
Placki ziemniaczane zna każdy z nas. Te z dodatkiem cukinii również są dość popularne. Ale czy próbowaliście kiedyś zrobić placki z samej cukinii? Jeżeli tak, na pewno wiecie, że to wcale nie jest takie proste zadanie.
Cukinia zawiera bardzo dużo wody, wobec czego niektórzy intensywnie ją odciskają, a później dodają dużo mąki, by placki nie rozpadały się na patelni. Przez taki dodatek nie są chrupiące, a gumowate i niezbyt smaczne. Istnieje inny patent na zrobienie tych placków bez grama mąki - sprawdźcie, jak to zrobić.
Jak zrobić placki z cukinii bez mąki?
Do placków z cukinii, podobnie jak do placków ziemniaczanych, trzeba dodać jajko. Skoro jednak nie dodaje się do nich mąki, trzeba zwiększyć ilość jaj, by masa była bardziej zwarta. Dodajcie więc nie jedno, a nawet 2-3 duże jajka do cukinii.
Natomiast w roli zamiennika mąki świetnie sprawdzą się… zwykłe płatki owsiane, których używacie do zrobienia porannej owsianki albo chrupiących, pożywnych ciasteczek. Płatki dosłownie wchłoną nadmiar wody jak gąbka, dzięki czemu placki nie będą się wam rozpadać na patelni.
Do tego jeszcze trochę cebulki, czosnku, przypraw i obiad gotowy. Wykorzystajcie poniższy przepis i sami usmażcie placki z cukinii bez dodatku mąki.
Przepis na placki z cukinii bez mąki
Składniki:
-
2-3 duże cukinie
-
3 jajka
-
100 g płatków owsianych (ok. pół szklanki)
-
1 cebula
-
1 ząbek czosnku
-
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej (opcjonalnie)
-
1 płaska łyżeczka oregano (opcjonalnie)
-
sól
-
pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Umyjcie porządnie cukinię i zetrzyjcie ją na tarce na dużych oczkach.
-
Przełóżcie ją do miski, a następnie wsypcie pół szklanki zmielonych w blenderze płatków owsianych. Odstawcie na 10 minut. Tyle czasu wystarczy, by płatki napęczniały.
-
Po tym czasie dodajcie do masy jajka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawcie słodką papryką, oregano oraz solą i pieprzem. Wymieszajcie.
-
Na patelnię wylejcie tłuszcz, rozgrzejcie i smażcie placki na średnim ogniu, aż usmażą się na złoto z obu stron.
-
Po smażeniu odkładajcie placki na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odsączyć je z nadmiaru oleju. Podawajcie z ulubionymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, sosem grzybowym czy gulaszem.