Zróbcie męcybuły, czyli jeden ze skarbów kuchni świętokrzyskiej. Przydadzą się wam ziemniaki
AdobeStock
Newsy

Przepis na męcybuły, czyli 1 ze skarbów kuchni świętokrzyskiej. Przydadzą się wam ziemniaki

Gdy brakuje pomysłów na obiad, sięgnijcie po przepisy z kuchni regionalnej. Znajdziecie tam prawdziwe perełki, jak na przykład męcybuły. Wystarczy kilka składników i gotowe.

Książki kucharskie gospodyń z różnych regionów Polski kryją w sobie niezwykłe skarby. Można tam znaleźć przepisy na niezbyt popularne i czasami zapomniane dania, które są przecież bardzo smaczne. A do tego często tanie i proste do przygotowania.

Jednym z nich są świętokrzyskie męcybuły - specjał ziemi kieleckiej. To nic innego, jak ziemniaczane kluseczki nadziewane dowolnym farszem. My proponujemy wam ten przygotowany z mięsa, kapusty i grzybów, ale możecie dodać do nich co tylko chcecie. Dobrze smakują z farszem z samego mięsa, serem, a nawet na słodko z owocami. 

Według dziennika Echo Dnia, takie właśnie męcybuły gotują panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn, w powiecie kieleckim. Zgłodnieliście? Bo my już tak!

Przepis na męcybuły

Składniki na ciasto:

  • 2 kilogramy ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej

  • sól

Składniki na farsz:

  • pół kilograma mięsa mielonego

  • pół kilograma kapusty kiszonej

  • garść suszonych grzybów

  • sól

  • pieprz

Składniki na okrasę:

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

Zobacz także
Soleier, czyli śląski przepis na jajka w zalewie kminkowej. Zachwyćcie się tym regionalnym przysmakiem 

Soleier, czyli śląski przepis na jajka w zalewie kminkowej. Zachwyćcie się tym regionalnym przysmakiem 

kuchnia regionalna przepisy

Specjał kuchni regionalnej. Cudownie pyszne kiszeniaki łemkowskie polecają się na obiad. Po każdym kęsie będziecie w niebie

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie, a następnie odcedźcie i odstawcie do ostudzenia.

  2. Namoczone wcześniej suszone grzyby potnijcie na mniejsze kawałki. Dodajcie do kapusty kiszonej i ją ugotujcie. Po ugotowaniu odstawcie ją, by przestygła i odciśnijcie z nadmiaru soku. 

  3. Mięso podsmażcie na patelni. Podlejcie wodą i duście, aż będzie miękkie. 

  4. Kiedy ziemniaki już ostygną, przeciśnijcie je przez praskę. Wsypcie jedną szklankę mąki ziemniaczanej, dodajcie jajko oraz szczyptę soli i zagniećcie. 

  5. Wymieszajcie mięso z kapustą i grzybami, a następnie zmielcie. 

  6. Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Kiedy tłuszcz się zacznie wytapiać, dodajcie pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę oraz czosnek. Smażcie do zeszklenia cebuli. 

  7. Ciasto na męcybuły podzielcie na kawałki. Z każdego z nich uformujcie niewielki placek - połóżcie na środek farsz i zawińcie w kształt kuli. Tak przygotowane męcybuły włóżcie do wrzącej, osolonej wody. Gotujcie przez około 8 minut licząc od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.

  8. Podawajcie od razu po ugotowaniu z okrasą. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Adobe Stock
Newsy
Zapomnijcie o krokietach na Wigilię i zróbcie te gołąbki. Będą numerem 1 na stole
Gołąbki na Wigilię? Dlaczego nie! Wystarczy zrobić je w specjalnej, postnej wersji i śmiało można się nimi zajadać nawet w święta.

