
Lubicie jeżyny? Te pyszne owoce mają wiele prozdrowotnych właściwości, a do tego można robić z nich smaczne soki, dżemy czy dodawać je do ciast i deserów. Ale, czy kiedykolwiek spróbowaliście wykorzystać liście jeżyny? Okazuje się, że także one mają dobroczynny wpływ na organizm i warto włączyć je do codziennej diety.
Jak zrobić herbatę z liści jeżyny?
Najprostszym sposobem wykorzystania liści jeżyny jest przyrządzenie z nich smacznego naparu. Należy zebrać je najlepiej w słoneczny dzień, by były dość suche. Następnie, liście trzeba dodatkowo wysuszyć w temperaturze 40 stopni Celsjusza i przełożyć do szczelnych pojemników.
Dzięki temu będziecie mogli zrobić taką herbatę także zimą. Warto dodać do nich także liście malin, które również wykazują dobroczynne, prozdrowotne właściwości.
Włóżcie do dzbanka kilka liści, zalejcie gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i parzcie przez kilka minut. Do herbaty możecie dodać słodki sok z malin.
Na co pomaga herbata z liści jeżyny?
Picie naparu z liści jeżyny zaleca się szczególnie przy anginie i chorobach jamy ustnej, takich jak choroby dziąseł, afty czy owrzodzenia.
Pamiętajcie jednak, że jeżyna, podobnie jak inne rośliny, może wchodzić w interakcję z różnymi lekarstwami. Upewnijcie się więc, czy możecie pić taką herbatę, jeśli przyjmujecie leki na stałe.
Zdrowotne właściwości liści jeżyny
Napar z liści jeżyny jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. W liściach tej rośliny kryje się wiele witamin, soli mineralnych i innych składników, które mają pozytywny wpływ na organizm i działają leczniczo. Liście jeżyny wykazują poniższe działanie:
-
antyseptyczne
-
ściągające
-
wykrztuśne
-
przeciwwirusowe i bakteriobójcze
-
moczopędne
-
regulują przemianę materii i wspomagają trawienie
-
wpływają pozytywnie na florę bakteryjną jelit
-
łagodzą napięcia nerwowe, obniżają stres
-
pomagają w bezsenności
-
mogą obniżyć poziom cukru we krwi
Liście jeżyny można też stosować zewnętrznie - są bardzo polecane osobom z trądzikiem, ze względu na bakteriobójcze i antyseptyczne właściwości tej rośliny.
Źródło: zdrowie.wprost.pl