Zróbcie kluski śląskie z dodatkiem tego warzywa. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści
AdobeStock
Newsy

Zróbcie kluski śląskie z tego warzywa zamiast ziemniaków. Wyjdą tak pyszne, że w głowie się nie mieści

Chętni na eksperymenty w kuchni? Zamiast ziemniaków, dodajcie do ciasta na kluski śląskie to ciekawe warzywo. Tak smacznych dawno nie jedliście.

Znudziły się wam tradycyjne kluski śląskie i szukacie jakiejś odmiany? Ta potrawa w najczęstszym jej wydaniu może z czasem mocno się znudzić. Ciekawym urozmaiceniem jest dodanie do ciasta aromatycznych przypraw, na przykład ziół, które nadadzą kluskom charakteru.

Jeżeli jednak jesteście naprawdę odważni i chcielibyście spróbować czegoś zupełnie innego, możecie wyrzucić ziemniaki z przepisu na kluski i zamiast tego zrobić je z innego warzywa. 

W tym celu doskonale sprawdzą się bataty, czyli tak zwane słodkie ziemniaki. Po ugotowaniu, w konsystencji przypominają zwykłe ziemniaki, jednak przygotowane z nich kluski smakują inaczej, a do tego mają bardzo ciekawy, intensywnie pomarańczowy kolor. Poznajcie przepis na to niecodzienne danie. 

Przepis na kluski śląskie z batatów

Do przygotowania klusek śląskich ze słodkich ziemniaków potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • pół kilograma batatów (słodkich ziemniaków)

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • sól

Zobacz także
Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem

Oto dokładne proporcje na idealnie miękkie kluski śląskie. Wyjdą wam zawsze pod 1 warunkiem

Jak gotować kluski śląskie żeby były idealnie gładkie?

Jak gotować kluski śląskie, żeby były idealnie gładkie? Pamiętajcie o 3 zasadach

Przygotowanie:

  1. Najpierw ugotujcie bataty. Nie musicie ich obierać ze skórki - zrobicie to później.

  2. Po ugotowaniu ostudźcie bataty, a następnie obierzcie je ze skórki i przeciśnijcie przez praskę tak, jak zwykłe ziemniaki.

  3. Rozdrobnione bataty włóżcie do miski, dodajcie do nich jajka, mąkę i skrobię ziemniaczaną, sól oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszajcie.

  4. Z przygotowanej masy uformujcie tradycyjne kluski z dziurką w środku (świetnie sprawdza się w tym celu trzonek drewnianej łyżki).

  5. W dużym garnku zagotujcie wodę, posólcie i wrzućcie kluski. Gotujcie przez kilka minut, do wypłynięcia. 

  6. Po ugotowaniu wyjmijcie je łyżką cedzakową na talerz. Podawajcie z masłem lub wybranym przez siebie sosem. Smacznego!

Dlaczego warto jeść bataty?

Rosnąca popularność batatów nie bierze się z niczego. Słodkie ziemniaki to świetna alternatywa dla tradycyjnych. Mają słodszy smak i nadają charakteru potrawom, dlatego sprawdzają się jako zamiennik ziemniaków - tak jak w powyższym przepisie.

Ponadto, bataty zawierają dużo beta-karotenu, który jest antyoksydantem. Spowalnia on starzenie organizmu i może ochronić go przed rakiem. 

Źródło: hpba.pl, beszamel.se 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
AdobeStock
Newsy
Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
Jak można wykorzystać mięso z rosołu? Zróbcie z niego farsz do klusek! Posypane boczkiem z cebulką będą przepyszne.

Jeżeli lubicie kluski śląskie, to na pewno posmakują wam kluchy pyzuchy! Te kluski to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Faszerowane są mięsem i warzywami z dodatkiem przypraw i smakują po prostu obłędnie. Wypróbujcie poniższy przepis! Przepis na kluchy pyzuchy Do przygotowania smacznych klusek z farszem z rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g boczku 2 udka drobiowe z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 jajko 2 cebule 250 g skrobi ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju Gałka muszkatołowa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie je, ostudźcie i gdy będą już chłodne, przeciśnijcie przez praskę. Obierzcie obie cebule i pokrójcie drobno w kostkę. Podobnie zróbcie z boczkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zrumieniła. Po usmażeniu weźcie jedną łyżkę cebuli i odłóżcie do miseczki. Dodajcie na patelnię pokrojony boczek i smażcie. Obierzcie udka z rosołu i zmielcie mięso. Dodajcie do niego usmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz rozgniecioną widelcem marchewkę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie. Do drugiej miski, w której znajdują się przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypcie 250 g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, wbijcie jedno jajko i dodajcie po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto – powinno wyglądać tak, jak ciasto na kluski śląskie. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie od niego kawałki i formujcie w podłużne placki. Do każdego włóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi w kształt wrzecionowatej kluski. Ułóżcie gotowe kluski na talerzu posypanym...

magda gessler kluski śląskie
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Idealne kluski śląskie według Magdy Gessler. Czy dodaje do nich jajko? Będziecie zaskoczeni
Przepis Magdy Gessler na kluski śląskie to prawdziwy hit. Za każdym razem wychodzą idealne, a to wszystko za sprawą odpowiednich proporcji.

