placki z cukinii
Gotujmy.pl/edyta337
Newsy

Zróbcie placki z tego warzywa, a wyjdą lekkie i jeszcze smaczniejsze niż ziemniaczane

Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni, jednak przygotowane z tego warzywa będą o wiele smaczniejsze. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, to koniecznie przygotujcie je z tego przepisu!

Jednym z popularniejszych polskich dań są placki ziemniaczane. Przygotowane z ziemniaków goszczą na stole nie tylko na co dzień. Charakteryzują się wyjątkowym aromatem, dzięki czemu są uwielbiane przez mniejszych, jak i większych. Jednak niewiele osób wie, iż można przyrządzić je również z innego warzywa, jakim jest cukinia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie dodatki do placków z cukinii?

Przygotowanie tradycyjnych placków z dodatkiem cukinii, a nie ziemniaków to lżejsza forma dania. Usmażone będą z wierzchu idealnie chrupiące, zaś w środku delikatne i soczyste. Taka potrawa to idealny dodatek do obiadu bądź może stanowić również odrębny posiłek. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Można je podawać z kwaśną śmietaną, aczkolwiek pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym.

Przepis na placki z cukinii z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 6-8 łyżek mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie koperek

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie umyjcie, osuszcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Posólcie ją i odstawcie na około 15 minut, aby warzywo puściło soki.
  2. Po upływie danego czasu cukinię dobrze odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do miski.
  3. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce i dodajcie do cukinii. 
  4. Obrany ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę, również dodajcie do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Do startych warzyw dodajcie rozbite jajka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Później przyprawcie ją do smaku solą i pieprzem.
  6. Koperek drobno posiekajcie, dodajcie go do miski. Wszystko ponownie wymieszajcie, aby składniki się połączyły w całość.
  7. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana, układajcie na niej przygotowaną masę warzywną. Za pomocą łyżki kształtujcie zgrabne placki.
  8. Smażcie je z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przełóżcie je z patelni na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  9. W międzyczasie przygotujcie sos czosnkowy. Majonez oraz jogurt naturalny przełóżcie do miseczki. Obrany czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do pozostałych składników. Całość przyprawcie solą, pieprzem, a także ziołami prowansalskimi. Wszystko wymieszajcie na gładki, jednolity sos.
  10. Podawajcie z przygotowanym sosem czosnkowym bądź kwaśną śmietaną. Smacznego!
     
Komentarze
Placki z dyni
Gotujmy.pl
Przepisy OBŁĘDNE placki z popularnego warzywa! Gotowe w kilkanaście minut!
Na sklepowych półkach uśmiechają się do nas sezonowe warzywa, a wśród nich dynia. I choć na pierwszy rzut oka wygląda ona na skomplikowaną do przyrządzenia, w praktyce jest zdrowa i smaczna. My udowodnimy również, że nie trzeba być zawodowym kucharzem, żeby zrobić z niej genialne placki!
Weronika Kępa
listopad 03, 2020

Jak się okazuje wariacjom dyniowym w kuchni nie ma końca. To bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić między innymi aromatyczną zupę i ciasto, ale również genialne przetwory, a nawet placki! Te ostatnie idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolacje. W zależności od sosu z jakim je podasz mogą być na słodko, ale również na słono! Przygotuj kartkę i długopis, bo z tego przepisu z pewnością skorzystasz nie raz!  Będziesz potrzebować ok. 350g miąższu z surowej dyni (może być piżmowa) 2 jajka (można zrobić bez jajek, wtedy zwiększ ilość skrobi albo dodaj 2 łyżki mąki z ciecierzycy) 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 1/2 surowej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminku, 1/3 łyżeczki imbiru 1 płaska łyżeczka majeranku szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju roślinnego lub innego tłuszczu do smażenia Przygotowanie Surową dynię oczyść z pestek i obierz ze skóry, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach (takich jak na placki ziemniaczane). Dodaj pokrojoną drobno cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Dodaj jajka, skrobię, kminek, majeranek, imbir i kurkumę. Całość wymieszaj do połączenia składników przy pomocy rózgi kuchennej. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozprowadź niewielką ilość dowolnego tłuszczu (może to być np. masło klarowane lub olej), a następnie nałóż na nią przygotowane wcześniej ciasto. Placki nie mogą być za grube. Należy je smażyć krótko, do zarumienienia. Po kilku minutach danie jest gotowe!  Sos ma znaczenie Placki z dyni wyśmienicie łączą się z wieloma sosami. Z każdym smakują tak samo...

