Zróbcie 1 rzecz z cytryną, a otrzymacie bombę pełną witamin na zimę. Genialna do herbaty
AdobeStock
Newsy

Zróbcie 1 rzecz z cytryną, a otrzymacie bombę witaminową na zimę. Genialna do herbaty

Herbata z miodem i cytryną smakuje wybornie - z tym zgodzi się każdy. A gdyby połączyć cytryny oraz miód i zamknąć w słoiku?

Już od małego wpaja się nam, że przy pierwszych oznakach spadku odporności trzeba koniecznie wzmocnić organizm - najlepiej domowymi sposobami. Wówczas poleca się jedzenie rosołu i picie ciepłej herbaty, koniecznie z dodatkiem cytryny i miodu.

Na połączenie tego kwaśnego owocu z miodem wcale nie wpadliśmy pierwsi. Okazuje się, że w krajach Dalekiego Wschodu już od dawna przyrządza się lemoniady z fermentowanych w miodzie owoców yuzu, które swoim wyglądem nieco przypominają cytryny.

U nas yuzu nie jest tak łatwo dostępne, ale cytryny - wręcz przeciwnie! Zobaczcie, jak łatwo można przygotować cytryny marynowane w miodzie, czyli doskonały i zdrowy dodatek do herbaty i nie tylko. 

Przepis na cytrynę marynowaną

Do przygotowania marynowanej cytryny potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1 kilogram cytryny

  • 1 kilogram miodu

  • słoiki

Zobacz także
Jesień coraz bliżej. Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł

Uzbrójcie się w rozgrzewający sok na odporność za kilka zł. W sam raz na zimniejsze dni

Ten syrop wzmacnia odporność, chroni wątrobę i pomaga ukoić ból gardła. Banalny przepis

Ten syrop wzmacnia odporność, chroni wątrobę i pomaga ukoić ból gardła. Banalny przepis

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od bardzo dokładnego umycia cytryn, a następnie pokrójcie je w cienkie plasterki. Pozbądźcie się pestek.

  2. Cytryny ułóżcie w słoikach i zalejcie je płynnym miodem. Zakręćcie i odstawcie na tackę - słoiki będą ciekły.

  3. Kilka razy dziennie odwracajcie słoiki do góry dnem. Dzięki temu zawartość dobrze się wymiesza. 

  4. Raz dziennie rozszczelnijcie słoiki - dzięki temu nadmiar gazu z fermentacji będzie mógł się wydostać. Po tygodniu wystarczy odkręcać słoiki raz na 2-3 dni. 

Tak przygotowane cytryny należy trzymać w temperaturze pokojowej, na przykład na kuchennym blacie, przez około 2-3 tygodnie. Po tym czasie można je przenieść do lodówki lub w inne, nie aż tak zimne miejsce - na przykład do spiżarni czy piwnicy. Marynowane cytryny można przechowywać nawet rok!

Jak używać marynowanych cytryn?

Marynowane cytryny to przede wszystkim doskonały dodatek do zimowej, rozgrzewającej herbaty. Można do niej dodać kilka plasterków cytryn oraz nieco płynu, jaki znajduje się w słoiku. To prawdziwa bomba witaminowa - w końcu stanowi on połączenie miodu i soku z cytryny, czyli wszystkiego, co najlepsze dla organizmu na przeziębienie. 

Ale to nie jedyne zastosowanie! Marynowane cytryny nie są bowiem kwaśne, a raczej mają nieco winny posmak. Można je wobec tego bez obaw jeść prosto ze słoika, dodawać do ciast, naleśników czy deserów. Pasują nawet do sałatek. 

Źródło: hajduczeknaturalnie.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić cytrynówkę na miodzie? Doskonała na odporność, przeziębienie i złe samopoczucie
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić cytrynówkę na miodzie? Doskonała na odporność, przeziębienie i złe samopoczucie
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach cytrynówki? Jeśli nie, to koniecznie przeczytajcie.

