Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe
Flickr
Newsy

Zróbcie tak, a naleśniki wyjdą idealne. Świetny trik na ciasto naleśnikowe

Chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste? Wykorzystajcie ten prosty sposób!

Lekkie i puszyste naleśniki sprawdzają się zawsze. To pyszny deser, śniadanie, obiad, a także kolacja! Czy wiecie, jak zrobić naleśniki, by były pulchne i odpowiednio wilgotne? Poznajcie prosty sposób na idealne ciasto naleśnikowe.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Przepis na naleśniki jest banalnie prosty. Wystarczy użyć mąki, jajek, mleka, dodać trochę soli, wymieszać i gotowe! Jednak by wasze naleśniki wyszły naprawdę pulchne, dodajcie do nich… wodę gazowaną! Bąbelki sprawią, że ciasto wyjdzie bardzo puszyste. Warto użyć również odrobiny proszku do pieczenia, dzięki czemu naleśniki jeszcze bardziej wyrosną w trakcie smażenia.

Zobacz także
Nie na mleku i nie wodzie gazowanej.Zróbcie naleśniki na tym płynie, a wyjdą idealnie

Wlejcie do ciasta na naleśniki wrzątek i zobaczcie, co się stanie. Sposób tylko dla odważnych

Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników

Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników

Przepis na puszyste i lekkie naleśniki

Do przygotowania puszystych naleśników potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • Pół szklanki wody gazowanej
  • 2 duże jajka
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Do miski przesiejcie dwie szklanki mąki. Wlejcie dwie szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, wbijcie dwa jajka i wsypcie po szczypcie soli i proszku do pieczenia.
  2.  Dokładnie wymieszajcie mikserem. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolejcie wody gazowanej. Jeżeli za rzadkie, należy wsypać więcej mąki.
  3. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju (powinna pokryć całą patelnię) i chochlą wylewajcie ciasto. Smażcie na średnim ogniu z obu stron.

Jaką patelnię wybrać do naleśników?

Bardzo ważna jest nie tylko proporcja składników na naleśniki, ale także odpowiednia patelnia. Jej brzegi nie mogą być zbyt wysokie, ponieważ wówczas obracanie naleśników będzie bardzo trudne i mogą się one rozpadać. Koniecznie powinna mieć także powłokę teflonową lub ceramiczną, ponieważ wówczas ciasto nie będzie przywierało do dna. A do tego na takich patelniach możliwe jest smażenie naleśników bez tłuszczu – spodoba się to szczególnie osobom dbającym o linię. Warto zaopatrzyć się w specjalną patelnię do naleśników, która ma bardzo niskie brzegi, odpowiednią powłokę oraz średnicę.

Czytaj także:

Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Pixabay
Newsy
Przepis na puszyste naleśniki z majonezem. Lepszych nie jedliście
Jak zrobić puszyste naleśniki? Ten przepis na naleśniki nie ma sobie równych! Dodajcie do nich majonez, a będą smakowały obłędnie.

Rozpływające się w ustach naleśniki to wizytówka każdego kucharza. To proste danie idealnie sprawdza się na obiad, kolację lub na deser w zależności od tego, jak je przyrządzicie – na słodko, lub na słono. Jeśli chcecie, by wasze naleśniki zawsze były puszyste i aksamitne, to opanowanie techniki smażenia nie wystarczy! Ważne są dodatki, których użyjecie. Poza mąką, jajkami i mlekiem dodajcie do naleśników nieco śmietanki i majonezu. Zobaczycie, że wyjdą naprawdę wyjątkowe! Poznajcie przepis na naleśniki z majonezem. Jak zrobić dobre naleśniki? Choć smażenie naleśników nie jest bardzo trudne, to warto poznać różne triki, które sprawią, że naleśniki wyjdą smaczne i puszyste. Wiele razy pisaliśmy o sposobach na idealne naleśniki – co zrobić, by ciasto się nie rozpadało w trakcie smażenia , jak zrobić puszyste naleśniki albo o sposobie na aksamitne ciasto naleśnikowe . Wypróbujcie koniecznie! Przepis na naleśniki z dodatkiem majonezu Do przygotowania puszystych naleśników z majonezem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki wody gazowanej Pół szklanki oleju 4 jajka rozmiar M 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, wsypcie dwie łyżeczki cukru i wymieszajcie za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wsypcie 3 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki śmietany, dwie łyżki majonezu oraz wlejcie 2,5 szklanki wody gazowanej. Miksujcie do połączenia wszystkich składników, aż osiągnięcie jednolitą masę. Gdy ciasto będzie już gładkie, wlejcie pół szklanki oleju i zmiksujcie. Rozgrzejcie patelnię. Nie ma potrzeby używania oleju,...

Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Newsy
Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Puszyste i delikatne jak chmurka japońskie naleśniki to pyszna przekąska albo pomysł na śniadanie lub obiad. Zachwycą dużych i małych.