Przeczytaj
Placki z kiszonej kapusty
gotujmy.pl/bożenamatuszczyk
Newsy Świąteczne jedzenie wciąż zalega wam w lodówce? Zróbcie placki z kiszonej kapusty
Z marnotrawienia jedzenia nie wynika nic dobrego. Szczególnie jeśli mówimy o nadmiarze jedzenia, z jakim związany jest czas pomiędzy świętami a Sylwestrem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Jednym ze składników, którego nie brakowało na wigilijnych stołach, była kapusta. Kapuście można dać drugie życie. Wystarczy kilka prostych składników i macie danie jak marzenie! Polacy od lat uwielbiają placki Każdy region ma swoje placki. W zależności od tego, co lubicie widzieć w ich towarzystwie, można je podawać na słodko lub słono, ze śmietaną, z korniszonami lub sosem grzybowym. Placki wyjdą wam także z kapusty. Te w wersji kapuścianej mają nawet swoją oryginalną nazwę. Bowiem fuczki to potrawa ukraińska, która jest bardzo dobrze znana w Bieszczadach. Wyrabia się ją z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Smakują jak dobrze doprawione racuchy czy placki ziemniaczane. Smaży się je w tłuszczu. Dodatek kapusty kiszonej do placków Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, co jednocześnie nie przeszkadza jej być szalenie korzystną dla zdrowia. Posiada wiele właściwości cennych dla organizmu. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Jest także świetnym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, E oraz K. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona jest świetna dla osób mających...

Przeczytaj
pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy Lepszej nie kupicie w żadnym sklepie - ta domowa wędlina bije na głowę wszystkie inne
Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy! Przepis na domową pieczeń z karkówki W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg Pół szklanki bulionu 8 ząbków czosnku 1 duża cebula 3 łyżki musztardy Płaska łyżeczka cząbru Pół łyżeczki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przygotowanie Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej...

Przeczytaj
pieczony kurczak przepis
2milutka / gotujmy.pl
Newsy Oto najlepszy obiad noworoczny, jaki możecie sobie wymarzyć. Praktycznie zero wysiłku
Macie ochotę na noworoczny obiad, który praktycznie zrobi się sam? Postawcie na pieczone mięso!
Katarzyna Wyborska
grudzień 30, 2020

Z pewnością wiele osób chce, żeby obecny rok już wreszcie się skończył. Część z was na pewno zaplanowała huczne świętowanie, które w wielu przypadkach skończy się odchorowaniem syndromu dnia poprzedniego w Nowy Rok! Kto jednak będzie spędzał Sylwestra spokojnie i bez alkoholu, ten następnego dnia w cudownym nastroju powita rok 2021. A nie ma nic lepszego niż świętowanie z noworoczną pieczenią! Pyszny i aromatyczny obiad to wspaniały sposób na przywitanie nowego roku – szczególnie, jeśli nie będzie was męczył kac! Przepis na pieczonego kurczaka w marynacie miodowo-pomarańczowej Gotując noworoczny obiad wypróbujcie przepis na wyśmienitego kurczaka marynowanego w miodzie z dodatkiem pomarańczy! Ten świąteczny akcent zdecydowanie nadaje mu charakteru. Do przygotowania tego dania potrzebny wam będzie jeden cały kurczak o wadze ok. 1,5 kg oraz poniższe składniki: Do nadzienia: 1 torebka ryżu Bakalie 1 jabłko winne 3 łyżki masła Mielony cynamon Mielone goździki Sól Pieprz Do marynaty: Pół szklanki soku z pomarańczy Pół szklanki miodu 1 łyżeczka imbiru 1 ząbek czosnku Do sosu: 1 duża pomarańcza Pół szklanki bulionu drobiowego Pół łyżeczki imbiru Pół łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 goździk Sól Pieprz Przygotowanie W małym garnku wymieszajcie miód z sokiem pomarańczowym. Dodajcie imbir i zmielony czosnek. Zagotujcie i duście tak długo, aż około ¼ płynu odparuje. Ostudźcie marynatę i natrzyjcie nią umytego i osuszonego wcześniej kurczaka, a następnie wstawcie go do lodówki na całą noc. Ugotujcie ryż z dodatkiem bakalii. Na patelni rozpuśćcie 3 łyżki masła i usmażcie pokrojone w kostkę jabłko, które następnie wrzućcie do ryżu i...

Przeczytaj