Okres jesienno-zimowy to doskonały czas na przygotowanie różnych nalewek. My polecamy wam cytrynówkę na miodzie. Ta niezwykle otrzeźwiająca i aromatyczna nalewka, nie tylko doskonale smakuje, ale też ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto pić cytrynówkę? Nalewka cytrynowa posiada wiele właściwości zdrowotnych. Pamiętajcie jednak, aby pić ją z umiarem. Co może wam dać regularne picie cytrynówki w małych dawkach?  zmniejszy skutki przeziębienia poprawia odporność dostarcza organizmowi dużej dawki witaminy C jest dobra na niestrawność ma właściwości oczyszczające to doskonały środek rozgrzewający Jak przygotować cytrynówkę na miodzie? Przygotowanie cytrynówki jest bardzo proste. Zróbcie ją i cieszcie się jej wspaniałymi walorami. Składniki: spirytus 1,5 l miód płynny akacjowy lub lipowy 600 g soczyste cytryny - 6 cukier 400 g woda 2,5 l Przygotowanie: Na samym początku sparzcie cytryny, a potem je osuszcie. Zetrzyjcie skórkę na tarce o małych oczkach (zetrzyjcie tylko żółtą część skóry, ponieważ albedo, czyli biała część ma gorzki smak i lepiej, żeby nie  było jej w nalewce). Startą skórkę wrzućcie do słoja i zalejcie spirytusem. Taki nalew odstawcie na noc. Cytryny pokrójcie na pół i wyciśnijcie sok, a w następnej kolejności wlejcie go do garnka. Sok połączcie z wodą, cukrem i miodem. Podgrzewajcie aż cukier i miód się całkowicie rozpuszczą. Płyn po ostudzeniu przecedźcie przez sitko do słoja wielofunkcyjnego. Następnego dnia przecedźcie spirytus, usuńcie skórkę cytryny i połączcie go z płynem z soku cytryn. Dokładnie zamieszajcie i pozostawcie w słoju...

Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę
Gotujmy.pl/Kamazka439
Newsy
Rzodkiewka marynowana z miodem. Przepis na smaczną przekąskę do obiadu
Szukacie ciekawego pomysłu na prostą i smaczną przekąskę lub dodatek do dań? Zróbcie marynowane rzodkiewki. W tej zalewie nie mają sobie równych!

Marzy wam się pyszna i zdrowa przekąska ? Koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych czytelniczek na rzodkiewki marynowane w miodzie. Taka przekąska świetnie pasuje do dań mięsnych, sałatek lub jako dodatek na kanapki z wędliną czy twarożkiem. Jest też bardzo zdrowa. Rzodkiewki kryją w sobie ogromne korzyści zdrowotne - są bogate w istotne składniki odżywcze, takie jak potas i siarka. Działają też silnie detoksykująco, ponieważ oczyszczają krew, zabijając toksyny i odpady, które nasz organizm gromadzi z czasem. Rzodkiewka zmniejsza również dystrybucję czerwonych krwinek, która występuje u osób cierpiących na żółtaczkę, zwiększając dopływ świeżego tlenu do krwi. Ponadto, warzywo to świetnie syci, choć ma mało kalorii, nie zawiera tłuszczu i ma niską zawartość węglowodanów. Rzodkiewki są też bogate w witaminę C, kwas foliowy i antocyjany, które są uważane za pomocne w leczeniu kilku rodzajów raka oraz zawierają zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy i flawonoidów, silnych sprzymierzeńców w walce z namnażaniem się komórek nowotworowych. Jak przygotować przekąskę z tych zdrowych i przepysznych, sezonowych warzyw? Podpowiadamy! Przepis na rzodkiewkę marynowaną z miodem Rzodkiewka marynowana z miodem to doskonały dodatek do wielu dań. Jej przygotowanie jest banalnie proste, ale na efekt końcowy musicie poczekać około 2 tygodni. Po tym czasie rzodkiewka smakuje naprawdę wyśmienicie. Zróbcie ją a wszyscy będą się nią zajadać! Składniki: rzodkiewka - 2 pęczki olej - 1/3 szklanki ocet - 1/3 szklanki woda - 1/3 szklanki miód - 3 łyżki cukier - 1 łyżka czosnek - 1 ząbek gorczyca - 1 łyżeczka sól - 1/2 łyżeczki pieprz biały - 1/4 łyżeczki Przygotowanie: Umyte rzodkiewki przekroić na...

Mikstura z tych składników chroni przed zawałem i dodaje energii. Jedzcie codziennie 1 łyżeczkę
Adobe Stock
Newsy
Mikstura z tych składników chroni przed zawałem i dodaje energii. Jedzcie codziennie 1 łyżeczkę
Niezwykłe połączenie, które będzie dobre dla waszego zdrowia, a na dodatek dodaje sporo energii.

