poznanskie szagowki
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy

Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich

Znacie to danie? Pyszne kluseczki cięte na skos, do złudzenia przypominają kopytka. Podajemy przepis na szagówki, które są niezwykle popularne w Wielkopolsce.

Na szagę oznacza na skos lub na skróty i stąd wzięła się nazwa poznańskich kopytek, zwanych szagówkami. Dzięki cięciu na ukos nabierają charakterystycznego kształtu rombu. Takie danie to doskonały sposób, aby wykorzystać ziemniaki, które zostały wam z obiadu z poprzedniego dnia, a macie już dość popularnych śląskich klusek.

Najlepsze wyjdą oczywiście z wczorajszych pyrek, ale jeśli nie macie ich pod ręką to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić szagówki ze świeżo ugotowanych ziemniaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na poznańskie szagówki  ze skwarkami 

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 12%
  • 1 łyżka masła
  • 300g wędzonego boczku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę i przeciśnijcie je przez praskę na puree lub utłuczcie na gładką masę.
  2. W garnuszku podgrzejcie masło ze śmietanką, zalejcie masą ziemniaki i dokładnie wymieszajcie. Następnie dodajcie jajko i mąkę małymi porcjami. Wyrabiajcie do czasu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
  3. Ciasto podzielcie na porcje, uformujcie wałki, lekko je spłaszczcie od góry i krójcie na skos. Każda kluska powinna mieć szerokość 1-1,5cm.
  4. Kluski wrzucajcie na osolony wrzątek, gdy wypłyną, gotujcie jeszcze przez minutę i wyjmujcie łyżką cedzakową.
  5. Z boczku odetnijcie skórkę i pokrójcie go w drobną kostkę. Wrzućcie na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Gdy boczek się wytopi i podsmaży, skwarki są gotowe.

Szagówki doskonale smakują z kiszoną kapustą. Wypróbujcie poniższy przepis, a na pewno powtórzycie go nieraz.

Zobacz także
kluski

Najlepszy patent gospodyń domowych na mięciutkie kluski śląskie. Tajemnica ukryta w tym przepisie

Przepis na kluski śląskie z cebulą

Kluski śląskie z tym składnikiem smakują tak, że zachwycicie nimi prawdziwego Ślązaka

Przepis na kiszoną kapustę do obiadu i kopytek

Składniki

  • 900g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • Pieprz do smaku
  • Kminek

Przygotowanie

  1. Nie odciskajcie dokładnie kapusty z soku. Poszatkujcie drobno.
  2. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę.
  3. W dużym garnku z grubym dnem roztopcie masło ze smalcem i podsmażcie cebulę. 
  4. Dodajcie kapustę i smażcie przez około 10 minut na małym ogniu.
  5. Nalejcie wodę do 3/4 wysokości szklanki i dodajcie łyżkę mąki, dokładnie wymieszajcie. Wlejcie do kapusty mieszankę przez sitko, aby upewnić się, że nie będzie grudek.
  6. Dokładnie wymieszajcie, doprawcie pieprzem i kminkiem.

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami. Pyszny obiad dla całej rodziny
Martyna12/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami. Pyszny obiad dla całej rodziny
Zasmażana młoda kapusta z kiełbasą wspaniale pasuje do kopytek. Wypróbujcie poniższy przepis na to pyszne danie!

Kopytka to bardzo proste danie polskiej kuchni, które zawsze się sprawdza. Przyrządza się je szybko i pasuje do nich wiele dodatków – na przykład prosty i smaczny sos pieczarkowy . Tym, co jeszcze genialnie pasuje do kopytek jest podsmażana młoda kapusta z dodatkiem kiełbasy i pomidorów. Koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie! Świetny przepis na kopytka z kapustą opublikowała na portalu Gotujmy.pl jedna z jego użytkowniczek, Martyna12. Przepis na kopytka z młodą kapustą, kiełbasą i pomidorami Do przygotowania kopytek z kapustą potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju Sól 1 główka młodej kapusty 4 kiełbasy śląskie 4 duże i mięsiste pomidory 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie i ugotujcie ziemniaki. Odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Przestudzone ziemniaki zmielcie, przeciśnijcie przez prasę albo ugniećcie. Dodajcie do ziemniaków 400 g mąki, jajko i wyróbcie na gładkie ciasto. Na podsypaną mąką stolnicę połóżcie kawałki ciasta, uformowane w wałeczki. Każdy z nich pokrójcie w kopytka. Zagotujcie w dużym garnku wodę z solą oraz łyżką oleju. Partiamy wrzucajcie kopytka do wrzącej wody i gotujcie do momentu, aż wypłyną. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Tak samo pokrójcie kiełbasę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego i podsmażcie kiełbasę z cebulą. Sparzcie pomidory, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie na patelnię. Całość duście na średnim ogniu do momentu, aż płyn odparuje. Obierzcie kapustę z wierzchnich, twardych liści, a resztę poszatkujcie drobno. Pokrojoną kapustę dodajcie do reszty...

pierogi po zbójnicku
Adobe Stock
Newsy
Jaki farsz mają pierogi zbójnickie? Właśnie tak smakują pierogi po góralsku
Pierogi ruskie, z mięsem czy kapustą i grzybami jadł każdy. To klasyk polskiej kuchni. Jednak tak pysznych pierogów po zbójnicku jeszcze nie jedliście! Okraszone cebulką oraz skwarkami po prostu rozpływają się w ustach!

Pierogi to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Charakteryzują się swoim wyjątkowym kształtem półksiężyca z ozdobną falbanką, a także uniwersalnością nadzień. Można je przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko. Dzięki temu można się nimi zajadać cały rok. Najpopularniejsze to pierogi ruskie, z mięsem, jagodami, truskawkami czy szpinakiem, jednak ich smak zdecydowanie przebijają te przygotowane po zbójnicku! Pierogi po zbójnicku lub góralsku To danie wyróżnia się swoim wyjątkowym aromatem. Farsz do pierogów jest przyrządzany z dwóch rodzajów kasz z kapustą kiszoną, tłustym mięsem i przyprawami. Kluczową rolę odgrywa ostra mielona papryka, która nadaje całej potrawie pikantności. Połączenie tych składników wydaje się nieco kuriozalne, jednak razem tworzy idealną całość. Tak przygotowane pierogi smakują wybornie i z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Przepis na pierogi po zbójnicku Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 łyżka masła 3 jajka 200 g kaszy pęczak 100 g kiszonej kapusty 250 g wędzonego boczku 250 g kaszy gryczanej 50 g słoniny 2 cebule sól pieprz ostra mielona papryka Przygotowanie: Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie do niej szczyptę soli oraz ostrą mieloną paprykę. Do naczynia z suchymi produktami wbijcie jedno jajko i wlejcie jedną szklankę wody.  Z podanych składników zagniećcie elastyczne, gładkie ciasto. Gdy będzie dobrze wyrobione, odstawcie je pod przykryciem ze ściereczki na przynajmniej 45 minut. Kiszoną kapustę przełóżcie do garnka i podlejcie odrobiną wody. Gotujcie ją do miękkości. Kiedy będzie gotowa, odcedźcie nadmiar płynu oraz odstawcie do ostudzenia. Później posiekajcie ją na mniejsze kawałki. Kaszę...

Ewa Wachowicz kapuśniaczki
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Pyszne kapuśniaczki z ciasta drożdżowego z przepisu Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że lepszych nie jedliście
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać. Tym razem podzieliła się przepisem na przepyszne kapuśniaczki, którym nikt nie będzie w stanie się oprzeć. Koniecznie musicie ich spróbować!

