Zupa pomidorowa to zaraz po rosole najpopularniejsza zupa w Polsce. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów z zagranicy. Podawana z makaronem lub ryżem to świetny pomysł na obiad. Sama w sobie jest pyszna, jednak dzięki jednemu trikowi będzie jeszcze lepsza.

Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak?

Zupa jest zazwyczaj przygotowywana na bazie bulionu z dodatkiem passaty bądź przecieru pomidorowego. Pomidorówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli do gotującego się wywaru dodacie wcześniej przesmażone na patelni wraz z masłem pomidory. Tłuszcz wydobywa smak składników, a w tym przypadku wydobywa niepowtarzalny aromat. Z takim dodatkiem zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej esencjonalna. Dzięki temu trikowi nikt nie oprze się kolejnej dokładce pomidorówki.

Przepis na zupę pomidorową ze smażonymi pomidorami

Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 większe pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • ½ łyżeczki vegety
  • kilka liści lubczyku
  • natka pietruszki
  • szczypta mielonej ostrej papryki
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierzcie, pokrójcie w małą kostkę i przełóżcie do większego garnka.
  2. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie, osuszcie, a później dodajcie do warzyw wraz z vegetą. Całość zalejcie czterema litrami zimnej wody. Zacznijcie gotować wywar na niewielkim ogniu.
  3. Liście lubczyku wraz z natką pietruszki posiekajcie drobno. Dodajcie je do garnka wraz z 3 łyżkami przecieru pomidorowego.
  4. Pomidory umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  5. Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Gdy się rozpuści to przeciśnijcie, a później dodajcie do niego obrane ząbki czosnku. Jak się podsmażą to dorzućcie pokrojone pomidory. Całość delikatnie przemieszajcie i duście pod przykryciem przez 10 minut, aż powstanie papka.
  6. Kiedy pomidory na patelni zmięknął to przełóżcie je do gotującej się zupy. Wszystko wymieszajcie, a następnie gotujcie jeszcze przez około pół godziny.
  7. Pod koniec gotowania śmietankę kremówkę zahartujcie odrobiną gorącej zupy, a później przelejcie ją do garnka.
  8. Zupę pomidorową podawajcie razem z makaronem lub ryżem, posypaną natką pietruszki. Smacznego!