poznanskie szagowki
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy

Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich

Znacie to danie? Pyszne kluseczki cięte na skos, do złudzenia przypominają kopytka. Podajemy przepis na szagówki, które są niezwykle popularne w Wielkopolsce.

Na szagę oznacza na skos lub na skórty i stąd wzięła się nazwa poznańskich kopytek, zwanych szagówkami. Dzięki cięciu na ukos nabierają charakterystycznego kształtu rombu. Takie danie to doskonały sposób, aby wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia, a mamy już dość popularnych śląskich klusek. Najlepsze wyjdą oczywiście z wczorajszych pyrek, ale jeśli nie macie ich pod ręką to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić szagówki ze świeżo ugotowanych.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na poznańskie szagówki  ze skwarkami 

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • 1 łyżka masła
  • 300g wędzonego boczku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę i przeciśnijcie je przez praskę na puree lub utłuczcie na gładką masę.
  2. W garnuszku podgrzejcie masło ze śmietanką, zalejcie masą ziemniaki i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jajko i mąkę małymi porcjami. Wyrabiajcie do czasu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
  3. Ciasto podzielcie na porcje, uformujcie wałki, lekko je spłaszczcie od góry i krójcie na skos. Każda kluska powinna mieć szerokość 1-1,5cm.
  4. Kluski wrzucajcie na osolony wrzątek, gdy wypłyną, gotujcie jeszcze przez minutę i wyjmujcie łyżką cedzakową.
  5. Z boczku odetnijcie skórkę i pokrójcie go w drobną kostkę. Wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Gdy boczek się wytopi i zezłoci, skwarki są gotowe.

Szagówki doskonale smakują z kiszoną kapustą. Wypróbujcie poniższy przepis, a na pewno powtórzycie go nieraz.

Zobacz także

Przepis na kiszoną kapustę do obiadu i kopytek

Składniki

  • 900g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • Pieprz do smaku
  • Kminek

Przygotowanie

  1. Nie odciskajcie dokładnie kapusty z soku. Poszatkujcie drobno.
  2. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę.
  3. W dużym garnku z grubym dnem roztopcie masło ze smalcem i podsmażcie cebulę. 
  4. Dodajcie kapustę i smażcie przez około 10 minut na małym ogniu.
  5. Nalejcie wodę do 3/4 wysokości szklanki i dodajcie łyżkę mąki, dokładnie wymieszajcie. Wlejcie do kapusty mieszankę przez sitko, aby upewnić się, że nie będzie grudek.
  6. Dokładnie wymieszajcie, doprawcie pieprzem i kminkiem.

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze