
Jednym z popularniejszych polskich dań są placki ziemniaczane. Przygotowane z ziemniaków goszczą na stole nie tylko na co dzień. Charakteryzują się wyjątkowym aromatem, dzięki czemu są uwielbiane przez mniejszych, jak i większych. Jednak niewiele osób wie, iż można przyrządzić je również z innego warzywa, jakim jest cukinia.
Jakie dodatki do placków z cukinii?
Przygotowanie tradycyjnych placków z dodatkiem cukinii, a nie ziemniaków to lżejsza forma dania. Usmażone będą z wierzchu idealnie chrupiące, zaś w środku delikatne i soczyste. Taka potrawa to idealny dodatek do obiadu bądź może stanowić również odrębny posiłek. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Można je podawać z kwaśną śmietaną, aczkolwiek pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym.
Przepis na placki z cukinii z sosem czosnkowym
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 jajka
- 6-8 łyżek mąki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- opcjonalnie koperek
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyjcie, osuszcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Posólcie ją i odstawcie na około 15 minut, aby warzywo puściło soki.
- Po upływie danego czasu cukinię dobrze odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do miski.
- Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce i dodajcie do cukinii.
- Obrany ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę, również dodajcie do miski z pozostałymi składnikami.
- Do startych warzyw dodajcie rozbite jajka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Później przyprawcie ją do smaku solą i pieprzem.
- Koperek drobno posiekajcie, dodajcie go do miski. Wszystko ponownie wymieszajcie, aby składniki się połączyły w całość.
- Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana, układajcie na niej przygotowaną masę warzywną. Za pomocą łyżki kształtujcie zgrabne placki.
- Smażcie je z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przełóżcie je z patelni na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- W międzyczasie przygotujcie sos czosnkowy. Majonez oraz jogurt naturalny przełóżcie do miseczki. Obrany czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do pozostałych składników. Całość przyprawcie solą, pieprzem, a także ziołami prowansalskimi. Wszystko wymieszajcie na gładki, jednolity sos.
- Podawajcie z przygotowanym sosem czosnkowym bądź kwaśną śmietaną. Smacznego!