Z Wigilią zwykle kojarzą się (poza karpiem) pierogi oraz krokiety, a wszystko to koniecznie z farszem z kapusty i grzybów. To tradycyjne i przede wszystkim dość proste w przygotowaniu dania, choć wymagają nieco pracy. Ale przecież nie tylko krokiety czy pierogi nadają się na Wigilię - tego dnia świetnie sprawdzą się również gołąbki w postnej wersji. Sprawdźcie, jak je przygotować.  Jak zrobić wigilijne gołąbki? Takie gołąbki są oczywiście pozbawione mięsa - w końcu to Wigilia. Dlatego ich farsz składa się głównie z ryżu, grzybów oraz ozłoconej na patelni cebuli. Ryż zajmuje tutaj miejsce kaszy gryczanej, którą wiele polskich gospodyń wykorzystuje do przygotowania właśnie wigilijnych gołąbków. W ten sposób przygotowane gołąbki są ciut delikatniejsze i bardzo smaczne. Aby nie wyszły mdłe, zamiast gotować je tradycyjnie w garnku, należy zapiec je w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, zalewając śmietaną.  Przepis na wigilijne gołąbki Składniki: 1 średnia główka białej kapusty pół kilograma ryżu pół litra śmietany 18% 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g masła 65 g suszonych grzybów sól pieprz  Przygotowanie: Zacznijcie od namoczenia suszonych grzybów w wodzie, żeby zmiękły (najlepiej zostawcie je tak na całą noc). Następnego dnia wlejcie wodę z grzybami do garnka i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie, aż zmiękną. Ugotujcie cały ryż. Obierzcie cebulę, pokrójcie ją w kostkę i następnie zeszklijcie na maśle. Smażcie, aż nabierze złotego koloru. Zmielcie grzyby w maszynce. Do miski wrzućcie lekko ostudzony ryż, cebulę i grzyby. Dodajcie jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszajcie. Wytnijcie...

Zamieńcie twaróg na pierogi na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz
ONS.pl, ewawachowicz/Instagram
Newsy
Robicie pierogi ruskie? Zamieńcie zwykły twaróg na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz
Gwarantujemy, że takich pierogów jeszcze nie jedliście! Zobaczcie, jak przygotowuje je Ewa Wachowicz.

Jedno z flagowych polskich dań, czyli pierogi ruskie, doczekało się wielu ciekawych, autorskich wersji i modyfikacji. Również Ewa Wachowicz proponuje własny sposób przyrządzania tego dania. Jej pierogi smakują wyjątkowo ze względu na użycie zupełnie innego twarogu niż zazwyczaj - gwiazda dodaje do nich twaróg wędzony. Wystarczy już taka modyfikacja, że nie poznalibyście smaku tego dania.  Oprócz tego warto wypróbować jeszcze innych innowacji Ewy Wachowicz. Na przykład dodanie do farszu łyżki domowego pesto z czosnku niedźwiedziego. Brzmi interesująco? Sprawdźcie, jak przygotować pierogi ruskie z przepisu Ewy Wachowicz! Przepis Ewy Wachowicz na pierogi ruskie z wędzonym twarogiem  Do przygotowania pierogów z wyjątkowym farszem będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: około pół kilograma mąki pszennej 1 jajko jedna szklanka wrzątku Na farsz: 3-4 ziemniaki 1 opakowanie twarogu wędzonego (około 20 dag) 1 łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego 1 łyżka żurawiny sól  pieprz Na pesto: duży pęczek czosnku niedźwiedziego garść prażonych orzechów laskowych ok. 125 ml oleju z pestek winogron sól Przygotowanie: Dzień wcześniej namoczcie suszoną żurawinę. Wysypcie mąkę na stolnicę. W środku zróbcie dołek i wlejcie wrzątek. Nożem wymieszajcie ciasto, a następnie dodajcie jajko i wyróbcie ciasto. Przykryjcie i odstawcie na 20 minut.  W tym czasie przygotujcie pesto. Czosnek niedźwiedzi umyjcie, pokrójcie razem z prażonymi orzechami laskowymi wrzućcie do miksera. Dodajcie sól, wlejcie olej i zmiksujcie.  Następnie obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu i ostudzeniu...

Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek
Tomasz Strzelczyk Oddaszfartucha YouTube/Facebook, Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/YouTube
Newsy
Tomek Strzelczyk robi gołąbki pod czujnym okiem babci Marysi. Będą w sam raz na piątek
Tym razem Tomasz Strzelczyk wraz ze swoją babcią Marysią pokazuje, jak zrobić pyszne gołąbki z jej autorskiego przepisu. Pyszne, że palce lizać!

