Przyczyn tego, że ryba może być za tłusta można upatrywać w wielu aspektach. Ktoś powie, że chodzi o panierkę, inny doda, że może chodzić o zbyt dużą ilość tłuszczu użytego do smażenia. Zgoda, w ten sposób można przyczynić się do tego, wasze danie wyjdzie wam bardziej tłuste, niż byście chcieli.
Jednak przyczyna może być znacznie prostsza. „Błąd w sztuce” może być popełniony już na etapie krojenia ryby. Mówimy tutaj oczywiście o rybach świeżych, czyli takich, które sami rozprawiacie i przygotowujecie do spożycia w domu.
Dlaczego ryba za bardzo nasiąka tłuszczem?
Jak zapobiec nieodpowiedniemu usmażeniu ryby i wchłonięciu przez nią zbyt dużej ilości tłuszczu? Pokrójcie ją w dzwonka! Ten stary i sprawdzony sposób krojenia w poprzek rzeczywiście wpływa na to, jak smaży się potem wasza ryba.
Wszystko to za sprawą nienaruszonej skóry ryby, która niejako „trzyma w ryzach” mięso nie pozwalając mu na wchłanianie tłuszczu. Zanim przejdziecie do krojenia ryby, wybierzcie wcześniej tę odpowiednią, czyli jak najświeższą. Jeżeli macie możliwość, sprawdźcie w sklepie, czy ryba:
Zobacz także:
- Ma dość neutralny, przyjemny zapach
- Ma gładką skórę pozbawioną odbarwień i plam
- Nie ma zapadniętych, mętnych oczu
- Ma skrzela o intensywnie czerwonej barwie. Blade skrzela z plamami świadczą o jej nieświeżości
- Jest sprężysta po naciśnięciu w okolicy skrzeli
Jak pokroić świeżą rybę na dzwonka?
A oto przed wami krótki poradnik na temat tego, jak powinno się prawidłowo kroić na dzwonka świeżą rybę:
- Porządnie i bardzo dokładnie opłuczcie rybę zwłaszcza po wypatroszeniu wnętrzności.
- Osuszcie rybę ręcznikiem papierowym i pozwólcie jej na wyschnięcie przez kilka minut – nie powinna wyślizgiwać się podczas krojenia.
- Pozbawcie rybę łusek, skrobiąc je od ogona w stronę głowy tępą stroną noża.
- W razie potrzeby wytrzyjcie z ryby śluz.
- Odetnijcie głowę ryby, płetwy i ogon, by uzyskać tuszkę gotową do porcjowania.
- Tuszkę porcjujcie na dzwonka o grubości ok. 2 cm. Krojenie ryby na dzwonka w swojej istocie przypomina właściwie krojenie chleba.