Kluski zakopiańskie przypominają wyglądem nieco kopytka, jednak jeden składnik sprawia, że znacznie się od nich różnią. Dzięki niemu ich smak jest dużo bardziej intensywny. 

Jak zrobić kluski zakopiańskie?

Kluski zakopiańskie będą rozpływać się w ustach, jeśli dodacie do nich jeden składnik. Chodzi o bryndzę, czyli owczy ser o bardzo wyrazistym smaku. Jest on słony, czasami przechodzi w delikatnie ostry, może być także odrobinę kwaśny – wszystko zależy od jakości mleka, z którego ser został zrobiony.

Jeśli nie dysponujecie tym słynnym góralskim serem, śmiało poeksperymentujcie z innymi wkładkami. Ciekawym rozwiązaniem będzie wędzony twaróg dostępny szeroko w wielu marketach czy także nawet solony ser typu greckiego (a la feta). Kluski w innej serowej odmianie z pewnością wyjdą wam wyjątkowo smacznie.

Pamiętajcie jednak, że klusek przygotowanych w sposób oryginalny, a więc z bryndzą, nie można zamrażać właśnie ze względu na dodanie do nich tego rodzaju nabiału. Taki owczy ser może nie znieść dobrze zmian temperatury.

Zobacz także:

Przepis na kluski zakopiańskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 20 dag bryndzy lub innego sera 
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól - do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw obierzcie ziemniaki, ugotujcie, a następnie (jeszcze ciepłe) przepuśćcie je przez maszynkę razem z bryndzą.
  2. Później wymieszajcie masę razem ze śmietaną i jajkami, posólcie do smaku.
  3. Dodajcie tyle mąki, żeby ciasto nie było twarde.
  4. Kolejny krok to uformowanie wałków z ciasta na stolnicy posypanej mąką.
  5. Następnie pokrójcie je ukośnie tak, jak kroi się kopytka.
  6. Pokrojone kluski wrzućcie do osolonej wody. Gotujcie je przez około 10 minut.

Gotowe kluski zakopiańskie możecie podawać z kwaśną śmietaną. Kolejny sposób polega na odsmażeniu ich na słoninie lub polaniu zarumienioną bułką tartą. My polecamy jednak jeszcze inne rozwiązanie - pokrójcie drobno wędzony boczek, podsmażcie go na patelni, wytapiając tłuszcz. Następnie wrzućcie na patelnię ugotowane kluski i dobrze wymieszajcie. Pozostaje teraz tylko podać je na talerze.

Co zrobić, żeby kluski nie sklejały się podczas gotowania?

Często podczas gotowania kluski sklejają się ze sobą. Co zrobić, żeby temu zapobiec? Sposób jest bardzo prosty – wystarczy, że do posolonej wody dodacie kilka kropli oleju lub pół łyżki masła, w zależności od tego, co macie w lodówce.

Tłuszcz pokryje kluski cienką warstwą, która uchroni je przed zlepieniem się ze sobą. Dzięki temu nie wyjdzie wam „nieapetyczna breja”, tylko smakowita potrawa.