Zupa pomidorowa to zaraz po rosole najpopularniejsza zupa w Polsce. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów z zagranicy. Podawana z makaronem lub ryżem to świetny pomysł na obiad. Sama w sobie jest pyszna, jednak dzięki jednemu trikowi będzie jeszcze lepsza.
Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak?
Zupa jest zazwyczaj przygotowywana na bazie bulionu z dodatkiem passaty bądź przecieru pomidorowego. Pomidorówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli do gotującego się wywaru dodacie wcześniej przesmażone na patelni wraz z masłem pomidory. Tłuszcz wydobywa smak składników, a w tym przypadku wydobywa niepowtarzalny aromat. Z takim dodatkiem zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej esencjonalna. Dzięki temu trikowi nikt nie oprze się kolejnej dokładce pomidorówki.
Przepis na zupę pomidorową ze smażonymi pomidorami
Składniki:
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 większe pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany kremówki
- ½ łyżeczki vegety
- kilka liści lubczyku
- natka pietruszki
- szczypta mielonej ostrej papryki
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierzcie, pokrójcie w małą kostkę i przełóżcie do większego garnka.
- Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie, osuszcie, a później dodajcie do warzyw wraz z vegetą. Całość zalejcie czterema litrami zimnej wody. Zacznijcie gotować wywar na niewielkim ogniu.
- Liście lubczyku wraz z natką pietruszki posiekajcie drobno. Dodajcie je do garnka wraz z 3 łyżkami przecieru pomidorowego.
- Pomidory umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
- Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Gdy się rozpuści to przeciśnijcie, a później dodajcie do niego obrane ząbki czosnku. Jak się podsmażą to dorzućcie pokrojone pomidory. Całość delikatnie przemieszajcie i duście pod przykryciem przez 10 minut, aż powstanie papka.
- Kiedy pomidory na patelni zmięknął to przełóżcie je do gotującej się zupy. Wszystko wymieszajcie, a następnie gotujcie jeszcze przez około pół godziny.
- Pod koniec gotowania śmietankę kremówkę zahartujcie odrobiną gorącej zupy, a później przelejcie ją do garnka.
- Zupę pomidorową podawajcie razem z makaronem lub ryżem, posypaną natką pietruszki. Smacznego!