Dorsz w cieście piwnym
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy

Zróbcie dorsza w takiej panierce, a zniknie z talerzy błyskawicznie. Wyjątkowo chrupki i aromatyczny

Ryba wysmażona w panierce to doskonały sposób na zatrzymanie wilgotności i smaku mięsa w środku. Wypróbujcie nietypową piwną panierkę.

Dorsz był niegdyś niezwykle popularną rybą na Zachodzie Europy. Co ciekawe, stanowił posiłek ludzi niezbyt zamożnych.

Obecnie ze względu na przełowienie, dorsz stał się nieco droższy. Na szczęście jednak coraz mocniej konkuruje na naszych stołach z mało wartościową pangą czy tilapią.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Białe mięso dorsza

Warto zainwestować kilka złotych więcej, by cieszyć się smakiem atlantyckiej ryby, niezmąconym przez okropny muł z rybnych stawów.

Mięso dorsza jest białe, smakuje dość neutralnie. Dobrym sposobem, by podkreślić jego walory, jest obtoczenie go w piwnej panierce. Do jej przygotowania potrzebne będzie, a jakże, piwo. Samo w sobie będzie przypominało typowe, naleśnikowe ciasto.

Zobacz także
Świetny przepis na lekki, letni, zdrowy obiad. Zapiekana ryba z pesto z… bobu SEO: Dorsz zapiekany z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy letni obiad

Przepis na dorsza zapiekanego z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy, letni obiad

Perliczka, dziki ryż, polędwica z dorsza - to tylko część menu naszych piłkarzy. Dieta zapewni sukces na EURO?

Perliczka, dziki ryż, polędwica z dorsza - to część menu naszych piłkarzy. Dieta da sukces na EURO?

Przepis na dorsza w piwnej panierce

Składniki:

  • 40-50 dag fileta ze świeżego dorsza
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki piwa jasnego
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrójcie na kawałki.
  2. Skropcie kawałki ryby cytryną.
  3. Do miski wsypcie obydwie mąki, jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlejcie do środka piwo.
  4. Składniki wymieszajcie ręcznie lub za pomocą miksera – powinno powstać dość gęste, ciasto przypominające ciasto naleśnikowe.
  5. Rybę tuż przed smażeniem doprawcie solą i pieprzem i natychmiast panierujcie, zanurzając w cieście.
  6. Potem od razu nakładajcie kawałki ryby na rozgrzaną patelnię. Smażcie w dość głębokim oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  7. Podawajcie z frytkami, ziemniakami i surówką.
  8. Do ryby warto podawać także pokrojoną cytrynę dla pokropienia gotowych, wysmażonych kawałków.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Panierowany dorsz
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na panierowanego dorsza. Nie wymaga specjalnych marynat. Wystarczą 2 proste dodatki!
Ryby to iście nadmorski przysmak, który nie mógłby istnieć bez… idealnej panierki. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko płatków kukurydzianych i żółtego sera. Ta w połączeniu z dorszem smakuje wybornie!

Panierowany dorsz to bardzo smaczne, szybkie i łatwe danie. Nawet osoba zupełnie nieznająca się na kulinariach da radę je przygotować! Delikatne mięso ryby w połączeniu z chrupiącą panierką, to propozycja nie tylko na postny piątek. Idealnie sprawdzi się również w każdy inny, szczególnie mocno zabiegany dzień. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 15 minut! Przepis na panierowanego dorsza Będziesz potrzebować 4 filety dorsza 2 jajka Mąka Płatki kukurydziane Ok. 130 gramów żółtego sera Sok z cytryny Olej Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy Podane składniki wystarczą na obiad dla 4 osób. Przygotowanie Jeśli dorsz jest mrożony najpierw należy go całkowicie rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody ręcznikiem kuchennym. Jeśli jednak jest świeży od razu możesz się wziąć za jego przyrządzanie. Pamiętaj, że rybę należy dokładnie umyć i oczyścić. Jeśli nie masz w domu filetów, a jedynie dorsza w całości musisz również pamiętać o właściwym filetowaniu. Dorsza dokładnie natrzyj solą i pieprzem cytrynowym oraz skrop sokiem z cytryny z obu stron. Tak przygotowaną rybę umieść w lodówce na ok. 30 minut. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. W misie meleksera umieść starty żółty ser i płatki kukurydziane. Całość zmiksuj aż do wymieszania się składników i powstania sypkiej masy. W małej misce rozkłóć jajka. W kolejnej misce umieść mąkę. Panierowanie dorsza rozpocznij od umoczenia w jajku, następnie włóż rybę do mąki, a na sam koniec obtocz ją w mieszance sera i płatków kukurydzianych. Tak przygotowanego dorsza umieść na dobrze rozgrzanej patelni polanej tłuszczem. Dorsza smaż z obu stron na złoty kolor. Nie powinno to zająć więcej niż...

