Zróbcie tak, a ogórki po zerwaniu będą świeże przez 2 miesiące. Proste i skuteczne
iStock
Newsy

Zróbcie tak, a ogórki po zerwaniu będą świeże przez 2 miesiące. Proste i skuteczne

Chrupiące, soczyste i pachnące ogórki to prawdziwy kulinarny symbol lata. W tym czasie jemy je na potęgę, aby w pełni wykorzystać sezon. Okazuje się jednak, że odpowiednio przechowywane, mogą zachować świeżość nawet do jesieni. Jak należy je potraktować, aby pozostały jędrne i pachniały krzaczkiem nawet do dwóch miesięcy? Zobaczcie!

Świeże ogórki goszczą na naszych stołach od końcówki czerwca aż do połowy września. Jest jednak prosty sposób, aby zachować ten smak i zapach na dłużej. Wystarczy przechowywać je w odpowiedni sposób, a po kilkudziesięciu dniach wciąż będą wyglądały jak zerwane prosto z krzaczka. Jak obchodzić się ze świeżymi ogórki, aby jak najdłużej zachowały świeżość? Zobaczcie aż dwa sposoby!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pionowo w wodzie

Sekretem świeżych ogórków jest trzymanie ich w pozycji pionowej. Najlepiej więc ułożyć je na stojąco w pojemniku, słoiku lub szklance. Ważne, aby były skierowane „ogonkami" w dół. Teraz wystarczy zalać je bardzo zimną wodą na wysokość około 3 centymetrów i wstawić do lodówki. Co jakiś czas warto dolewać odrobinę wody. Ten prosty sposób pozwoli zachować świeżość i jędrność ogórków nawet do miesiąca.

Pakowanie próżniowe

Jeszcze skuteczniejsza jest metoda próżniowa, ale tutaj potrzebujemy już dodatkowych akcesoriów. Jeśli jednak jesteście posiadaczami woreczków próżniowych ze specjalną pompką, koniecznie przetestujcie ten sposób. Umyte i dobrze wysuszone górki wystarczy włożyć do takiego opakowania, a następnie odessać powietrze i włożyć woreczek do lodówki. Tak przechowywane ogórki zachowają swoją chrupkość, zapach i smak nawet do 2 miesięcy, a po wyjęciu z woreczka, będą wyglądały jak zerwane prosto z krzaka.

Zobacz także
Adam Małysz podzielił się przepisem na ogórki małosolne. Robi z czosnkiem 1 nietypową rzecz

Adam Małysz podzielił się przepisem na ogórki małosolne. Robi z czosnkiem 1 nietypową rzecz

Na targach zabraknie ogórków? Wcale nie chodzi o modę na kiszenie

Na targach zabraknie ogórków? Wcale nie chodzi o modę na kiszenie 

To szkodzi ogórkom!

Kiedy wiecie już jak wydłużyć świeżość ogórków, warto też wiedzieć czego unikać, aby nie przyspieszać ich psucia. Okazuje się bowiem, że nie lubią one towarzystwa pomidorów, jabłek, gruszek, melonów i bananów. Wszystko dlatego, że wymienione owoce wydzielają duże ilości etylenu, który przyspiesza dojrzewanie roślin. Działanie tego gazu sprawi, że ogórki szybko stają się miękkie i pomarszczone.

Ogórki - wartości odżywcze i kcal

Dlaczego warto jeść ogórki? Są one prawdziwą bombą witaminową, która wspomoże nas w wielu dolegliwościach. Te niepozorne zielone warzywa kryją w sobie witaminę A, E, C, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawierają sporą dawkę magnezu, potasu, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i fosforu. Pomagają też w walce z wieloma dolegliwościami, gdyż:

  • dobrze nawadniają,
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • przyspieszają metabolizm,
  • mają działanie moczopędne (pomocne przy chorobach nerek),
  • pobudzają perystaltykę jelit,
  • regulują ciśnienie krwi, 
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Przy wszystkich tych dobroczynnych właściwościach, ogórki mają znikomą wartość energetyczną, gdyż w 100 gramach zawierają tylko 15 kalorii! Wyróżnia je też bardzo niski indeks glikemiczny (15), a ponadto naturalnie obniżają poziom cukru we krwi, dlatego powinny być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę i insulinooporność. 

Źródło: smakdnia.pl/wapteka.pl

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Adobe Stock
Newsy
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Zdarza się czasami, że zbierzemy lub kupimy ogórki i zapomnimy odpowiednio szybko je przygotować. Pod wpływem czasu ogórki stają się miękkie i oklapnięte i na pierwszy rzut oka nie nadają się już do kiszenia. Czy jest na to jakiś sposób?

Kupiliście kiepskiej jakości ogórki ? A może ogórki przez was kupione były dobre, tylko zbyt długo zwlekaliście z ich przygotowaniem? Jest na to pewien sposób! Skorzystajcie z naszego triku a wasze ogórki znowu będą jędrne, twarde i chrupiące. Sposób na miękkie ogórki Jeżeli przygotowywaliście już kiedyś ogórki małosolne lub kiszone , na pewno wiecie, że najlepiej nadają się do tego młode, jasne i niezbyt duże ogórki. Dlatego, jeśli wybierzecie się do sklepu lub na targ owocowo-warzywny, nie spieszcie się z wybieraniem ogórków. Dobrze przyjrzyjcie się poszczególnym okazom i wybierajcie tylko takie, które są twarde, nie za duże i mają jasny kolor. Zbyt duże, ciemne ogórki nie tylko są niedobre w smaku, ale też mogą być po ukiszeniu puste. A co z miękkimi ogórkami? Jeśli kupiliście miękkie ogórki lub zrobiły się one takie pod wpływem czasu, nie wyrzucajcie ich, tylko wykorzystajcie pewien prosty trik na to, by przywrócić im świeżość i jędrność. Wystarczy wam do tego miska z wodą. Jak sprawić, by miękkie ogórki nadawały się do kiszenia? Nalejcie do miski zimną wodę. Powinno jej być tyle, by w całości przykrywała ogórki. Zostawcie zalane wodą ogórki na 5-6 godzin. W trakcie tego procesu ogórki wsiąkną wodę i znowu będą jędrne i twarde. Nie wierzycie? Wykorzystajcie ten trik, a sami zobaczycie, że to naprawdę działa. Pamiętajcie, by przygotowywać ogórki od razu po ich kupieniu. Zbyt długie czekanie na kiszenie, znacznie osłabia ich smak i jakość. Czym jeszcze należy się kierować podczas kiszenia, aby nasze ogórki były idealne w smaku? Sposób ułożenia ogórków w słoiku. Zawsze wkładajcie ogórki do słoika pionowo i ciasno - jeden ściśle przylegający do drugiego i całkowicie zalewajcie je wodą. W przeciwnej sytuacji ogórki mogą spleśnieć. Odpowiedni rodzaj soli . Najlepiej...

Co zrobić, żeby szczypior nie zwiądł w lodówce? Prosta i genialna sztuczka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby szczypior nie zwiądł w lodówce? Prosta i genialna sztuczka
Zostało wam sporo świeżego szczypiorku? Zróbcie tak, a zapomnicie o zwiędniętej zieleninie w lodówce!

Teraz, gdy mamy sezon na szczypior prosto z ogródka, warto jeść go jak najwięcej. Pyszny i zdrowy, właśnie w tym momencie smakuje najlepiej. Jeśli uprawiacie go w swoim ogródku, to dobrze wiecie, że czasami szczypiorku jest tak dużo, że nie da się go zjeść na raz i wówczas ląduje w lodówce. Tam jednak szybko marnieje - szczypior robi się oklapnięty, traci kolor i smak. Co zrobić, żeby po schowaniu do lodówki zachował jędrność i smak? Sposób na to jest tak prosty, że aż sami nie wierzymy w to, że wcześniej na to nie wpadliśmy. Sprawdźcie sami! Jak przechowywać szczypior w lodówce? Wiele warzyw wystarczy zamoczyć w wodzie i wstawić do lodówki, by na długo zachowały świeżość. Można tak robić na przykład z marchewką i rzodkiewką. Czy tak samo jest w przypadku szczypiorku? Nie! Sposób na przechowywanie go jest zupełnie inny i może się wydawać dość zaskakujący. Aby szczypior trzymany w lodówce długo był świeży, trzeba go… posiekać. Pokrójcie go dokładnie tak, jak na kanapki albo do jajecznicy. Następnie schowajcie pokrojoną zieleninę do szczelnie zamykanego słoiczka, włóżcie do lodówki i gotowe! Dzięki temu wasz szczypior nie zwiędnie i nie oklapnie - za to będzie świeży i smaczny przez kilka następnych dni. A do tego zaoszczędzicie później czas na krojeniu! Zobaczcie sami, jakie to proste: @dietetyk.martynaszpaczek A jak Wy przechowywujecie szczypiorek? 😃 ja od kiedy odkryłam ten patent to korzystam z niego cały czas ✨ #dietetyk #tipywkuchni #kuchennetriki #zdroweodżywianie ♬ Jakie To Uczucie? - OKI Właściwości zdrowotne szczypioru O tym, że szczypior jest zdrowy, nie trzeba nikomu przypominać. Ale czy wiedzieliście, jakie są jego zdrowotne właściwości? Gdy je poznacie, będzie wam jeszcze lepiej smakował. Szczypior zawiera bardzo dużo witaminy C, B1 i B2, a także kwas...

Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Adobe Stock
Newsy
Jak przedłużyć świeżość truskawek? Mamy triki na przechowywanie i mycie truskawek
Kupiliście za dużo truskawek? Dzięki paru sztuczkom i trikom przedłużycie ich świeżość nawet na kilka dni.

Jak właściwe postępować ze świeżymi truskawkami? Wydawałoby się, że to nie powinno nikomu przysparzać szczególnych problemów. Tymczasem zdarza się niekiedy, że zakupionych lub zerwanych truskawek po prostu nie sposób od razu „przejeść”. Co wtedy? Pierwszym, najprostszym rozwiązaniem tej sytuacji wydaje się mrożenie. To jednak odpada, kiedy w zamrażarce nie ma zbyt dużo miejsca. Wtedy alternatywą jest odstawienie do lodówki. Jak przechowywać truskawki w lodówce? By zachować świeżość truskawek na dłużej, warto zacząć od przejrzenia owoców i oddzielenia od zdrowych truskawek tych zgniecionych, obitych i podgniłych. W takich truskawkach szybko pojawi się pleśń, która przejdzie szybko na pozostałe owoce. Do dłuższego przechowania nadadzą się tylko ładne okazy. Po dokonaniu przeglądu truskawek przełóżcie je z foliowego woreczka do przewiewnego pojemnika – najlepiej koszyczka lub drewnianej łubianki. Tak przebrane i przełożone do koszyczka lub na tackę wyścieloną papierem kuchennym truskawki można włożyć do lodówki – na najniższą półkę. Pamiętajcie o tym, by nie myć truskawek przed schowaniem do lodówki. To mogłoby przyspieszyć ich zepsucie. Jak przedłużyć świeżość truskawek za pomocą octu? Innym sposobem płukania truskawek przed wstawieniem ich do lodówki jest kąpiel octowa. To nie żarty – mieszanka octu i wody w proporcji 1:5 pozwoli na usunięcie z truskawek zarodników bakterii i pleśni. Potem wystarczy je opłukać w wodzie – smak octu nie przejdzie na owoce. Teraz przedstawimy wam w szczegółach, jak przeprowadzić od początku do końca proces „zakonserwowania” truskawek w occie: Do miski lub garnka wlejcie ok. 3 szklanki zimnej wody i pół szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego. Zanurzcie w mieszance truskawki z szypułkami. Zostawcie truskawki w octowej...

Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupkie
Ons/Flickr
Newsy
Przepis Magdy Gessler na ogórki kiszone. Włóżcie te liście do słoika, a będą wyjątkowo chrupiące
Ogórków kiszonych nigdy dość. Szczególnie w sezonie. Jedni zbierają na działkach, inni kupują od zaprzyjaźnionych rolników. Każda pani domu ma swój ulubiony przepis na pyszne ogórki, również Magda Gessler. Znana restauratorka podzieliła się własnym, sprawdzonym przepisem na chrupiące ogórki kiszone.

Kto jak kto, ale Magda Gessler zna się na dobrym jedzeniu. Jej przepisy zawsze się sprawdzają. Dlatego warto wypróbować również ten, w którym wykorzystała pewien składnik, mający zapewnić chrupki sukces ogórkom kiszonym. Sprawdźcie, czy też go dodajecie.  Dlaczego liście wiśni dobrze sprawdzają się w kiszeniu ogórków?  Liście wiśni w kiszonych ogórkach to sposób znany nielicznym. Dodane do słoja z ogórkami sprawiają, że wychodzą one chrupiące, zwarte i soczyste. Żadne inne liście nie mają tej mocy. A ponieważ nikt nie przepada za miękkimi, rozpadającymi się kiszonymi, dlatego warto wypróbować ten przepis.   Przepis na ogórki kiszone Magdy Gessler   Składniki na jeden dwulitrowy słoik:  zalewa: na 1 litr wody, 2 płaskie łyżki soli niejodowanej  ogórki ok. 15 sztuk (najlepiej wybierać małe lub średnie egzemplarze)  2 ząbki czosnku (przekrojone na pół)  2 gałązki kopru razem z tzw. baldachami  pokrojony liść i korzeń chrzanu  liście wiśni  Sposób przygotowania:  Ogórki umyjcie. Następnie przełóżcie do miski i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na godzinę,  W tym czasie przygotujcie zalewę. Do garnka wlejcie 1 l wody i dodajcie 2 łyżki soli niejodowanej. Po zagotowaniu odstawcie do wystygnięcia.  Dwulitrowy słoik dokładnie umyjcie i wyparzcie. Ta dezynfekcja sprawi, że włożone do niego ogórki nie będą się psuć.  Na dnie słoika ułóżcie kilka liści wiśni, 2 ząbki czosnku, kawałek kopru oraz chrzan.  Włóżcie ogórki do słoja pionowo i ciasno. Między nimi włóżcie czosnek i chrzan, a na górę połóżcie jeszcze parę liści wiśni oraz koper.  Słoik...