Zróbcie intensywne w smaku kluski zakopiańskie. Tajemnica tkwi w 1 składniku
AdobeStock
Newsy

Zróbcie intensywne w smaku kluski zakopiańskie. Tajemnica tkwi w 1 składniku

Z czego słyną zakopiańskie restauracje? Są to specjalnie przyrządzone kluski z jednym sekretnym składnikiem. Możecie je zrobić również w domu. Sprawdźcie, w jaki sposób.

Kluski zakopiańskie przypominają wyglądem nieco kopytka, jednak jeden składnik sprawia, że znacznie się od nich różnią. Dzięki niemu ich smak jest dużo bardziej intensywny. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sekretny składnik klusek zakopiańskich

Kluski zakopiańskie będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich jeden składnik. Chodzi o bryndzę, czyli owczy ser o bardzo wyrazistym smaku. Jest on słony, czasami przechodzi w delikatnie ostry, może być także odrobinę kwaśny – wszystko zależy od jakości mleka, z którego ser został zrobiony.

Pamiętajcie jednak, że klusek przygotowanych w ten sposób nie można zamrażać właśnie ze względu na dodanie do nich bryndzy. Ten owczy ser nie znosi dobrze zmian temperatury.

Zobacz także
Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten błąd wychodzą twarde jak kamień

Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten szkolny błąd wychodzą twarde jak kamień i niesmaczne

Czym włoskie nioki (gnocchi) różnią się od polskich kopytek? Jedną z róznic są rowki w kluskach. Do czego służą?

Czym włoskie gnocchi różnią się od naszych kopytek? Jedną z różnic są rowki w kluskach. Do czego służą?

Przepis na kluski zakopiańskie

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 20 dag bryndzy
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól - do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierzcie ziemniaki, ugotujcie, a następnie (jeszcze ciepłe) przepuśćcie je przez maszynkę razem z bryndzą.
  2. Później wymieszajcie masę razem ze śmietaną i jajkami, posólcie do smaku.
  3. Dodajcie tyle mąki, żeby ciasto nie było twarde.
  4. Kolejny krok to uformowanie wałków z ciasta na stolnicy posypanej mąką.
  5. Następnie pokrójcie je ukośnie tak, jak kroi się kopytka.
  6. Pokrojone kluski wrzućcie do osolonej wody. Gotujcie je przez około 10 minut.

Gotowe kluski zakopiańskie możecie podawać z kwaśną śmietaną. Kolejny sposób polega na odsmażeniu ich na słoninie lub polaniu zarumienioną bułką tartą.

Jeżeli zdecydujecie się przechowywać swoją potrawę w lodówce – najlepszym sposobem na jej odgrzanie będzie zrobienie tego na patelni.

Ważnym składnikiem klusek zakopiańskich jest bryndza, dlatego warto kupić ją od sprawdzonego sprzedawcy. Możecie mieć wtedy pewność, że danie będzie miało wspaniały smak i aromat.

Co zrobić, żeby kluski nie sklejały się podczas gotowania?

Często podczas gotowania kluski sklejają się ze sobą. Co zrobić, żeby temu zapobiec? Sposób jest bardzo prosty – wystarczy, że do posolonej wody dodacie kilka kropli oleju lub pół łyżki masła, w zależności od tego, co macie w lodówce.

Tłuszcz pokryje kluski cienką warstwą, która uchroni je przed zlepieniem się ze sobą. Dzięki temu nie wyjdzie wam „nieapetyczna breja”, tylko smakowita potrawa.

Czym włoskie nioki (gnocchi) różnią się od polskich kopytek? Jedną z róznic są rowki w kluskach. Do czego służą?
Adobe Stock
Newsy
Czym włoskie gnocchi różnią się od naszych kopytek? Jedną z różnic są rowki w kluskach. Do czego służą?
Spójrzcie na te dwa przepisy na kopytka i gnocchi i znajdźcie różnice. Jak to możliwe, że w dwóch różnych krajach jada się to niemal identyczne danie? Choć kluski są tak podobne, mają jednak pewne różnice.

