Zróbcie test drewnianej łyżki kuchennej. Nie uwierzycie w to, co zobaczycie
Adobe Stock
Newsy

Zróbcie test drewnianej łyżki kuchennej. Nie uwierzycie w to, co zobaczycie

Co ujawnia prosty eksperyment, do którego potrzebujecie dwóch rzeczy i drewnianej łyżki? Zróbcie go, zanim ktoś w domu się rozchoruje.

Drewniane łyżki czy szpatułki są popularne, ponieważ łatwo nimi mieszać potrawy podczas gotowania nie rysując powierzchni garnków i patelni. Są lubiane i powszechnie stosowane także dlatego, że przyjemnie trzyma je się w dłoni, nie nagrzewają się i nie parzą w ręce, są tanie, a także wydają nam się naturalne.

I rzeczywiście są naturalne. Zrobione z prawdziwego drewna, które starzeje, się niszczy i nasiąka. I to wcale nie musi być ich zaletą...

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szokujący test „drewnianej łyżki” odkrywa niewidoczne sekrety

Australijski kucharz Matt Preston opracował test drewnianej łyżki, dzięki któremu można stwierdzić czy łyżki z drewna nadal nadają się do użytku. Test był znany od dawna, jednak obecnie metodę rozsławiła użytkowniczka Tiktoka. Blogerka sfilmowała efekt eksperymentu, czym wywołała poruszenie wśród obserwatorów.

Jak przeprowadzić test drewnianej łyżki? 

  1. Przygotujcie szklankę z gorącą wodą.
  2. Włóżcie drewnianą łyżkę i pozostawcie na 20 min.
  3. Po tym czasie sprawdźcie, czy wasza łyżka nadal nadaje się do używania.

To, czy łyżka nadal nadaje się do użytku zauważycie od razu. W szklance pojawią się zanieczyszczenia. To stare resztki, które znajdowały się na drewnianej powierzchni i uwalniały do jedzenia, podczas gotowania.

@miss.clean.with.me I was not prepared for this🤢 Tiktok teaches me so much! #clean #cleaning #satisfying #asmr #cleantok #foryou #fyp ♬ Bubble pop electric - ・゚゚ᴀᴜᴅɪᴏs ・゚゚

Test pokazuje, że nawet jeśli starannie myjecie przybory kuchenne, te wykonane z naturalnych materiałów, jak drewniana łyżka, niszczą się, pękają, a w zakamarkach pęknięć zbiera się żywność, której nie usunie nawet staranne mycie. Taka łyżka jest siedliskiem bakterii i nadaje się wyłącznie do wyrzucenia.

Zobacz także
deska do krojenia

Szklana, drewniana czy plastikowa? Która z tych desek do krojenia jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia?

Dlaczego w kuchni nie powinno się korzystać z drewnianej łyżki

Używacie drewnianej łyżki do mieszania potraw? Ostrzegamy, wyrzućcie ją jak najszybciej

Jak pielęgnować drewniane łyżki i jak długo ich używać?

Przed pierwszym użyciem, po przyniesieniu do domu, zaimpregnujcie łyżkę. Możecie to zrobić oliwą z oliwek czy zwykłym olejem rzepakowym. Natrzyjcie łyżkę olejem i odłóżcie do wyschnięcia na czystą ściereczkę. Po wyschnięciu powtórzcie czynności.

Do codziennego czyszczenia używajcie detergentu, miękkiej ściereczki i gorącej wody. Co kilka użyć zaplanujcie dokładniejsze czyszczenie. W tym celu włóżcie umytą łyżkę na całą noc do szklanki z roztworem sody oczyszczanej.

Drewnianych przyrządów nie wolno myć w zmywarkach. Regularnie róbcie przegląd drewnianych akcesoriów kuchennych i jeśli tego wymagają, wymieniajcie je na nowe.

Źródło: Onet.pl

Zniszczona podłoga i blaty drewniane? Ten produkt kuchenny odnowi i zabezpieczy je błyskawicznie
Flickr
Newsy
Zniszczona drewniana podłoga i blaty? Ten kuchenny produkt odnowi i zabezpieczy je błyskawicznie
Drewniane meble tracą blask i potrzebują odświeżenia? A może drewno zaczyna wysychać i trzeba je odpowiednio nawilżyć i nabłyszczyć? Niech brak profesjonalnych środków was nie zniechęca, możecie to zrobić produktem z kuchennej szafki. 

