Książki kucharskie gospodyń z różnych regionów Polski kryją w sobie niezwykłe skarby. Można tam znaleźć przepisy na niezbyt popularne i czasami zapomniane dania, które są przecież bardzo smaczne. A do tego często tanie i proste do przygotowania.

Co to są męcybuły?

Jednym z nich są świętokrzyskie męcybuły - specjał ziemi kieleckiej. To nic innego, jak ziemniaczane kluseczki nadziewane dowolnym farszem. My proponujemy wam ten przygotowany z mięsa, kapusty i grzybów, ale możecie dodać do nich co tylko chcecie. Dobrze smakują z farszem z samego mięsa, serem, a nawet na słodko z owocami. 

Według dziennika Echo Dnia, takie właśnie męcybuły gotują panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Wzdołu Rządowego w gminie Bodzentyn, w powiecie kieleckim. Zgłodnieliście? Bo my już tak!

Zobacz także:

Przepis na męcybuły

Składniki na ciasto:

  • 2 kilogramy ziemniaków

  • 1 jajko

  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej

  • sól

Składniki na farsz:

  • pół kilograma mięsa mielonego

  • pół kilograma kapusty kiszonej

  • garść suszonych grzybów

  • sól

  • pieprz

Składniki na okrasę:

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i ugotujcie w osolonej wodzie, a następnie odcedźcie i odstawcie do ostudzenia.

  2. Namoczone wcześniej suszone grzyby potnijcie na mniejsze kawałki. Dodajcie do kapusty kiszonej i ją ugotujcie. Po ugotowaniu odstawcie ją, by przestygła i odciśnijcie z nadmiaru soku. 

  3. Mięso podsmażcie na patelni. Podlejcie wodą i duście, aż będzie miękkie. 

  4. Kiedy ziemniaki już ostygną, przeciśnijcie je przez praskę. Wsypcie jedną szklankę mąki ziemniaczanej, dodajcie jajko oraz szczyptę soli i zagniećcie. 

  5. Wymieszajcie mięso z kapustą i grzybami, a następnie zmielcie. 

  6. Pokrójcie boczek w kostkę i usmażcie na patelni. Kiedy tłuszcz się zacznie wytapiać, dodajcie pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę oraz czosnek. Smażcie do zeszklenia cebuli. 

  7. Ciasto na męcybuły podzielcie na kawałki. Z każdego z nich uformujcie niewielki placek - połóżcie na środek farsz i zawińcie w kształt kuli. Tak przygotowane męcybuły włóżcie do wrzącej, osolonej wody. Gotujcie przez około 8 minut licząc od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię.

  8. Podawajcie od razu po ugotowaniu z okrasą. Smacznego!