Lubicie jeżyny? Te pyszne owoce mają wiele prozdrowotnych właściwości, a do tego można robić z nich smaczne soki, dżemy czy dodawać je do ciast i deserów. Ale, czy kiedykolwiek spróbowaliście wykorzystać liście jeżyny? Okazuje się, że także one mają dobroczynny wpływ na organizm i warto włączyć je do codziennej diety. 

Jak zrobić herbatę z liści jeżyny?

Najprostszym sposobem wykorzystania liści jeżyny jest przyrządzenie z nich smacznego naparu. Należy zebrać je najlepiej w słoneczny dzień, by były dość suche. Następnie, liście trzeba dodatkowo wysuszyć w temperaturze 40 stopni Celsjusza i przełożyć do szczelnych pojemników.

Dzięki temu będziecie mogli zrobić taką herbatę także zimą. Warto dodać do nich także liście malin, które również wykazują dobroczynne, prozdrowotne właściwości. 

Zobacz także:

Włóżcie do dzbanka kilka liści, zalejcie gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i parzcie przez kilka minut. Do herbaty możecie dodać słodki sok z malin. 

Na co pomaga herbata z liści jeżyny?

Picie naparu z liści jeżyny zaleca się szczególnie przy anginie i chorobach jamy ustnej, takich jak choroby dziąseł, afty czy owrzodzenia.

Pamiętajcie jednak, że jeżyna, podobnie jak inne rośliny, może wchodzić w interakcję z różnymi lekarstwami. Upewnijcie się więc, czy możecie pić taką herbatę, jeśli przyjmujecie leki na stałe. 

Zdrowotne właściwości liści jeżyny

Napar z liści jeżyny jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. W liściach tej rośliny kryje się wiele witamin, soli mineralnych i innych składników, które mają pozytywny wpływ na organizm i działają leczniczo. Liście jeżyny wykazują poniższe działanie:

  • antyseptyczne

  • ściągające

  • wykrztuśne

  • przeciwwirusowe i bakteriobójcze

  • moczopędne

  • regulują przemianę materii i wspomagają trawienie

  • wpływają pozytywnie na florę bakteryjną jelit

  • łagodzą napięcia nerwowe, obniżają stres

  • pomagają w bezsenności

  • mogą obniżyć poziom cukru we krwi

Liście jeżyny można też stosować zewnętrznie - są bardzo polecane osobom z trądzikiem, ze względu na bakteriobójcze i antyseptyczne właściwości tej rośliny. 

Źródło: zdrowie.wprost.pl