Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe.

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne, dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia.

Przepis na puszyste i lekkie naleśniki

Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • 2 duże jajka
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.
  2.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki.
  3. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron.

Jaką patelnię wybrać do naleśników?

Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna. A do tego na takich patelniach możliwe jest smażenie naleśników bez tłuszczu – spodoba się to szczególnie osobom dbającym o linię. Warto zaopatrzyć się w specjalną patelnię do naleśników, która ma bardzo niskie brzegi, odpowiednią powłokę oraz średnicę.

Zobacz także:

Czytaj także: