poznanskie szagowki
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy

Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich

Znacie to danie? Pyszne kluseczki cięte na skos, do złudzenia przypominają kopytka. Podajemy przepis na szagówki, które są niezwykle popularne w Wielkopolsce.

Na szagę oznacza na skos lub na skróty i stąd wzięła się nazwa poznańskich kopytek, zwanych szagówkami. Dzięki cięciu na ukos nabierają charakterystycznego kształtu rombu. Takie danie to doskonały sposób, aby wykorzystać ziemniaki, które zostały wam z obiadu z poprzedniego dnia, a macie już dość popularnych śląskich klusek.

Najlepsze wyjdą oczywiście z wczorajszych pyrek, ale jeśli nie macie ich pod ręką to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić szagówki ze świeżo ugotowanych ziemniaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na poznańskie szagówki  ze skwarkami 

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • 1 łyżka masła
  • 300g wędzonego boczku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę i przeciśnijcie je przez praskę na puree lub utłuczcie na gładką masę.
  2. W garnuszku podgrzejcie masło ze śmietanką, zalejcie masą ziemniaki i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jajko i mąkę małymi porcjami. Wyrabiajcie do czasu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
  3. Ciasto podzielcie na porcje, uformujcie wałki, lekko je spłaszczcie od góry i krójcie na skos. Każda kluska powinna mieć szerokość 1-1,5cm.
  4. Kluski wrzucajcie na osolony wrzątek, gdy wypłyną, gotujcie jeszcze przez minutę i wyjmujcie łyżką cedzakową.
  5. Z boczku odetnijcie skórkę i pokrójcie go w drobną kostkę. Wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Gdy boczek się wytopi i podsmaży, skwarki są gotowe.

Szagówki doskonale smakują z kiszoną kapustą. Wypróbujcie poniższy przepis, a na pewno powtórzycie go nieraz.

Zobacz także
kluski

Najlepszy patent gospodyń domowych na mięciutkie kluski śląskie. Tajemnica ukryta w tym przepisie

Przepis na kluski śląskie z cebulą

Kluski śląskie z tym składnikiem smakują tak, że zachwycicie nimi prawdziwego Ślązaka

Przepis na kiszoną kapustę do obiadu i kopytek

Składniki

  • 900g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • Pieprz do smaku
  • Kminek

Przygotowanie

  1. Nie odciskajcie dokładnie kapusty z soku. Poszatkujcie drobno.
  2. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę.
  3. W dużym garnku z grubym dnem roztopcie masło ze smalcem i podsmażcie cebulę. 
  4. Dodajcie kapustę i smażcie przez około 10 minut na małym ogniu.
  5. Nalejcie wodę do 3/4 wysokości szklanki i dodajcie łyżkę mąki, dokładnie wymieszajcie. Wlejcie do kapusty mieszankę przez sitko, aby upewnić się, że nie będzie grudek.
  6. Dokładnie wymieszajcie, doprawcie pieprzem i kminkiem.

Źródło: gotujmy.pl

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

krokiety z kapusta i grzybami
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Wyjątkowo chrupiące i pełne pysznego farszu krokiety do barszczu. Zakochacie się w ich smaku
Gwarantujemy, że tak dobrych jeszcze nie jedliście. Sekretem chrupiącej panierki są niepozorne ziarenka.

Doskonały dodatek do świątecznego barszczu? Zdania są podzielone – część osób powie, że są to delikatne uszka. Jednak niemniej popularne są również krokiety z kapustą i grzybami. Z poniższego przepisu wychodzą niezwykle pyszne i chrupiące, dzięki dodatkowi siemienia lnianego w panierce. Oczywiście nie musicie go używać, ale warto spróbować, bo jest niezwykle zdrowe. Krokiety można przygotować wcześniej, tuż przed podaniem zupy wystarczy podgrzać je na patelni. Doskonale smakują z czerwonym barszczem na zakwasie, a także podane solo jako przekąska. Domownicy, jak i zaproszeni goście będą zachwyceni tym dodatkiem i z pewnością spytają, co dodaliście do panierki. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Z poniższego przepisu zrobicie 12 krokietów. Składniki na naleśniki 3 szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody 1 duże jajko  2 łyżki oleju Duża szczypta soli Składniki na farsz Pół kilograma kiszonej kapusty Pół kilograma mrożonych grzybów 1 cebula Sól i pieprz do smaku 1 szklanka wody Składniki na panierkę 3 duże jajka Bułka tarta Łyżka siemienia lnianego Przygotowanie Przygotujcie ciasto naleśnikowe – zmiksujcie dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno mieć płynną konsystencję, jeśli jest gęste dolejcie trochę wody. Usmażcie naleśniki. Na oddzielnej patelni podsmażcie mrożone grzyby, żeby się całkowicie rozmroziły. Odparujcie nadmiar wody. Kapustę dobrze odciśnijcie z soku. Jeśli jest bardzo kwaśna możecie opłukać ją pod bieżącą wodą. Poszatkujcie ją na drobne kawałki. Na dużej patelni podsmażcie na oleju lub maśle cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Gdy się zeszkli dodajcie kapustę kiszoną oraz grzyby. Podduście, aż zmiękną, a następnie odparujcie...

