Jednym z popularniejszych polskich dań są placki ziemniaczane. Przygotowane z ziemniaków goszczą na stole nie tylko na co dzień. Charakteryzują się wyjątkowym aromatem, dzięki czemu są uwielbiane przez mniejszych, jak i większych. Jednak niewiele osób wie, iż można przyrządzić je również z innego warzywa, jakim jest cukinia.

Jakie dodatki do placków z cukinii?

Przygotowanie tradycyjnych placków z dodatkiem cukinii, a nie ziemniaków to lżejsza forma dania. Usmażone będą z wierzchu idealnie chrupiące, zaś w środku delikatne i soczyste. Taka potrawa to idealny dodatek do obiadu bądź może stanowić również odrębny posiłek. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Można je podawać z kwaśną śmietaną, aczkolwiek pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym.

Przepis na placki z cukinii z sosem czosnkowym

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 6-8 łyżek mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie koperek

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Cukinię dokładnie umyjcie, osuszcie i zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Posólcie ją i odstawcie na około 15 minut, aby warzywo puściło soki.
  2. Po upływie danego czasu cukinię dobrze odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do miski.
  3. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce i dodajcie do cukinii. 
  4. Obrany ząbek czosnku przeciśnijcie przez praskę, również dodajcie do miski z pozostałymi składnikami.
  5. Do startych warzyw dodajcie rozbite jajka oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszajcie na jednolitą masę. Później przyprawcie ją do smaku solą i pieprzem.
  6. Koperek drobno posiekajcie, dodajcie go do miski. Wszystko ponownie wymieszajcie, aby składniki się połączyły w całość.
  7. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana, układajcie na niej przygotowaną masę warzywną. Za pomocą łyżki kształtujcie zgrabne placki.
  8. Smażcie je z obu stron na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, przełóżcie je z patelni na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  9. W międzyczasie przygotujcie sos czosnkowy. Majonez oraz jogurt naturalny przełóżcie do miseczki. Obrany czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do pozostałych składników. Całość przyprawcie solą, pieprzem, a także ziołami prowansalskimi. Wszystko wymieszajcie na gładki, jednolity sos.
  10. Podawajcie z przygotowanym sosem czosnkowym bądź kwaśną śmietaną. Smacznego!