Zróbcie deser awaryjny, czyli słodki krem na wodzie. Potrzeba tylko 2 składników z szafki
Getty/iStock
Newsy

Zróbcie deser awaryjny, czyli słodki krem na wodzie. Potrzeba tylko 2 składników z szafki

Myśląc o przygotowaniu pysznego deseru, zazwyczaj przychodzi nam do głowy wizja długiego czasu spędzonego w kuchni i niekończąca się lista składników. Okazuje się jednak, że w mig można wyczarować pyszne słodkości z zaledwie 2 produktów. Większość z was ma je w swoim domu.

Bardzo słodki i kremowy deser możecie przygotować, nawet jeśli wasza lodówka świeci pustkami. Nie jest do tego niezbędna też śmietana kremówka, co z pewnością jest sporym zaskoczeniem. Wystarczy, że wymieszacie 2 składniki, które większość z was ma w swojej kuchennej szafce. Na przygotowanie tego deseru będziecie potrzebować zaledwie kilku minut. Gwarantujemy jednak, że efekt będzie naprawdę świetny.

Kotlety mielone

Deser awaryjny z 2 składników

Żeby zrobić słodki i bardzo kremowy deser będziecie potrzebować 2 składników i wody. Mowa o 2 czubatych łyżkach kawy rozpuszczalnej i 4 łyżkach cukru. Wsypcie te składniki do miski, a następnie dodajcie 3/4 szklanki zimnej wody. Mikserem ubijajcie masę na średnich obrotach. Po chwili zauważycie, jak całość zmienia się w czekoladowy krem.

Gdy masa zmieni kolor z ciemnobrązowego na beżowy, a konsystencja będzie przypominać bitą śmietanę – będzie to sygnał, że deser jest już gotowy.

Zobacz także
Tak dawniej robiono budyń. Wyjdzie kremowy dzięki temu 1 składnikowi. Już nigdy nie kupicie go w torebce

Tak dawniej robiono budyń. Wyjdzie kremowy dzięki temu 1 składnikowi. Już nigdy nie kupicie go w torebce

kremówki przepis

Najlepszy przepis na kremówki, ulubione ciastka Jana Pawła II. Wyjdą lepsze niż te z wadowickiej cukierni

Do czego można wykorzystać krem na wodzie?

Przygotowany krem możecie przełożyć do niewielkich pucharków i podać np. ze świeżymi owocami. Całość będzie się pięknie prezentować, jeśli udekorujecie ją też kawałkami czekolady lub polewą. Świetnym pomysłem będzie również przygotowanie deseru warstwowego. Co należy zrobić? Najpierw rozkruszcie herbatniki i ułóżcie w szklankach lub małych miseczkach. Kolejna warstwa to krem, następna herbatniki i znowu krem.

Wasz deser idealnie sprawdzi się też jako dodatek do ciast i tortów. Piankowa, lekka i delikatna masa będzie odpowiednia także jako ozdoba innych słodkości, choć mus sam w sobie jest tak smaczny, że naprawdę trudno mu się oprzeć. Deser możecie jeść również schłodzony – wtedy będzie idealnym przysmakiem na upalne lato i doskonale sprawdzi się jako zamiennik lodów.

Jest to też absolutny „must have" dla smakoszy kawy. Jeśli dodatkowo połączycie go z musem malinowym – wasze kubki smakowe oszaleją. Równie pyszna kombinacja wyjdzie też z tym o smaku pomarańczy.

Dalgona Coffee, czyli ciekawsza wersja kawy

Takiej masy z powodzeniem możecie użyć też do „Dalgona Coffee", czyli kawy składającej się z ciepłego lub zimnego mleka, a także wspomnianej kawowej pianki. Całość jest pyszna, ale też świetnie wygląda. Będzie to miła odmiana od klasycznej wersji kawy. Co dokładnie trzeba zrobić? Po prostu wlejcie do szklanki mleko, a na wierzch wyłóżcie przygotowaną wcześniej piankę. W wersji letniej do mleka możecie wcześniej wrzucić też kilka kostek lodu.

Tak przygotowana kawa jest hitem na różnych kanałach społecznościowych. Podbiła świat w czasie pandemii. Deser powstał w Korei z tęsknoty za słodyczami marki Dalgona Candy.

Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów
Pixabay
Newsy
Puszysta kawa Dalgona jest hitem internetu. Zrobicie ją z 3 składników, bez żadnych sprzętów
Nazwano ją kawą lockdownu. Przepis jest dosłownie banalny, a efekt powala!

