
Wasze ubrania szybko blakną i chcecie ożywić ich naturalny kolor? Przygotujcie napar z herbaty i dodajcie go do swojego kolejnego prania. Efekt jest fenomenalny.
Co zrobić, żeby ubrania nie blakły?
Wszystkie ubrania z czasem blakną i jest to zupełnie naturalne. Możecie to jednak opóźnić używając specjalnych chemicznych środków zapobiegających płowieniu kolorów. Możecie też skorzystać z naturalnej i o wiele tańszej metody, jaką jest użycie naparu z herbaty. Być może brzmi to nieco dziwnie, ale za to naprawdę działa.
Trik z herbatą na blaknące ubrania
Wykorzystajcie ukrytą moc herbaty i dodajcie ją do swojego prania, a wasze ubrania nie będą blaknąć i zyskają nowy, wyraźniejszy kolor.
- Zaparzcie 500 ml mocnej, czarnej herbaty.
- Dodajcie ją bezpośrednio do cyklu płukania po tym, jak czarne ubrania w pralce przejdą już przez cykl prania.
- Czarna herbata wzmacnia czarny barwnik i przyciemnia odcień odzieży.
- Tak samo działa na ciemne pranie mocna kawa.
Co jeszcze można dodać do prania?
- Ocet. Podczas cyklu płukania dodajcie do prania 1 szklankę (250 ml) białego destylowanego octu. Ocet nie tylko utrwala kolory, ale także usuwa z tkaniny resztki detergentu. Te pozostałości mogą stworzyć powłokę na ubraniach, sprawiając, że kolor będzie wyblakły. Ocet jest również naturalnym środkiem do zmiękczania odzieży.
- Sól. Dodajcie 1/2 szklanki (125 ml) soli kuchennej do cyklu prania razem z czarnymi ubraniami. Sól zapobiega blaknięciu barwników, w tym czarnego. Może pomóc przywrócić kolor starym ubraniom, ścierając z nich pozostałości detergentu.
- Pieprz. Dodajcie od 1 do 2 łyżeczek (5 do 10 ml) czarnego pieprzu do komory pralki wraz z czarnymi ubraniami na początku cyklu prania. Nie dodawajcie przyprawy do oddzielnej przegródki na detergent, jeśli taka istnieje. Ścieralność czarnego pieprzu usuwa pozostałości odpowiedzialne za blaknięcie, a czarny odcień pieprzu może pomóc wzmocnić ciemny odcień barwnika. Bez obaw - czarny pieprz wypłucze się podczas cyklu płukania.
Co jeszcze można zrobić, żeby ubrania wolniej blakły?
- Pierzcie ubrania rzadziej. Im rzadziej pierzecie, tym wolniej wasze ubrania będą blaknąć.
- Sortujcie ubrania według kolorów. Barwnik ma tendencję do spływania podczas cyklu prania, ale jeśli nie ma jaśniejszych ubrań, które mogłyby nasiąkać ciemnym barwnikiem, ten zostanie ponownie wchłonięty przez czarne ubrania.
- Odwróćcie ubrania na lewą stronę. Powierzchnia tkaniny bezpośrednio wystawiona na cykl prania jest powierzchnią, która ulegnie największemu zużyciu. W rezultacie barwnik blaknie najpierw na powierzchni zawsze skierowanej na zewnątrz podczas prania. Dlatego warto odwrócić ubrania na lewą stronę przed praniem.
Źródło: wikihow.com, msn.com