Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, gotowa w 5 minut
DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI/YouTube
Newsy

Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, będzie gotowa w 5 minut

Ta surówka to idealna propozycja dla każdego, kto szuka orzeźwiającej przekąski w ciepły dzień. Jeżeli lubicie mizerię, to na pewno pokochacie surówkę z tego przepisu.

Mizeria to idealny dodatek do obiadu na upalne dni. Ogórki ze śmietaną genialnie smakują i orzeźwiają. Można jednak przyrządzić mizerię inaczej i część ogórków zastąpić… porem. Takie połączenie zaskakująco dobrze smakuje i stanowi pyszną odmianę klasycznej mizerii.

W dodatku surówkę przygotowuje się bardzo szybko - wystarczy kilka minut i gotowe. Zobaczcie, jak można łatwo przyrządzić surówkę z pora i ogórka zamiast klasycznej mizerii. 

Przepis na surówkę z pora i ogórka

Do przyrządzenia tej surówki przyda się wam tarka typu mandolina, na której zetrzecie ogórki w idealnie cienkie plastry. Jeżeli takiej nie macie, wystarczy też zwykła tarka z odpowiednimi oczkami. By przygotować surówkę, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 ogórek szklarniowy

  • 1 por (biała część)

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 łyżki śmietany 12%

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Surówka z kiszonej kapusty to idealna propozycja. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Surówka z kiszonej kapusty z papryką i porem. 1 składnik sprawi, że będzie jeszcze zdrowsza

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu

Przygotowanie:

  1. Umyty ogórek zetrzyjcie na tarce na cienkie plastry. 

  2. Posólcie, dodajcie pieprz, łyżeczkę cukru oraz łyżkę octu jabłkowego. Zamieszajcie.

  3. Umyjcie pora i odetnijcie zieloną część. Autor przepisu poleca odstawić zielone liście do lodówki i użyć ich na przykład do ugotowania zupy. Do surówki niestety się nie nadają, ponieważ są zbyt twarde. Pozostałą, białą część pora pokrójcie bardzo drobno. 

  4. Wsypcie pokrojony por do miski z ogórkiem i przyprawami. Dodajcie 3 łyżki śmietany 12% oraz jeden ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie.

I gotowe! Tak przygotowana surówka jest od razu gotowa do spożycia. Stanowi świetny dodatek do obiadu, choć autor przepisu stwierdził, że jest tak pyszna, że mógłby ją zjeść sam bez niczego. 

Po posoleniu ogórki wypuszczą soki - jeżeli chcecie, możecie je wylać (tak, jak się to robi w przypadku mizerii). Pan Damian, autor przepisu nie poleca jednak tego robić, ponieważ wylewając sok z ogórków pozbywacie się wielu witamin z surówki. W połączeniu ze śmietaną z soku powstanie smaczny sos. 

Źródło: DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodajcie to do mizerii i już nigdy nie będziecie robić jej inaczej. 1 składnik zmienia wszystko
Flickr
Newsy
Dodajcie to do mizerii i już nigdy nie będziecie robić jej inaczej. 1 składnik zmienia wszystko
Ziemniaki z koperkiem, a do tego jajko albo kotlety mielone i... mizeria. W wersji klasycznej lub tej udoskonalonej. Sprawdźcie, a nigdy już nie zrobicie inaczej. 

Mizeria to dobry dodatek do obiadu, jak również do grilla. Każda pani domu lubi dołożyć do niej coś ekstra. Koperek, szczypiorek, dużo pieprzu, trochę czosnku – takie modyfikacje pojawiają się najczęściej w polskich domach.   Czy oznacza to, że klasyczna mizeria się nudzi? Raczej nie. Warto jednak wypróbować różne wersje tego pysznego dodatku do obiadu. Przepis na prawdziwą wersję premium z sekretnym składnikiem pojawił się właśnie na profilu @SzefowaKuchni na TikToku. Nagranie cieszy się ogromnym powodzeniem i trafiło już do setek tysięcy odbiorców.   Co oprócz śmietany i surowego ogórka zawiera nietypowa mizeria?  Ta mizeria ma w sobie wiele nietypowych składników. Są wśród nich szczypiorek, musztarda i majonez. Pomimo że zaostrzają i wzbogacają smak mizerii, to nie one są gwiazdami tego przepisu. Prawdziwą gwiazdą jest ogórek konserwowy.  Autorka receptury przekonuje, że mizeria z jego dodatkiem sprawia, że sałatka smakuje jeszcze lepiej niż zwykle. Zgadzamy się, gdyż zarówno lekko octowy smak, jak i połączenie dwóch kruchości ogórków wzbogacają mizerię i dają wspaniałe doznania smakowe. Spróbujcie sami, a nie pożałujecie.  Przepis na mizerię z ogórkiem konserwowym  Składniki:  1 ogórek konserwowy  1 ogórek szklarniowy lub trzy gruntowe   2 łyżki śmietany  1 łyżeczka musztardy   1 łyżeczka majonezu  sok z cytryny  świeży szczypiorek   sól   pieprz   czosnek granulowany  Sposób przygotowania:  Surowy ogórek pokrójcie w cienkie plasterki i posypcie odrobiną soli. Odstawcie na 15 minut, aż zmięknie i puści sok.   Po tym czasie odlejcie sok z...

Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście
Adobe Stock
Newsy
Ogórki z musztardą, a może z miodem? Tak dziwnie podanych ogórków jeszcze nie jedliście
Poznajcie wyjątkowe przepisy wykorzystujące ogórki. Niektóre z nich brzmią bardzo dziwnie, ale smakują doskonale!

Ogórek to wdzięczne warzywo, które w kuchni polskiej ma bardzo szerokie zastosowanie. Zacznijmy od przetworów - w końcu to właśnie Polska słynie z wyjątkowych i niespotykanych w innych krajach ogórków kiszonych. Z nich można przygotować pyszną i również typową dla polskiej kuchni zupę ogórkową. Popularne są u nas również korniszony, czyli ogórki w zalewie octowej, które stanowią doskonały dodatek do sałatek i kanapek, ale także dań na ciepło - na przykład mięs i gulaszów. Nie sposób nie wspomnieć też o mizerii, która latem regularnie ląduje na stole razem z ziemniakami i kotletem albo jajkiem sadzonym. Czy znacie jeszcze inne, ciekawe pomysły na zrobienie ogórków? Poniższe receptury mogą wywołać spore zdziwienie, jednak smakują fenomenalnie. Spróbujcie sami! Ogórki z musztardą To przepis na ogórki w zalewie musztardowej. Gdy będą gotowe, możecie je wykorzystywać dokładnie tak samo, jak korniszony - do sałatki, koreczków, mięsa czy jako dodatek do obiadu. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne! Głównymi składnikami zalewy są ocet, woda, cukier i oczywiście musztarda. Polecamy wam przepis na tę pyszną przekąskę - spróbujcie koniecznie! Ogórki z miodem Dziś jedzenie ogórków z miodem jest już praktycznie niespotykane. Zwyczaj ten był praktykowany na Kresach i niestety stopniowo zaczął zanikać po II wojnie światowej. Gdy Polacy przybyli z dawnych terenów Polski w okolice Warszawy, bywali oni podobno wyśmiewani przez mieszkańców stolicy, którzy nie mogli zrozumieć, jak można jeść coś takiego, jak ogórki z miodem. Obecnie mało kto w ogóle pamięta, że ogórki podawało się w ten sposób. A to wielka szkoda - taka przekąska jest wprost idealna na lato. Orzeźwiające ogórki z dodatkiem słodkiego miodu to bardzo zdrowy zamiennik słodyczy. Do tego trochę białego sera i gotowe! Poznajcie prosty przepis na to zapomniane danie ....

Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa
Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Zróbcie ją z młodej kapusty. Będzie smakowała perfekcyjnie, kiedy dodacie do niej kilka ciekawych dodatków i odsączycie ją z nadmiaru wody.

Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi . Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną. Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem , zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami … Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania. Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu. Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha! Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką Składniki: Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag) 1 cebula 1 ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Kilka rzodkiewek 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami. Doprawcie do smaku. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami. Smacznego!...

Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz. Podajcie ją do obiadu
Prosta, szybka i wyjątkowo smaczna sałatka Ewy Wachowicz. Wasi domownicy będą się nią zajadać.

Szukacie ciekawego przepisu na smaczną i zdrową sałatkę? Ewa Wachowicz ma dla was coś specjalnego. To prosta i bardzo łatwa w wykonaniu sałatka z selera i ananasa. Sprawdźcie, jak ją przygotowuje. Przepis na sałatkę z selera i ananasa Ewy Wachowicz Sałatka z selera i ananasa to doskonała propozycja nie tylko na zbliżającą się Wielkanoc, ale również na co dzień – do obiadu. Danie robi się błyskawicznie i smakuje wprost fenomenalnie. Do zrobienia tej sałatki będziecie potrzebowali tylko kilku prostych składników – selera marynowanego, pora, ananasa i jajek. Ewa Wachowicz podaje swoją sałatkę w towarzystwie majonezu i najprostszych przypraw – soli oraz pieprzu. Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 2 słoiczki selera marynowanego 1 por 1 puszka ananasa 1 szklanka majonezu 5 jajek sól i pieprz Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo i wystudźcie. Seler odcedźcie z soku i pokrójcie na mniejsze kawałki. Następnie przełóżcie do miski. Ananasa pokrójcie w kostkę i dodajcie do selera. Por pokrójcie w cienkie paski i sparzcie gorącą wodą, a następnie dodajcie do miski. Wystudzone i obrane jajka pokrójcie w drobną kostkę i dołóżcie do sałatki. Na koniec do sałatki dodajcie przyprawy i majonez i dokładnie wymieszajcie. Nie chcecie używać majonezu? Oto czym zastąpicie go w sałatce Mimo iż majonez jest pyszny, jest to niestety bardzo kaloryczny sos - jedna łyżka majonezu to ok. 170 kcal. i aż 20 g tłuszczu. Jeśli nie chcecie dodawać do tej sałatki majonezu, możecie go zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną. Możecie też połączyć oba te składniki, dodać odrobinę soku z cytryny i przypraw i zrobić smaczny i zdrowy sos. Majonez w sałatce zastąpicie też ziołowo-czosnkowym sosem jogurtowym....