Internet to nie tylko źródło informacji, ale też naprawdę niekończące się źródło inspiracji, także tych kulinarnych. W trakcie pandemii krononawirusa wiele osób ponadprzeciętnie korzystało z social mediów. Może niektórzy z was kojarzą przepis, który obiegł dosłownie cały świat. Chodzi o przepis na puszystą kawę Dalgona. Pyszna puszysta kawa hitem lockdownu Kawa Dalgona powstaje przez ubicie trzech składników: cukru, kawy rozpuszczalnej i wody. Powstaje z niej pokaźna piana, która ma słodki i intensywnie kawowy smak. Internauci wręcz zakochali się w tym przepisie. W wielu domach na potęgę dalej ubija się cukier z kawą i pija tą efektowną kawę, którą w zasadzie można nazwać deserem. Przepis na kawę Dalgona Żeby zrobić kawę Dalgona potrzebujecie tylko 3 składników. Składniki na kawę Dalgona 2 łyżeczki kawy instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki wrzącej wody Duża szklanka mleka Przygotowanie kawy Dalgona Wsypcie do miski lub filiżanki cukier i kawę instant. Zagotujcie wodę. Wlej wodę do kawy wymieszanej z cukrem. Uważajcie, żeby dodać jej dokładnie tyle samo, ile cukru i kawy. Ubijajcie kawę z cukrem i wodą. Możecie wykorzystać do tego misker, ręczny spieniacz do mleka lub zrobić to po prostu kuchenną rózgą. Bądźcie cierpliwi i ubijajcie kawę do czasu powstania efektownej pianki. Wlejcie zimne lub podgrzane mleko do szklanki. Możecie dodać o niej kostki lodu. Wyłóżcie kawową pianę na mleku. Piana powinna utrzymać się na kawie. Ozdobienie kawy Dalgona Kawa prezentuje się naprawdę szykownie już w ten sposób. Niektórzy postanowili jeszcze dodatkowo ją udekorować. Najczęściej posypywali oni kawę kakao w proszku, dekorowali kawą instant, inką , cukrem pudrem, kruszonymi herbatnikami lub...

Sernik dalgona coffee robią wszyscy. Kawowy sernik bez pieczenia, który musicie spróbować
Newsy
Sernik dalgona coffee robią wszyscy. Kawowy sernik bez pieczenia, który musicie spróbować
Pyszny i prosty do zrobienia kawowy sernik bez pieczenia to idealna propozycja na nadchodzące cieplejsze dni. Sprawdzi się doskonale, gdy chcecie zaskoczyć gości.

Pamiętacie jak rok temu podczas pierwszego lockdownu, hitem stała się kawa dalgona coffee ? Do jej przygotowania potrzeba tylko 3 składników: kawy rozpuszczalnej, cukru i wody. Po przyrządzeniu kawa ma cudowną, kremową i puszystą piankę. W tym roku hitem jest sernik na zimno o smaku dalgona coffee. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, poradzą sobie z nim nawet osoby z mniejszym doświadczeniem w kuchni. Kawowy sernik bez pieczenia dalgona coffee – przepis Składniki na spód Opakowanie ciastek pełnoziarnistych albo maślanych 80g masła Składniki na masę serową 500g serka śmietankowego twarogu z pudełka 350 ml śmietanki kremówki 30-36% 1 kubeczek kwaśnej śmietany Pół szklanki cukru pudru Łyżeczka soku z cytryny Składniki na dalgona coffee 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wrzącej wody Składniki na polewę Tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie Ciasteczka pokruszcie na drobne kawałeczki – palcami, za pomocą blendera albo włóżcie je do torebki i rozkruszcie przy użyciu wałka. Masło rozpuśćcie w garnku na małym ogniu lub w mikrofali i wlejcie do ciasteczek. Dno okrągłej formy wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie przełóżcie masę ciasteczkową i dokładnie wyrównajcie powierzchnię. Wstawcie do lodówki, żeby spód się schłodził. W kubku lub miseczce zróbcie dalgona coffee - połączcie po 3 łyżki cukru, kawy rozpuszczalnej i wrzątku – ubijajcie przez kilka minut, aż mieszanka stanie się mocno kremowa i gęsta. Ubijcie na wysokich obrotach schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Ser przepuście przez maszynkę albo zmiksujcie mikserem na wysokich obrotach. Do masy serowej dodajcie kwaśną śmietanę i cukier puder,...

To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to udo
AdobeStock
Newsy
To nie salami, a ciasto czekoladowe. Ewa Wachowicz podała swój przepis na to cudo
Wygląda zaskakująco? To pyszne ciasto przypomina tradycyjną wędlinę i może mocno zaskoczyć gości, którzy zobaczą je na stole. Przygotowanie tego przysmaku jest bardzo proste - przekonajcie się sami.

