
Na szagę oznacza na skos lub na skróty i stąd wzięła się nazwa poznańskich kopytek, zwanych szagówkami. Dzięki cięciu na ukos nabierają charakterystycznego kształtu rombu. Takie danie to doskonały sposób, aby wykorzystać ziemniaki, które zostały wam z obiadu z poprzedniego dnia, a macie już dość popularnych śląskich klusek.
Najlepsze wyjdą oczywiście z wczorajszych pyrek, ale jeśli nie macie ich pod ręką to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić szagówki ze świeżo ugotowanych ziemniaków.
Przepis na poznańskie szagówki ze skwarkami
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 12%
- 1 łyżka masła
- 300g wędzonego boczku
Przygotowanie
- Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę i przeciśnijcie je przez praskę na puree lub utłuczcie na gładką masę.
- W garnuszku podgrzejcie masło ze śmietanką, zalejcie masą ziemniaki i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jajko i mąkę małymi porcjami. Wyrabiajcie do czasu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
- Ciasto podzielcie na porcje, uformujcie wałki, lekko je spłaszczcie od góry i krójcie na skos. Każda kluska powinna mieć szerokość 1-1,5cm.
- Kluski wrzucajcie na osolony wrzątek, gdy wypłyną, gotujcie jeszcze przez minutę i wyjmujcie łyżką cedzakową.
- Z boczku odetnijcie skórkę i pokrójcie go w drobną kostkę. Wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Gdy boczek się wytopi i podsmaży, skwarki są gotowe.
Szagówki doskonale smakują z kiszoną kapustą. Wypróbujcie poniższy przepis, a na pewno powtórzycie go nieraz.
Przepis na kiszoną kapustę do obiadu i kopytek
Składniki
- 900g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- Pieprz do smaku
- Kminek
Przygotowanie
- Nie odciskajcie dokładnie kapusty z soku. Poszatkujcie drobno.
- Cebulę pokrójcie w drobną kostkę.
- W dużym garnku z grubym dnem roztopcie masło ze smalcem i podsmażcie cebulę.
- Dodajcie kapustę i smażcie przez około 10 minut na małym ogniu.
- Nalejcie wodę do 3/4 wysokości szklanki i dodajcie łyżkę mąki, dokładnie wymieszajcie. Wlejcie do kapusty mieszankę przez sitko, aby upewnić się, że nie będzie grudek.
- Dokładnie wymieszajcie, doprawcie pieprzem i kminkiem.
Źródło: gotujmy.pl