Dorsz był niegdyś niezwykle popularną rybą na Zachodzie Europy. Co ciekawe, stanowił posiłek ludzi niezbyt zamożnych.

Obecnie ze względu na przełowienie, dorsz stał się nieco droższy. Na szczęście jednak coraz mocniej konkuruje na naszych stołach z mało wartościową pangą czy tilapią.

Białe mięso dorsza

Warto zainwestować kilka złotych więcej, by cieszyć się smakiem atlantyckiej ryby, niezmąconym przez okropny muł z rybnych stawów.

Mięso dorsza jest białe, smakuje dość neutralnie. Dobrym sposobem, by podkreślić jego walory, jest obtoczenie go w piwnej panierce. Do jej przygotowania potrzebne będzie, a jakże, piwo. Samo w sobie będzie przypominało typowe, naleśnikowe ciasto.

Zobacz także:

Przepis na dorsza w piwnej panierce

Składniki:

  • 40-50 dag fileta ze świeżego dorsza
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki piwa jasnego
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrójcie na kawałki.
  2. Skropcie kawałki ryby cytryną.
  3. Do miski wsypcie obydwie mąki, jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlejcie do środka piwo.
  4. Składniki wymieszajcie ręcznie lub za pomocą miksera – powinno powstać dość gęste, ciasto przypominające ciasto naleśnikowe.
  5. Rybę tuż przed smażeniem doprawcie solą i pieprzem i natychmiast panierujcie, zanurzając w cieście.
  6. Potem od razu nakładajcie kawałki ryby na rozgrzaną patelnię. Smażcie w dość głębokim oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  7. Podawajcie z frytkami, ziemniakami i surówką.
  8. Do ryby warto podawać także pokrojoną cytrynę dla pokropienia gotowych, wysmażonych kawałków.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl