Jeżeli aż wzdrygacie się na myśl o wigilijnym karpiu, przyrządźcie w tym roku inną rybę na święta - na przykład dorsza. Jest pozbawiony charakterystycznego zapachu (określanego jako „mulisty”), a do tego tańszy od karpia, którego ceny są w tym roku naprawdę rekordowe.
Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz na dorsza z warzywami oraz ananasem - przykryty jarzynową pierzynką smakuje wprost doskonale i może być ciekawym zamiennikiem tradycyjnego karpia.
Przepis na dorsza z warzywami od Ewy Wachowicz
Składniki:
-
2 filety z dorsza
-
1 szklanka przecieru pomidorowego
-
pół litra wywaru z jarzyn
-
ananas z puszki (krążki)
-
2 duże marchewki
-
ćwiartka selera
-
Papryka zielona
-
1 pietruszka
-
1 duża duża cebula
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżeczka curry
-
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
-
2 liście laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
masło klarowane do smażenia
-
mąka do obtoczenia
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Pokrójcie filety z dorsza na równe kawałki. Posypcie solą oraz pieprzem, a na koniec pokropcie sokiem z cytryny i odłóżcie.
-
Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka, a czosnek posiekajcie. Paprykę zieloną pokrójcie w paski.
-
Obraną marchew, pietruszkę oraz selera zetrzyjcie na tarce, na dużych oczkach. Roztopcie masło na patelni i podsmażcie wszystkie warzywa.
-
Kiedy już się nieco podpieką, wlejcie wywar z jarzyn. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, curry, pieprz ziołowy oraz sól i wymieszajcie. Duście, aż część wywaru odparuje.
-
Następnie wlejcie na patelnię przecier pomidorowy i wymieszajcie.
-
Obtoczcie w mące dorsza i usmażcie na patelni, na mocno rozgrzanym maśle klarowanym (lub na oleju).
-
Wyjmijcie z puszki kilka krążków ananasa i dodajcie do warzyw wraz z kilkoma łyżkami zalewy.
-
Podzielcie farsz warzywny na pół. Weźcie jedną część i wyłóżcie nią naczynie żaroodporne. Ułóżcie na warzywach usmażoną rybę, a na niej resztę jarzyn.
-
Przykryjcie naczynie i włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczcie przez 20 minut.
-
Po upieczeniu możecie dodać do ryby cienkie plasterki cytryny dla dekoracji. Smacznego!
Źródło: ewawachowicz.pl