Zróbcie tę 1 rzecz z fasolką szparagową przed gotowaniem. Będzie miękka i zachowa piękny kolor
Wikimedia Commons
Newsy

Zróbcie tę 1 rzecz z fasolką szparagową przed gotowaniem. Będzie miękka i zachowa piękny kolor

Sezon na fasolkę szparagową w pełni. Można zatem śmiało udoskonalać sposób jej przygotowania. Dobrze ugotowana fasolka powinna być odpowiednio miękka, ale również jędrna, a do tego rozweselać oczy żywą barwą. Nie zawsze to się jednak udaje. Do dziś. 

Właściwie przygotowana i ugotowana fasolka nie potrzebuje żadnych ulepszaczy i masek kulinarnych, w postaci bułki czy sosu. Jest doskonałym dodatkiem do obiadu lub pełnoprawnym składnikiem sałatek. Zaraz dowiecie się, w jaki sposób przygotować taką fasolkę. Potrzebne będą wam do tego dobre chęci i zamrażarka. 

Jaką fasolkę wybrać: zieloną, czy żółtą? 

Każda z tych odmian ma swoich zagorzałych zwolenników. Są jak dzień i noc w fasolowym wydaniu. Różnią się smakiem, wyglądem i zawartością składników odżywczych. Żółta fasolka szparagowa jest bardziej neutralna smakowo, delikatna i kremowa, a do tego szybsza w obróbce cieplnej. 

Zielona fasolka z kolei jest: 

  • twardsza od żółtej odmiany, 
  • wyraźniejsza w smaku, 
  • dłużej się gotuje, 
  • ale zawiera większą dawkę witamin i minerałów. 
Zobacz także
Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien

Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien

Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy

Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy

Włóżcie fasolkę szparagową do zamrażalnika przed gotowaniem

Niezależnie od tego, którą fasolkę szparagową wybierzecie, możecie sprawić, że będzie ona doskonała w każdym calu. Wystarczy prosty trik. Ten patent opracował amerykański szef kuchni J. Kenji López-Alt, który radzi, by przed gotowaniem zamrozić fasolkę.  

Krio-blanszowanie polega na tym, że najpierw zamrażacie warzywa, a następnie pozwalacie im się rozmrozić i dopiero wówczas przystępujecie do gotowania. Ważne jednak jest, aby zostały szybko zamrożone, dlatego warto najpierw pokroić je na mniejsze kawałki. 

Takie mrożenie zmienia ich wewnętrzną strukturę i sprawia, że są chrupkie, a jednocześnie odpowiednio twarde i elastyczne. Zachowany zostaje również ich kolor i intensywny smak.   

Co przygotować z fasolki szparagowej?  

Fasolka szparagowa to znany dodatek do obiadów. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Odnajdzie się w towarzystwie kotleta schabowego, jak i smażonej ryby czy jajka sadzonego. 

Możecie przygotować również pyszną tarte warzywną z jej udziałem, a także leczo wegańskie i curry fasolowe. Sałatka z zieloną fasolką, pomidorkami i fetą, z pewnością zachwyci całą rodzinę i może być wartościowym, drugim daniem. 

Źródło: gotowanie.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Czy fasolkę szparagową trzeba obierać? To zależy od 1 rzeczy
Kupiliście fasolkę szparagową i zastanawiacie się czy i jak ją obrać? Spieszymy z odpowiedzią!

Fasolka szparagowa występuje w dwóch odmianach – żółtej i zielonej. O ile zielona odmiana jest bardziej delikatna i nie wymaga obierania, żółta zwykle zawiera włókna, które wymagają usunięcia. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy fasolka jest już starsza i bardzo dojrzała - sprawdźcie, jak przygotować fasolkę szparagową w słoiku .  Jak obrać żółtą fasolkę szparagową? Kupiliście żółtą fasolkę szparagową i nie wiecie, jak ją obrać? Wyjaśnimy wam to krok po kroku. Na początku przygotujcie niewielki nożyk i miskę, do której będziecie wrzucać odcięte końcówki i łyka (grube włókna). Jeśli kupiliście młodą, żółtą fasolkę szparagową, nie będzie ona wymagała obierania. Co innego dojrzała, która jest często łykowata a jej grube włókna nie nadają się do jedzenia. Taką fasolę należy obrać i wyciąć z niej wszelkie zgrubienia. Obieranie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku Włóż fasolkę do miski a następnie zalej ją wrzącą wodą, która sprawi, że łyka łatwiej odejdą od strąków. Po upływie kilkunastu sekund wylej wodę, poczekaj aż fasola ostygnie i przystąp do jej obierania, Usuwaj włókniste brzegi fasoli tak, żeby nie obciąć ich całkowicie. Nadetnij koniec z gałązką i delikatnym ruchem pociągnij w dół – razem z końcówką usuniesz twarde, łykowate części fasolki. Czynność powtórz z drugiej strony fasolki. Jak obrać zieloną fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa zielonostrąkowa nie wymaga obierania, ponieważ jest bardzo delikatna – wszystko, co należy zrobić to obciąć końcówki fasoli z obu stron.  Która z tych fasolek jest zdrowsza? Zielona fasolka ma bardziej wyrazisty i wytrawny smak niż...

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy
Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu
Fasolka szparagowa w słoikach to produkt, który każdy powinien mieć w swojej spiżarni. Doskonała na zimę albo czarną chwilę, gdy musicie ugotować szybko obiad. Zróbcie ją z naszego sprawdzonego przepisu.

Fasolka szparagowa ze słoików to doskonały dodatek do obiadu zamiast surówki albo baza do zupy. Zróbcie zapas fasolki właśnie teraz, gdy nie jest zbyt droga i zostawcie słoiki na czarną godzinę, gdy będziecie musieli przygotować posiłek na szybko albo na zimę, gdy nie będzie można nigdzie kupić tego warzywa. Przepis na fasolkę szparagową w słoiku Składniki 5 kg żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 10 łyżeczek soli 10 łyżeczek cukru Przygotowanie Słoiki i nakrętki dokładnie umyjcie, opłuczcie i sparzcie wrzątkiem. Może również po umyciu wyparzyć je w piekarniku w 110 stopniach przez 15 minut. Fasolkę szparagową dobrze umyjcie i odetnijcie końcówki. Możecie ją pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości. Gotujcie przez 3-5 minut w delikatnie wrzątku. Wody nie wylewajcie. Przestudzoną fasolkę szparagową włóżcie do słoików. Ułóżcie ją ściśle. Do każdego słoika wsypcie po łyżeczce soli i cukru. Zalejcie fasolkę wodą, tak, żeby ją zakrywała. Jeśli zabraknie wam wody z gotowania, możecie dopełnić słoiki zwykłą wodą. Zakręćcie dobrze słoiki. Aby zapasteryzować słoiki, potrzebujecie szerokiego garnka. Jego dno wyłóżcie ściereczką i ustawcie słoiki, tak aby się nie dotykały. Dolejcie wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików. Wolno gotujcie pod przykryciem przez godzinę. Wyjmijcie, żeby ostygły. Po 24 godzinach zapasteryzujcie słoiki z fasolką ponownie w ten sam sposób przez 40 minut. Smacznego! Przepisy na fasolkę szparagową Fasolka szparagowa jest bardzo wdzięcznym warzywem, z którego zrobicie mnóstwo mało skomplikowanych dań. Chyba każdy próbował ugotowanej fasolki podanej z bułką tartą. Możecie zrobić lekką jarzynową zupę z fasolką , podać w formie...

Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien
AdobeStock
Newsy
Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien
Obecnie trwa sezon na fasolkę szparagową, jest ona teraz wyjątkowo tania i pyszna. Niemniej im jest starsza tym robi się bardziej łykowata, a tym samym trudniejsza w jedzeniu. Można jednak temu zaradzić. Zobaczcie jak.  