kaski z kurczaka
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Chrupiące kąski z kurczaka to przysmak dużych i małych. Znamy doskonały przepis na pyszną panierkę
Idealne na obiad, ale i jako przekąska. Tak dobre, że będziesz je często robić.

Kawałki pieczonego kurczaka w panierce to popularne danie znane z pewnej sieci fast-foodów. Dzięki temu, że zrobisz je samodzielnie w domu będą zdrowsze, a dodatek ulubionych przypraw sprawi, że będą smakować dokładnie tak jak lubisz. Można podawać je jako danie (świetnie komponują się z frytkami i surówką z białej kapusty i marchewki) albo solo z dodatkiem sosów np. czosnkowego lub keczupu. To również doskonała przekąska, która sprawdzi się podczas imprezy. Można podawać ją zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak odchudzić kawałki kurczaka? Jeśli dbasz o linię i chcesz, by kąski miały mniej kalorii po prostu upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Pamiętaj, żeby wykładając je na papier do pieczenia zostawić między każdym trochę miejsca – dzięki temu panierka zezłoci się z każdej strony. Podczas smażenia panierka wchłania sporo oleju, ale i na to mamy sposób. Po usmażeniu przełóż mięso na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jakie przyprawy do kurczaka? Takie jak lubisz! My proponujemy mieloną czerwoną paprykę - może być słodka albo ostra, w zależności od tego czy lubisz ostre dania. Dobrym dodatkiem będzie również klasyczna przyprawa do kurczaka albo do gyrosa. Nadadzą mięsu wyjątkowy posmak. Chrupiące kąski z kurczaka w panierce Składniki 400 g piersi z kurczaka Składniki na ciasto naleśnikowe 1 jajko 1 szklanka mleka mąka pszenna (taka ilość, by osiągnąć konsystencję ciasta jak na naleśniki) Składniki na panierkę 2 szklanki płatków kukurydzianych sól, pieprz, czerwona papryka czerwona (słodka lub ostra) Przygotowanie W dużej misce wymieszaj całe jajko z mlekiem. Dosyp mąkę tak, żeby ciasto osiągnęło konsystencję ciasta naleśnikowego....

smażona ryba rozpada się
anulkadh/Gotujmy.pl
Newsy
Jak idealnie usmażyć rybę, żeby się nie rozpadła? Znamy wspaniały sposób
Święta za pasem i niedługo będzie trzeba smażyć karpia! Co zrobić, jeśli filety się rozpadają? Mamy na to sposób!