Pamiętacie jeszcze blok czekoladowy z dzieciństwa? Ten przysmak można zrobić w jeszcze inny, ciekawszy sposób. Wygląda wówczas bardzo efektownie, a do tego świetnie smakuje. Ewa Wachowicz nazwała to ciasto „leniuszkiem”, ponieważ jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga w ogóle włączania piekarnika. Bardziej pasuje do niego jednak nazwa „czekoladowe salami”, bo tak właśnie wygląda - kakaową masę z orzechami i herbatnikami należy zawinąć w kształt kiełbaski, dzięki czemu (dodatkowo oprószone cukrem pudrem) ciasto do złudzenia przypomina tę suszoną kiełbasę. Nieźle zaskoczycie domowników, gdy podacie im takie ciacho na deser! Zobaczcie, jak je zrobić z poniższego przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na ciasto leniuszek (czekoladowe salami) Ewy Wachowicz Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 kostka masła (200 g) pół kilograma mleka w proszku 1 szklanka cukru 1 szklanka wody 200 g herbatników 4 łyżki kakao 3 łyżki migdałów 1 filiżanka espresso 1 kieliszek rumu cukier puder Przygotowanie: Zacznijcie od pokrojenia migdałów i uprażenia ich na suchej patelni. Herbatniki rozkruszcie na kawałki. W garnku roztopcie masło. Następnie wsypcie 4 łyżki kakao, szklankę cukru i wszystko razem wymieszajcie. Dodajcie filiżankę espresso, szklankę wody, zamieszajcie i odstawcie do ostudzenia. Gdy masa będzie już chłodniejsza, cały czas mieszając powoli wsypujcie mleko w proszku.  Wsypcie do masy herbatniki, uprażone migdały, kieliszek rumu i wymieszajcie.  Podzielcie masę na 3 porcje. Każdą z nich wyłóżcie na folię spożywczą i zawińcie jak kiełbaskę. Końce zwiążcie...

blok czekoladowy
Gotujmy.pl/kasia15x
Przepisy
Blok czekoladowy, czyli PRL-owska gratka. Zróbcie go z tego przepisu, wychodzi idealna konsystencja
Blok czekoladowy stał się przysmakiem w czasach PRL-u z prostej przyczyny: nie było innych słodyczy. Polubiliście go? Przypominamy jego smak.

Dlaczego blok czekoladowy nie jest dziś tak popularny? Odpowiedź jest prosta. Dziś sklepy pękają od różnego rodzaju słodyczy. Możecie wybierać pomiędzy cukierkami, pralinami, chałwą, batonami czekoladowymi, ciasteczkami owsianymi, lodami, żelkami. Możecie brać co tylko chcecie. Nie musicie się głowić co zjeść, gdy macie ochotę na coś słodkiego, a w domu jest tylko mleko w proszku, kakao i cukier. Podajemy najlepszy przepis na smak z dzieciństwa z kilku prostych produktów. Kryzysowe sposoby na bok czekoladowy Z pewnością pamiętacie nieziemski, słodki smak bloku czekoladowego, przyrządzanego przed laty przez mamę. To deser na bazie mleka w proszku, kakao i masła, który przez wiele lat był najprostszym sposobem pań domu, na zapewnienie rodzinie słodkiej przyjemności. Dziś już na sam widok sproszkowanego mleka, budzą się w nas wspomnienia z dzieciństwa. Gotowanie w latach 80-tych XX wieku nie było łatwe. Sklepy były puste. Nie można było, jak dziś, zaplanować listy zakupów i wrócić do domu dokładnie z tym, co było potrzebne na obiad. Lista zakupów tworzyła się w sklepie z tego, co akurat było dostępne na półkach. Podobnie rzecz miała się ze słodyczami. Nawet jeśli mama chciała przynieść pociechom batonik, to często okazywało się, że jedyne co może zrobić, to własnoręcznie zrobić blok czekoladowy i podzielić go na talerzu dla dzieciaków. Gdy zastanawiała się czym zastąpić masło, którego nie miała zbyt dużo, najczęściej padało na margarynę. Substytutami także zastępowała dodatki, bo nie zawsze udawało się kupić orzechy. Przepis na blok czekoladowy Składniki: ½ szklanki świeżego mleka 2 szklanki mleka w proszku (znajdziecie je w każdym dobrze zaopatrzonym większym sklepie spożywczym) 250 g masła do wypieków 5 łyżek prawdziwego gorzkiego kakao 1 szklanka cukru 100 g herbatników...