Znudziły się wam tradycyjne kluski śląskie i szukacie jakiejś odmiany? Ta potrawa w najczęstszym jej wydaniu może z czasem mocno się znudzić. Ciekawym urozmaiceniem jest dodanie do ciasta aromatycznych przypraw, na przykład ziół, które nadadzą kluskom charakteru.
Jeżeli jednak jesteście naprawdę odważni i chcielibyście spróbować czegoś zupełnie innego, możecie wyrzucić ziemniaki z przepisu na kluski i zamiast tego zrobić je z innego warzywa.
W tym celu doskonale sprawdzą się bataty, czyli tak zwane słodkie ziemniaki. Po ugotowaniu, w konsystencji przypominają zwykłe ziemniaki, jednak przygotowane z nich kluski smakują inaczej, a do tego mają bardzo ciekawy, intensywnie pomarańczowy kolor. Poznajcie przepis na to niecodzienne danie.
Zobacz także:
Przepis na kluski śląskie z batatów
Do przygotowania klusek śląskich ze słodkich ziemniaków potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
-
pół kilograma batatów (słodkich ziemniaków)
-
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżki mąki pszennej
-
2 jajka
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
sól
Przygotowanie:
-
Najpierw ugotujcie bataty. Nie musicie ich obierać ze skórki - zrobicie to później.
-
Po ugotowaniu ostudźcie bataty, a następnie obierzcie je ze skórki i przeciśnijcie przez praskę tak, jak zwykłe ziemniaki.
-
Rozdrobnione bataty włóżcie do miski, dodajcie do nich jajka, mąkę i skrobię ziemniaczaną, sól oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszajcie.
-
Z przygotowanej masy uformujcie tradycyjne kluski z dziurką w środku (świetnie sprawdza się w tym celu trzonek drewnianej łyżki).
-
W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i wrzućcie kluski. Gotujcie przez kilka minut, do wypłynięcia.
-
Po ugotowaniu wyjmijcie je łyżką cedzakową na talerz. Podawajcie z masłem lub wybranym przez siebie sosem. Smacznego!
Dlaczego warto jeść bataty?
Rosnąca popularność batatów nie bierze się z niczego. Słodkie ziemniaki to świetna alternatywa dla tradycyjnych. Mają słodszy smak i nadają charakteru potrawom, dlatego sprawdzają się jako zamiennik ziemniaków - tak jak w powyższym przepisie.
Ponadto, bataty zawierają dużo beta-karotenu, który jest antyoksydantem. Spowalnia on starzenie organizmu i może ochronić go przed rakiem.
Źródło: hpba.pl, beszamel.se