Zróbcie mizerię po warszawsku. 2 dodatkowe składniki z kuchennej szafki od razu podbiją smak ogórków
Własne
Newsy

Zróbcie mizerię po warszawsku. 2 dodatkowe składniki z kuchennej szafki od razu podbiją smak ogórków

Mizeria to jedno z typowo polskich letnich dań. Wszyscy mają swój własny sposób na jej przygotowanie i warszawiacy nie są pod tym kątem inni. Poznajcie stołeczny patent na pyszną mizerię.

Sezon ogórkowy przed nami. Dla wielu Polaków oznacza to pracę przy „produkcji” ogórków kiszonych, konserwowych i małosolnych, które znikają ze stołów jako pierwsze.

Oprócz tego ogórki, których pełno na polskich straganach, bazarach i targach już na przełomie czerwca i lipca, to także „surowiec” do przyrządzania fantastycznych mizerii i innego rodzaju letnich surówek.

Wydawałoby się, że zwykła mizeria to nic trudnego. Ogórki, raczej obrane ze skórki, pokrojone w cienkie plasterki, doprawione śmietaną, osolone, z dodatkiem cebulki, szczypioru czy koperku. Czy to wszystko?

Po co do mizerii z ogórków dodaje się ocet i cukier?

Wielu powiedziałoby, że tak. Tymczasem popularność zdobywa ostatnio przepis na mizerię po warszawsku. Wśród mieszkańców naszej stolicy uznanie zyskał przepis na ogórki z dwoma nietypowymi dodatkami.

Pierwszym z nich jest ocet. Co prawda niektórzy od dawna już dodają ocet do mizerii i to dla nich żadna nowina. Ale czy aby na pewno robią to wraz z dodaniem do ogórków cukru?

Taka mieszanka sprawia, że mizeria nabiera nowego, intensywniejszego smaku, którego nie sposób pomylić z niczym innym. Kwas octu i słodycz cukru świetnie „zaostrza” smak i podkręca go do poziomu, którego nie da się osiągnąć w żaden inny sposób.

Zobacz także
Magda Gessler zawsze dodaje to do mizerii. Wystarczy kapka, a surówka od razu nabierze charakteru i stanie się wyrazista

Magda Gessler zawsze dodaje to do mizerii. Wystarczy kapka, a surówka od razu nabierze charakteru

Zalejcie ogórki 3 łyżkami tego produktu. Mizeria wyjdzie lepsza niż ze śmietaną

Zalejcie ogórki 3 łyżkami tego produktu. Mizeria wyjdzie lepsza niż ze śmietaną

Przepis na mizerię po warszawsku

Składniki:

  • Ok. pół kilograma ogórków gruntowych
  • Cebulka dymka
  • Opcjonalnie koperek świeży
  • Kilka łyżek śmietany
  • Ocet
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ogórki obierzcie ze skórki i pokrójcie na cienkie plasterki.
  2. Pokrójcie cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem i włóżcie do miski lub innego naczynia wraz z ogórkami.
  3. Od razu posólcie ogórki, by pozbyć się nadmiaru wody.
  4. Dodajcie do ogórków 1-2 łyżki śmietany i doprawcie całość szczyptą pieprzu, połową łyżeczki octu i szczyptą cukru.
  5. Podawajcie do drugiego dania – np. do mielonych czy schabowych i ziemniaków.
  6. Smacznego!