specjalnie dla was.

Polietylen, czyli sztuczny materiał z którego robione są plastikowe deski, jest lżejszy od drewna, dostępny w przeróżnych kolorach i kształtach. Jest bezpieczny, pozbawiony groźnych toksyn, odporny na działanie różnych kwasów i wysokoprocentowych alkoholi i wysokich temperatur. To wszystko pozwala na wybór odpowiedniego przedmiotu. W sam raz dla waszych potrzeb, a także tak, by deska współgrała z wystrojem waszej kuchni. Jaką deskę plastikową wybrać do swojej kuchni? Solidne deski plastikowe uchodzą za dość higieniczne. Ponadto, można je myć w coraz popularniejszych w polskich domach zmywarkach. Dlatego też chętnie używa się plastikowych, polietylenowych desek w gastronomii – według ekspertów z Państwowej Inspekcji Sanitarnej – dla zachowania higieny przygotowania jedzenia i wygody. Przyjęło się używać plastikowych desek czerwonych do mięsa surowego, brązowe do mięsa po obróbce termicznej, niebieskie do surowych ryb, żółte do drobiu, a zielone do krojenia warzyw. Wbrew pozorom, taki podział wcale nie musi uchodzić za bezsensowny – odgórne przydzielenie desek do konkretnego rodzaju jedzenia, pozwala na zachowanie lepszego standardu higieny. Miedzy bajki należy włożyć pokutujący wciąż mit, że deski plastikowe są zawsze tańsze niż te solidne, drewniane. Jaką deskę powinno się wybrać? Niestety, plastikowa deska innej plastikowej desce nierówna. Na rynku są i droższe, solidniejsze i bezpieczniejsze deski z tworzywa sztucznego i gorsze, bardzo niebezpieczne w codziennym użytkowaniu. Różnicę poczujecie już po kilku tygodniach intensywnego użytkowania. Tanie, miękkie, kiepskiej jakości deski plastikowe, będą zmasakrowane nożem już po niecałym miesiącu. Nie chodzi tu o wrażenia wizualne i wygląd deski - dziury, zagłębienia i rysy na desce...

Zarysowane meble? Wykorzystajcie ten kuchenny odpadek, a rysy znikną
Adobe Stock
Newsy
Zarysowane meble? Wykorzystajcie ten kuchenny odpadek, a rysy znikną
Genialny patent! Dzięki niemu zarysowania staną się naprawdę mniej widoczne.

Drewniane meble wyglądają bardzo dobrze w kuchni, ale niestety szybko się też niszczą. Ślady po kubkach można łatwo wyczyścić majonezem , ale co zrobić z rysami? Mamy świetną poradę, która odmieni wasze meble. Skorzystajcie z niej już dziś, rysy staną się o wiele mniej widoczne. Jak poradzić sobie z zarysowanymi meblami? Rysy na drewnianych meblach powstają bardzo łatwo. Nieostrożnie postawiony przedmiot, mocno dociśnięty sztuciec, a czasem nawet paznokieć, potrafią skutecznie uszkodzić powierzchnię blatu i spowodować brzydką rysę. Jeden kuchenny odpadek potrafi jednak zamaskować tak powstałe rysy i sprawić, że będą niewidoczne. Chodzi o fusy od kawy . Przetarcie blatu fusami świetnie maskuje rysy powstałe na drewnianych powierzchniach. Małe zadrapania potrafią w ten sposób całkiem zniknąć, a te większe stają się znacznie mniej widoczne. Jak wykorzystać fusy od kawy do maskowania zadrapań? Ważne jest, żeby fusy od kawy były wilgotne, więc najlepiej sprawdzają się fusy po świeżo parzonej kawie. Zaparzcie kawę. Wywar wypijcie, a mokre fusy oddzielcie od wywaru. Nałóżcie niewielką ilość fusów na ściereczkę lub szmatkę. Wetrzyjcie fusy w rysę na drewnianym blacie. Nie dociskajcie zbyt mocno, aby fusy nie spowodowały mocniejszej rysy. Jakie fusy po kawie są najlepsze? W zasadzie sprawdzą się każde fusy, jeśli jednak zależy wam na jak najlepszym efekcie, kierujcie się tymi zasadami: Fusy powinny być wilgotne Fusy muszą być mocno lub średnio zmielone. Te grubo mielone mogą powodować powstawanie nowych rys Nie używajcie zbyt dużo fusów, bo mogą one barwić drewno Inne sposoby na pozbycie się rys na drewnie Jest jeszcze jeden kuchenny produkt, który dobrze sprawdzi się w tym celu. Chodzi o orzechy włoskie. Są nie tylko zdrowe , ale też pomagają...

Najprostszy, domowy trik na wyczyszczenie brudnej kuchenki. Przyda wam się coś, co zwykle wyrzucacie
AdobeStock
Newsy
Prosty trik na wyczyszczenie brudnej kuchenki. Przyda wam się coś, co zwykle wyrzucacie
Wyrzucacie ten produkt do kosza? Następnym razem tego nie róbcie. Może wam się bardzo przydać.

Wasza kuchenka zarosła tłuszczem i brudem? Spróbujcie wyczyścić ją w naturalny sposób. Przyda wam się coś, co zwykle wyrzucacie do kosza. Chodzi o zwykłe fusy z kawy. Jak wyczyścić kuchenkę przy pomocy fusów z kawy? Utrzymywanie czystości w kuchni jest prawdziwym wyzwaniem. Przyrządzanie różnych potraw, smażenie i gotowanie, pozostawiają na naszej płytce ślady, które z czasem trudno jest usunąć. Z pomocą przychodzą fusy z kawy. Nałóżcie odrobinę fusów na ściereczkę, a następnie przetrzyjcie nią dokładnie i starannie zabrudzoną powierzchnię. To naturalna i skuteczna metoda na walkę z uporczywymi plamami i innymi zabrudzeniami. Do czego jeszcze przydadzą się w kuchni fusy po kawie?  Jak jeszcze można wykorzystać fusy z kawy? Zastosowanie fusów z kawy znacznie wykracza poza czyszczenie zabrudzonej kuchenki. Jak jeszcze można je wykorzystać? Usuwanie przykrego zapachu z dłoni. Wasze dłonie mają po gotowaniu zapach cebuli? Mycie rąk fusami z kawy pomaga usunąć nieprzyjemny zapach, który pojawił się na naszych dłoniach w wyniku siekania cebuli czy czosnku.  Remedium na brzydki zapach w lodowce. Pozbycie się nieprzyjemnych zapachów z lodówki może być nie lada wyzwaniem, ale nie jest to zadanie niemożliwe. Wystarczy, że umieścicie fusy z kawy w filiżance i będziecie ją wymieniać co ok. 14 dni. Zmywanie naczyń. Zmywanie naczyń to jedna z najbardziej znienawidzonych prac domowych. Szorowanie przyklejonych do garnków kawałków jedzenia, może być żmudnym i irytującym procesem. Czy wiecie, że kawa działa jak naturalny odtłuszczacz? Wystarczy, że wymieszacie 2/3 łyżeczki fusów z kawy z ciepłą wodą i wyszorujecie taką miksturą powierzchnię przy użyciu gąbki lub miękkiej szczotki, aby umyć brudne garnki i...