Bardzo słodki i kremowy deser możecie przygotować, nawet jeśli wasza lodówka świeci pustkami. Nie jest do tego niezbędna też śmietana kremówka, co z pewnością jest sporym zaskoczeniem. Wystarczy, że wymieszacie 2 składniki, które większość z was ma w swojej kuchennej szafce. Na przygotowanie tego deseru będziecie potrzebować zaledwie kilku minut. Gwarantujemy jednak, że efekt będzie naprawdę świetny.

Deser awaryjny z 2 składników

Żeby zrobić słodki i bardzo kremowy deser będziecie potrzebować 2 składników i wody. Mowa o 2 czubatych łyżkach kawy rozpuszczalnej i 4 łyżkach cukru. Wsypcie te składniki do miski, a następnie dodajcie 3/4 szklanki zimnej wody. Mikserem ubijajcie masę na średnich obrotach. Po chwili zauważycie, jak całość zmienia się w krem o czekoladowej barwie.

Gdy masa zmieni kolor z ciemnobrązowego na beżowy, a konsystencja będzie przypominać bitą śmietanę – będzie to sygnał, że deser jest już gotowy.

Do czego można wykorzystać krem na wodzie?

Przygotowany krem możecie przełożyć do niewielkich pucharków i podać np. ze świeżymi owocami. Całość będzie się pięknie prezentować, jeśli udekorujecie ją też kawałkami czekolady lub polewą. Świetnym pomysłem będzie również przygotowanie deseru warstwowego. Co należy zrobić? Najpierw rozkruszcie herbatniki i ułóżcie w szklankach lub małych miseczkach. Kolejna warstwa to krem, następna herbatniki i znowu krem.

Zobacz także:

Wasz deser idealnie sprawdzi się też jako dodatek do ciast i tortów. Piankowa, lekka i delikatna masa będzie odpowiednia także jako ozdoba innych słodkości, choć mus sam w sobie jest tak smaczny, że naprawdę trudno mu się oprzeć. Deser możecie jeść również schłodzony – wtedy będzie idealnym przysmakiem na upalne lato i doskonale sprawdzi się jako zamiennik lodów.

Jest to też absolutny „must have" dla smakoszy kawy. Jeśli dodatkowo połączycie go z musem malinowym – wasze kubki smakowe oszaleją. Równie pyszna kombinacja wyjdzie też z tym o smaku pomarańczy.

Dalgona Coffee, czyli ciekawsza wersja kawy

Takiej masy z powodzeniem możecie użyć też do „Dalgona Coffee", czyli kawy składającej się z ciepłego lub zimnego mleka, a także wspomnianej kawowej pianki. Całość jest pyszna, ale też świetnie wygląda. Będzie to miła odmiana od klasycznej wersji kawy. Co dokładnie trzeba zrobić? Po prostu wlejcie do szklanki mleko, a na wierzch wyłóżcie przygotowaną wcześniej piankę. W wersji letniej do mleka możecie wcześniej wrzucić też kilka kostek lodu.

Tak przygotowana kawa jest hitem na różnych kanałach społecznościowych. Podbiła świat w czasie pandemii. Deser powstał w Korei z tęsknoty za słodyczami marki Dalgona Candy.