
Pod koniec czerwca i na początku lipca w lasach nareszcie można zacząć zbierać jagody. Posłużą do zrobienia smacznych dżemów, soków oraz oczywiście jagodzianek. Niestety, sezon na te owoce jest bardzo krótki.
Można go jednak przedłużyć i jagody zamrozić. Nie ma nic lepszego, niż wyjąć je zimą z zamrażarki, zrobić jagodzianki i przypomnieć sobie smak lata. Niestety, zdarza się, że owoce w zamrażalniku zamieniają się w bezkształtną i nieapetyczną bryłę. Sprawdźcie, jak tego uniknąć.
Dlaczego owoce zbrylają się w zamrażarce?
Owoce są tak smaczne dzięki zawartych w nich sokach. Jeżeli jednak wsypiecie je do woreczka lub pojemnika i od razu włożycie do zamrażarki, wówczas, przez wyciekające z nich soki, posklejają się i zbrylą w brzydką grudę. Nie dość, że wyglądają wtedy okropnie, to nie wiadomo, co z nimi zrobić. Po rozmrożeniu zmieniają się w papkę i nadają jedynie do zrobienia koktajlu owocowego.
Jak mrozić jagody, żeby się nie zbrylały?
Aby uniknąć takiej katastrofy, musicie wykorzystać pewien prosty sposób. Wymaga to zrobienia większej przestrzeni w zamrażarce. Umyjcie jagody i dokładnie osuszcie - możecie w tym celu włożyć je między dwie grubsze warstwy ręczników papierowych i bardzo delikatnie wysuszyć.
Następnie rozłóżcie jagody w dużym pojemniku wyłożonym papierem do pieczenia. Owoce nie mogą się za bardzo dotykać - to bardzo ważne, ponieważ w przeciwnym razie się skleją. Włóżcie pojemnik do zamrażarki na kilka godzin, a po tym czasie przesypcie zamrożone owoce do mniejszego pojemnika albo woreczka strunowego. Tak samo można (a wręcz trzeba) mrozić inne, drobne owoce, jak np. maliny, truskawki czy borówki.
Co można zrobić z jagód?
Mrożone jagody można wykorzystać w kuchni dokładnie tak samo, jak świeże. Należy tylko pamiętać, by je wcześniej odmrozić - to konieczne w przypadku większości ciast. Ale jeżeli macie ochotę na orzeźwiający koktajl owocowy, możecie spokojnie wrzucić do blendera zamrożone jagody. Wypróbujcie kilka poniższych inspiracji od użytkowników Gotujmy.pl na pyszne desery, przekąski i przetwory z jagód: