
Książki kucharskie gospodyń z różnych regionów Polski kryją w sobie niezwykłe skarby. Można tam znaleźć przepisy na niezbyt popularne i czasami zapomniane dania, które są przecież bardzo smaczne. A do tego często tanie i proste do przygotowania.
Jednym z nich są świętokrzyskie męcybuły - specjał ziemi kieleckiej. To nic innego, jak ziemniaczane kluseczki nadziewane dowolnym farszem. My proponujemy wam ten przygotowany z mięsa, kapusty i grzybów, ale możecie dodać do nich co tylko chcecie. Dobrze smakują z farszem z samego mięsa, serem, a nawet na słodko z owocami.
Według dziennika Echo Dnia, takie właśnie męcybuły gotują panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn, w powiecie kieleckim. Zgłodnieliście? Bo my już tak!
Przepis na męcybuły
Składniki na ciasto:
-
2 kilogramy ziemniaków
-
1 jajko
-
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
-
sól
Składniki na farsz:
-
pół kilograma mięsa mielonego
-
pół kilograma kapusty kiszonej
-
garść suszonych grzybów
-
sól
-
pieprz
Składniki na okrasę:
-
15 dag wędzonego boczku
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
-
Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie, a następnie odcedźcie i odstawcie do ostudzenia.
-
Namoczone wcześniej suszone grzyby potnijcie na mniejsze kawałki. Dodajcie do kapusty kiszonej i ją ugotujcie. Po ugotowaniu odstawcie ją, by przestygła i odciśnijcie z nadmiaru soku.
-
Mięso podsmażcie na patelni. Podlejcie wodą i duście, aż będzie miękkie.
-
Kiedy ziemniaki już ostygną, przeciśnijcie je przez praskę. Wsypcie jedną szklankę mąki ziemniaczanej, dodajcie jajko oraz szczyptę soli i zagniećcie.
-
Wymieszajcie mięso z kapustą i grzybami, a następnie zmielcie.
-
Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Kiedy tłuszcz się zacznie wytapiać, dodajcie pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę oraz czosnek. Smażcie do zeszklenia cebuli.
-
Ciasto na męcybuły podzielcie na kawałki. Z każdego z nich uformujcie niewielki placek - połóżcie na środek farsz i zawińcie w kształt kuli. Tak przygotowane męcybuły włóżcie do wrzącej, osolonej wody. Gotujcie przez około 8 minut licząc od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.
-
Podawajcie od razu po ugotowaniu z okrasą. Smacznego!