Drewniane meble, blaty i sfatygowane podłogi wymagają specjalnej troski i uważności. Raz na jakiś czas trzeba je nawilżyć i zabezpieczyć. Wówczas będą lśnić i zachwycać dawnym blaskiem. Jeżeli tego nie zrobicie, drewno przestanie dobrze wyglądać. Co więcej może również popękać.  Jak wygląda olejowanie powierzchni drewnianych?  Kto ma blat drewniany, ten wie, że raz na jakiś czas trzeba zadbać o niego. Olejowanie chroni drewno zarówno od zewnątrz jak i od wewnątrz. Oczywiście jeżeli zostanie właściwie przeprowadzone. Przeznaczony do tego preparat powinien skutecznie wniknąć w struktury drewna i wspomóc je od środka. Jak zatem powinno wyglądać poprawne olejowanie?  Po pierwsze, musicie właściwie przygotować drewno, tzn. dokładnie je oczyścić i w wielu przypadkach również przeszlifować.  Kolejnym etapem po zmatowieniu jest przetarcie powierzchni lekko zwilżoną ściereczką. Ma to na celu usunięcie pyłu, a także kurzu. Poczekajcie, aż drewno spokojnie wyschnie.  Teraz możecie przystąpić do olejowania. Impregnat nakładajcie za pomocą ściereczki lub pędzla. Zróbcie to dwa lub trzy razy w odstępach minimum godzinnych.  Olej, który się do końca nie wchłonie, zbierzcie ręcznikiem papierowym. Po takim zabiegu meble i podłoga powinny być matowe, przyjemne w dotyku, a także o głębokim kolorze drewna.  Olej rzepakowy nadaje się do impregnacji drewna  Ten produkt jest w każdym domu. Przeznaczony zazwyczaj do smażenia, ma szereg innych zastosowań. Jednym z nich jest impregnacja drewna. Kilkakrotne nałożenie go na oczyszczoną powierzchnię mebli ogrodowych, sprawi, że staną się one odporne na działanie deszczu i słońca. To świetna, naturalna ochrona przed wilgocią i brudem. Również meble domowe i blaty będą wyglądały...

Bakterie namnażają się na niej, jak szalone. Jak dobrze wyczyścić drewnianą deskę do krojenia?
Flickr
Newsy
Jak dobrze wyczyścić drewnianą deskę do krojenia? Bakterie namnażają się na niej, jak szalone
Choć drewniane deski biją na głowę te zrobione ze szkła lub plastiku, wymagają również odpowiedniej pielęgnacji. Bowiem zawarte w produktach spożywczych, a w szczególności w mięsie, bakterie, bardzo łatwo wnikają w struktury drewna.

Drewniana deska to inwestycja na lata, o ile o nią dbacie oczywiście. Bowiem nie ulega wątpliwości, że wykonana z tego materiału bije na głowę zarówno te plastikowe, jak i szklane. Niewielu wie, że drewno ma właściwości pozwalające na zasklepianie drobnych nacięć, nie tępi noży, ale również może służyć jako podkładka pod gorące naczynia. Warto również wspomnieć, że drewno wykazuje naturalne właściwości bakteriobójcze. Wykonane z niego deski będą więc najbezpieczniejsze dla waszego zdrowia. Haczyk polega jednak na tym, że wymaga ona odpowiedniej pielęgnacji. Tylko wtedy naprawdę docenicie jej funkcjonalność. Wady drewnianej deski do krojenia Przede wszystkim drewniane deski bardzo łatwo wchłaniają wodę, która może przenikać do głębszych warstw drewna i powodować namnażanie się bakterii. Należy również wspomnieć, że tego typu przedmioty bardzo łatwo się odbarwiają i przesiąkają zapachami, a mimo to nie można ich myć w zmywarce. Jak więc postępować? Wyjaśniamy. Jak można zaimpregnować deskę do krojenia? Zanim zaczniecie korzystać z nowo zakupionej, drewnianej deski musicie ją najpierw zaimpregnować. Zabieg ten spowoduje zamknięcie porów drewna, a co za tym idzie, zmniejszy wchłanianie brudu i bakterii. Sprawa jest dziecinnie prosta. Wystarczy, że natłuścicie powierzchnię deski dowolnym olejem jadalnym, na przykład rzepakowym, słonecznikowym lub oliwą z oliwek, a następnie umyjecie ją w gorącej wodzie i odstawicie do całkowitego wyschnięcia (całość powtórzcie). Czynność powinniście wykonywać raz w tygodniu lub co najmniej 2 razy w miesiącu. Jak prawidłowo wyczyścić drewnianą deskę? Jeśli wasza deska została odpowiednio zaimpregnowana powinniście też wiedzieć, jak ją czyścić. Przede wszystkim unikajcie długiego moczenia jej w wodzie – w ten sposób...

Dlaczego w kuchni nie powinno się korzystać z drewnianej łyżki
Adobe Stock
Newsy
Używacie drewnianej łyżki do mieszania potraw? Ostrzegamy, wyrzućcie ją jak najszybciej
Kuchnia bez porządnej łyżki to jak uczeń bez zeszytu. Większość gospodyń decyduje się na te wykonane z drewna. Choć wydawać by się mogło, że są najlepsze, w rzeczywistości ich używanie może zagrażać waszemu zdrowiu.