Wielu z nas ciepło wspomina swoje babcie i spędzony z nimi czas. To one nauczyły nas najlepszych przepisów na ulubione potrawy i trików, których próżno szukać w książkach kucharskich. Tomek Strzelczyk cały czas korzysta z ogromu wiedzy swojej babci na temat gotowania i razem z nią pichci różne pyszności, a cały proces relacjonuje na swoim kanale na YouTube. Ostatnio pokazał, jak razem ze swoją babcią Marysią przyrządza postne gołąbki z jej własnego przepisu. Zobaczcie, jak zrobić te pyszności. Czym różnią się od zwykłego przepisu? Będą idealne na piątek z racji tego, że nie ma w nich nawet grama mięsa. Tradycyjny staropolski farsz babci Marysi składa się z ziemniaków i kaszy jęczmiennej z nośnikiem smaku w postaci grzybów. W połączeniu z liśćmi kapusty i omastą w postaci podsmażonej cebulki daje to niezwykły efekt smakowy.  Przepis na gołąbki babci Marysi Do przygotowania postnych gołąbków z przepisu babci Marysi będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół kilograma surowych ziemniaków pół kilograma grubej kaszy jęczmiennej pół litra bulionu warzywnego 1 kapusta oraz woda z parzenia liści Garść grzybów suszonych  2 cebule 2 jajka masło sól pieprz  Przygotowanie: Wlejcie wodę do garnka, posólcie i wlejcie nieco oleju. Jak radzi babcia Marysia, dzięki temu liście będą o wiele łatwiej odchodziły od kapusty.  Usuńcie z kapusty głąb i spodem do dołu połóżcie ją w garnku wypełnionym wodą. Po zagotowaniu, gotujcie przez 10 minut pod przykryciem. Następnie obróćcie kapustę spodem do góry i za pomocą widelca zdejmujcie liście. Zobaczycie, że same będą odchodzić! Gdy już zdejmiecie z kapusty liście potrzebne na...

Dopiero z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą prawdziwego smaku. To sekret Magdy Gessler
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Z tym dodatkiem pierogi z kapustą i grzybami nabiorą wspaniałego smaku. To sekret Magdy Gessler
Smakowite pierogi z kapustą i grzybami będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do farszu ten 1 składnik. Poznajcie wskazówki Magdy Gessler na pyszne pierogi na Wigilię.

Święta absolutnie nie mogą się obyć bez tradycyjnych postnych pierogów z kapustą i grzybami. Jak zaznacza sama Magda Gessler, to danie to „wyzwolenie wigilijne”: – Wszyscy się modlą: niech karpi się skończy, a zaczną się pierogi - żartowała Magda Gessler na temat sytuacji przy każdym polskim wigilijnym stole. Żeby pierogi były udane, ważne jest nie tylko miękkie i cienkie ciasto, ale oczywiście również farsz. Poza suszonymi grzybami i kapustą, wzbogaćcie je jeszcze jednym składnikiem.  Trik na pierogi z kapustą i grzybami Magda podkreśla, że wigilijne pierogi z kapustą i grzybami nie mogą być jałowe i „byle jakie” - a takie często są, jeżeli kapusta nie jest dostatecznie kwaśna. Do tego koniecznie przyprawy w postaci pieprzu i kminku, najlepiej zmielonego w moździerzu. Ponadto, dodajcie do farszu jedną łyżkę miodu albo cukru - ciekawie przełamie kwasowość kapusty i jeszcze mocniej podkręci smak.  Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Magdy Gessler Składniki: 500 g kapusty kiszonej sok z kapusty 1 cebula pół szklanki grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 goździki kminek olej lniany 1 łyżka miodu lipowego sól pieprz  Na ciasto: 300 g mąki 200 ml wody 30 g masła sól Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie na kilka godzin.  Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni na oleju lnianym. Zagotujcie grzyby. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz. Gotujcie do miękkości i dodajcie szczyptę kminku. W osobnym garnku podgrzejcie kapustę wraz...