Marzycie o smakowitej jajecznicy? Dodajcie do niej 1 składnik na koniec, a zyska niesamowity smak
Adobe Stock
Newsy

Zróbcie tak, a jajecznica będzie puszysta i kremowa. Szybki sposób na poprawę konsystencji

Jajka gotowane, jajka sadzone, omlet i królowa śniadań - jajecznica. Bez niej niedzielne śniadanie nie byłoby pełne. Czasem prosty trik może sprawić, że stanie się ona jeszcze lepsza. 

Jajecznica to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Sposobów jej przyrządzania jest wiele, dodatków jeszcze więcej. Pomidory, mleko, boczek, majonez czy cebula, to te najbardziej podstawowe. Jak widać Polacy bardzo jajka podawane w ten sposób i lubią też modyfikować ten przepis. 

Jak powinno się robić jajecznicę? 

Wydawać, by się mogło, że nie ma nic prostszego niż zrobienie jajecznicy. Wbijacie jajka do miseczki lub bezpośrednio na patelnię, mieszacie, solicie i czekacie, aż się zetną.  

W istocie zrobienie jajecznicy jest bardzo proste. Jeżeli jednak chcecie uzyskać soczystą jajecznicę o aksamitnej konsystencji, a do tego puszystą - powinniście wypróbować ten patent. Nic nie kosztuje i nie zabiera dodatkowego czasu, a przygotowanie dania pozostanie równie nieskomplikowane jak było. 

Przepis na jajecznicę zrobioną w nietypowy sposób pochodzi z TikToka. Jeden trik decyduje w nim o konsystencji i wyglądzie tego dania. Liczy się w nim po prostu kolejność mieszania. 

Zobacz także
Jajecznica na parze? Będziecie w szoku gdy spróbujecie

Jajecznica na parze? Zdrowa, delikatna i tak smaczna, że nie zechcecie jeść już innej

Ile jajek można zjeść dziennie? Sprawdźcie, czy nie powinniście ograniczyć ich spożycia

Ile jajek można zjeść dziennie? Sprawdźcie, czy nie powinniście ograniczyć ich spożycia

Przepis na kremową i puszystą jajecznicę 

Składniki (porcja dla 2 osób): 

  • 4 jajka  

  • masło klarowane lub olej rzepakowy 

  • sól do smaku 

  • szczypiorek do dekoracji 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka wbijcie ostrożnie do miski, tak by nie uszkodzić żółtek. Posólcie je. 

  1. Na patelni rozpuśćcie masło klarowane. Jeżeli wolicie smażyć na oleju, możecie go również wykorzystać. 

  1. Na rozgrzany tłuszcz wlejcie jajka tak, by żółtka się nie wymieszały (tak jak jajka sadzone). 

  1. Gdy jajka są już na patelni, wówczas łopatką zacznijcie mieszać białka. Żółtka na razie pozostawcie w całości. 

  1. Gdy zobaczycie, że białka są już ścięte, możecie rozbełtać żółtka i wymieszać wszystko razem. Smażcie jeszcze przez chwilę do konsystencji, która będzie wam najbardziej odpowiadała. Nie każdy lubi przecież bardzo soczystą jajecznicę. 

  2. Przełóżcie ją na talerze i posypcie posiekanym szczypiorkiem.

  3. Jajecznica tak przygotowana jest bardziej kremowa i puszysta. 

Smacznego! 

@natasza.sk Najlepsza jajecznica 🍳🍳🍳 #jajecznica #eggs #gotujznataszką #dc #dlaciebie ♬ Lazy Sunday - Official Sound Studio

Źródło: o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, żeby jajecznica miała marmurkową teksturę? Szef kuchni radzi, by nie robić 1 rzeczy
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić idealnie kremową jajecznicę? Trzeba pamiętać o 4 rzeczach
Mimo iż zrobienie jajecznicy wydaje się być z pozoru proste, bardzo łatwo jest ją zepsuć. Co zrobić, by nasza jajecznica miała idealną, puszystą konsystencję? Poznajcie wskazówki profesjonalnego szefa kuchni.

Chyba nie ma osoby, która nie przygotowywała w swoim życiu jajecznicy. To proste i smaczne danie idealnie się sprawdza jako pożywne śniadanie lub kolacja. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgrzać na patelni odrobinę masła lub oleju i wylać na nią dobrze wymieszane jajka, po czym delikatnie mieszać, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Istnieje wiele odmian „jajecznicy idealnej". Dla jednych najlepiej smakuje ona z cebulą i boczkiem, drudzy wolą pozostawić ją w naturalnej wersji i tylko doprawiają ją do smaku przyprawami. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie jajecznicy bez pomidorów, pieczarek, szczypioru lub kurek. Jak zrobić, idealną puszystą jajecznicę o marmurkowej teksturze? Jak zrobić idealną jajecznicę?  Ryan Bartlow to hiszpański szef kuchni, który pracował w najlepszych restauracjach świata. Kulinarny mistrz podzielił się ostatnio sekretem idealnej jajecznicy. Jak ją przygotowuje? Poznajcie jego magiczne triki. Po pierwsze. Przed wylaniem jajek na patelnię, dobrze rozbijacie jajka na jednolitą masę? To błąd. Zdaniem Bartlowa, żółtka i białka nie powinny się ze sobą całkowicie połączyć. Zostaw smugi a nadasz swojej jajecznicy ciekawa teksturę i marmurkowy wygląd - radzi szef kuchni. Po drugie, Bartlow odradza też długie trzymanie jajecznicy na gazie. Kucharz zawsze wyłącza palnik w połowie smażenia jajecznicy i miesza ją już na wyłączonym palniku. Efekt? Pulchna i soczysta jajecznica. Po trzecie, nie bez znaczenia jest też wielkość patelni. Sama patelnia powinna być wystarczająco mała, aby jajka nie rozpływały się zbyt cienko i nie gotowały się zbyt szybko. Mieszajcie często jajecznicę podczas smażenia, aby kontrolować sposób zastygania jajek. Dzięki temu jajecznica będzie równomiernie usmażona i nic się nie przypali. Po...

W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy. To nie tylko składniki, ale też pewien trik
AdobeStock
Newsy
W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy? To nie tylko składniki, ale też pewien trik
Chcecie zrobić najlepszą jajecznicę na świecie? Wykorzystajcie ten sprytny trik stosowany przez najlepszych kucharzy świata. Znaliście go?

W czym tkwi sekret idealnej jajecznicy? To nie tylko dobór wysokiej jakości jajek, ale też odpowiedni czas przygotowywania, rodzaj użytego oleju oraz wybór dodatków. Najlepsi kucharze świata przygotowują jajecznicę na maśle lub na maśle klarowanym. Niezwykle ważne jest, by jajecznica od samego początku smażyła się na bardzo wolnym ogniu. Może się tak smażyć nawet 12-15 minut (w zależności od tego, jakie wybierzemy jajka, jak duża będzie patelnia i jaki rodzaj jajecznicy wolimy - bardziej płynną czy ściętą). Co jakiś czas należy ją tylko przemieszać przy użyciu drewnianej szpatułki. Tak przygotowana jajecznica będzie idealnie aksamitna, kremowa i nie będzie miała żadnych grudek. Dodajcie do niej ulubione dodatki i rozkoszujcie się jej smakiem. Przepis na idealną jajecznicę Składniki: 3 jajka masło klarowane sól pieprz Przygotowanie: Jajka wbijcie do miseczki i wymieszajcie, aby jaja stanowiły jednolitą masę. Na patelni na bardzo małym ogniu rozpuśćcie masło. Wlejcie do rozpuszczonego masła jaja i na jak najmniejszym ogniu smażcie długo jajecznicę. Co jakiś czas delikatnie wymieszajcie ją drewnianą szpatułką. Gotowe danie przełóżcie na talerz, doprawcie solą i pieprzem i podawajcie z ulubionymi dodatkami. Czy jajecznica jest zdrowa? Jajecznica jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza naszemu organizmowi dużo białka. Porcja jajecznicy z dwóch dużych jajek zawiera około 180 kalorii i 12 gramów białka. Jajecznica zawiera również witaminy i minerały, w szczególności żelazo i witaminę B-12, które mają kluczowe znaczenie dla dostarczania tlenu do tkanek.  Spożywając średnią porcję jajecznicy, dostarczacie swojemu organizmowi 1,6 miligrama żelaza – od 9 do 20 procent dziennego...

jajecznica wychodzi sucha
mycha / gotujmy.pl
Newsy
Już nigdy więcej jajecznica nie wyjdzie sucha jak wiór. Wystarczy, że dodacie do niej 1 łyżeczkę…
Jajecznica - teoretycznie jedno z najprostszych dań. Jeżeli zawsze wychodzi wam sucha, wypróbujcie ten prosty trik!

Jajecznica na masełku z ulubionymi dodatkami to idealny przepis na śniadanie! Jajka są bardzo zdrowe i do tego sycące, dlatego dobrze się sprawdzają na pierwszy posiłek w ciągu dnia. To również doskonałe śniadanie dla najmłodszych. Delikatna, puszysta jajecznica na maśle jest bardzo łagodna dla żołądka. Teoretycznie przepis na jajecznicę jest banalny, ale tak naprawdę ilu ludzi, tyle sposobów przyrządzenia tego dania. Każdy ma swoje własne metody, które mu się sprawdzają. Sucha jajecznica? Staracie się, a mimo to wasza jajecznica wychodzi sucha i niesmaczna? Nie ma chyba nic gorszego, niż wiórki z jajka! Prawdopodobnie winnym jest pośpiech! Bardzo dobra jajecznica wymaga cierpliwości. Wiele osób twierdzi, że to danie ekspresowe i robi się je w dwie minuty, ale to nieprawda – by jajecznica wyszła naprawdę smaczna, trzeba poświęcić jej o wiele więcej czasu. Najpierw należy porządnie roztrzepać jajka w misce tak, by masa nabrała puszystości. Następnie wylewa się jajka na patelnię i smaży na, uwaga – małym ogniu od czasu do czasu mieszając! To pośpiech winny jest często temu, że wasza jajecznica wychodzi sucha. Jajka trzeba smażyć na naprawdę małym ogniu i mieszać, nawet przez 15-20 minut! Przepis na puszystą jajecznicę z boczkiem Jeżeli jednak nie macie czasu na to, by tak długo pilnować patelni z jajkami, możecie wykorzystać inny sposób, dzięki któremu jajecznica wyjdzie puszysta i soczysta. Trzeba dodać do niej… majonez! Nawet jeśli dbacie o linię, nie musicie się niczego obawiać – dodaje się go naprawdę odrobinę i nie zwiększy on szczególnie kaloryczności jajecznicy. Będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżeczka majonezu 2 plasterki boczku wędzonego Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie:...

Takiej jajecznicy jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta
AdobeStock
Newsy
Takiej jajecznicy bez grama tłuszczu jeszcze nie próbowaliście. Wychodzi cudownie puszysta
Przepis na jajecznicę od samego szefa kuchni? Czemu nie! Wypróbujcie ten sposób na przyrządzenie pysznej i kremowej jajecznicy.

Ilu kucharzy, tyle sposobów na jajecznicę. W końcu każdy ma swoje własne, sprawdzone triki na usmażenie jajek na patelni. A czy próbowaliście już sposobu na zrobienie jajecznicy z użyciem… wody? Skorzystajcie z przepisu na to smaczne śniadanie autorstwa Daniela Pattersona, kalifornijskiego szefa kuchni.  Przepis na jajecznicę z wodą Twórca tego przepisu jest wielokrotnie nagradzanym szefem kuchni oraz restauratorem. Daniel Patterson przez wiele lat prowadził restaurację „Coi” w San Francisco, która zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Pomysł na zrobienie jajecznicy inaczej został zainspirowany przez problemy zdrowotne żony Pattersona, która musiała zrezygnować z potraw przyrządzanych na teflonowych patelniach. Kucharz wymyślił więc sposób na przyrządzenie jajecznicy bez patelni i zamiast tego użył wrzącej wody. Zdrowo, a do tego bardzo smacznie - okazało się, że tak zrobiona jajecznica jest wyjątkowo kremowa i puszysta w porównaniu do tradycyjnej.  Przepis na puszystą jajecznicę  Do wykonania jajecznicy z przepisu Daniela Pattersona będziecie potrzebowali tych składników: Składniki: 4 świeże jajka sól pieprz Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Wymieszajcie żółtka widelcem. Dodajcie sól i pieprz. W garnku zagotujcie wodę i zostawcie ją na niskim ogniu, by cały czas powoli się gotowała. Energicznie zamieszajcie wodę łyżką tak, by wytworzył się wir w garnku. Teraz powoli wlewajcie wymieszane jajka.  Przykryjcie garnek pokrywką na 20 sekund.  Odcedźcie jajka wylewając je na sitko i delikatnie odsączcie.  Podawajcie z grzankami. Do jajek możecie dodać odrobinę masła. Smacznego! Ważne wskazówki  By jajecznica Pattersona wyszła tak, jak należy, koniecznie...