Idą święta, a to czas na przygotowywanie sałatki śledziowej, pieczonego łososia, ryby po grecku i obowiązkowego smażonego karpia! Zwłaszcza smażona ryba często spędza sen z powiek adeptom gotowania. Zdarza się, że nagle w trakcie smażenia filety zaczynają się rozpadać i zamiast smakowitych kotletów rybnych pozostajecie z bliżej nieokreśloną rybną breją na patelni. A przecież nie o to chodziło! By uniknąć kulinarnej katastrofy w święta, zastosujcie tę jedną, prostą metodę. Dzięki niej smażona ryba już nigdy się wam nie rozpadnie! Dlaczego ryba się rozpada w trakcie smażenia? Była kilkukrotnie rozmrożona i zamrożona ponownie – takie filety będą mieć matową teksturę. Jest nieustannie przesuwana na patelni i obracana na drugą stronę – dajcie się jej w spokoju usmażyć! Ciągłe obracanie nie sprawi, że szybciej lub lepiej się usmaży. Ryby mają bardzo delikatne mięso, a jeśli będziecie stale je ruszać, to niechybnie filet się rozpadnie. Wybraliście gatunek nieodpowiedni do smażenia – istnieją ryby, które mimo największych starań rozpadną się na patelni. Należy do nich na przykład dorsz, który nawet gdy jest świeży, to rozpada się na kawałki. Jak smażyć ryby? Niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa przed smażeniem. Pamiętajcie o tych wskazówkach: Filety przeznaczone do smażenia należy wcześniej rozłożyć, posypać solą i odstawić na 15 minut. Dzięki temu mięso będzie bardziej zwarte. Jeżeli macie zamrożoną rybę, to nie rozmrażajcie jej całkowicie! Jednym ze sposobów jest smażenie filetów pokrytych cieniutką warstwą lodu. Smażenie zdecydowanie ułatwia przygotowanie panierki. Najlepiej obtoczyć filety w mące lub cieście – powinno się ono składać z żółtek i mąki. Sposób na rozpadającą się rybę Niezawodną...

Karp smażony
Gotujmy.pl/GrażynaMAtuszczyk
Newsy
Czym przyprawić karpia przed smażeniem? Prosta mikstura tylko dla wtajemniczonych
Już za chwilę zasiądziecie przy świątecznym stole. Przed przygotowaniem kolacji wigilijnej, warto wiedzieć kilka rzeczy o przyrządzaniu karpia.

Ciasto naleśnikowe czy bułka tarta? Podobnych zagadnień względem przepisu na karpia jest co najmniej kilka.  Karp z chrupiąca skórką Bez karpia trudno wyobrazić sobie Wigilię. To jedno z klasycznych dań świątecznej kuchni polskiej. Najczęściej sięgacie po niego właśnie w grudniu. Karpia można przyrządzić w galarecie, pieczonego lub w wersji najsmaczniejszej i najczęściej spotykanej - smażonej. Mogłoby się wydawać, że smażenie ryby nie przysporzy większych problemów. Nic bardziej mylnego! Smażenie na tłuszczu niesie za sobą ryzyko pochlapania kuchni olejem. Choć jest jeden trik, o czym też pisaliśmy, by tego uniknąć. Wystarczy na rozgrzany na patelni tłuszcz wysypać odrobinę soli.  Ulubiony karp Polaków to taki z chrupiącą skórką. Do uzyskania podobnego efektu wystarczy oprószenie go mąka. Sama ryba jest dość tłusta, zatem ciasto naleśnikowe można zarezerwować na inny przepis. Bułka też nie sprawdzi się w przypadku karpia. Za bardzo nasiąka olejem i sprawia, że jemy tłusto z nawiązką. Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać Smak karpia należy do charakterystycznych. Trudno pomylić go z inną rybą. Najlepiej przed smażeniem zamarynować go w lodówce na dobę. Taka marynata sprawi, że znany od lat karp zaskoczy was głębią smaku. Wystarczy, że połączycie składniki marynaty, natrzecie nimi karpia i mocno schłodzicie.  Składniki marynaty: sok z cytryny kawałki pokrojonej cebuli starty seler i marchewka sól i pieprz do smaku Ile powinien się smażyć wigilijny karp? Ważne, żeby pokroić rybę na równej wielkości kawałki. Średnie mogą być gotowe już po 5 minutach. Złoty kolor skórki oznacza, że karp jest gotowy do konsumpcji. Po usmażeniu rybę możecie też ułożyć na papierowym...