Jeżeli aż wzdrygacie się na myśl o wigilijnym karpiu, przyrządźcie w tym roku inną rybę na święta - na przykład dorsza. Jest pozbawiony charakterystycznego zapachu (określanego jako „mulisty”), a do tego tańszy od karpia, którego ceny są w tym roku naprawdę rekordowe.

Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na dorsza z warzywami oraz ananasem - przykryty jarzynową pierzynką smakuje wprost doskonale i może być ciekawym zamiennikiem tradycyjnego karpia. 

Przepis na dorsza z warzywami od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 filety z dorsza

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • pół litra wywaru z jarzyn

  • ananas z puszki (krążki)

  • 2 duże marchewki

  • ćwiartka selera

  • Papryka zielona

  • 1 pietruszka

  • 1 duża duża cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka curry

  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego

  • 2 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • masło klarowane do smażenia

  • mąka do obtoczenia

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Pokrójcie filety z dorsza na równe kawałki. Posypcie solą oraz pieprzem, a na koniec pokropcie sokiem z cytryny i odłóżcie.

  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, a czosnek posiekajcie. Paprykę zieloną pokrójcie w paski.

  3. Obraną marchew, pietruszkę oraz selera zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Roztopcie masło na patelni i podsmażcie wszystkie warzywa.

  4. Kiedy już się nieco podpieką, wlejcie wywar z jarzyn. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, curry, pieprz ziołowy oraz sól i wymieszajcie. Duście, aż część wywaru odparuje.

  5. Następnie wlejcie na patelnię przecier pomidorowy i wymieszajcie.

  6. Obtoczcie w mące dorsza i usmażcie na patelni, na mocno rozgrzanym maśle klarowanym (lub na oleju).

  7. Wyjmijcie z puszki kilka krążków ananasa i dodajcie do warzyw wraz z kilkoma łyżkami zalewy. 

  8. Podzielcie farsz warzywny na pół. Weźcie jedną część i wyłóżcie nią naczynie żaroodporne. Ułóżcie na warzywach usmażoną rybę, a na niej resztę jarzyn. 

  9. Przykryjcie naczynie i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 20 minut.

  10. Po upieczeniu możecie dodać do ryby cienkie plasterki cytryny dla dekoracji. Smacznego!

Źródło: ewawachowicz.pl 

Zobacz także: