Dorsz w cieście piwnym
Gotujmy.pl/alaaa
Newsy

Zróbcie dorsza w takiej panierce, a zniknie z talerzy błyskawicznie. Wyjątkowo chrupki i aromatyczny

Ryba wysmażona w panierce to doskonały sposób na zatrzymanie wilgotności i smaku mięsa w środku. Wypróbujcie nietypową piwną panierkę.

Dorsz był niegdyś niezwykle popularną rybą na Zachodzie Europy. Co ciekawe, stanowił posiłek ludzi niezbyt zamożnych.

Obecnie ze względu na przełowienie, dorsz stał się nieco droższy. Na szczęście jednak coraz mocniej konkuruje na naszych stołach z mało wartościową pangą czy tilapią.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Białe mięso dorsza

Warto zainwestować kilka złotych więcej, by cieszyć się smakiem atlantyckiej ryby, niezmąconym przez okropny muł z rybnych stawów.

Mięso dorsza jest białe, smakuje dość neutralnie. Dobrym sposobem, by podkreślić jego walory, jest obtoczenie go w piwnej panierce. Do jej przygotowania potrzebne będzie, a jakże, piwo. Samo w sobie będzie przypominało typowe, naleśnikowe ciasto.

Zobacz także
Świetny przepis na lekki, letni, zdrowy obiad. Zapiekana ryba z pesto z… bobu SEO: Dorsz zapiekany z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy letni obiad

Przepis na dorsza zapiekanego z pesto z bobu. Pomysł na zdrowy, letni obiad

Perliczka, dziki ryż, polędwica z dorsza - to tylko część menu naszych piłkarzy. Dieta zapewni sukces na EURO?

Perliczka, dziki ryż, polędwica z dorsza - to część menu naszych piłkarzy. Dieta da sukces na EURO?

Przepis na dorsza w piwnej panierce

Składniki:

  • 40-50 dag fileta ze świeżego dorsza
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki piwa jasnego
  • Sok z cytryny
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Rybę pokrójcie na kawałki.
  2. Skropcie kawałki ryby cytryną.
  3. Do miski wsypcie obydwie mąki, jajko, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wlejcie do środka piwo.
  4. Składniki wymieszajcie ręcznie lub za pomocą miksera – powinno powstać dość gęste, ciasto przypominające ciasto naleśnikowe.
  5. Rybę tuż przed smażeniem doprawcie solą i pieprzem i natychmiast panierujcie, zanurzając w cieście.
  6. Potem od razu nakładajcie kawałki ryby na rozgrzaną patelnię. Smażcie w dość głębokim oleju do uzyskania złotego koloru z obu stron.
  7. Podawajcie z frytkami, ziemniakami i surówką.
  8. Do ryby warto podawać także pokrojoną cytrynę dla pokropienia gotowych, wysmażonych kawałków.
  9. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

dorsz
Gotujmy.pl/zbysiowa
Newsy
Najlepsza panierka do białej ryby. Podczas gryzienia cudownie chrupie, a smakuje tak, że ślinka cieknie
Dobra panierka do ryby to już połowa sukcesu! Dzięki jednemu dodatkowi, mięso będzie chrupiące z wierzchu, a delikatne i soczyste w środku. Obok takiej wersji nikt nie przejdzie obojętnie, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Ryby coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nie jak kiedyś od święta czy tylko w piątek. Zdobywają coraz większą popularność, a co za tym idzie, pojawia się coraz więcej propozycji przygotowania tego produktu.  Co zawiera ryba? Jednym ze słynniejszych i bardziej dostępnych gatunków ryb na rynku jest dorsz. Jest delikatny w smaku, a przede wszystkim zawiera szereg właściwości, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Głównie jest on dobrym źródłem białka i kwasów z rodziny omega-3, mającymi dobry wpływ na pracę serca. Ponadto dorsz jest bogaty w witaminy oraz różne mikroelementy, które mają wpływ na układ odpornościowy. Warto dodać, że jest rybą niskokaloryczną i zawiera znikomą ilość cholesterolu, z tego też powodu jest zalecana dla osób zmagających się z nadprogramowymi kilogramami. Dorsz w chrupiącej piwnej panierce - przepis Sama panierka to połowa sukcesu w dobrze przygotowanym daniu, dlatego też musi być odpowiednio przyrządzona by była chrupiąca, a mięso w środku delikatne i soczyste. Sekretnym składnikiem, który spowoduje, że panierka będzie aromatyczna jest piwo. Tak, dobrze przeczytaliście. Dzięki niemu sama ryba nabierze wyjątkowego smaku. Przypadnie do gustu nie tylko smakoszom piwa, ale i innym gościom. Z pewnością nikt obok niej nie przejdzie obojętnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 1 kg filetów z dorsza 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 ½ szklanki piwa 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia sól pieprz cytrynowy sok z cytryny olej do smażenia Wykonanie: Rybę opłuczcie i osuszcie ręcznikiem papierowym. Pokrójcie na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawcie solą, pieprzem oraz delikatnie skropcie sokiem z cytryny. Do większej miski wlejcie piwo, wbijcie...

Panierowany dorsz
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Doskonały smażony dorsz w panierce. Zastosujcie sekretny trik a będzie niesamowicie soczysty i chrupiący
Mówi się, że mięso wieprzowe, a nawet drobiowe jest mniej zdrowe od ryby. Dobrze by było, gdyby więc jadło się ją znacznie częściej!

Jeśli chcecie wybrać na obiad jakąś białą rybę, polecamy wam dorsza. Jest ciut droższy niż popularna panga czy tilapia, ale znacznie bardziej wartościowy w smaku i dla zdrowia.  A skoro już jesteśmy przy białych, chudych rybach, to musimy powiedzieć kilka słów o tym, czym różnią się one od ryb tłustych. Jakie ryby panierować? Na bok odłożymy dzisiaj rozważania o ich biologicznej budowie i zwrócimy wam uwagę na jeden bardzo ważny aspekt. Tym szczegółem jest fakt, że ryby białe, czyli chude powinno się panierować, w celu uniknięcia wysuszenia podczas smażenia. Z kolei ryby tłuste (w tym czerwone) nie wymagają podczas smażenia towarzystwa dodatkowej powłoki z mąki, bułki i jajka. Pozostaje nam więc wymienić kilka z tych ryb oprócz dorsza, które wręcz proszą się o zapanierowanie podczas smażenia. Są to między innymi: sola, morszczuk, sandacz, tilapia, mintaj, szczupak, miruna, panga czy leszcz. Nie powinno się panierować za to łososia, pstrąga czy makreli. Sposób na perfekcyjnego dorsza Przejdźmy teraz do dorsza w panierce. Co zrobić, by po usmażeniu był dalej soczysty i jednocześnie chrupiący z zewnątrz? Oprócz panierki kluczowe będzie także odpowiednie smażenie. Rozgrzejcie dobrze olej, nie przeciągajcie smażenia w nieskończoność i nie przewracajcie ryby bez potrzeby. Wystarczy kilka minut z obu stron, by ryba złapała złoty kolor i potem smakowała wprost perfekcyjnie. Wróćmy jeszcze na moment do panierki. Dorsz świetnie będzie komponował się w połączeniu z „mniej oczywistymi” panierkami. Spróbujcie eksperymentów z wiórkami kokosowymi, płatkami owsianymi czy też sezamem, zamiast nudnej i oklepanej bułki tartej. Dorsz w panierce Składniki: 2 płaty dorsza 2 jajka Mąka pszenna Bułka tarta...

Adobe Stock, Instagram/ Tomasz Strzelczyk
Newsy
Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety
Dodajcie do kotletów rybnych ten produkt, który zawsze macie w kuchni, a staną się wilgotne i soczyste. Zobaczcie jak to robi znany i lubiany kucharz.

