Znudziły się wam tradycyjne kluski śląskie i szukacie jakiejś odmiany? Ta potrawa w najczęstszym jej wydaniu może z czasem mocno się znudzić. Ciekawym urozmaiceniem jest dodanie do ciasta aromatycznych przypraw, na przykład ziół, które nadadzą kluskom charakteru.

Jeżeli jednak jesteście naprawdę odważni i chcielibyście spróbować czegoś zupełnie innego, możecie wyrzucić ziemniaki z przepisu na kluski i zamiast tego zrobić je z innego warzywa. 

W tym celu doskonale sprawdzą się bataty, czyli tak zwane słodkie ziemniaki. Po ugotowaniu, w konsystencji przypominają zwykłe ziemniaki, jednak przygotowane z nich kluski smakują inaczej, a do tego mają bardzo ciekawy, intensywnie pomarańczowy kolor. Poznajcie przepis na to niecodzienne danie. 

Zobacz także:

Przepis na kluski śląskie z batatów

Do przygotowania klusek śląskich ze słodkich ziemniaków potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • pół kilograma batatów (słodkich ziemniaków)

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól

Przygotowanie:

  1. Najpierw ugotujcie bataty. Nie musicie ich obierać ze skórki - zrobicie to później.

  2. Po ugotowaniu ostudźcie bataty, a następnie obierzcie je ze skórki i przeciśnijcie przez praskę tak, jak zwykłe ziemniaki.

  3. Rozdrobnione bataty włóżcie do miski, dodajcie do nich jajka, mąkę i skrobię ziemniaczaną, sól oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszajcie.

  4. Z przygotowanej masy uformujcie tradycyjne kluski z dziurką w środku (świetnie sprawdza się w tym celu trzonek drewnianej łyżki).

  5. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i wrzućcie kluski. Gotujcie przez kilka minut, do wypłynięcia. 

  6. Po ugotowaniu wyjmijcie je łyżką cedzakową na talerz. Podawajcie z masłem lub wybranym przez siebie sosem. Smacznego!

Dlaczego warto jeść bataty?

Rosnąca popularność batatów nie bierze się z niczego. Słodkie ziemniaki to świetna alternatywa dla tradycyjnych. Mają słodszy smak i nadają charakteru potrawom, dlatego sprawdzają się jako zamiennik ziemniaków - tak jak w powyższym przepisie.

Ponadto, bataty zawierają dużo beta-karotenu, który jest antyoksydantem. Spowalnia on starzenie organizmu i może ochronić go przed rakiem. 

Źródło: hpba.pl, beszamel.se