Japońskim naleśnikom bliżej do puszystych biszkoptowych omletów albo sufletów niż tradycyjnych naleśników , jakie większość osób przygotowuje w domowym zaciszu. Są bardzo pulchne i dość grube, a ich środek wilgotny i delikatny.  Swoją puszystość zawdzięczają ubitym białkom. Są pyszną propozycją na słodkie śniadanie albo obiad. Do ciasta możecie dodać ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryn albo pomarańczy – dzięki temu naleśniki zyskają nowy smak i aromat. Mocno rosną, w wielu przepisach zaleca się używanie specjalnych metalowych obręczy, dzięki czemu naleśniki japońskie trzymają swój kształt. Podawajcie je od razu po zrobieniu, gorące są najlepsze (w trakcie stygnięcia zaczną opadać). Świetnie smakują podane z bitą śmietaną, syropem klonowym albo świeżymi owocami. Bliżej im do amerykańskich pancakes niż naszych cienkich naleśników. Pamiętajcie, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Przepis na japońskie naleśniki Składniki Niecałe pół szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżeczki cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 5 łyżek cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) Przygotowanie W czystej i suchej misce ubijcie pianę z białek na sztywno. Możecie dodać szczyptę soli, to przyspieszy proces ubijania. Stopniowo dodawajcie cukier do piany. W drugiej misce dokładnie wymieszajcie mokre składniki: żółtka, olej, mleko oraz cukier. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiejcie do masy. Użyjcie sitka albo specjalnego przesiewacza do mąki. To sprawi, że będzie lepiej napowietrzona, a japońskie naleśniki staną się dzięki temu bardziej puszyste. Dodawajcie po trochu pianę z białek do masy i delikatnie...

dlaczego nalesniki sie rozpadaja
AdobeStock
Newsy
Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd
Naleśniki rozpadają się na patelni? Unikajcie jednego błędu, a zapomnicie o tym problemie.

W teorii naleśniki są bardzo prostą potrawą, ale nie każdemu wychodzą. Na szczęście łatwo można się nauczyć smażenia dobrych naleśników! Dlaczego naleśniki się rozpadają? Jeżeli wasze naleśniki się rozpadają, może się tak dziać z kilku powodów: Patelnia To częsty winowajca. Smażenie na starej patelni sprawia, że ciasto przywiera do spodu i naleśnik się rozpada, dlatego najlepiej smażyć na teflonowej. Inny problem to używanie zbyt głębokiej patelni – polecamy kupić specjalną, bardzo płytką patelnię do naleśników. Zdziwicie się, jak proste stanie się obracanie placków na drugą stronę! Złe proporcje Najczęstszy błąd nowicjuszy . Podawane w przepisie proporcje zwykle są dość orientacyjne. Doświadczona osoba wie, jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki i jeśli trzeba, to doda odpowiednią ilość mąki albo wody, żeby ciasto było dobre. Ale mniej doświadczony kucharz może sobie z tym nie poradzić, dlatego warto zawsze usmażyć najpierw „testowego” naleśnika żeby się przekonać, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Warto zapamiętać tę prostą zasadę – im rzadsze ciasto, tym bardziej będzie się ono rozpadało . Z kolei im więcej dodacie mąki, tym ciasto będzie gęstsze, a naleśniki wyjdą grube. Przepis na idealne naleśniki Z pomocą powyższych rad i stosując się do tego przepisu, zrobicie smaczne naleśniki, które na pewno nie będą się rozpadać! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka Sól Olej do smażenia Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Wlejcie dwie szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej i wbijcie 4 całe jajka. Wsypcie...

Ciasto na naleśniki
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Jaką wodę dodajecie do naleśników? Zwykłą czy gazowaną? 1 decyzja, a wyjdą nieziemsko puszyste
Aby zrobić idealne naleśniki trzeba znać kilka sztuczek. W tym artykule zdradzimy wam jedną z nich!

Naleśniki są pyszne zarówno na słodko jak i na słono. Z ich smakiem można eksperymentować do woli. Jedni lubią jeść je z białym serem, rodzynkami i dżemem.  Drudzy z kurczakiem, szpinakiem oraz fetą. Plusem naleśników jest także to, że do ich zrobienia nie potrzeba wielu składników oraz dużo czasu. Podstawą jest jednak umiejętność zrobienia doskonałego ciasta. Dlatego dziś zdradzamy wam jedną z tajemnych receptur na puszyste ciasto naleśnikowe, którą każdy wielbiciel naleśników powinien znać.   Jak zrobić idealne naleśniki? Aby nasze naleśniki wyszły delikatne, musimy wybrać do nich odpowiednią mąkę. Pyszne ciasto wychodzi m.in. z mąki ryżowej, orkiszowej, kukurydzianej i pszennej. Najlepsza będzie ta niższego typu np. 450. Warto też wybraną mąkę, przesiać wcześniej przez sitko. Tłuste krowie mleko najlepiej sprawdza się w przygotowaniu naleśników. Wpływa na ich zapach i smak. Jeśli jednak nie przepadamy za takim mlekiem, idealnie sprawdzi się również migdałowe czy sojowe. Kolejnym niezbędnym składnikiem są jajka. Najlepiej oddzielić je od żółtka i białka ubić na sztywno z solą. Ten zabieg sprawi, że naleśniki będą wyjątkowo pulchne. Ważnym składnikiem ciasta jest również woda. Można dodać wodę z kranu lub mineralną, ale żeby naleśniki wyszły lekkie i puszyste jak nigdy przedtem, warto do ciasta dolać wodę gazowaną! Pamiętajcie, by po zmiksowaniu wszystkich składników odstawić ciasto na około pół godziny, by odpoczęło. Dzięki temu ciasto będzie aksamitnie gładkie. Do smażenia naleśników najlepiej jest użyć patelni teflonowej. Wtedy nie musimy dodawać żadnego tłuszczu. Jeśli jednak nie mamy takiej patelni w swojej kuchni, przed smażeniem patelnię warto natłuścić olejem, aby zapobiec przywieraniu ciasta.   Sprawdzony przepis na naleśniki Składniki:  1...