Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Flickr
Newsy

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe

Chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste? Wykorzystajcie ten prosty sposób!

Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne, dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia.

Zobacz także
Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie

Wlejcie do ciasta na naleśniki wrzątek i zobaczcie, co się stanie. Sposób tylko dla odważnych

Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników

Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników

Przepis na puszyste i lekkie naleśniki

Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • 2 duże jajka
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.
  2.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki.
  3. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron.

Jaką patelnię wybrać do naleśników?

Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna. A do tego na takich patelniach możliwe jest smażenie naleśników bez tłuszczu – spodoba się to szczególnie osobom dbającym o linię. Warto zaopatrzyć się w specjalną patelnię do naleśników, która ma bardzo niskie brzegi, odpowiednią powłokę oraz średnicę.

Czytaj także:

Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Pixabay
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Jak zrobić puszyste naleśniki? Ten przepis na naleśniki nie ma sobie równych! Dodajcie do nich majonez, a będą smakowały obłędnie.

Rozpływające się w ustach naleśniki to wizytówka każdego kucharza. To proste danie idealnie sprawdza się na obiad, kolację lub na deser w zależności od tego, jak je przyrządzicie – na słodko, lub na słono. Jeśli chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste i aksamitne, to opanowanie techniki smażenia nie wystarczy! Ważne są dodatki, których użyjecie. Poza mąką, jajkami i mlekiem dodajcie do naleśników nieco śmietanki i majonezu. Zobaczycie, że wyjdą naprawdę wyjątkowe! Poznajcie przepis na naleśniki z majonezem. Jak zrobić dobre naleśniki? Choć smażenie naleśników nie jest bardzo trudne, to warto poznać różne triki, które sprawią, że naleśniki wyjdą smaczne i puszyste. Wiele razy pisaliśmy o sposobach na idealne naleśniki – co zrobić, by ciasto się nie rozpadało w trakcie smażenia , jak zrobić puszyste naleśniki albo o sposobie na aksamitne ciasto naleśnikowe . Wypróbujcie koniecznie! Przepis na naleśniki z dodatkiem majonezu Do przygotowania puszystych naleśników z majonezem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki wody gazowanej Pół szklanki oleju 4 jajka rozmiar M 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, wsypcie dwie łyżeczki cukru i wymieszajcie za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wsypcie 3 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki śmietany, dwie łyżki majonezu oraz wlejcie 2,5 szklanki wody gazowanej. Miksujcie do połączenia wszystkich składników, aż osiągnięcie jednolitą masę. Gdy ciasto będzie już gładkie, wlejcie pół szklanki oleju i zmiksujcie. Rozgrzejcie patelnię. Nie ma potrzeby używania oleju,...

Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Adobe Stock
Newsy
Wiele osób popełnia ten błąd podczas smażenia naleśników. Też tak robicie?
Naleśniki się nie udały? Nic nie szkodzi! Następnym razem przygotujcie je w taki sposób, a na pewno wyjdą takie, jak trzeba.

Gorące i mięciutkie naleśniki z dżemem lub serem są prostym i szybkim daniem, które zawsze się sprawdza. W końcu znacie kogoś, kto by nie lubił naleśników? Przepis na naleśniki jest banalny, choć niektórym ich przygotowanie sprawia nieco trudności i nie zawsze się udają. Sprawdźcie, co zrobić by naleśniki były takie, jak trzeba! Dlaczego naleśniki nie wychodzą? Wydawałoby się, że naleśniki są równie prostym daniem co jajecznica. Nie do końca! Teoretycznie przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników jest bardzo łatwe, ale już niewielkie zachwianie proporcji przy dodawaniu składników sprawi, że danie nie wyjdzie idealnie. Poznajcie najczęstsze błędy przy smażeniu naleśników: Za dużo lub za mało mąki Często już na etapie robienia ciasta coś idzie nie tak. Należy pamiętać o tym, że w przypadku naleśników koniecznie powinno się trzymać proporcji podanych w przepisie. Jeśli użyjecie za mało mąki, to ciasto będzie się rozpadało na patelni. Z kolei gdy wsypiecie jej za dużo, wyjdą wam bardzo grube i twarde placki przypominające spód od pizzy. Pośpiech Naleśniki bardzo nie lubią pośpiechu! Pewnie niewiele osób wie, że ciasto na naleśniki po przygotowaniu powinno odpocząć przynajmniej pół godziny. W tym czasie mąka nieco napęcznieje, a naleśniki wyjdą niezwykle aksamitne. Przepis na idealne naleśniki Do zrobienia klasycznych naleśników, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 2-3 jajka Szczypta proszku do pieczenia Szczypta soli Przygotowanie: Do miski wsypcie mąkę, wlejcie po 1,5 szklanki mleka i wody gazowanej, wbijcie jajka (im więcej jajek, tym ciasto będzie bardziej chrupiące) i wsypcie szczyptę soli oraz proszku do...

Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Newsy
Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Puszyste i delikatne jak chmurka japońskie naleśniki to pyszna przekąska albo pomysł na śniadanie lub obiad. Zachwycą dużych i małych.

Japońskim naleśnikom bliżej do puszystych biszkoptowych omletów albo sufletów niż tradycyjnych naleśników , jakie większość osób przygotowuje w domowym zaciszu. Są bardzo pulchne i dość grube, a ich środek wilgotny i delikatny.  Swoją puszystość zawdzięczają ubitym białkom. Są pyszną propozycją na słodkie śniadanie albo obiad. Do ciasta możecie dodać ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryn albo pomarańczy – dzięki temu naleśniki zyskają nowy smak i aromat. Mocno rosną, w wielu przepisach zaleca się używanie specjalnych metalowych obręczy, dzięki czemu naleśniki japońskie trzymają swój kształt. Podawajcie je od razu po zrobieniu, gorące są najlepsze (w trakcie stygnięcia zaczną opadać). Świetnie smakują podane z bitą śmietaną, syropem klonowym albo świeżymi owocami. Bliżej im do amerykańskich pancakes niż naszych cienkich naleśników. Pamiętajcie, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Przepis na japońskie naleśniki Składniki Niecałe pół szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżeczki cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 5 łyżek cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) Przygotowanie W czystej i suchej misce ubijcie pianę z białek na sztywno. Możecie dodać szczyptę soli, to przyspieszy proces ubijania. Stopniowo dodawajcie cukier do piany. W drugiej misce dokładnie wymieszajcie mokre składniki: żółtka, olej, mleko oraz cukier. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiejcie do masy. Użyjcie sitka albo specjalnego przesiewacza do mąki. To sprawi, że będzie lepiej napowietrzona, a japońskie naleśniki staną się dzięki temu bardziej puszyste. Dodawajcie po trochu pianę z białek do masy i delikatnie...

dlaczego nalesniki sie rozpadaja
AdobeStock
Newsy
Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd
Naleśniki rozpadają się na patelni? Unikajcie jednego błędu, a zapomnicie o tym problemie.

W teorii naleśniki są bardzo prostą potrawą, ale nie każdemu wychodzą. Na szczęście łatwo można się nauczyć smażenia dobrych naleśników! Dlaczego naleśniki się rozpadają? Jeżeli wasze naleśniki się rozpadają, może się tak dziać z kilku powodów: Patelnia To częsty winowajca. Smażenie na starej patelni sprawia, że ciasto przywiera do spodu i naleśnik się rozpada, dlatego najlepiej smażyć na teflonowej. Inny problem to używanie zbyt głębokiej patelni – polecamy kupić specjalną, bardzo płytką patelnię do naleśników. Zdziwicie się, jak proste stanie się obracanie placków na drugą stronę! Złe proporcje Najczęstszy błąd nowicjuszy . Podawane w przepisie proporcje zwykle są dość orientacyjne. Doświadczona osoba wie, jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki i jeśli trzeba, to doda odpowiednią ilość mąki albo wody, żeby ciasto było dobre. Ale mniej doświadczony kucharz może sobie z tym nie poradzić, dlatego warto zawsze usmażyć najpierw „testowego” naleśnika żeby się przekonać, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Warto zapamiętać tę prostą zasadę – im rzadsze ciasto, tym bardziej będzie się ono rozpadało . Z kolei im więcej dodacie mąki, tym ciasto będzie gęstsze, a naleśniki wyjdą grube. Przepis na idealne naleśniki Z pomocą powyższych rad i stosując się do tego przepisu, zrobicie smaczne naleśniki, które na pewno nie będą się rozpadać! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka Sól Olej do smażenia Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Wlejcie dwie szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej i wbijcie 4 całe jajka. Wsypcie...