Dorsz to uwielbiana, delikatna, morska ryba. Ma białe mięso, które bardzo szybko ścina się w wysokiej temperaturze. Choć to ryba o bardzo cenionym, subtelnym smaku, jej mięso bardzo łatwo jest wysuszyć. Tomasz Strzelczyk prezentuje sprytny sposób na kotlety, które zachowają wilgoć, będą puszyste i miękkie. Jak sprawić, by ryba pozostała delikatna i soczysta po usmażeniu? Przygotowując masę na kotlety kucharz zwraca uwagę, aby przyprawiać ją bardzo oszczędnie. Żeby nie zabić delikatnego smaku ryby, kotlety należy przyprawić jedynie solą i pieprzem. Aby masa nie wysychała podczas smażenia i kotlety rybne nie okazały się zbyt suche, 40-latek postanowił dodać składnik, który spowoduje, że podczas smażenia kotlet zachowa odpowiednią wilgoć. Wystarczy formując kotlety dodać do środka kawałek masła. Żeby jednak masło nie rozpłynęło się za szybko, a podczas zlepiania kotletów nie ubrudziło masy, Strzelczyk zastosował masło, które wcześniej lekko zamroził. Dzięki temu trikowi masło stanie się płynne i pokryje wnętrze kotleta dopiero pod koniec smażenia. Przepis na soczyste kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka Składniki: 1 kg świeżej ryby np. filetów z dorsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 namoczone kajzerki 2 jajka 100 g lekko zmrożonego masła Pęczek koperku Sól, pieprz do smaku Panierka: 2 jajka 50 g bułki tartej szczypta soli Przygotowanie: Kajzerki namoczcie w mleku lub w wodzie. Pokrójcie rybę na mniejsze kawałki i zmielcie w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Do ryby stopniowo oddawajcie także rozdrobnioną cebulę i czosnek. Bułkę odsączcie z płynu i także przepuśćcie przez maszynkę. Masę przyprawcie solą i pieprzem. Koper drobno poszatkujcie i także wsypcie do masy. Na koniec dodajcie...

Panierowany dorsz
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na panierowanego dorsza. Nie wymaga specjalnych marynat. Wystarczą 2 proste dodatki!
Ryby to iście nadmorski przysmak, który nie mógłby istnieć bez… idealnej panierki. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko płatków kukurydzianych i żółtego sera. Ta w połączeniu z dorszem smakuje wybornie!

Panierowany dorsz to bardzo smaczne, szybkie i łatwe danie. Nawet osoba zupełnie nieznająca się na kulinariach da radę je przygotować! Delikatne mięso ryby w połączeniu z chrupiącą panierką, to propozycja nie tylko na postny piątek. Idealnie sprawdzi się również w każdy inny, szczególnie mocno zabiegany dzień. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 15 minut! Przepis na panierowanego dorsza Będziesz potrzebować 4 filety dorsza 2 jajka Mąka Płatki kukurydziane Ok. 130 gramów żółtego sera Sok z cytryny Olej Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy Podane składniki wystarczą na obiad dla 4 osób. Przygotowanie Jeśli dorsz jest mrożony najpierw należy go całkowicie rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody ręcznikiem kuchennym. Jeśli jednak jest świeży od razu możesz się wziąć za jego przyrządzanie. Pamiętaj, że rybę należy dokładnie umyć i oczyścić. Jeśli nie masz w domu filetów, a jedynie dorsza w całości musisz również pamiętać o właściwym filetowaniu. Dorsza dokładnie natrzyj solą i pieprzem cytrynowym oraz skrop sokiem z cytryny z obu stron. Tak przygotowaną rybę umieść w lodówce na ok. 30 minut. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. W misie meleksera umieść starty żółty ser i płatki kukurydziane. Całość zmiksuj aż do wymieszania się składników i powstania sypkiej masy. W małej misce rozkłóć jajka. W kolejnej misce umieść mąkę. Panierowanie dorsza rozpocznij od umoczenia w jajku, następnie włóż rybę do mąki, a na sam koniec obtocz ją w mieszance sera i płatków kukurydzianych. Tak przygotowanego dorsza umieść na dobrze rozgrzanej patelni polanej tłuszczem. Dorsza smaż z obu stron na złoty kolor. Nie powinno to zająć więcej niż...