To pyszne i niepozorne połączenie, które jest świetną przekąską na dodatek okazuje się bardzo zdrowe. Włączenie do diety takiej mieszanki jest czystą przyjemnością. Pyszna i zdrowa przekąska Chodzi o połączenie sezamu z miodem. Może znacie je z kultowych sezamków . Sklepowe sezamki są jednak zrobione z sezamu w połączeniu z cukrem. Nie są przez to aż tak zdrowe jak proponowana przez nas mikstura. Przygotowanie zdrowej mikstury Żeby przegotować dużą porcję prozdrowotnej mieszaniny potrzebujecie: Pojemnika w którym wymieszacie składniki np. miski lub wysokiego słoika 100 g ziaren sezamu + opcjonalnie inne orzechy 100 g miodu , najlepiej płynnego Wymieszajcie całość. Jeśli zależy wam na wzmocnieniu prozdrowotnych właściwości mieszaniny, dodajcie do mieszanki łyżkę lub dwie łyżki pyłku pszczelego. Zawiera on wszystkie benefity miodu, ale nie dostarcza prawie cukru. Jest wiec jeszcze zdrowszy niż miód. Jedzcie łyżeczkę takiej mieszaniny dziennie. Możecie zjeść ją codziennie o dowolnej porze dnia jako przekąskę, dodać do śniadaniowej owsianki lub rozpuścić w mleku. Taka mikstura rozcieńczona woda i z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z cytryny będzie też dobrym dressingiem do sałatki. Zalety mikstury z miodu i sezamu Zarówno miód, jak i sezam są bardzo zdrowe. Takie połączenie ma kilka podstawowych zalet: Szybko dodaje energii Podnosi sprawność seksualną Polepsza nastrój Pomaga uporać się ze stresem Wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego Polepsza działanie układu odpornościowego Cenne składniki w sezamie i miodzie Wspomniana mieszanina zawiera: Żelazo Wapń Mangan Magnez Zdrowe kwasy tłuszczowe Pamiętajcie jednak, że chociaż zdrowa, taka mieszanka jest też bardzo kaloryczna. Nie...

Jak sprawdzić czy miód jest naszprycowany cukrem? Wystarczy szklanka wody
Pixabay
Newsy
Biały nalot na miodzie to oznaka dodania do niego polepszaczy? Rozwiewamy ten miodowy mit
Miód, to słodki przysmak produkowany przez pszczoły, który jest obecny w każdej kuchni. Skąd wiadomo, że jest prawdziwy i naturalny? I co tak właściwie oznacza osad na miodzie?

Istnieje wiele mitów związanych z miodem. Na przykład, że prawdziwy miód nie ulega krystalizacji, że nie wolno jeść go metalową łyżeczką, że nie powinny go jeść dzieci i osoby chore na cukrzycę oraz, że nie ma lepszego lekarstwa na przeziębienie, niż gorąca herbata z miodem. I jak to z mitami bywa, większość z nich nie ma wiele wspólnego z faktami. No to po kolei. Naturalne miody rzeczywiście krystalizują. Nie ma za to znaczenia jaką łyżeczka go nakładamy. Co ze słodyczą miodu? Słodycz podnosi stężenie glukozy we krwi, co nie jest korzystne dla cukrzyków, ale akurat miód nie wywołuje efektu hipoglikemicznego, glukoza wzrasta równomiernie. Małe dzieci nie powinny go jeść, bo to produkt naturalny i może być nieznacznie skażony. Co z piciem herbaty z miodem? Dobrze jest nią pić, ale nie gorącą, bo w temperaturze powyżej 40 st. C miód traci większość cennych właściwości. Jednym z popularniejszych miodowych mitów jest ten związany z białym osadem. Czy jest oznaką dodania do miodu polepszaczy lub wody? Albo czy świadczy o tym, że miód się zepsuł? Sprawdzamy. Czy biały nalot na miodzie jest szkodliwy? Od razu odpowiadamy: biały nalot ani nie jest oznaką „chrzczenia” miodu czyli dodawania do niego polepszaczy, ani nie jest objawem jego zepsucia. To efekt naturalnego procesu, który powoduje, że z miodu wytrąca się glukoza, która ulega krystalizacji. Podczas zmiany konsystencji miodu, może też wydobywać się i tworzyć na powierzchni biała piana. Także ona nie jest powodem do niepokoju. Piana to nic innego jak pęcherzyki powietrza, które dostały się do środka, podczas produkcji. Ani biały nalot, ani piana nie są też szkodliwe i nie trzeba wyrzucać słoiczka, w którym się zbiorą. Czy miód się psuje i kiedy należy go...