Kluski śląskie to tradycyjne polskie danie, najbardziej popularne w rejonie Śląska, gdzie jest podawane zazwyczaj z sosem pieczeniowym, mięsem oraz surówką z czerwonej kapusty. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Stanowią idealny dodatek do obiadu bądź mogą stanowić samodzielny posiłek. Klasyczne kluski śląskie Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę. Są w wielkości orzecha włoskiego z charakterystyczną dziurką na środku. Jej zadaniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu, jakimi są polane. Tradycyjne kluski idealnie sprawdzą się na obiad na co dzień, jak i od święta. Świetnie komponują się z mięsem i solo z zeszkloną cebulką.  Patent Magdy Gessler na udane kluski śląskie Magda Gessler to najsłynniejsza restauratorka w Polsce oraz niekwestionowany autorytet w dziedzinie kulinarnej. Ostatnimi czasy postanowiła podzielić się ze swoimi odbiorcami przepisem na kluski śląskie . Poprzez odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej, a przede wszystkim dodatek jajka, kluski według przepisu Magdy Gessler za każdym razem wychodzą idealne. Jajko scala przygotowaną masę ziemniaczaną, dzięki czemu ulepienie klusek jest jeszcze łatwiejsze. Koniecznie skorzystajcie z tego patentu! Kluski śląskie z dodatkiem jajka Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Po ugotowaniu odlejcie wodę oraz odstawcie do ostudzenia. Później przepuśćcie ziemniaki przez praskę. Do rozgniecionych ziemniaków dodajcie rozbite jajko, mąkę ziemniaczaną oraz sól do smaku. Z podanych składników wyróbcie gładkie, jednolite ciasto. Z przygotowanego ciasta formujcie kulki o wielkości orzecha włoskiego. W każdej z nich...

Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
halina/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Pomysł na tani i szybki obiad
Nie macie pomysłu na obiad? Zróbcie błyskawiczne kluski śląskie z sosem – domownicy będą prosić o dokładkę!

Tradycyjne kluski śląskie to potrawa, która sprawdzi się w każdej sytuacji. Przyrządza się je bardzo szybko, są tanie i komponują się niemal każdym sosem. Jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tego pysznego dania. Możecie zaszaleć i przygotować np. szpinakowe kluski śląskie czy kluski śląskie w kształcie kopytek . Możecie również wypróbować smaczny przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym autorstwa Haliny, jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym Do przygotowania klusek śląskich z sosem potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1,2 kg ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Sól Pieprz 500 g pieczarek 1 cebula 0,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki, włóżcie do garnka, zalejcie zimną wodą i zagotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie ziemniaki, ostudźcie i zmielcie za pomocą maszynki lub po prostu tłuczkiem. Zmielone ziemniaki przełóżcie do miski, wyrównajcie z wierzchu i za pomocą noża podzielcie je na cztery części. Jedną z nich wyjmijcie i połóżcie na resztę ziemniaków. W powstałe wolne miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną – tyle, by wypełniła lukę po ćwiartce ziemniaków. Dodajcie do masy jedno jajko i wyróbcie. Doprawcie solą i pieprzem. Gdy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie z niego po kawałku i formujcie w kulki. W każdej z nich palcem lub za pomocą trzonka łyżki zróbcie dziurkę. W dużym garnku zagotujcie wodę, dodajcie sól oraz dwie łyżki oleju i partiami gotujcie kluski przez około 5 minut. Wyciągajcie je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Pieczarki umyjcie, oczyśćcie z ziemi i pokrójcie w plastry. Cebulę posiekajcie....

Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Adobe Stock
Newsy
Przepis na haluszki z bryndzą. Takie kluski z serem jedzą górale na Podhalu i na Słowacji
Słowaków i Polaków łączą nie tylko bardzo podobne do siebie języki. Razem z naszymi południowymi sąsiadami dzielimy także kulinarne upodobania. Np. do klusków na bazie ziemniaków, takich choćby jak słowackie haluszki.

Klasyka, fundament, podstawa słowackiej, a właściwie całej karpackiej kuchni – tak nazwać można haluszki. Kluski z tartych ziemniaków i mąki robi się właściwie w całym pasie Karpat – od Słowacji, przez polskie Tatry, aż po Węgry i ukraińskie Zakarpacie. Trzeba uczciwie przyznać, że przepis na kluski z tartych ziemniaków nie jest udziałem wyłącznie karpackich górali. Podobne szare kluski jada się przecież także w innych stronach Polski. Pewne podobieństwo wykazuje do haluszków także ciasto na podlaskie i litewskie cepeliny oraz kartacze . Słowacy haluszki okrzyknęli swoim narodowym specjałem. I słusznie. Wraz z dodatkiem w postaci najprawdziwszej górskiej bryndzy i skwarków smakują one po słowackiej stronie Tatr doprawdy obłędnie. Przepis na haluszki z bryndzą Składniki: 1 kg ziemniaków z dużą zawartości skrobi Jajko 2-3 mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól Ok. 15 dag słoniny 15 dag bryndzy Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki odsączcie z nadmiaru wody. Do masy ziemniaczanej wrzućcie z powrotem zebraną na dnie wody skrobię. Wbijcie do ziemniaków 1 jajko. Wsypcie do ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawcie ciasto na haluszki solą. Wymieszajcie całość na gładką masę. Zagotujcie wodę i dopilnujcie, by przed gotowaniem zaczęła porządnie wrzeć. Ciasto na haluszki wlewajcie do wrzącej się wody przez tarkę, rozcierając ciasto przez jej powierzchnię – w ten sposób otrzymacie małe i eleganckie kluseczki. Gotujcie kluski przez ok. 5 min. Na patelni wysmażcie skwarki. Wymieszajcie ugotowane haluszki z serem typu bryndza i podawajcie całość okraszoną porcją skwarków. Smacznego!