Kapuśniaczki czy paszteciki, to mini bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty kiszonej, bądź w wersji z grzybami czy pieczarkami. Idealne nie tylko od święta. Świetnie się sprawdzą również na niedzielny obiad lub w formie przekąski. Mini bułeczki z farszem z kiszonej kapusty podawane z czerwonym barszczem najczęściej są kojarzone i serwowane podczas Wigilii czy świąt Bożego Narodzenia. Jednak idealnie zdadzą egzamin również podczas obiadu. Posypane kminkiem są niezwykle aromatyczne, a ich niewielka forma sprawdzi się podczas różnych uroczystości w formie przekąski. Ewa Wachowicz prezentuje przepis na kapuśniaczki z kiszoną kapustą na delikatnym cieście drożdżowym, które wręcz rozpływa się w ustach. Przepis na drożdżowe kapuśniaczki według Ewy Wachowicz Składniki: Ciasto: 1 kg mąki ½ litra ciepłego mleka 40 g roztopionego masła 2 żółtka Rozczyn: 20 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 1 szczypta soli 1 łyżka ciepłego mleka 1 łyżeczka mąki Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula sól pieprz Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko kminek Wykonanie: Przygotowanie kapuśniaczków rozpocznijcie od przygotowania rozczynu. Świeże drożdże wymieszajcie razem z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą oraz łyżeczką mąki. Odstawcie je do wyrośnięcia. Do większej miski wsypcie kilogram mąki. Dodajcie do niej żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyróbcie na gładkie, sprężyste ciasto. Gdyby było zbyt gęste, możecie dodać 1 lub 2 łyżki mleka. W międzyczasie roztopcie masło, ale pamiętajcie żeby nie było zbyt gorące. Później dodajcie je do ciasta i ponownie je wyróbcie. Tak przygotowane ciasto przykryjcie...

pierogi z kaszą
reanja/gotujmy.pl
Newsy
Prawdopodobnie najlepszy farsz do pierogów na świecie. Dwa składniki, na które byście nie wpadli
Jeśli lubicie pierogi z kapustą, to na pewno posmakuje wam ten farsz! Składniki są zaskakujące, ale wychodzi przepyszny.

Mamy tu fanów pierogów? Smakują dosłownie ze wszystkim! Ruskie, z mięsem, z kapustą, z owocami – wszystkie są dobre! Jeżeli preferujecie bardziej wytrawne smaki, to z pewnością posmakuje wam ten wyjątkowy farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie! Przepis na pierogi z kaszanką Pierogi z kaszą? Może brzmieć zaskakująco, ale na wschodzie Polski nikogo taki dodatek do pierogów nie szokuje. Co powiecie za to na pierogi z… kaszanką i dodatkiem kapusty kiszonej? Z takim nadzieniem smakują obłędnie! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Do ciasta: 1 czubata szklanka mąki pszennej ¾ szklanki ciepłej wody ¼ szklanki ciepłego mleka Odrobina soli Do farszu: 250 g kiszonej kapusty 250 g swojskiej kaszanki 1 ziemniak 1 cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka smalcu 1 łyżka majeranku Płaska łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i smażcie cebulę do momentu, aż się zeszkli. Wyciągnijcie kaszankę z jelita i pokrójcie. Obierzcie ziemniaka i zetrzyjcie go na tarce na grubych oczkach tak, jak na placki ziemniaczane. Kapustę kiszoną przełóżcie do garnka. Wlejcie pół szklanki wody i gotujcie przez około 7 minut, a na koniec odcedźcie. Do patelni z zeszkloną cebulą dodajcie łyżkę smalcu i pokrojoną kaszankę. Podgrzewajcie chwilę tak, by kaszanka zaczęła się rozpadać i wszystkie składniki się połączyły. Przełóżcie wszystko do miski, a na tę samą patelnię wrzućcie startego ziemniaka i smażcie, aż się zeszkli. W maszynce do mięsa zmielcie ugotowaną kapustę oraz podsmażonego ziemniaka. Dodajcie do miski z resztą składników. Całość doprawcie przyprawami i dokładnie wymieszajcie. Do...