Bigos
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Bigos w sam raz kwaśny, idealnie doprawiony, po prostu wyjątkowy. Ten przepis nie ma sobie równych
Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich dodawania. Poznajcie naszą propozycję.

Kilka wieków temu bigosem nazywano potrawę z siekanego mięsa, ryb lub nawet raków z dodatkiem cytryn, limonek i octu winnego. W XVIII wieku zaczęto zastępować drogie składniki kapustą kiszoną. Bigos bez kapusty Przez wiele lat w książkach kucharskich znajdowały się przepisy na bigos bez kapusty. Niektóre zapisy z XX wieku nadal podtrzymują tę tendencję. Chwilę wcześniej, w wieku XIX, zaczęto jednak eksperymentować z proporcjami mięsa i kapusty. Tak właśnie powstał bigos współczesny. Po staropolsku Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo, najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu ma odpowiednio gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz nie powinna z niej wyciekać woda. Może też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i silną woń wędzonki, śliwek i ewentualnie dziczyzny. Składniki na bigos: 3 kg kapusty kiszonej z marchewką 4 cebule białe średniej wielkości 4  śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie  500 g mięsa wieprzowego, biodrówka lub szynka 500 g boczku surowego wędzonego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 1 kiełbasa wędzona 6 łyżek oleju rzepakowego 10 ziarenek ziela anielskiego 5 liści laurowych 10 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 190 g koncentratu pomidorowego sól do smaku Grzyby namaczamy w przegotowanej, gorącej wodzie. Odsączamy, a wodę pozostawiamy. Mięso myjemy, kroimy w kostkę i...

kwaśnica przepis
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Tym daniem zajadają się wszyscy górale. Genialnie rozgrzewa w chłodne dni
Do Zakopanego na kwaśnicę przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Podobno nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w górach. Ta zupa to idealny sposób na ogrzanie organizmu po wielogodzinnym pobycie na mrozie. Okazuje się jednak, że przysmak z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu.

Kiszona kapusta, żeberka i kiełbasa – jak tu nie kochać kwaśnicy! W górach serwuje się ją w niemal każdej restauracji czy swojskiej gospodzie. Na szczęście po ten przysmak nie musicie jechać wiele kilometrów. Receptura na jego przyrządzenie jest dziecinnie prosta, z łatwością sami zrobicie go we własnej kuchni! Przepis na góralską kwaśnicę Składniki 1 kilogram kiszonej kapusty 500 gramów wędzonych żeberek baranich 300 gramów kiełbasy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 6 ziemniaków Olej Przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Kapustę kiszoną umieśćcie w dużym garnku i zalejcie zimną wodą. Całość zagotujcie, odcedźcie i ponownie zalejcie wodą. Żeberka umyjcie i podzielcie na mniejsze części. Tak przygotowane umieśćcie w garnku z kapustą. Czosnek obierzcie i posiekajcie lub przeciśnijcie przez praskę wprost do kapusty. Do wywaru dodajcie również sól, pieprz, liście laurowe i ziela angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości żeberek. Kiełbasę pokrójcie w kostkę lub plasterki i również dodajcie do powstającej kwaśnicy (jeśli lubicie możecie również dodać ją w całości). Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Tak przygotowaną umieśćcie w garnku z kapustą. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w czystym naczyniu. Kiedy staną się wystarczająco miękkie, przełóżcie je do garnka z kwaśnicą.  Gotowe! Źródło: gotujmy.pl