Polskie kopytka i włoskie nioki (poprawnie: gniocchi) to tylko jeden przykład potrawy, która w podobnej postaci powstała na dwóch różnych krańcach Europy. Takich dań jest znacznie więcej, jak placki ziemniaczane podawane u nas ze śmietaną, a na Węgrzech z gulaszem, czy choćby gołąbki podawane u nas z mięsem i ryżem, a na południu znane jako dolma, zawijane w liście winogron, a nie kapusty i podawane bez mięsa, a do tego na zimno.  Skąd się biorą podobne dania w różnych częściach świata? Powodów jest kilka. Trzy z nich mają największy wpływ na kuchenne podobieństwa:  Te same składniki. Ludzie z różnych stron świata używających tych samych składników dań, dochodzą często do tych samych pomysłów ich użycia w potrawach. Jeśli mamy do dyspozycji ziemniaki, nietrudno wpaść na to, żeby je zetrzeć i usmażyć z nich placki, żeby ugotować, utłuc i zrobić z nich kluski Te same techniki. Dysponując tymi samymi sposobami obróbki termicznej jak gotowanie, smażenie, pieczenie, uzyskujemy podobne efekty. Np. usmażymy starte ziemniaki, będą miały podobny smak i chrupiącą konsystencję. Jeśli dysponujemy liśćmi (kapusty lub winogron) w różnych częściach świata wpadamy na ten sam pomysł, żeby zawinąć w nie kruchy farsz Bliskość sąsiedzka. Wiele dań przekracza granice razem z jej mieszkańcami. To dlatego najwięcej, niemal identycznych potraw, można znaleźć po dwóch stronach tej samej granicy. Mieszkańcy regionów przygranicznych odwiedzają się, żenią i tworzą rodziny z sąsiadami zza granicy. Tak, w naturalny sposób przenoszą do nowych domów własne dania i przyzwyczajenia kulinarne Czym się różnią włoskie nioki od polskich kopytek? Może najpierw zapytajmy, w czym są podobne te dwa dania pochodzące z północy i południa...

Jaki twaróg do leniwych? Tak szybkich i puszystych słodkich klusek jeszcze nie jedliście!
Adobe Stock
Newsy
Jaki twaróg do leniwych? Tak szybkich i puszystych słodkich klusek jeszcze nie jedliście!
Kluski leniwe, polane masełkiem lub bułką tartą podsmażoną na maśle, to najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Zróbcie je tak jak pamiętacie – idealnie!

Te bardzo szybkie, słodkie, serowe kluski, to danie, które poprawia nastrój, a do tego można je zrobić w parę minut. Warto użyć do nich właściwych składników. W przypadku leniwych, najważniejszym  jest twaróg, jaki wybrać? Jakiego twarogu używać do leniwych? Innego sera używacie do sernika, innego do leniwych. A jeszcze inny sprawdzi się na kanapkach, posypanych szczypiorkiem i solą. Ser biały może mieć różną twardość i konsystencję i to właśnie ona decyduje o tym, którego warto użyć do pierogów z serem i leniwych. O ile twaróg na sernik powinien być gładko zmielony i półpłynny, a ten który kroimy w plastrach na kanapki, dobrze jeśli test twardy i nie rozkrusza się podczas krojenia. To twaróg na leniwe powinien mieścić się pomiędzy tymi dwoma skrajnościami: półpłynnym i zwartym. Wybierajcie maślany w smaku, puszysty i miękki. Możecie użyć półtłustego lub tłustego. Chudy będzie za suchy. Gdy już wybierzecie właściwy, delikatny, miękki twaróg, zanim pokruszycie go i dodacie do mąki, pamiętajcie o przesianiu mąki przez sito. Dzięki temu napowietrzycie ją i w połączeniu z dobrej jakości serem, wyjdą wam idealne, puszyste, słodkie kluski, jakich jeszcze nie jedliście. Co eksperci mówią o twarogu do leniwych? Blogerka Aniagotuje.pl proponuje, żeby do leniwych użyć twarogu półtłustego lub tłustego w kostce, typu krajanka. I ostrzega, żeby nie używać mielonego twarogu przeznaczonego na serniki, sprzedawanego w wiaderku. Ten twaróg nie jest tak twardy, jak sery sprzedawane w kostce. Z kolei Katarzyna Bosacka z programu „Wiem co jem, wiem co kupuję" używa do leniwych dobrego sera twarogowego, półtłustego. Przy okazji zdradza cały przepis na swoje wyśmienite słodkie kluski,...