Najczęściej zjadacie ją zapewne w ugotowanej formie z dodatkiem bułki tartej i masła, chociaż świetnie pasuje również do letnich sałatek. To wspaniały dodatek do obiadu, który znakomicie współgra ze smakiem mięsa lub jajka sadzonego. Dobrze ugotowana i odpowiednio przygotowana fasolka szparagowa powinna być delikatna w smaku i miękka.   Czasami jednak fasolka szparagowa potrafi być wyjątkowo łykowata. Z reguły problem ten dotyczy starszego warzywa, chociaż nie tylko. Wówczas odznacza się ono grubymi włóknami, które są bardzo trudne do pogryzienia i odbierają przyjemność z jedzenia tego warzywa.   Jak pozbyć się twardych włókien z fasolki szparagowej?  Jak zatem możecie poradzić sobie z łykowatą fasolką? To wcale nie takie trudne. Sekret tkwi w gorącej wodzie, która zmiękcza fasolkę i łyko. Później wystarczy tylko odpowiedni ruch ręką. Na początku zalejcie fasolkę gorącą wodą, w ten sposób włókna z łatwością od niej odejdą.  Przygotujcie mały nożyk i zacznijcie nim odcinać końcówki.  Nie docinajcie jednak do końca, tylko delikatnym ruchem ściągnijcie łyko w dół.  Teraz możecie przystąpić do gotowania idealnie miękkiej i delikatnej fasolki bez włókien.  Ile minut należy gotować fasolkę szparagową?  Idealna fasolka szparagowa powinna być odpowiednio ugotowana. Kluczowy w tym wypadku jest czas. Sprawdźcie, czy też tak robicie.  Starszą, żółtą fasolkę szparagową powinno się gotować zazwyczaj około 10 minut.   Jeśli macie do czynienia z młodym warzywem, wtedy czas jej przyrządzania skraca się do 4- 5 minut.  Starsza zielona fasolka szparagowa potrzebuje znacznie więcej czasu niż jej żółta odmiana. Gotuje się ją od 10 do 20 minut,...

Czy zieloną fasolkę szparagową gotuje się tyle samo czasu co żółtą?
AdobeStock
Newsy
Nie gotujcie zielonej fasolki szparagowej tyle samo czasu co żółtej! Ile minut wystarczy?
Jak długo należy gotować fasolkę szparagową? Sprawdźcie optymalny czas gotowania fasolki szparagowej, by nie była rozgotowana i smakowała jak najlepiej.

Ciepłe miesiące wielu z was kojarzą się na pewno z takimi sezonowymi warzywami jak na przykład fasolka szparagowa. W Polsce można ją znaleźć w sklepach od maja aż do końca lata. Sprawdźcie, jak ugotować fasolkę szparagową, by smakowała idealnie i zachowała wszystkie witaminy. Jak długo gotować fasolkę? Czas gotowania fasolki szparagowej zależy od jej rodzaju. Zapamiętajcie, że żółtą fasolkę należy gotować od 5 do 12 minut od chwili, gdy woda się zagotuje. Natomiast zieloną fasolkę trzeba gotować nieco dłużej – od 8 do 12 minut. Przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową Najczęściej fasolkę dodaje się do głównego dania z dodatkiem masła lub bułki tartej, ale świetnie sprawdzi się także jako składnik potrawy. Wypróbujcie przepis na makaron z wołowiną i fasolką szparagową – do jego przygotowania będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 300 g mięsa wołowego z antrykotu 100 g makaronu świderki 100 g zielonej fasolki szparagowej Pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1/3 szklanki mięsnego bulionu  Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie mięso i oczyśćcie z błon. Pokrójcie na plasterki o szerokości około 4 mm, wzdłuż włókien. Fasolkę umyjcie i obierzcie (odetnijcie końcówki). Pokrójcie na kawałki o długości 2 cm. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i włóżcie makaron. Sprawdźcie koniecznie, jak prawidłowo gotować makaron . Gdy upłynie połowa czasu gotowania podanego na opakowaniu makaronu, wrzućcie do garnka fasolkę i gotujcie, aż makaron i fasolka będą ugotowane al dente. Umyty szczypiorek pokrójcie na 3 cm kawałki, a obrany czosnek pokrójcie w plasterki. W...