Mizeria to idealny dodatek do obiadu na upalne dni. Ogórki ze śmietaną genialnie smakują i orzeźwiają. Można jednak przyrządzić mizerię inaczej i część ogórków zastąpić… porem. Takie połączenie zaskakująco dobrze smakuje i stanowi pyszną odmianę klasycznej mizerii.

W dodatku surówkę przygotowuje się bardzo szybko - wystarczy kilka minut i gotowe. Zobaczcie, jak można łatwo przyrządzić surówkę z pora i ogórka zamiast klasycznej mizerii. 

Przepis na surówkę z pora i ogórka

Do przyrządzenia tej surówki przyda się wam tarka typu mandolina, na której zetrzecie ogórki w idealnie cienkie plastry. Jeżeli takiej nie macie, wystarczy też zwykła tarka z odpowiednimi oczkami. By przygotować surówkę, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Zobacz także:

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy

  • 1 por (biała część)

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki śmietany 12%

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyty ogórek zetrzyjcie na tarce na cienkie plastry. 

  2. Posólcie, dodajcie pieprz, łyżeczkę cukru oraz łyżkę octu jabłkowego. Zamieszajcie.

  3. Umyjcie pora i odetnijcie zieloną część. Autor przepisu poleca odstawić zielone liście do lodówki i użyć ich na przykład do ugotowania zupy. Do surówki niestety się nie nadają, ponieważ są zbyt twarde. Pozostałą, białą część pora pokrójcie bardzo drobno. 

  4. Wsypcie pokrojony por do miski z ogórkiem i przyprawami. Dodajcie 3 łyżki śmietany 12% oraz jeden ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowana surówka jest od razu gotowa do spożycia. Stanowi świetny dodatek do obiadu, choć autor przepisu stwierdził, że jest tak pyszna, że mógłby ją zjeść sam bez niczego. 

Po posoleniu ogórki wypuszczą soki - jeżeli chcecie, możecie je wylać (tak, jak się to robi w przypadku mizerii). Pan Damian, autor przepisu nie poleca jednak tego robić, ponieważ wylewając sok z ogórków pozbywacie się wielu witamin z surówki. W połączeniu ze śmietaną z soku powstanie smaczny sos. 

Źródło: DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI/YouTube