Obok talerzy, szklanek i sztućców, podstawowy element wyposażenia każdej kuchni stanowią duże łyżki. Na co dzień wykorzystujecie je do gotowania, a mówiąc ściślej do mieszania potraw w garnku lub na patelni. Ale czy każda z nich się do tego nadaje? Jakich łyżek używać do mieszania potraw? Na rynku istnieje mnóstwo łyżek kuchennych. Różnią się między sobą nie tylko przeznaczeniem, kolorem i designem, ale również tworzywem, z którego zostały wykonane. Drewniane, silikonowe, plastikowe oraz metalowe – wszyscy mamy je w swoich kuchniach. To właśnie kwestia tworzywa powinna przykuć waszą uwagę i stanowić priorytet. W końcu stawką jest zdrowie wasze i waszych bliskich. Zapewne myślicie sobie, że łyżki nie mogą być groźne? Nic bardziej mylnego. Zaraz się o tym przekonacie.  Wady i zalety różnych łyżek kuchennych Drewniane łyżki kuchenne Wielu uważa, że drewniane łyżki kuchenne są najlepsze. Nie tylko ładnie wyglądają i są tanie, ale również nie niszczą teflonowych powłok w garnkach czy patelniach. Okazuje się jednak, że tego typu przybory nie są idealne. Mają całkiem sporo, istotnych dla waszego zdrowia wad. Drewniane łyżki należy bardzo dokładnie myć po każdym użyciu. Niestety, wilgotne drewno to idealne środowisko dla bakterii, które z powodzeniem namnażają się na waszych przyborach.  Z racji, że jest to naturalny surowiec, wykazuje także tendencję do nasiąkania zapachami, tłuszczem oraz kolorami - po burakach już jej nie domyjecie. Ponadto tego typu łyżki często pękają, przez co gromadzą się w nich resztki jedzenia, które nie sposób wydobyć. To po prostu niezdrowe i niehigieniczne. Metalowe łyżki kuchenne Łyżki wykonane z metalu również mają wielu zwolenników. Prawdopodobnie dlatego, że nie tylko idealnie...

deska do krojenia
Pixabay
Newsy
Szklana, drewniana czy plastikowa? Która z tych desek do krojenia jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia?
Jaką deskę do swojej kuchni wybrać? Która jest bezpieczna, a która grozi namnażaniem bakterii? Postanowiliśmy przyjrzeć się temu zagadnieniu specjalnie dla was.

Polietylen, czyli sztuczny materiał z którego robione są plastikowe deski, jest lżejszy od drewna, dostępny w przeróżnych kolorach i kształtach. Jest bezpieczny, pozbawiony groźnych toksyn, odporny na działanie różnych kwasów i wysokoprocentowych alkoholi i wysokich temperatur. To wszystko pozwala na wybór odpowiedniego przedmiotu. W sam raz dla waszych potrzeb, a także tak, by deska współgrała z wystrojem waszej kuchni. Jaką deskę plastikową wybrać do swojej kuchni? Solidne deski plastikowe uchodzą za dość higieniczne. Ponadto, można je myć w coraz popularniejszych w polskich domach zmywarkach. Dlatego też chętnie używa się plastikowych, polietylenowych desek w gastronomii – według ekspertów z Państwowej Inspekcji Sanitarnej – dla zachowania higieny przygotowania jedzenia i wygody. Przyjęło się używać plastikowych desek czerwonych do mięsa surowego, brązowe do mięsa po obróbce termicznej, niebieskie do surowych ryb, żółte do drobiu, a zielone do krojenia warzyw. Wbrew pozorom, taki podział wcale nie musi uchodzić za bezsensowny – odgórne przydzielenie desek do konkretnego rodzaju jedzenia, pozwala na zachowanie lepszego standardu higieny. Miedzy bajki należy włożyć pokutujący wciąż mit, że deski plastikowe są zawsze tańsze niż te solidne, drewniane. Jaką deskę powinno się wybrać? Niestety, plastikowa deska innej plastikowej desce nierówna. Na rynku są i droższe, solidniejsze i bezpieczniejsze deski z tworzywa sztucznego i gorsze, bardzo niebezpieczne w codziennym użytkowaniu. Różnicę poczujecie już po kilku tygodniach intensywnego użytkowania. Tanie, miękkie, kiepskiej jakości deski plastikowe, będą zmasakrowane nożem już po niecałym miesiącu. Nie chodzi tu o wrażenia wizualne i wygląd deski - dziury, zagłębienia i rysy na desce...