Ciasto na kopytka, kluski
Gotujmy.pl/Mistrz Kuchni
Newsy
Czy do kopytek powinno się dodawać mąkę ziemniaczaną? Specjalistki od klusek nie mają złudzeń
Pyszne kopytka zagościły w sercach Polaków już dawno temu. Stanowią idealny dodatek do dań mięsnych i rozmaitych sosów.

Kopytka to jeden z lepszych przykładów, który pokazuje, że kuchnia może być jednocześnie i smaczna, i prosta. Wykonanie tych klusek jest także stosunkowo tanie.  Podczas ich przygotowania trzeba mieć w głowie kilka prostych zasad. Kluski możecie zrobić znacznie wcześniej. Po wyjęciu cedzakiem do miski należy wlać troszkę oleju i delikatnie wymieszać, przełożyć do naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki. Dodatek oleju sprawi, że kluski się nie skleją . Można je odsmażać na drugi dzień, będą równie pyszne. Jak zrobić kopytka?  Każdy ma swój sposób na tego rodzaju kluski. Warto jednak dodać masy odrobinę mąki ziemniaczanej. Tak radzą doświadczone gospodynie domowe. Mała ilość mąki ziemniaczanej niewiele zmieni w smaku i konsystencji klusek. Będą one za to mięciutkie i na pewno się nie rozlecą!  Pozostaje jeszcze kwestia odgrzewania kopytek na następny dzień. Jeżeli od razu wiecie, że nie przeznaczycie ich na odsmażanie, to wystarczy gotować świeże kluski ok. 2 minuty od wypłynięcia. na powierzchnię. W przeciwnym razie, wystarczy ok. 1 minuta. Z kolei na drugi dzień trzeba zalać je wrzącą wodą i tylko doprowadzić do zagotowania. Przepis na kopytka Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki na kopytka szybko wyróbcie na zwartą, elastyczną masę. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu, masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki.  Wyrobione starannie ciasto podzielcie na niewielkie kawałki i uformujcie z nich wałki o średnicy ok. 3 cm. Kopytka pokrójcie w charakterystyczne...

Kluski leniwe
WWWiola/gotujmy.ol
Newsy
Jak zrobić mięciutkie kluski leniwe w 10 min?  Będziecie potrzebowali tylko 4 składników
Cała armia domowników do wykarmienia, a nie pozostało już zbyt wiele czasu? Zamiast lepić w nieskończoność pierogi, zróbmy kluski leniwe!

To nie przypadek sprawił, że to danie ma taką, a nie inną nazwę. Kluski leniwe to propozycja dla zapracowanych i zabieganych gospodyń. Składnikami przypominają pierogi ruskie, ale różnią się szybkością wykonania. A więc w sam raz dla leniuchów! Nie wymagają dużo pracy, a smakują bardzo dobrze. W odróżnieniu od pierogów nie potrzebujemy do ich wykonania ziemniaków, a jedynie ser biały i mąkę z dodatkiem jajka. Kluski leniwe przypominają nieco kształtem kopytka i w niektórych rejonach naszego kraju są nazywane po prostu kopytkami z serem. W jeszcze innych miejscach w Polsce, kluski nazywane są także leniwymi pierogami. Z czym podać kluski leniwe? Podobnie jak kopytka, kluski leniwe można podawać zarówno ze skwarkami, z masłem, jak również w towarzystwie jakiegoś mięsnego dania i surówki. Nie brakuje też zwolenników leniwych na słodko. Tak czy siak, zawsze zdadzą egzamin na ocenę celującą! Jak sprawić, by kluski leniwe nie były za twarde i żeby rozpływały się w ustach? Ważne byśmy nie przesadzili z ilością dodawanej mąki, a także z czasem wyrabiania ciasta – wtedy mogą być nie do przełknięcia! Przepis na kluski leniwe Składniki: 25 dag twarogu tłustego 1 jajko 5 dag mąki pszennej sól Przygotowanie: Jeżeli nie chcemy, by w naszych kluskach bardzo wyraźne były białe oczka (małe kawałki twarogu), warto przepuścić ser przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków albo przynajmniej utłuc go nieco widelcem. Do twarogu dodajemy rozbite jajko i sól do smaku (opcja dla perfekcjonistów z zapasem wolnego czasu: by nasze leniwe były jeszcze delikatniejsze, możemy rozdzielić białko od żółtka, ubić je na pianę, a następnie oddzielnie dodać obydwie części do masy serowej).PotrzPo Dodajemy stopniowo...